Sony har lansert et stort og bredt TV-sortiment for 2020, med modeller som er skreddersydd for alt fra PlayStation-spill til kresen filmtitting. Dersom du har stort nok budsjett finnes både eksotiske OLED-modeller og gigantiske 8K-skjermer å velge mellom. Men selvfølgelig er det behov for noen snusfornuftige ”melk-og-brød” modeller også!
Nykommeren XH8096 er en sådan: Dette er blant de rimeligere premium-modellene fra Sony i år. Den må klare seg med en enklere form av LED-baklys, uten lokal dimming slik vi finner på storebroren XH90, og er heller ikke spesielt innrettet mot gaming. Derimot kan den tilby 4K-oppløsning, støtte for HDR, Dolby Atmos og nyeste Android-TV i en tilsynelatende nokså prisgunstig pakke.
Her har vi tatt for oss 65-tommeren KD-65XH8096, men det er verdt å nevne at Sony-modellen finnes i et bredt spekter av størrelser, fra 43” og helt opp til 85” (!) med en gunstig pris per tomme. Hele veien fra soveroms-TV til kino-storskjerm der altså…
Sony KD-65XH8096: Design
Når det kommer til design har Sony XH8096 et ganske ordinært, lite prangende utseende med rette linjer. Rammen rundt skjermen er en drøy centimeter bred sett forfra: bildet går altså ikke helt ut i kantene, men nesten. Sett fra siden er Sony-skjermen litt tykkere enn mange andre skjermer, på grunn av det direkte LED-baklyset krever mer plass i dybden.
Sony XH8096 har en tydelig ramme, og ser litt tykkere ut fra siden enn en del andre LCD- og OLED-skjermer. (Foto: Sony)
Et viktig poeng når det gjelder plassering: XH80 har to V-formede føtter som sitter montert relativt langt ute i kantene. TV-en får derfor en ganske bred benstilling som krever en tilsvarende bred TV-benk. Dette er verdt å ta med seg i planleggingen, ikke minst hvis du vurderer en enda større 75” eller 85” utgave av XH8096! På den positive siden er det rikelig plass til en lydplanke mellom bena.
Brukervennlighet og finesser
Sony XH80 er en Android-basert TV (testeksemplaret vårt kom lastet med versjon 9) Det merkes at årets modell har blitt vesentlig raskere og mer intuitiv å betjene, og i likhet med storebror XH90 har den meget rask smart-TV funksjonalitet. TV-en starter lynraskt fra standby, og menyer og apper lastes på null komma niks.
Som Android-TV-er flest har XH8096 full støtte for Google Assistant stemmestyring, og innebygd Chromecast gjør det enkelt å strømme eller dele innhold via Android-mobilen. Den støtter også Airplay og Homekit, slik at den kan vise innhold fra iPhone og dessuten lett kan inngå i et Apple-styrt smarthjem.
Sony har lagt ved sin nye Bluetooth-fjernkontroll, som er en vesentlig forbedring fra den infrarøde forgjengeren. Den ligger godt i hånden, og knappene gir en fin taktil følelse. Tidligere måtte du omtrent være en topptrent skarpskytter for å treffe riktig med IR-signalene…! Den nye kontrollen kommuniserer derimot raskt og effektivt med TV-en, uten at du engang trenger peke den direkte. Det gir et klart løft i brukervennligheten, og tommelen opp fra oss.
Mangler HDMI 2.1
Sony har kunngjort at enkelte av deres 2020-modeller er klargjort og skreddersydd for den kommende spillkonsollen PlayStation 5. Det er imidlertid en relativt kort liste, som så langt bare inkluderer LCD-modellene XH9005 og ZH8 (8K). Modellen vi tester her, XH8096, når derimot ikke helt opp til kravet. Det skyldes mest av alt fraværet av fullverdige HDMI 2.1 kompatible videoinnganger, og kompatibilitet med videoformatet 4K /120 (opptil 120 bilder per sekund). Det er ikke dermed sagt at XH8096 ikke kan brukes sammen med PS5: den vil bare ikke fungere optimalt med alle spilltitlene.
Sony-skjermen treffer likevel bra når det gjelder forsinkelse: Vi målte input lag til rett under 10 millisekunder i spillmodus, hvilket er meget bra.
Bildekvalitet
Sony KD-65XH8096 kommer utstyrt med et 4K LCD-panel av typen IPS (In Plane Switching). Denne typen LCD-paneler er kjent for å ofre litt kontrast og svartnivå, til fordel for en bredere innsynsvinkel. Her stiller Sony i samme klasse som mange av LGs LCD-skjermer, som også benytter IPS.
