I år er 5G-mobilenes år. I skrivende stund er det faktisk bare Apple som ennå ikke har 5G-mobiler i sortimentet, mens selskaper som Samsung, Huawei, OnePlus og Sony alle har inntil flere blant sine toppmodeller. Samtidig går stadig flere 5G-nettverk online både i Norge, Danmark og Sverige, så hvis du ikke har beskjeftiget deg med 5G-teknologien hittil, er det snart på tide.
Hva er 5G?
Den nye mobile nettverksteknologien er en etterfølger til, og utvidelse av, det eksisterende 4G/LTE-nettverket. Kort fortalt er det tre store fordeler ved 5G: større båndbredde (teoretisk opptil 100 ganger raskere enn 4G), større kapasitet og mindre (nærmest ikke-eksisterende) forsinkelse, og følgende lynraske svartider (ned til 1 ms). Det betyr at (mange) flere enheter kan være koblet til nettverket på samme tid. Og at enhetene kommuniserer lynraskt og uten noen form for forsinkelse med hverandre og servere på nettverket.
Til gjengjeld er dekningsområdet for hver 5G-antenne veldig begrenset, noe som er en vesentlig årsak til at 5G-nettverket vil bli langt mer finmasket enn tidligere mobilnettverk. Det er rett og slett en nødvendighet for å sikre den nødvendige dekningen.
Hva betyr 5G for mobilen min akkurat nå?
Med utgangspunkt i de tjenestene vi kjenner i dag, har du stort sett ingen praktisk fordel av at mobilen støtter 5G. Og de tjenestene som kan bruke 5G til å skape reell merverdi for brukerne, er ikke oppfunnet ennå.
Når det er sagt, vil du med 5G selvfølgelig oppleve markant høyere nettverkshastighet, noe som igjen betyr kortere nedlastingstider (et spill på 1 GB lastet ned på mobilen på mellom 30 og 60 sekunder), og din «ping» og dermed latency-en blir lavere. Det vil du kunne merke hvis du bruker mobilen til multiplayer-spill som Fortnite. Det raskere nettverket reduserer forsinkelser i kommunikasjonen mellom mobilen din og servere, slik at du faktisk når å flytte deg i spillet uten at kulen rekker å gjennombore kraniet ditt.
Hva betyr 5G for mobilen min på lengre sikt?
Ifølge både teleoperatører og mobilprodusenter er nettopp gaming et av de områdene hvor 5G vil gjøre en kjempeforskjell. Cloud-gaming via 5G åpner opp for maskinvare- og plattformsuavhengige spillopplevelser i høyeste kvalitet. Spillet trenger ikke lenger å kjøre på en konsoll eller en kraftig gaming-PC, for 5G byr på både høye hastigheter og ekstremt lav forsinkelse (latency), så et hvilket som helst spill kan avvikles på servere i skyen og strømmes til en hvilken som helst slags enhet.
Man vil også kunne la andre komme helt tett på sitt eget liv, enten ved hjelp av lynrask opplasting av videoer til sosiale medier og chats eller via live-strømming. Takket være langt større kapasitet og høyere hastigheter via 5G-nettverket vil det nemlig bli mulig selv fra steder hvor det er mange mennesker samlet på en gang (for eksempel konserter), noe som med de eksisterende nettverksteknologiene ville overbelaste mobilnettverket.
[vc_row][vc_column][vc_tta_accordion style=»flat» shape=»square» c_icon=»chevron» c_position=»right» active_section=»13″ collapsible_all=»true»][vc_tta_section title=»Dette må du være oppmerksom på når du kjøper ny mobil» tab_id=»daad»][vc_column_text]
Batteriet
Måles i mAh (milli-Ampere-hours), som veldig enkelt formulert angir hvor lenge mobilen har strøm. Jo flere mAh, jo bedre. Som minimum bør du gå etter 3000 mAh, men hvis mobilen har en stor skjerm (rundt 6 tommer eller mer), bør tallet være enda høyere. Spesielt hvis skjermen også er svært lyssterk.
Kamera
I dag kommer mange mobiler med to eller flere objektiver, og hvis du vil ta gode bilder med mobilen, bør du se etter ting som autofokus, vidvinkel og/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildestabilisering, nattmodus, osv. Til gjengjeld kan du glemme alt om megapiksler. Det har nesten ingen betydning for hvor gode bildene dine blir.
Lagring
Du må aldri, aldri, aldri kjøpe en mobil som bare kommer med 8 eller 16 gigabyte internt lager. Bare operativsystemet (typisk Android) krever så mye plass at det nesten ikke er noen plass igjen hvis du ikke har minst 32 gigabyte å rutte med.
Mange mobiler lar deg utvide det innebygde lageret via microSD-kort eller lignende, men vær oppmerksom på at eksterne minnekort er en del langsommere enn telefonenes egen ROM.
Lading
Flere og flere mobiler, spesielt i mellomklassen og selvfølgelig de fleste dyrere modeller, kommer med mulighet for hurtiglading og/eller trådløs lading. Det er til å leve med at mobilen ikke kan holde på strømmen en hel dag, hvis den kan lade fra 0 til 50 prosent strøm på en halv time eller mindre.
Skjerm
Vær klar over at en stor skjerm ikke automatisk er ensbetydende med at det er god plass til apper, osv. Oppløsningen er like viktig, og selv i dag kommer de billigste mobilene med bare HD-oppløsning, mens de dyreste modellene typisk har 2K-skjermer eller bedre.
Når oppløsningen er høyere, blir arbeidsområdet på skjermen desto større, og bildekvaliteten er selvfølgelig bedre og grafikken skarpere.
[/vc_column_text][/vc_tta_section][/vc_tta_accordion][/vc_column][/vc_row]