TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Samsung Galaxy S20 FE

Samsungs folkemobil

Samsung Galaxy S20 FE er tett på å være den perfekte kombinasjonen av spesifikasjoner og pris.

Av / 08.11.20 - 13:00
Samsung Galaxy S20 FE

Home mener

  • Virkelig flott skjerm med 120 Hz oppdateringsfrekvens, god byggekvalitet og matt bakside, godt allroundkamera, høy ytelse og generelt ekstremt mye mobil for pengene.
  • Skjermoppløsningen er ikke så høy som på de andre modellene i Galaxy S20-serien. Kommer kun med 15 watt lader i esken, selv om 25 watt lading støttes.

Hvordan vet teknologivirksomhetene egentlig hva forbrukerne gjerne vil ha? Tja, blant de hyppigst anvendte verktøyene finner vi algoritmer, som basert på tidligere adferd vurderer hva en enkelt bruker eller hele målgrupper vil synes om for eksempel Netflix – eller fokusgrupper hvor utvalgte forbrukere stilles dyptgående spørsmål om nye produkter, og deres svar og følelsesmessige reaksjoner observeres, måles og veies i minste detalj.

Eller … man kan også bare spørre dem direkte hva de kan tenke seg, og det er akkurat det Samsung gjorde da den sør-koreanske elektronikkgiganten utviklet den såkalte Fan Edition av Samsung Galaxy S20.

Det skjedde på diverse sosiale medier, og resultatet har blitt en mobil med de mest populære funksjonene fra Galaxy S20-serien, men til en mer overkommelig pris.

«Galaxy S20 FE er en del av S20-familen og en ekte premium-mobil, men til en pris som gjør den tilgjengelig for flere mennesker. Vi har lyttet til våre Galaxy-brukere og inkludert de mest verdsatte funksjonene i S-serien, som tredobbelt kamera, 5G, skjerm med 120 Hz og et stort batteri som du kan regne med hele dagen. Ut over det kommer den i seks forskjellige eksklusive farger så alle kan finne en modell som passer til dem,» sier Claus Holm, Director IM & Country Manager Denmark om den nye smartmobilen som vi har hatt til test de seneste par ukene.

Utseende og konstruksjon

Samsungs nye mobil fås i seks farger: Cloud Red, Cloud Orange, Cloud Lavendel, Cloud Mint, Cloud Navy og Cloud White. Som alle Galaxy Note 20-mobiler kommer Samsung Galaxy S20 FE med matt bakside så man slipper fettfingre, og med svakt buet bakkant er mobilen også behagelig å holde i hånden selv om skjermen er flat som en pannekake.

Annonse

Den rektangulære kameramodulen sitter øverst til venstre på baksiden, men selv om det ser markant ut ved første øyekast, kan mobilen mer eller mindre ligge på en overflate uten å vippe, og den matte overflaten betyr at den ikke lever sitt eget liv og begynner å gli ned fra bordet.

Samsung Galaxy S20 FE 1
Samsung Galaxy S20 FE kommer i hele seks farger, inkludert Cloud Red, Cloud Orange og Cloud Lavendel som vist på bildet. Baksiden er fremstilt av hard plast, men den matte overflaten gjør mobilen lett og behagelig å holde. (Foto: Peter Gotschalk)

Samsung Galaxy S20 FE har en bakside av plast, mens skjermen er av typen Gorilla Glass 3, og dermed ikke fullt så robust som på de andre mobilene i Galaxy S20-serien. Til gjengjeld er mobilen IP68-sertifisert og dermed både støv- og vanntett.

Skjerm og lyd

På papiret har Galaxy S20 FE en litt dårligere skjerm enn de dyrere modellene i S20-serien, men det dreier seg primært om FHD+-oppløsning som kun er på 2400 x 1080 piksler. For eksempel har den langt dyrere Samsung Galaxy S20 Ultra QHD+- oppløsning, som imidlertid ikke støttes ved den høye oppdateringsfrekvensen på 120 Hz.

Har man imidlertid først prøvd å bruke mobilen med 120 Hz oppdateringsfrekvens, er det virkelig vanskelig å vende tilbake til 60 Hz, fordi den høyere oppdateringen rett og slett gjør brukeropplevelsen langt mykere og lekrere. Og siden de dyre modellene i Galaxy S20-serien også kun kan kjøre med FHD+-oppløsning hvis oppdateringsfrekvensen er satt til 120 Hz, er det i praksis ingen ulempe med den litt billigere skjermen på Galaxy S20 FE.

Bildekvaliteten er nemlig knivskarp, og skjermen er ganske lyssterk. Fargene er kraftige, og det er en fornøyelse å se innhold i høy kvalitet (for eksempel fra Netflix) på skjermen, også selv om den ikke er HDR-sertifisert.

Lydkvaliteten, når man bruker Galaxy S20 FE som lydkilde til musikkstrømming, er meget god, og det er også et par gode stereohøyttalere i mobilen, så den med god samvittighet kan brukes til å se korte videoer, spille spill eller snakke håndfritt uten hodetelefoner.

Samsung Galaxy S20 FE 2
Selv om skjermen på Galaxy S20 FE bare kommer med FHD+-oppløsning, støtter den en oppdateringsfrekvens på 120 Hz, som gir en pelsmyk og rålekker brukeropplevelse, og bildekvaliteten er knivskarp og lyssterk. (Foto: Peter Gotschalk)

Kamera

Selvfølgelig er mobilens kamera heller ikke helt på nivå med de nærmest absurde spesifikasjonene til for eksempel Galaxy S20 Ultra, men det er likevel tilstrekkelig. Galaxy S20 FE er utstyrt med tre objektiver (12 Mp ultravidvinkel, 12 Mp primært og 8 Mp tele), optisk bildestabilisering samt 3x optisk zoom og 30x hybridzoom.

Og selv om det ikke er snakk om toppspesifikasjoner, leverer kameraet gode bilder i de fleste situasjoner. Det gjelder både bilder tatt med det primære objektivet og med ultravidvinkelen i dagslys, men så sannelig også vanskeligere motiver som nærbilder og innendørsbilder med kunstig lys, mens telefonenes nattinnstilling ikke er fullt så overbevisende.

Frontkameraet på 32 Mp må fremheves, for med det kan man ta særdeles gode selfies, også med bokeh-effekt.

galaxys20FE_vidvinkel galaxys20FE_ultravidvinkel Galaxys20FE_3xzoom galaxys20fe_selfie galaxys20fe_kunstigtlys galaxys20FE_makro galaxys20fe_ nat
<
>

Ytelse og funksjoner

Samsung Galaxy S209 FE kommer i to versjoner med henholdsvis LTE og 5G. Den dyrere 5G-versjonen – som er den vi har testet – er utstyrt med Qualcomms Snapdragon 865-prosessor, mens den rene LTE-versjonen kommer med Samsungs egen Exynos 990-prosessor.

I praksis må man virkelig lete lenge hvis man skal finne på noe å bruke Samsung Galaxy S20 FE til, som presser mobilen utover sine grenser. Den er lynrask i daglig bruk – også når man spiller store, tunge spill som for eksempel Asphalt 9 – og det inntrykket bekreftes av våre Benchmark-tester, hvor resultatene faktisk på alle punkter vitner om en prestasjon som er markant bedre enn Samsung Galaxy S20 Ultra, fjorårets absolutte toppmodell.

Samsung Galaxy S20 FE 3
Kameramodulen sitter øverst til venstre på baksiden, men selv om den ser markant ut ved første øyekast, kan mobilen mer eller mindre ligge på en overflate uten å vippe. (Foto: Peter Gotschalk)

Vårt testeksemplar hadde sant nok bare 128 GB innebygd lager, men her er det også verdt å notere seg at Galaxy S20 FE støtter bruk av eksternt minnekort på opptil 1 TB.

Batteritiden er også mer enn godkjent, og eneste ankepunkt på den fronten må være at selv om Galaxy S20 FE faktisk støtter 25 watt hurtiglading, leveres den bare med en 15 watt lader i esken. 15 watt tråløs lading støttes imidlertid også.

Konklusjon

Samsung gjorde klokt i å lytte til sine brukere, for når alt kommer til alt, er faktisk Samsung Galaxy S20 FE den beste mobilen i Galaxy S20-serien til dags dato. I hvertfall hvis man ser på forholdet mellom pris og ytelse.

Den er markant billigere enn de større modellene i S20-serien, men leverer høy kvalitet og gode prestasjoner på alle punktene som virkelig teller.

Karakter
Samsung Galaxy S20 FE
Premium

Også i denne testen:

OnePlus 8T

Flaggskip på slankekur

OnePlus 8T er et kompromiss. Derfor må man holde tungen rett i munnen hvis man vurderer et kjøp. For de fleste er OnePlus 8T blant de beste mobiltelefonene på markedet, mens forbrukere med spesielle behov bør se etter noe annet.

Lynrask lading og lang batteritid til tross for lyssterk skjerm med 120 Hz oppdateringsfrekvens. Blant de raskeste mobilene i prisklassen, og kameraet tar gode bilder i bredformat samt i mørke eller når man kommer helt tett på motivet.
Mangler trådløs lading og IP-sertifisering. Elendig frontkamera, og det primære kameraet mangler optisk zoom. For mange Google-apper forringer OxygenOS.
Les hele testen
Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?