Alle som har sett ”Avatar” på kino må si seg enig i at 3D-video laget skikkelig er langt mer virkelighetsnært og derfor enda mer engasjerende enn vanlige, todimensjonale bilder. Nå har 3D-utstyret så smått begynt å bli tilgjengelig på hjemmemarkedet, og gledelig er det at prisene nesten er på nivå med vanlige 2D-produkter. Vi er dessuten positivt overrasket over kvaliteten på førstegenerasjons TV-er og BD-avspillere med 3D-teknologi, til tross for at det har vist seg at noe kompatibilitetskluss kan oppstå om man velger spiller og TV av ulikt merke.
HDMI 1.4
Om du ønsker en komplett og intens hjemmekinoopplevelse i 3D, vil du ikke nødvendigvis få fullt utbytte med en eldre hjemmekinoreceiver. 3D-video er nemlig avhengig av den nye 1.4-standarden av HDMI-protokollen. Ettersom de høyoppløste lydformatene overføres til receiveren gjennom en HDMI-kabel (med mindre du kobler analogt med seks eller åtte RCA-kabler), må signalet sendes med HDMI-kabel fra spilleren til receiveren og en ny kabel videre til TV-en. Forrige generasjons eller eldre receivere vil ikke klare å sende 3D-signalet igjennom, men sender i stedet et vanlig 2D-signal til TV-skjermen. Alternativt kan du velge en 3D-Blu-ray-spiller med to HDMI-utganger. En kabel sendes fra spilleren til TV-en, mens en annen fører surroundlyden fra spilleren til receiveren. I motsetning til hva man skulle tro, har slett ikke alle førstegenerasjons 3DBD-spillere på markedet to HDMI-utganger, så forsikre deg da på forhånd om at spilleren du vil kjøpe har dette.
Lydreturkanal
En annen nyhet med de fleste av de nye receiverne er en såkalt lydreturkanal, eller Audio Return Channel (ARC). Når du ser på vanlig TV, kan denne lydkanalen sende lyden fra TV-en tilbake gjennom kabelen som er koblet til receiverens HDMI-utgang. Dermed trenger du ingen ekstra lydkabel fra TV-en. ARC kan være kjekt, men egentlig er det ikke noe problem å koble alle kildene gjennom receiveren i stedet for direkte i TV-en. Denne lydreturkanalen bør derfor ikke være fellende når du skal velge om du vil beholde den gamle receiveren eller kjøpe en ny. Vær oppmerksom på at Pioneer VSX-920 ikke har lydreturkanal.
Fire utfordrere
Her testes markedets fire første 3D-kompatible receivere til 5-6000 kroner (Marantz SR5005 var ikke leveringsklar i testperioden). Alle er av typen 7.1 og har automatisk høyttalerkalibrering og romkorreksjon.
Sony STR-DN1010 er den fysisk minste forsterkeren av de fire. Likevel er den spesifisert til 100 watt pr. kanal, og den er den eneste som støtter trådløs lydoverføring til bakkanalene (krever ekstrautstyr).
Pioneer VSX-920 er en lekker, spennende sak. En gratis applikasjon lar deg styre den med iPhone, som gjør receiveren til et regelrett leketøy for voksne. Den har også såkalt ”Virtual Height Speaker”, som prøver å simulere lyd også i høyden, selv uten ekstra høyttalere. Den mangler imidlertid lydreturkanal. 140 watt pr. kanal er den spesifisert til å levere. Yamaha RX-V767 har såkalt SCENE-funksjon på fjernkontrollen. Denne lar deg skru på receiveren, skifte til riktig inngang, lydprogram og tilhørende HDMI-utgang ved ett enkelt tastetrykk. Den har også den mest appellerende grafikken på skjermmenyen. 95 watt pr. kanal.
Onkyo TX-SR806 har ingen morsomme funksjoner som de andre receiverne ikke har. Dolby Pro Logic IIz lar deg plassere et ekstra par høyttalere i høyden, og THX Select2-sertifisering kan indikere god lydkvalitet. Audyssey romkorreksjon kan korrigere for tre sitteplasser samtidig. 100 watt pr. kanal.
Slik testet vi
I en gruppetest testes alle produkter på samme måte, for å få en felles knagg å hekte dem på. I dette tilfellet tester vi musikalske kvaliteter i stereo med en god CD-spiller og DAC (Hegel HD10) koblet analogt til receiveren. ”Pure Direct” aktiveres, uten noen høyttalerkorreksjon, for å få et renest mulig signal. Vårt testrom er symmetrisk og med god akustikk, som tillater dette. Har du et asymmetrisk rom, kan det være en fordel med romkorreksjonen aktivert. I surround tester vi med en 3D-kompatibel Blu-ray-spiller og ditto TV koblet med HDMI.
Mesteparten av vurderingen er gjort i normal 5.1-konfigurasjon, men vi har også testet med ekstra høyttalere montert i høyden, for å få et inntrykk av hva det gjør med lydopplevelsene. Høyttalerkalibrering er her aktivert. For å best mulig avsløre lydkvaliteten i stereo testes receiverne med de gulvstående høyttalerne Dynaudio Focus 220 II (27 000 kr), som avslører både tonekvaliteten og basskontrollen. I surround brukes det mer kompakte M&K S-150 THX Ultra (70 000 kr). Dette er dyre høyttalere, men lett å drive for selv billige receivere. Og de skiller lydklinten fra hveten! For å gi alle receiverne samme utgangspunkt, har vi justert lydnivået likt hos alle, etter ”pink noise” med lydtrykkmåler fra Radio Shack.
Foruten å teste lydkvalitet, sjekker vi brukervennlighet ved å bla gjennom menyer og prøve ulike funksjoner med fjernkontrollen. Vi har også sjekket at alle receiverne faktisk sender 3D-signalet fra Blu-ray gjennom uten problemer, noe de alle gjør, og det uten tap av bildekvalitet. Vi har også testet hvor enkelt det er å aktivere lydreturkanalen, på dem som har dette.
Yamaha RX-V767
Yamaha RX-V767
Onkyo TX-SR608
Oppløst kruttønne
Onkyo TX-SR608 bygger på forgjengeren, og har HDMI 1.4 som eneste nyhet. Men om den er like bra, har konkurrentene noe å frykte.
Pioneer VSX-920
Harmonert og velutstyrt
Pioneer VSX-920 har mange tilkoblingsmuligheter, og låter utsøkt både i stereo og surround.
Sony STR-DN1010
Lett å bruke - lett å feste
Sony STR-DN1010 er meget enkel i bruk, og lydreturkanalen fungerer rett ut av esken. Lyden er også bra.