TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG OLED GX Gallery OLED

OLED på utstilling

LGs nye OLED-TV er skreddersydd for veggmontering. I tillegg ser den uforskammet lekker ut!

Av / 22.06.20 - 08:00
LG OLED GX Gallery OLED

Lyd & Bilde mener

  • LG OLED GX leverer superb bildekvalitet over hele linja, med en glimrende skarphet, kontrast og fargegjengivelse. I tillegg ser den ut som et smykke på veggen!
  • Lyden er litt diffus, og fortjener absolutt hjelp av en god Atmos lydplanke.

LG er for mange synonymt med OLED-TV, og den sørkoreanske produsenten elsker å ”flekse” med hva den moderne teknologien er god for. Vi har fått se en rekke eksotiske TV-modeller opp igjennom årene – syltynne paneler som kan klistres tett mot veggen, bøyes eller til og med rulles sammen i en eske! Dessverre ledsages disse designmodellene også av en ganske eksotisk pris, og er heller ikke særlig praktiske til vanlig bruk.

Nå er LG tilbake med en ny design-TV som virker hakket smartere og mer anvendelig: Den nye GX-serien er skreddersydd for veggmontering, og får en langt gunstigere pris – ca 25 % lavere enn den syltynne Wallpaper-modellen.

LG OLED GX Gallery OLED 1
LG OLED GX kommer med alt av høyttalere, strømforsyning og elektronikk integrert i selve TV-en, men er likevel bare 2 centimeter tykk på det meste.

LG OLED GX: Galleri-OLED

OLED GX har fått tilnavnet ”Gallery OLED” og det er ingen tilfeldighet. LG har lagt ekstra godt til rette for at TV-en skal være enkel å henge på veggen og være et sentralt blikkfang i hjemmet.

Veggmontering i seg selv er ikke noe nytt – de fleste TV-er i dag (inkludert OLED) kan festes til veggen ved hjelp av såkalte VESA-braketter. Her finnes det etter hvert mange elegante løsninger å velge mellom. Likevel –  det beste er selvfølgelig når TV-leverandøren selv tar seg bryet og bygger en løsning ”fra scratch”!

Det er nettopp hva LG har gjort i dette tilfellet: GX kommer med en hengslet veggbrakett som er designet spesielt for denne modellen. Den gjør at TV-en kan henges kloss inntil veggen, samtidig som den er lett å trekke ut når du skal gjøre tilkoblinger.

Annonse
LG OLED GX Gallery OLED 2
Det hengslede veggfestet gjør det enkelt å trekke TV-en ut fra veggen når du trenger å koble til eller fra en HDMI-kabel. Det gjør det også mulig å vinkle TV-en skrått til høyre eller venstre. Her er det god plass til ruting av HDMI-kabler, men du bør sørge for at disse har riktig lengde: Veien fra kontakt til nedkant av TV er nesten en meter i 65” sitt tilfelle. (Foto: Audun Hage)

LG føler seg så sikre på at brukerne vil henge TV-en rett på vegg, at de ikke en gang gjdder å sende med føtter i esken. Her følger det kun med veggfeste, og hvis du mot formodning skulle ønske å sette GX på et bord, må du kjøpe føtter som ekstrautstyr.

 

Design

Selve TV-kabinettet er også designet med tanke på veggmontering: Strømforsyning, høyttalere og annen elektronikk er strategisk plassert for å gjøre hele TV-en så tynn som mulig. Alt sitter integrert, uten behov for separat koblingsboks eller strømadapter.

I tillegg har LG laget en egen innfelling der veggfestet sitter, samt egne spor til strøm- og signalkablene.  Dette gjør at TV-en kan presses helt inn til veggen, uten at noe stikker ut. Ferdig montert bygger den ikke mer enn 2 centimeter ut fra veggoverflaten. Det er ikke like tynt som ”W” modellen, men tynnere enn andre OLED-er vi har sett til nå.

LG OLED GX Gallery OLED 3
2 centimeter er ikke rekordtynt, derimot er det imponerende at LG-skjermen bevarer samme tykkelse overalt! (Foto: LG)

Ferdig montert ser LG-skjermen utrolig stram og lekker ut. Den gir kanskje ikke like superflate og svevende inntrykk som den dyrere ”W” modellen, men det er tett på. Når vi tar med at alt er integrert, uten den sjenerende flatkabelen fra storebror, fremstår GX minst like elegant i våre øyne. Det eneste vi kunne tenke oss var at bildet gikk heeelt ut i kantene, slik det gjør på Samsungs Q950TS. Det hadde tatt seg ut!

 

Brukervennlighet og finesser

OLED GX kommer med nyeste versjon av LGs operativsystem WebOS (5.0). Fjernkontrollen er den kjente og kjære Magic Remote, med gyrokontroll og  aktiv musepeker som gjør det enkelt å navigere i menyene. Vi synes dog at en designmodell som GX hadde fortjent en premium fjernkontroll, lik den vi finner på 8K-modellen Z9.

App-utvalget er meget bra: Foruten Netflix får du tilgang til bl.a. Amazon Prime, Rakuten, Apple TV+ og ikke minst Disney+ når denne tjenesten blir tilgjengelig i Norden senere i år.

Formatstøtten er det lite å utsette på: GX støtter de aller fleste HDR-formater inkludert Dolby Vision. Du kan selv velge blant en rekke bildemodus – alt fra den adaptive Genre Selection, der TV-en automatisk gjenkjenner videomaterialet og optimaliserer – til den supernøytrale Filmmaker Mode.

GX-serien støtter også HDMI 2.1 på alle 4 innganger, og er sånn sett forberedt for neste generasjons spillkonsoller PlayStation 5 og Xbox series X. LGs 2020-modeller er fullspekket med gaming-vennlige finesser, inkludert FreeSync og Nvidia G-Sync. OLED GX har også meget lav input lag, som vi målte til under 10 millisekunder.

 

Bildekvalitet

LG OLED GX Gallery OLED 4
LG OLED GX har virkelig lekker bildekvalitet. Her fra Netflix-serien Formula 1: Drive to Survive. (Foto: Audun Hage)

På bildefronten kommer GX-serien rustet med et fullblods 4K OLED-panel, mens LGs kraftigste videoprosessor A9 gen 3står for bildebehandlingen. Den bruker avansert maskinlæring for å kontinuerlig forbedre bildekvaliteten, som du kan sjalte inn eller ut med den såkalte ”AI Picture”.

I tillegg har LG som tidligere år satset på bred støtte av ulike videoformater og standarder. GX støtter de aller fleste HDR-formater inkludert Dolby Vision (nå også i «IQ» versjon som tilpasser seg lyset i rommet). Du kan selv velge blant en rekke bildemodus – alt fra den adaptive Genre Selection, der TV-en automatisk gjenkjenner videomaterialet og optimaliserer – til den supernøytrale Filmmaker Mode. Sistnevnte sjalter ut alle overflødige bildeinnstillinger og sørger for presis filmvisning, tro mot regissøren intensjoner.”

Vi startet tittingen ved å klikke oss raskt inn på Netflix, og Formel 1-dokumentaren Drive to Survive.Sesong 2 serveres i glassklar Dolby Vision HDR-kvalitet med lydspor i Dolby Atmos! En gnistrende god produksjon, med mange ulike fartsfylte race-klipp og dybdeintervjuer, med ulike kamerakvaliteter mikset sammen. En perfekt test for LG-skjermens kapasiteter!

Det første vi legger merke til er skarpheten. Årets nye 8K-skjermer slik som Samsung Q800T ser definitivt imponerende ut, men LGs 4K OLED er ikke stort snauere! Selv om antallet piksler per tommer selvfølgelig er lavere, henter LG-skjermen maksimalt ut av hvert eneste bildepunkt. På en OLED-skjerm er hver enkelt piksel også sin egen farge- og lyskilde, og dette gir et veldig tettpakket og sømløst bilde. Selv med 65 tommer på kloss hold ser vi ingen problemer med synlige pikselmønster. Den opplevde bildeskarpheten er suveren!

En annen ting vi legger merke til er den gode lysuniformiteten. LG-skjermen har en fullstendig jevn lysfordeling  over hele panelet, uten antydning til skyggeeffekter eller flekker. Gråskalaen er svært jevn uten synlige sjatteringer. Det samme kan sies om fargegjengivelsen, som er ekstremt jevn. De lyssterke scenene fra Formel 1 sirkuset ser svært naturlige ut, uten synlige fargebånd.

Når det kommer til bevegelser, har LG-skjermen tilsynelatende ingen problemer med å henge på de lynraske F1-bilene, ei heller hurtige kamerapanoreringer. Bevegelsesutjevningen er svært effektiv, uten å bli kunstig glatt. OLED-skjermen har også glimrende støyreduksjon, hvor den fjerner antydninger til komprimeringsstøy uten å grøte til de små detaljene. Her har LG definitivt ”uppet” gamet sitt siden i fjor!

Vi veksler oss gjennom LG-skjermens ulike bildemodus, og finner en favoritt i innstillingen ”Kino Hjem”. Her får vi jevne og nøytrale farger, men deler av LGs TruMotion interpolering (bevegelsesutjevning) er fortsatt aktiv. Dette ga en glimrende kombinasjon av naturlige farger og glatte bevegelser – en fin allround-innstilling som etter vår mening passer til det meste av innhold.

Er du ekstra puristisk kan du aktivere TV-ens Filmmaker-modus. Da får du svært nøytrale fargeinnstillinger, med alt av kunstig skarphet, støyreduksjon og bevegelsesutjevning skrudd til null. Dette er en kjærkommen finesse til klassisk spillefilm, og når du vil ha et bilde som er ”ubesudlet” av unødvendig bildemanipulering. Som nevnt i testen av Panasonic HZ1000, regner vi ikke funksjonen som en direkte revolusjon, sammenlignet med allerede gode bildeinnstillinger. Du kan selv oppnå mye av det samme ved å velge TV-ens kinomodus og skru av diverse finesser. Når det er sagt, er det et viktig steg for TV-bransjen at man nå har fått en sertifisert, filmvennlig modus som holder det den lover.

Les også OLED-TV med ”Filmmaker mode”! Vi har testet Panasonics nye OLED-TV med ”Filmmaker mode”!

Lydkvalitet

I motsetning til forgjengeren E9, som hadde en synlig høyttalerdel i underkant av bildet, er høyttalerne på GX fullstendig skjult i underkant av TV-en. Lyd bærer også litt preg av dette: Lydbildet har ganske bred spredning, men er også litt diffust, hvor spesielt klarheten i dialoger kunne vært bedre. Derimot er det relativt god fylde i bassen, som gir bra fundament til musikk og lydeffekter. Vi noterer oss imidlertid litt i vibrasjoner i kabinetter under basstunge lydspor. Helt ok intern lyd, er vår dom.

GX støtter også Dolby Atmos, som betyr at den kan dekode og sende høykvalitets surroundlyd fra innebygde apper og tilkoblede kilder (4K Blu-ray) og sende signalet videre via HDMI eARC til en kompatibel lydplanke! Vi testet LG-skjermen sammen med den nye Atmos-lydplanken fra Sonos, og fikk umiddelbart godt lydmessig resultat.

LG tilbyr også en matchende lydplanke (SNX7) som tilbehør til GX-serien – men denne har vi ikke testet ennå. Den har samme flate design, og kan henges på vegg i samme bredde som 65″ utgaven. LG-planken får virtuell Atmos-lyd med 3.1 kanaler, separat subwoofer og 420 watt.

 

Konkurrenter?

GX-serien er den første OLED-skjermen fra LG vi har testet i år, dermed er det for tidlig å si hvilken av disse som er det beste kjøpet. Erfaringsvis er det kun små forskjeller i bildekvalitet mellom de ulike OLED-modellene, og derfor vil nok den rimeligere CX-serien være et godt alternativ. Når det er sagt, har GX-serien definitivt en fordel når det kommer til design. Utførelsen og byggekvaliteten er lekker, og LG-skjermen tar seg virkelig godt ut på veggen.

Hvis vi skal tenke på en klar utfordrer til LG, må det bli Samsungs ferske 4K toppmodell Q95T. Her har Samsung lagt lista høyt både når det gjelder design og bildekvalitet. Hvilken av disse som er best, og til hva, håper vi å kunne fortelle mer om i en kommende ”shootout”!

Det kan selvfølgelig være fristende å sammenligne Gallery OLED med Samsungs designmodell The Frame, men i realiteten er disse to vidt forskjellige TV-er. OLED kan være mer utsatt for innbrenning enn LCD, og bør derfor unngå å stå statiske bilder over lengre tid. Av samme grunn har LG heller ikke inkludert noen spesiell gallerifunksjon med GX, for å vise kunst eller familiebilder i standby.

 

Konklusjon

LG OLED65GX er definitivt en av de lekreste OLED-TV-ene vi har testet til nå. Den har et spesialdesignet veggfeste og smarte løsninger som gjør at den passer perfekt på veggen. Her får du den sterke kontrasten, svartnivået og den spreke fargegjengivelsen vi er vant til fra OLED: I tillegg har LG finpusset bildebehandlingen sin ytterligere, til et punkt hvor skarphet, støyreduksjon og ”smoothe” bevegelser skaper magiske bilder. LG GX ser kort og godt glimrende ut, enten den er slått av eller på! Enten du går for 55”, 65” eller 77”, er dette et utmerket valg for både bilde- og interiørbevisste.

 

Karakter
LG OLED GX Gallery OLED
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL