Samsung slutter aldri å overraske, og The Sero er deres kanskje rareste TV til nå. Den snur bokstavelig talt TV-verdenen på hodet, med muligheten til å stille skjermen på høykant!
For ti år siden ville vi nok tenkt at Samsung-ingeniørene hadde en skrue løs, men i dagens mediehverdag er det faktisk ikke så dumt å ha en roterende TV i hus.
Vi trenger ikke se lenger enn mobilskjermen vår: Faktum er at veldig mye av dagens innhold skapes og deles i stående format: Nå du tar opp mobilen fra lomma, filmer og knipser bilder spontant, gjøres det ofte med skjermen og kameraet på høykant – i såkalt portrettmodus.
Dette fungerer utmerket til sosiale medier som Facebook, Instagram eller Snapchat, men byr på problemer når de samme videoene skal gjengis på en tradisjonell TV-skjerm i bredformat (landskapmodus). For å passe til skjermen må de enten strekkes voldsomt, manipuleres eller vises med svarte ”sørgestriper” på sidene. Langt fra optimalt!
The Sero: Roterende TV-skjerm
Samsung har imidlertid funnet en smart løsning på problemet. The Sero har en innebygd elektrisk motor, som lar deg veksle mellom stående og liggende format med et knappetrykk. Foruten vanlig TV-titting, kan den kan brukes til å speile mobilskjermen din, vise bilder og video du selv har tatt, eller skrolle gjennom Instagram eller Facebook-feeden på en stor skjerm.
Design
The Sero skiller seg markant ut fra andre TV-er vi mottar til test: til og med esken er satt på høykant! TV-en kommer tilnærmet ferdig montert: med motor og skjerm ferdig sammenkoblet. Det eneste man trenger å skru fast er staffeli-foten som sørger for at TV-en står oppreist og lett tilbakelent på gulvet. The Sero er beregnet på gulvmontering, og har derfor ingen bordsokkel eller veggfeste. Samsung tilbyr også hjul som ekstrautstyr, og vi tenker umiddelbart at disse kan være kjekke å ha, slik at TV-en enkelt kan dreies i ønsket retning.
Utførelsen er faktisk ganske lekker: The Sero ligner lett på noe Bang & Olufsen kunne å ha kreert, uten at den koster skjorta av den grunn. Skjermen har en slank innramming i marineblå farge, og sokkelen med innebygde høyttalere er kledd med stofftrekk i matchende farge, som bidrar til et eksklusivt inntrykk.
TV-en står på høykant i standby-modus, og på denne måten tar relativt liten plass i rommet. The Sero har også en fin fasong når skjermen er i landskap-modus, og sokkelen sørger for å bringe bildet i riktig høyde. Dette vil helt klart være en flott TV til mindre rom, og ikke minst praktisk til hjørneplassering.
Brukervennlighet og finesser
The Sero bruker det velkjente menysystemet Tizen, som vi kjenner fra andre Samsung-TV-er. Årets versjon har fått en oppjustering med skarpere grafikk og mer behagelige farger. TV-en er rask å sette opp, men det anbefales å gjøre installasjonen via Samsungs SmartThings app. Da får du tilgang til en del ekstra Sero-finesser, deriblant muligheten til å speile mobilskjermen og vende skjermen automatisk (noen av disse krever dog at du har en Samsung mobil) .
Menysystemet er veldig raskt og logisk, og fungerer utmerket sammen med den slanke og ergonomisk fjernkontrollen. Den bruker Bluetooth, og er stort sett identisk med andre Samsung-kontroller, bortsett fra knappen som sier ”roter skjerm”! Det er ingen ting å utsette på betjeningen, men vi synes The Sero kunne fortjent en litt mer original fjernkontroll, for eksempel i matchende, marineblå farge?
Samsung har ellers sørget for å utvide sitt allerede brede app-utvalg: I tillegg til Apples TV-app, og Airplay 2 støtte, finner du nå også musikktjenesten Apple Music om bord. Videobutikken Rakuten er også en relativt fersk nykommer som tilbyr streaming av film og serier i 4K HDR-kvalitet. I tillegg er apper som Netflix, HBO, Canal Digital og Amazon Prime lett tilgjengelig fra startmenyen. Du kan selv innrede menyen med de tjenestene du liker best.
