Det beste kameraet er det du har med deg. Vi tar stadig flere bilder – ikke minst til bruk på sosiale medier – og mobilkameraet er uten sammenligning det de fleste av oss bruker til det meste.
Derfor pleier Lyd & Bilde også jevnlig å teste kameraene i markedets beste mobiler. For vi vil selvfølgelig hjelpe leserne med å velge de best mulige produktene på markedet.
Men hva om vi har misforstått alt? Vi pleier nemlig å ta på de svært tekniske brillene når vi anmelder mobilkameraer. Det kryr med begreper som brennvidde, blender, ISO og OIS, og vi studerer nøye funksjonene i kamera-appen, og kameraoppsettet (optikk, sensorstørrelse, etc.) kommer også under lupen.
Imidlertid er det jo resultatet som teller til slutt, og når vi ser på kvaliteten på de bildene som de forskjellige mobilkameraene produserer, skjer det kanskje med andre briller og ut fra andre kriterier enn du legger vekt på til daglig.
Slik testet vi – og slik utpeker du vinneren
Derfor vil vi nå invitere deg til å delta i et lite eksperiment: Vi har valgt fem av de mest populære mobilene i premiumklassen – Apple iPhone 11, Huawei P40 Pro, Motorola Edge+, OnePlus 8 Pro og Samsung Galaxy Note 20 – og har med hver enkelt fotografert åtte forskjellige standardscener som tilsvarer den typen bilder som de fleste ofte skyter med mobilen.
Hver scene er blitt fotografert i 4:3-format med mobilenes standardinnstillinger for den aktuelle bildetypen. Vi har deretter navngitt og om nødvendig beskåret bildene slik at det ikke umiddelbart er mulig å se hvilken mobil som har tatt hvilke bilder.
Nedenfor finner du derfor åtte par av fem bilder i våre valgte kategorier. Alle bildene har fått et unikt nummer, og under hver kategori ber vi deg så om å avgi din stemme på hvilket bilde som, etter din mening, er det beste i gjeldende kategori.
Avstemningen kjører frem til 13. oktober, og vi teller deretter samtlige stemmer i alle kategorier. Få dager senere publiserer vi en artikkel hvor vi avslører hvilken mobil som har fått flest stemmer, og dermed er utpekt som lesernes kameramobil favoritt.
1. Standardbilde, dagslys
Her er der tale om et billede helt uden dikkedarer. Motivet er fra Prenzlauer Berg i Berlin og viser en statue af den tyske kommunist Ernst Thälmann. Billedet er taget uden zoom på en halvoverskyet eftermiddag.
2. Ultravidvinkel, dagslys
Motivet viser den olympiske svømmehallen i Eurpasportpark i Berlin. Med hver mobil er bildet tatt med standardinnstilling for ultravidvinkel.
3. 5x zoom
De testede mobilene er veldig forskjellige når det kommer til zoom-funksjonen. Men ettersom iPhone 11 bare klarer opp til maksimalt 5x digital zoom, har vi valgt å la det være grensen. Så alle mobilene har tatt et bilde med 5x zoom av den samme byggeplassen i Berlin Friedrichshain. At bildene ikke er helt like, skyldes IKKE en feil fra vår side, men derimot at resultatene blir veldig forskjellige fra mobil til mobil, selv om man velger akkurat samme zoom-innstilling.
4. Standardbilde, innendørs
Å ta gode bilder med mobilen hjemme er ikke fullt så enkelt som man skulle tro. Ofte har man forskjellige lyskilder med ulik lysstyrke og ulike fargetemperaturer tent på en gang, noe som sender mobilkameraets programvare på overtid. Her har vi en tidlig kveld tatt et bilde av et helt vanlig kjøkken i en leilighet i Berlin. Lyset kommer både fra neonrør, lyspærer og en LED-pære man ikke kan se i motivet.
5. Selfie
Spesielt de yngre bruker mobilens frontkamera mer enn noe annet. For man skal jo ta selfies i store mengder til Instagram, Snapchat, Tinder, Grindr og mye annet. Her er det artikkelens skribent som har fotografert rynkene sine helt uten filter foran førnevnte statue av Ernst Thälmann. Det er hverken brukt zoom eller vidvinkel.
6. Makro
Selvfølgelig skal man også kunne komme helt tett på motivet med et godt mobilkamera. I dette tilfellet har vi brukt den enkelte mobils makroinnstilling, hvis en slik var tilgjengelig. Hvis ikke har vi brukt standardinnstillingene og gått så tett på motivet som mulig.
7. Portrett
Så godt som alle mobiler i premiumklassen har en spesiell portrettfunksjon som lar deg ta lekre portretter med sløret bakgrunn. Men igjen er det stor forskjell på hvor godt kameraprogramvaren klarer oppgaven. Både når det gjelder sløringen av bakgrunnen, men også gjengivelsen av kontrast og hudfarge.
8. Nattinnstilling
Huawei var blant de første til å lansere en spesiell nattmodus på sine dyreste mobiler. Med P30 Pro lanserte det kinesiske selskapet en kombinasjon av en lyssterk optikk og nyskapende bildeprosessering som kunne lysne bildene og samtidig kompensere for støy fra mørket.
I dag er muligheten for å ta gode bilder i mørke omgivelser blitt standard på alle mobiler i premiumklassen, men som du kan se på testbildene, er det veldig stor forskjell på hvordan og hvor godt de forskjellige mobilene lykkes med oppgaven.
Avstemningen kjører frem til 13. oktober, og vi teller deretter samtlige stemmer i alle kategorier. Få dager senere publiserer vi en artikkel hvor vi avslører hvilken mobil som har fått flest stemmer, og dermed er utpekt som lesernes kameramobil favoritt.
Hei. ville bare bemerke at når det gjelder beste mobilkamera så er det Xiaomi som har det . Mi xiaomi 10 Pro 5g slår alle disse i test…men til mitt poeng…hvorfor selges ikke xiaomi i Norge..jeg fant det kun på net on net. dette er jo også et prisguntig kamera i forhold til de som var med på testen. i tilegg et av få mobiler med ddr5RAM og samme Snapdragon prosessor som i asus Rog..denne mobilen kan konkurrere mot de fleste spillmobiler på markedet.
Med vennlig hilsen
Eirik Størkersen