Sony-skjermen kan også skilte med direkte LED-baklys, fremfor den billigere kant-LED varianten. Her snakker vi riktignok bare om et statisk baklys, uten lokal dimming slik vi finner på storebroren XH9005. Sony-skjermen har altså ingen mulighet for å dempe eller heve lysstyrken i bestemte partier av bildet, noe som helt klart påvirker kontrasten.
Førsteinntrykket er at Sony har fått til mye riktig med denne skjermen. Det nevnte LED-baklyset sørger for jevn lysfordeling, og vi kan flytte oss relativt mye ut til siden uten at fargene endrer karakter. Dette er helt klart en fordel, ikke minst når vi beveger oss opp i skjermstørrelse.
Sony-skjermen utmerker seg også med imponerende bildeskarphet og jevn, naturlig fargebalanse. Vi kan nyte alt fra nærgående naturprogram til fartsfylte sportsendinger med stor realisme. XH8096 greier å vise alt fra lavoppløste SD-sendinger til ekte 4K-film fra sin beste side, uten å introdusere overdreven skarphet eller ”grøtete” støyreduksjon. Bevegelsene er meget glatte og jevne, uten å introdusere unaturlig såpeopera-effekt.
XH80 vs XH90
I løpet av testen hadde vi også den dyrere storebroren XH9005 stående ved siden av, og XH8096 kommer faktisk overraskende godt ut av sammenligningen på flere områder. De to Sony-modellene bruker samme videoprosessor (Sony X1) til bildebehandling, men forskjellige typer bildepanel (IPS i XH8096, og VA med lokal dimming i XH9005).
Aller først er det åpenbart at XH8096 ikke henger med storebroren på maksimal lysstyrke og kontrast. Sistnevnte makter å skru mer opp for lyset, hvilket er en klar fordel ved TV-titting i dagslys. Det gjelder også når vi titter på video i HDR-kvalitet: XH9005 har betydelig mer ”punch” i de lyseste partiene, ved at bildeeffekter som sollys, flammer og blendende billykter, får betydelig mer glød.
Alt er imidlertid ikke bare svart/hvitt mellom Sony-skjermene: I alminnelig dempet stuebelysning ser XH80 faktisk helt glimrende ut. Fraværet av aktiv lokal dimming medfører litt lavere svartnivå, men gjør også at man slipper ujevn belysning/omriss rundt lyse objekter, slik XH9005 kan ha en tendens til. Faktisk må XH8096 sies å klare seg imponerende bra, spesielt gitt prisforskjellen. Med unntak av kontrasten oppfører skjermene seg relativt likt, med samme gode bildebehandling, glatte bevegelser og glimrende støyreduksjon.
Lydkvalitet
Sony XH8096 har ingen spesielt påkostet høyttalerløsning om bord, kun vanlig stereo-høyttalere. Stemmegjengivelsen er relativt klar og distinkt, men lyden generelt fremstår litt slank og lite bassrik.
Sony XH8096 støtter heldigvis Atmos lydprosessering og HDMI ARC. Dermed kan den lett oppgraderes ved hjelp av en ekstern lydplanke som Sonos Arc eller andre kompatible Atmos lydplanker.
Les også: Nye lydplanker fra Sony
Konklusjon
Med XH8096 kan Sony tilby en prisgunstig storskjerm som har de fleste finessene i orden. Her får du 4K-oppløsning, Android-TV med plenty av apps, støtte for Dolby Vision HDR og Dolby Atmos lyd, som gjør dette til en anvendelig TV for de aller fleste.
Bildekvaliteten tilhører ikke high-end klassen: fraværet av lokal dimming gjør at du ikke kan forvente like saftig kontrast i de mest krevende filmscenene. Men på enkelte områder kan XH8096 faktisk måle seg med langt dyrere TV-er: Skarpheten er imponerende, fargene naturlige (med bred innsynsvinkel), og bevegelsene sømløse. Alt i alt en prisgunstig TV med flere styrker enn svakheter!
Ja kanskje det kan bli min neste storskjerm etter at Sharpen tok kvelden etter åtte år aktiv tjeneste ? Trenger jeg den beste bildekvaliteten har jeg en Panasonic modell 1500 oled i 65 utgave som brukes til fotoredigering ! forøvrig en fantastisk bildekvalitet noe som bare skulle mangle til en direkte uannstendig pris av 38 tusen !