For et år siden testet vi GPS-mobiler, og det eneste som var tilgjengelig for iPhone, var GPS-funksjonen i Google Maps. Den fikk da kritikk for ikke å gi en ordentlig navigering ettersom den verken holdt rede på retning eller ga stegvise instruksjoner.
I sommer ble iPhone 3G S lansert. Denne inneholdt de nødvendige forutsetningene for å bruke skikkelige navigasjonsprogrammer. Dels et innebygd kompass, dels bedre ytelse for ruteberegningen, men fremfor alt kunne applikasjonene få tilgang til maskinvare på en bedre måte, og få direktekontakt med GPS-mottakeren.
Det varte ikke lenge før Tomtom meddelte at de skulle slippe en GPS-applikasjon som så ut som en kopi av de vanlige navigatorene deres. Men først ut i Appstore var Navigon med sin Mobile Navigator, og den gikk rett inn på topplisten over mest solgte program. Nå har også Tomtom sluppet sin applikasjon, og det ligger til rette for duell.
For- og bakdeler
Å kjøpe en programvare til mobiltelefonen i stedet for et helt apparat, kan virke fristende. Dels blir det billigere ettersom man allerede eier maskinvaren med pekeskjerm og GPS-mottaker. Dels slipper man å ha enda et apparat å holde rede på og montere i bilen. Alt-i-ett er ofte smidigere. Med det gjelder å være klar over at de også har sine åpenbare bakdeler. Skjermen er mindre enn en GPS og dessuten er iPhone-skjermen blank – noe som kan gjøre det vanskelig å se hva som vises på bildeskjermen. Lyden er heller ikke like bra. Dessuten må man jo kjøpe en bilholder og en lader, noe som i praksis gjør prisforskjellen mindre.
Hvor er nytenkningen?
I disse førstegenerasjons-applikasjonene er det meste kjent fra de gamle navigasjonsapparatene. Og da mener vi de gamle apparatene, for her mangler mange av de smarte og interessante tjenestene vi liker i de nye modellene. De siste oppdateringene fra Navigon begynner så smått å legge til enkelte av disse funksjonene, men det er fortsatt en del igjen. Hvordan skal man for eksempel løse oppdatering av kart, fartsbokser og rapportere feil i kartene?
Men fremfor alt burde man ta navigeringen lenger i GPS-apparatene. Slipp tanken om å kopiere dem, og begynn å tenke fra andre siden. Hva kan man gjøre med en navigator som har både telefon- og internettoppkobling? Trafikkrapporter i sanntid og gule sider burde være en smal sak. Og hvorfor har man ikke skikkelig navigering for fotgjengere med parkveier, gangbroer, bussholdeplasser og t-banenedganger? Det skal bli spennende å se hvor langt man våger å ta det – og om et år kan disse applikasjonene faktisk være bedre enn et separat apparat.
Bilmontering
For å kunne bruke iPhone som navigator, må man selvsagt kunne montere den i frontruten der man har god satellittdekning. Vi brukte Griffin Windowseat med godt resultat.
Trygg, men kjedelig
TomTom 1.0
Tomtom ser ut og oppleves som forventet. Den gjør jobben sin, men byr ikke på noen interessante overraskelser.
Allerede rik på finesser
MobileNavigator 1.1
Navigon legger stadig til flere av de moderne funksjonene man finner i navigatorene deres. Men hva skal man gjøre med presisjonen?
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser