TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG NANO 90 (65NANO906)

Knallsterk kontrast

Med nytt bildepanel og forbedret lyskontroll kan LG NANO 90 hevde seg blant de beste LCD-skjermene.

Av / 04.07.20 - 14:40
LG NANO 90 (65NANO906)

Lyd & Bilde mener

  • LG-skjermen har glimrende brukervennlighet, bred formatstøtte og utmerket kontrast til LCD å være.
  • Fargegjengivelsen bærer preg av ujevnheter, og kontrasten er ennå ikke helt på nivå med de beste konkurrentene.

Med all suksessen LG har hatt med OLED de siste årene, kan det være lett å glemme at de også tilbyr TV-er med LCD-teknologi. Denne delen av LG-familien har havnet i skyggen av sine superslanke søsken, som også ser vesentlig skarpere, mer fargesprakende og kontrastrike ut. Det hjelper heller ikke at LG selv bruker mye tid på å fortelle nettopp hvor overlegent OLED er…

Denne litt ”stemoderlige” behandlingen kan det nå bli en forandring på: Årets nye premium LCD-skjermer med tilnavnet NanoCell har fått en etterlengtet oppgradering på bildefronten. Modellen vi tester her, NANO 90, er en av toppmodellene med 4K-oppløsning. Den leveres i et bredt spenn av størrelser, fra 55” og helt opp til 86 tommer!

LG NANO 90 (65NANO906) 1
LG NANO90 har en glatt og fin utførelse med to små V-formede føtter. Baklysteknologien gjør at denne skjermen er vesentlig tykkere enn for eksempel LGs egne OLED-skjermer. (Foto: LG)

Design

LG NANO 90 tilhører som sagt premium-klassen når det gjelder pris og ytelse, men ved første øyekast er det er ingenting spesielt ved NANO 90 som oser av luksus. Dette er en relativt ordinær TV med en blank børstet ramme og skrog i grå plast og metall. Designen er ganske nedtonet, og NANO 90 er selvfølgelig vesentlig tykkere enn sine OLED-søsken. Det eneste som trekker opp inntrykket, er den glatte baksiden som gjør at TV-en fint kan stå fritt i rommet. De to plastføttene står imidlertid med relativt bred benstilling, antageligvis for å gjøre plass til en lydplanke. Det gjør også at TV-en krever en tilsvarende bred benk.

Obs! Denne NanoCell-modellen fra LG finnes også i en annen variant (NANO 91) som er teknisk lik, bare med litt ulik design. NANO 90 som selges hos Elkjøp har to V-formede føtter, mens NANO 91 som selges hos Power har en midtmontert bueformet sokkel (“Crescent Stand”). I følge LG er det ingen ytelsesmessige forskjeller mellom de to.

LG NANO 90 (65NANO906) 2
Alternativ modell: LG NANO 91 er teknisk lik som NANO 90, bare med bueformet fot. (Foto: LG)

Brukervennlighet og finesser

NANO 90 kommer med nyeste versjon av LGs operativsystem WebOS (5.0), som er nøyaktig det samme vi finner på OLED-modellene. Årets versjon har fått en liten ansiktsløfting. Det grafiske brukergrensesnittet føles moderne, oversiktlig og lett å betjene – et av de beste på markedet etter vår mening. Fjernkontrollen er den velkjente Magic Remote, med gyrokontroll og aktiv musepeker som gjør det enkelt å navigere gjennom menyene.

Annonse
LG NANO 90 (65NANO906) 3
LGs brukergrensesnitt WebOS har fått en oppfrisket layout. Pekefjernkontrollen gjør at NANO90 er lekende lett å betjene. (Foto: Audun Hage)

App-utvalget er meget bra: Foruten Netflix får du tilgang til bl.a HBO Nordic, Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og ikke minst Disney+ når denne kommer til høsten. TV-en støtter også AirPlay og Homekit, hvilket betyr at den kan vise innhold fra Apple iOS-enheter og inngå i et Homekit-styrt smarthjem.

NANO 90 støtter HDMI 2.1 på to av de totalt fire inngangene, og er dermed godt forberedt for neste generasjons videokilder og ikke minst spillkonsoller, med støtte for 4K-video i opptil 120 bilder per sekund. Den har også en dedikert gaming-modus med lav forsinkelse: Vi målte input lag til cirka 15 millisekunder: det ville vært et rekordresultat for et år siden, men i år finnes det andre TV-er, deriblant Samsung Q80T, som knepper inn noen millisekunder raskere.

Bildekvalitet

Trofaste lesere husker sikkert at vi ikke akkurat har vært superimponert over LGs LCD-modeller de siste årene. De spesielle IPS (In Plane Switching) LCD-panelene som LG bruker utmerker seg med bred innsynsvinkel, men har derimot ikke spesielt god kontrast. Dette kommer tydelig frem på videoinnhold i HDR-format, hvor LG-skjermene har blitt akterutseilt av mer kontrastrike konkurrenter med VA-teknikk, slik som Samsung og Sony.

2020-modellen LG NANO 90 bruker et 4K IPS LCD-panel med NanoCell-teknologi. Dette er et fargefilter fullt av bittesmå nanopartikler, som bidrar til å fjerne uønskede bølgelengder med lys. Dette gjør TV-en i stand til å gjengi renere og mer naturtro farger. Nytt på årets modell er at LG også har tatt i bruk direkte LED-belysning, med en spesiell teknikk kalt Pixel Compensation, som gir vesentlig bedre lyskontroll enn fjorårsmodellene. Bildebehandlingen håndteres av LGs Alpha 7 gen3 videoprosessor, den samme som brukes i LGs rimeligste OLED-skjerm BX.

Så hvordan ser alt dette ut i praksis? Ganske bra, faktisk! Faktisk er LG-skjermen i en helt annen liga enn fjorårsmodellen SM8600: Kontrasten og svartnivået ser meget overbevisende ut, i det vi starter seansen med Netflix-filmen Extraction. Den heseblesende actionfilmen tar oss gjennom en redningsaksjon i Dhaka, hovedstaden i Bangladesh. I en spesielt krevende scene hvor Chris Hemsworth tar seg gjennom en mørk kloakktunnell med lommelykt, får vi se hva NANO 90 duger til. Her er lyset fra lommelykten blendende sterkt, samtidig som LG-skjermen bevarer de mørke partiene med troverdig svart. Her ville forgjengerne sett vesentlig mer blasse og grå ut!

LG NANO 90 (65NANO906) 4
LG-skjermen har meget god kontrast. Her fra Netflix-filmen Extraction (Foto: Audun Hage)

NANO 90 har ikke like mange individuelle LED-soner som de virkelige high-end skjermene, men har likevel imponerende god lyskontroll. Et godt eksempel på det er at hvite undertekster på svart bakgrunn gjengis uten at det skaper store synlige omriss av lyslekkasje. Det er ikke på nivå med virkelig high-end LCD, QLED eller OLED for den del, men like fullt imponerende i forhold til prisklassen vi befinner oss i.

LG-skjermen er imidlertid ikke like fargenøytral som vi skulle ønske. Selv i den relativt Cinema Home innstillingen, som må forventes å være relativt nøytral, finner vi en viss tendens til gulstikk i bildet. En konkurrent som Sony XH90 ser vesentlig mer nøytral ut opp av esken, og det samme kan sies om Samsung Q80T. Den beste og mest nøytrale innstillingen blir derfor Filmmaker Mode, men denne lot seg ikke aktivere på alle typer innhold. Derfor kan det være best å koste på seg en profesjonell kalibrering dersom du vil ha mest mulig ut av LG-skjermen.

Lydkvalitet

LG NANO 90 er utstyrt med et relativt standard lydsystem, med stereo høyttalere uten noen ekstra basshøyttaler på baksiden. Den er imidlertid utstyrt med avansert ”AI” lydprosessering, pluss individuelle lydmodus for blant annet kino, sport og musikk. Vi fant at kino-innstillingen låt klart og sterkt, med god taleforståelse og bra fylde i bassen. Her er det vesentlig mer trykk i lydeffektene enn mange andre TV-er i prisklassen. Helt fin lyd, er vår dom!

De fleste vil nok likevel ønske å koble LG-skjermen til en ekstern lydplanke. I så måte er det kjekt at den støtter HDMI eARC, og dermed er i stand til å sende høyoppløste lydsignaler (f.eks Dolby Atmos i TrueHD format) til en kompatibel lydplanke.

Les også Endelig en OLED-TV som tar seg godt ut på veggen LGs nye OLED-TV er skreddersydd for veggmontering. I tillegg ser den uforskammet lekker ut!

Konklusjon

LG har lykkes med å heve kvaliteten på årets LCD-skjermer: NANO 90 oppnår synlige forbedringer i kontrast og svartnivå, som er et punkt hvor tidligere generasjoner har sett skuffende grå ut. NANO 90 er ikke perfekt: Vi skulle spesielt ønske at fargegjengivelsen var enda mer nøytral fra fabrikk. LG-skjermen er imidlertid en interessant utfordrer i et marked hvor konkurrentene har fått lov til å dominere. Dersom du liker LGs brukergrensesnitt og brede formatstøtte, kan denne NanoCell-skjermen være en prisgunstig alternativ til LGs egne OLED-skjermer!

Karakter
LG NANO 90 (65NANO906)
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming