TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

Vi kårer

Årets beste mobiler & nettbrett 2020-2021

Av / 13.10.20 - 14:00
Årets beste mobiler & nettbrett 2020-2021

I år er 5G-mobilenes år. I skrivende stund er det faktisk bare Apple som ennå ikke har 5G-mobiler i sortimentet, mens selskaper som Samsung, Huawei, OnePlus og Sony alle har inntil flere blant sine toppmodeller. Samtidig går stadig flere 5G-nettverk online både i Norge, Danmark og Sverige, så hvis du ikke har beskjeftiget deg med 5G-teknologien hittil, er det snart på tide.

Årets beste mobiler & nettbrett 2020-2021 1

Hva er 5G?

Den nye mobile nettverksteknologien er en etterfølger til, og utvidelse av, det eksisterende 4G/LTE-nettverket. Kort fortalt er det tre store fordeler ved 5G: større båndbredde (teoretisk opptil 100 ganger raskere enn 4G), større kapasitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse, og følgende lynraske svartider (ned til 1 ms). Det betyr at (mange) flere enheter kan være koblet til nettverket på samme tid. Og at enhetene kommuniserer lynraskt og uten noen form for forsinkelse med hverandre og servere på nettverket.

Til gjengjeld er dekningsområdet for hver 5G-antenne veldig begrenset, noe som er en vesentlig årsak til at 5G-nettverket vil bli langt mer finmasket enn tidligere mobilnettverk. Det er rett og slett en nødvendighet for å sikre den nødvendige dekningen.

Hva betyr 5G for mobilen min akkurat nå?

Med utgangspunkt i de tjenestene vi kjenner i dag, har du stort sett ingen praktisk fordel av at mobilen støtter 5G. Og de tjenestene som kan bruke 5G til å skape reell merverdi for brukerne, er ikke oppfunnet ennå.

Når det er sagt, vil du med 5G selvfølgelig oppleve markant høyere nettverkshastighet, noe som igjen betyr kortere nedlastingstider (et spill på 1 GB lastet ned på mobilen på mellom 30 og 60 sekunder), og din «ping» og dermed latency-en blir lavere. Det vil du kunne merke hvis du bruker mobilen til multiplayer-spill som Fortnite. Det raskere nettverket reduserer forsinkelser i kommunikasjonen mellom mobilen din og servere, slik at du faktisk når å flytte deg i spillet uten at kulen rekker å gjennombore kraniet ditt.

Årets beste mobiler & nettbrett 2020-2021 2Hva betyr 5G for mobilen min på lengre sikt?

Ifølge både teleoperatører og mobilprodusenter er nettopp gaming et av de områdene hvor 5G vil gjøre en kjempeforskjell. Cloud-gaming via 5G åpner opp for maskinvare- og plattformsuavhengige spillopplevelser i høyeste kvalitet. Spillet trenger ikke lenger å kjøre på en konsoll eller en kraftig gaming-PC, for 5G byr på både høye hastigheter og ekstremt lav forsinkelse (latency), så et hvilket som helst spill kan avvikles på servere i skyen og strømmes til en hvilken som helst slags enhet.

Man vil også kunne la andre komme helt tett på sitt eget liv, enten ved hjelp av lynrask opplasting av videoer til sosiale medier og chats eller via live-strømming. Takket være langt større kapasitet og høyere hastigheter via 5G-nettverket vil det nemlig bli mulig selv fra steder hvor det er mange mennesker samlet på en gang (for eksempel konserter), noe som med de eksisterende nettverksteknologiene ville overbelaste mobilnettverket.

[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion style=»flat» shape=»square» c_icon=»chevron» c_position=»right» active_section=»13″ collapsible_all=»true»][vc_tta_section title=»Dette må du være oppmerksom på når du kjøper ny mobil» tab_id=»daad»][vc_column_text]

Batteriet

Måles i mAh (milli-Ampere-hours), som veldig enkelt formulert angir hvor lenge mobilen har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå etter 3000 mAh, men hvis mobilen har en stor skjerm (rundt 6 tommer eller mer), bør tallet være enda høyere. Spesielt hvis skjermen også er svært lyssterk.

Kamera

I dag kommer mange mobiler med to eller flere objektiver, og hvis du vil ta gode bilder med mobilen, bør du se etter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildestabilisering, nattmodus, osv. Til gjengjeld kan du glemme alt om megapiksler. Det har nesten ingen betydning for hvor gode bildene dine blir.

Årets beste mobiler & nettbrett 2020-2021 3

Lagring

Du må aldri, aldri, aldri kjøpe en mobil som bare kommer med 8 eller 16 gigabyte internt lager. Bare operativsystemet (typisk Android) krever så mye plass at det nesten ikke er noen plass igjen hvis du ikke har minst 32 gigabyte å rutte med.

Mange mobiler lar deg utvide det innebygde lageret via microSD-kort eller lignende, men vær oppmerksom på at eksterne minnekort er en del langsommere enn telefonenes egen ROM.

Lading

Flere og flere mobiler, spesielt i mellomklassen og selvfølgelig de fleste dyrere modeller, kommer med mulighet for hurtiglading og/eller trådløs lading. Det er til å leve med at mobilen ikke kan holde på strømmen en hel dag, hvis den kan lade fra 0 til 50 prosent strøm på en halv time eller mindre.

Skjerm

Vær klar over at en stor skjerm ikke automatisk er ensbetydende med at det er god plass til apper, osv. Oppløsningen er like viktig, og selv i dag kommer de billigste mobilene med bare HD-oppløsning, mens de dyreste modellene typisk har 2K-skjermer eller bedre.

Når oppløsningen er høyere, blir arbeidsområdet på skjermen desto større, og bildekvaliteten er selvfølgelig bedre og grafikken skarpere.

Årets beste mobiler & nettbrett 2020-2021 4

[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]

Nominerte til årets beste mobiler & nettbrett

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste mobiler & nettbrett 2020-2021

Årets smartmobil, premium

Apple iPhone SE

Tilbake til fremtiden

Apples iPhones er spesielt populære på det norske markedet. Omtrent halvdelen av mobilbrukerne går rundt med en iPhone i lommen, mens den andre halvdelen bruker Android-mobiler, primært fra produsenter som Samsung og Huawei. Men blant de Android-baserte mobilene er det mange billige modeller, mens de fleste iPhones som kjent koster skjorta.

Med andre ord kan Apple kanskje få en enda større markedsandel med en «billig» iPhone som kan lokke noen av de brukerne som mest av alt har valgt å kjøpe en billig Android-mobil for å spare penger, til å skifte til Apple.

Og det er nettopp hele poenget med iPhone SE. Her er det snakk om en vaskeekte og splitter ny iPhone, som i den billigste versjonen bare koster 3699 kroner

Med iPhone SE får man en mobil med et ytre fra 2017, men med innmat fra 2020. Vel å merke i en prisklasse hvor mange av konkurrentene bare kan by på middelmådige produkter.

Sett i det lyset er iPhone SE uslåelig, og det er ingen tvil om at Apple her har lansert et produkt som vil kunne lokke mange brukere som egentlig gjerne vil ha en iPhone, men som ikke har lyst til å betale de høye prisene for produkter som iPhone 11 og iPhone 11 Pro.

Selvfølgelig er man nødt til å inngå kompromisser hvis ikke hele budsjettet skal gå til en mobil. Spørsmålet er bare om Apple har funnet den riktige balansen. Det er ingen tvil om at det er et klokt trekk å utstyre iPhone SE med markedets kraftigste mobilprosessor. Det gjør nemlig mobilen langtidsholdbar, og gir samtidig en riktig god brukeropplevelse her og nå. I den sammenhengen er det ikke så viktig om kameraet har en, to eller tre linser. Til de fleste behov er kameraet i iPhone SE mer enn godt nok.

Årets smarttelefon, High-end

OnePlus 8 Pro

Ingen over, ingen ved siden

Den nye OnePlus-toppmodellen kommer med mulighet for å innstille skjermens oppdateringsfrekvens til 120 Hz, noe som gir en ekstremt flytende og rask brukeropplevelse

OnePlus 8 Pro støtter også den høye QHD+-oppløsningen når oppdateringsfrekvensen er satt til 120 Hz. Mobilen leverer et sylskarpt og høyoppløst skjermbilde med en nærmest fløyelsmyk brukeropplevelse som vi ikke har sett maken til noensinne. I tillegg kommer en heftig lysstyrke på opptil 1300 nit, som i praksis betyr at skjermen kan brukes problemfritt utendørs, selv om solen skinner fra skyfri himmel.

Ved siden av den høye oppdateringsfrekvensen kommer OnePlus 8 Pro også med bevegelsesutjevningsteknologien MEMC (Motion Estimation and Motion Compensation), som er designet for å få videoer til å se bedre ut ved å øke antallet av «frames» i bildet. Dermed optimeres videoinnhold som originalt er tatt opp med 24 fps eller 30 fps, slik at det kan avspilles med minst 60 fps, og dermed utnytter skjermens høye oppdateringsfrekvens bedre. Summa summarum har OnePlus 8 Pro den beste skjermen vi noensinne har sett på en mobil.

OnePlus 8 Pro er den beste mobilen man kan kjøpe i skrivende stund. Den er selvfølgelig ikke helt perfekt. Et par andre mobiler på markedet har kameraer som er litt bedre på noen punkter.

Men med den beste skjermen vi noensinne har sett på en mobil, samt en ytelse som slår alle andre på markedet med flere lengder, fikk OnePlus 8 Pro oss til å sperre opp øynene. Og nå, når det endelig er orden på detaljer som trådløs lading og vanntetthet, er det vanskelig å komme på en grunn til å anbefale noen annen mobil enn OnePlus 8 Pro akkurat nå – hvis man er ute etter det beste av det beste.

Vi sier ikke at det ikke kan gjøres bedre. Vi sier bare at det ikke er noen produsent som har gjort det bedre enn OnePlus til nå, og at OnePlus 8 Pro i de kommende månedene er den nye standarden de andre må slå.

Årets Kameramobil

Xiaomi Mi 10 Pro

Overraskende bildekvalitet

Xiaomi har lenge hatt mobiler i kategorien «prisgunstige», men med Mi 10 Pro tar de skrittet opp til en ekte premiummobil. Slik er kameraoppsettet:

Et 108-megapiksler hovedkamera takket være Samsung-sensor, en ultravidvinkel og to telelinser. Den største av dem kaller Xiaomi for «8 Mp 10x hybridzoom», men det er i virkeligheten en 5 Mp-sensor som oppskaleres, samt en 3,7x-linse, som gir en type 5x effektiv zoom.

Med tanke på at Xiaomi bruker Samsungs bildesensor, er det overraskende at de faktisk lykkes bedre med resultatet. Kanskje er det fordi de ikke gjør det komplisert, men helt enkelt bare tar bra bilder med en utmerket automatikk. De gjør bra kompromisser ved å beholde detaljer og undertrykke støy, samtidig som eksponering og hvitbalanse er korrekt.

I automodus har man rask tilgang til blits, HDR, AI samt filter, mens bildeforhold, timer og tilt-shift ligger i en undermeny. De utallige fotoinnstillingene er slow motion, 108 Mp, portrett, natt, panorama og pro. Ved siden av å kunne justere hvitbalanse, blendere, lukkertid, ISO samt eksponeringkompensasjon finnes det hurtigvalg for linse, oppløsning, filter og fokuspunkter

Med sin første virkelige high-end-mobil gjør Xiaomi alt rett når det gjelder kameraet. De har smart nok kjøpt sensoren fra Samsung, men lar være å legge til en mengde finesser som ingen har behov for. I stedet konsentrerer de seg om å få så bra bildekvalitet som mulig med automatiske innstillinger. Det vil si akkurat hva majoriteten av konsumentene vil ha.

Årets Nettbrett

Apple iPad Pro 12,9 (2020)

iPads laptop-ambisjoner nesten realisert

Skjermen er fortsatt den beste vi har sett, med utmerket fargegjengivelse og jevne panoreringer, takket være 120 Hz oppdateringsfrekvens. Årets skjerm har imidlertid blitt opptil 50 prosent mer lyssterk, noe som virkelig hjelper utendørs.

Som de siste MacBook Pro-modellene har den også fått fem mikrofoner for høykvalitets stereo-innspillinger.

Den store og mest åpenbare nyheten er at Apple nå også har utstyrt iPad Pro med flere kameraer. Forrige modells vidvinkelkamera på 12 megapiksler er beholdt, og vi kan ikke se noen åpenbar kvalitetsforbedring siden sist.

Interessant nok er det imidlertid at det også sitter en ekstra sensor ved siden av kamera-linsene. Det er en såkalt LiDAR-skanner, som står for Light Detection And Ranging. Den kaster lys mot objekter opptil 5 meter borte, og måler avstanden fra kameraet med enorm presisjon.

Apple har allerede hatt tynne og myke tastaturetuier til tidligere iPad-modeller, men de har faktisk ikke vært like bra som tredjepartsprodusentenes. Det har riktig nok vært mulig å skrive kortere tekster på dem, men det har ikke vært mulig å sammenligne med skikkelige laptoper. Nye Magi Keyboard gir et helt annet inntrykk, med skikkelig konstruksjon og en spektakulær svevende følelse av nettbrettet.

Om det er veldig viktig å kunne bruke den som en laptop, er imidlertid spørsmålet om man ikke skal skaffe nettopp det i stedet. En iPad Pro 12,9″ med 256 GB lagring koster 13 400 kr, og med et Magic Keyboard til 4400 kroner kommer vi faktisk opp i 17 800 kroner. Noe som kan sammenlignes med siste 13-tommers MacBook Pro med 256 GB lagring, som koster 16 800 kroner!
Men iPad Pro er fortsatt verdens beste nettbrett.

Ingen andre har samme ytelse, fantastiske skjerm, utmerkede lyd og intuitive programvare. Og med Magic Keyboard og dens styreplate er det et hårstrå fra å kunne erstatte en laptop. Prisen løper imidlertid raskt i vei, slik at man faktisk kan kjøpe en laptop for de samme pengene.