De er ikke mange, men de finnes. De små alt-i-ett løsningene som på elegant vis forener et lite fotavtrykk med seriøst god lyd. Og la meg legge til, ikke koster en formue.
Mange av oss vil umiddelbart tenke på Naim Atom, når et kompakt anlegg skal utvides med strømming. Men det finnes tilsvarende løsninger fra NAD, Technics, T+A og Devialet, for å nevne noen av de mest kjente.
Det er kanskje ikke fullt så kjent at Linn også stiller i samme kategori, som blant andre Naim, med en kompakt, integrert strømmeforsterker, som bare trenger et par gode høyttalere for å danne et fullverdig stereoanlegg.
Den familievennlige Majik DSM ligner litt på en Naim Atom, og har alt innebygget, men skiller seg fra nesten alle aktuelle konkurrenter – NAD M10 unntatt – ved at den også har romkorreksjon innebygget – Space Optimisation.
Men mer om det senere.
For den uinnvidde ser Majik DSM ut som en hvilken som helst moderne forsterker. Med et fotavtrykk på 35 x 35 cm, er det ikke store boksen, og fraværet av kjøleribber og store potmetere på fronten, hinter om at dette er noe annet enn de konvensjonelle, analoge, integerte forsterkerne de fleste forbinder med et stereoanlegg.
Den oppfattelsen er korrekt – Linn Majik DSM kombinerer en tokanals forsterker, med analoge og digitale innganger, deriblant HDMI til tv og Playstation/Xbox, strømming over Bluetooth, Wifi eller Ethernet, og den inkluderer hodetelefonutgang og en inngang for platespillere med MM-pickup.
Med andre ord, alt de fleste krever av en forsterker med strømming i dag, og litt til.
Brukervennlig grensesnitt
Den plassvennlige designen gjør det enkelt å sette sammen et anlegg med Majik DSM i sentrum. Forsterkeren kan plasseres ved tv-en, som kobles til via HDMI med ARC slik at man kan styre lyden med fjernkontrollen til tv-en.
Et par kompakte eller gulvstående høyttalere etter smak og budsjett, kompletterer anlegget, som kan kobles sammen med husets platespiller, skulle man ha en liten platesamling stående.
Da har man et anlegg som er enkelt å bruke for hele familien. Med Bluetooth kan hvem som helst strømme musikk fra mobilen, og for de som både liker musikk og er opptatt av lydkvalitet, kan det strømmes lossless musikk i høy oppløsning fra Tidal eller Qobuz, over Wifi eller Ethernet.
Alt kan styres fra en app på mobilen, eller med den medfølgende fjernkontrollen.
Selve enheten har knapt knapper, men øverst på kanten av fronten er det seks knapper som kan konfigureres som man vil. Sånn er det mulig for familiemedlemmene å legge inn sine egne preferanser, og et trykk kan starte TuneIn og favoritt radiostasjonen, eller sette i gang en spilleliste på Spotify.
Majik DMS støtter avspilling via Spotify Connect, Tidal, Qobuz, og den er klar for Roon for de som er viderekomne strømmere. Den har også AirPlay-støtte, og AirPlay 2 med multirom skal komme, det samme mener man om TIdal Connect.
En PC kan kobles til via en USB-inngang på baksiden, og forsterkerens digitalomvandler (DAC), støtter opptil 24-bits lyd med 192 kHz sampling.
Space Optimisation
Så langt høres Majik DSM ut som en ‘hvilken som helst’ strømmeforsterker, men den har et ess i ermet som kan gi deg bedre lyd enn konkurrentene, Space Optimisation.
Enkelt fortalt er det romkorreksjon som baserer seg på trykket i rommet, og høyttalernes bestykning og plassering i rommet. Romkorreksjonen bruker ikke data fra målemikrofoner eller målinger av høyttalerne, som andre bruker, men baserer korrigeringen på hvordan rommet ser ut, høyde, bredde, typer overflater, vinduer og dørers plassering osv. Det er en ganske kompleks prosess som du ikke behøver å bekymre deg om. En Linn spesialist vil sette opp forsterkeren og romkorreksjonen for deg. Etter det behøver man ikke bry seg med noe annet enn å bestemme seg for hva man har lyst til å spille.
Men prosessen foregår slik at rommet måles opp med data fra alt som er av vegger, tak osv., og dataene legges inn en brukerprofil hvor man forteller om plassering av høyttalere – og hvilken modell det er basert på en database Linn har laget, helt ned til én centimeters presisjon. Dataene lastes opp til en server for beregning, og noen minutter senere har man en korrigert profil for rommet.
Man kan lage så mange profiler man vil, de kan også endres på, hvis man f.eks. vil ha litt fetere bass, og brukeren kan når som helst og på sekunder velge en foretrukken profil.
Skulle man likevel komme skikkelig ut å kjøre, kan man kontakte Linn-forretningen og dele tilgangen på ens profiler over nett, og så kan de gjøre nødvendige rettelser og korrigeringer av profilene.
Sånn kan man altså tilpasse lyden i nær sagt alle rom, for Space Optimisation tar hensyn til om man bor i en laftet tømmerhytte med tregulv og små vinduer, eller en studioleilighet med gipsvegger og store vindusflater.
Se testen av Linn Klimax DSM for en gjennomgang av Space Optimisation, eller videoen under.
Space Optimisation Explained from Linn on Vimeo.
Det virker!
Man kan fint bruke den uten romkorreksjon, men det blir som å kjøre bil med mindre morsomme hjulvinkler. Har du først valgt en Majik DSM, bør du definitivt bruke romkorreksjonen.
Det kan imidlertid by på én utfordring. Da tenker jeg ikke på selve oppsettet, det tar andre seg av, men i databasen til Linn, fant jeg foruten alle høyttalerne de selv har produsert, relativt eldre modeller fra andre produsenter.
Siden vi i hovedsak omgir oss med nye modeller, ble det en utfordring å finne høyttalere på lageret, som kunne testes med Linns Space Optimisation.
Først ut var Bowers & Wilkins 702 SE Signature, en nydelig høyttaler som ikke fantes i databasen, men det gjorde 702 S2, som har samme bestykning, bassport og høyde over gulvet. Det holder i massevis. For Linn måler bassenergien fra bassporten, høyden over gulvet til det nederste basselementet, og bare frekvenser under 80 Hz.
Dønn like data for 702 S2 og S2 Signature, betød at det ikke skulle være noen grunner til ikke å bruke Signature-versjonen.
For ordens skyld prøvde jeg også høyttalere fra Martin Logan, Audiovector og JBL, med og uten Space Optimisation, og konklusjonen var klar.
På de høyttalerne som allerede lå inne i databasen til Linn, var det hørbar forskjell i favør av Space Optimisation. På de som ikke gjorde det, var forskjellene mindre, dog stadig merkbare. Personlig foretrakk jeg med Space Optimisation uansett hvilken høyttaler som var tilkoblet.
Unntatt Martin Logan Electromotion ESL X, som heller ikke ligger inne i databasen til Linn. Men har var nok problemet at forsterkerens proprietære klasse D utgangstrinn, ikke syntes bratte fasevinkler og lave impedanser var så moro. Det sprutet aldri av musikken med Martin Logan-høyttalerne, som fungerer mye bedre med Devialets SAM-korreksjon.
Men sprutet gjorde det av Audiovector R1 Arreté, for ikke å snakke om JBL L82 Classic. Uten romkorreksjon lød det rent og pent, litt tamt i bassen, men veldig korrekt. Med Space Optimisation løftet bassen seg, strakte seg nedover og den dynamiske kontrasten ble merkbart bedre. Ikke at den var dårlig i utgangspunktet, dette er tross alt to par av de livligste høyttalerne der ute.
Strykere og vokaler kommer bedre fram i lydbildet med Space Optimisation, og den kompakte forsterkeren er både leken og seriøs når det trengs. Man får mer dybde i lyden med Space Optimisation, og lydbildet virker større med den på.
Man kan når som helst endre litt på innstillingene i Linn-kontoen tilhørende Majik DSM, og dra slideren fra nøytral til mer frempå klang, men et sted nærmere nøytral passet meg best i mitt rom.
NAD M10 er et rimeligere alternativ, som også har romkorreksjon. Den bruker Dirac Live med en målemikrofon og en app, men er ikke like nøyaktig som Space Optimisation. I likhet med Majik DSM, er den ikke noen kruttønne, og begge har begrenset med krefter til å drive tungdrevne høyttalere til partyvolum i et stort rom.
Det har også Naim Atom, som ikke har romkorrigering, men spiller som om den er dobbelt så kraftig som den egentlig er, men hverken NAD eller Naim har innebygget platespillerinngang.
Konklusjon
Den komplekse romkorreksjonen bør ikke virke avskrekkende, tvert imot er den med på å gjøre Linn Majik DSM til et svært aktuelt alternativ, særlig for de som har et litt krevende rom å plassere høyttalere i. Romkorreksjonen settes uansett opp av forhandleren, og når det er gjort kan hele familien bare velge og vrake i musikk å strømme over anlegget via Majik DSM. Den spiller godt rett ut av esken også, men det er Space Optimisation som gjør dette til en av de beste strømmeforsterkerne i sin klasse. Men pass på at høyttalerne dine finnes i Linns database før Space Optimisation, da fungerer det aller best.
1 hendelser på “Linn Majik DSM”
Legg igjen en kommentar
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser
Ja, det virkelig fungere!!!, Space Optimisation får lydbildet til å stå i ro og det er styr på bassen.