The Sero kan ikke skilte med fullverdige HDMI 2.1 innganger, men tilbyr likevel noen av de nyeste finessene, inkludert HDMI eARC (lydreturkanal) og ALLM (Auto Low latency mode). Derimot mangler den støtte for ekstra høye bildefrekvenser slik som 4K/120.
Samsung har imidlertid inkludert en dedikert gaming-modus med ekstra lav forsinkelse: Vi målte forsinkelsen til i underkant av 10 millisekunder med vår Leo Bodnar tester, hvilket bør være raskt nok selv for e-sport entusiaster. Samsung har også en Real Game Enhancer modus som forbedrer kontrast og bevegelser, men til gjengjeld bruker litt lengre tid på bildebehandlingen (ca 22 ms).
Mobile View: Vertikal modus
Muligheten for å stille bildet på høykant er jo selve ideen med The Sero, og vi kan ikke si annet enn at dette fungerer utmerket. Bruksområdet for vertikal-modusen er nesten uendelig: The Sero kan speile mobilskjermen, mens du fortsetter å bruke mobilens touch-skjerm som ”fjernkontroll” og skroller deg gjennom innholdet. Dermed er det fritt frem for å se praktisk talt alt av mobilinnhold på den store skjermen. Enten det er Facebook, Instagram, Snapchat eller TikTok du finner mest fengende, kan disse nå vises i stort format – perfekt når du vil dele med andre.
Den umiddelbart mest interessante appen var Instagram og Instagram TV som byr på mange små videosnutter i høydeformat. Likeledes kan man finne mange videoer på Youtube, deriblant musikkvideoer som er skreddersydd for høydeformat.
Samsung hadde lånt oss en Galaxy S20 mobil for anledningen, som har en ekstra høy/bred skjerm i 9:18 format. Smartthings-appen greier imidlertid å kompensere for dette. Den støtter også automatisk vending av skjermen: Når du vender på mobilen, følger TV-en etter. Samsung jobber også med å utvikle finessen for andre Android-mobiler, men det kan være merkeavhengig. The Sero støtter også speiling av iPhone-mobiler via Airplay, men dessverre bare i horisontalmodus foreløpig. Dette vil eventuelt kreve en oppdatering fra Apple.
Bildekvalitet
The Sero er altså en roterende bildemaskin, laget for å kunne vise både TV- og mobilinnhold i sitt optimale format. Selve bildefremvisningen håndteres av et 43” LCD-panel med 4K-oppløsning og LED kantbelysning. Den kan blant annet skilte med QLED fargefilter, som sørger for bredere fargespekter og høyere lysstyrke. Så langt Lyd & Bilde kjenner til, er bildepanelet mer eller mindre identisk med fjorårets Q60R-modell: Den kan derfor ikke skilte med såkalt Dual LED-teknikk, slik vi finner på en del av de nyeste 2020-modellene. Det er selvfølgelig litt synd at Samsung ikke har brukt den aller nyeste teknikken på en såpass innovativ TV, men vi antar det har med kostnadsbesparelser å gjøre.
Når det er sagt, leverer The Sero flott bildekvalitet for sitt bruk. Bildet er for det første sylskarpt, og TV-en gjør en god jobb med å oppskalere og forbedre ulike typer innhold slik at det passer den høyoppløste skjermen. I tillegg har den rikelig med lysstyrke, med blendende gjengivelse av hvitt, og saftige kulører selv når vi betrakter skjermen i dagslys.
I det vi demper belysningen og går i ”filmmodus” kommer det noen klassiske svakheter frem. The Sero kan selvfølgelig ikke henge med de råeste OLED-skjermene (heller ikke QLED-skjermer med LED baklys) når det kommer til kontrast og svartnivå: Den tradisjonelle LED-belysningen setter en begrensning for det. Dette er tydelig på filmer og serier med mye mørkt innhold, hvor bildet kan virke litt grått i mørke partier.
En annen ting vi merker oss, er at Samsung-skjermen har relativt mye gjenskinn i seg. Skjermoverflaten er av den ”glossy” typen og har en tendens til å reflektere mye av omgivelsene. Dette forsterkes ytterligere av at TV-en står lett tilbakelent, og derfor lett kan fange opp lys fra lamper i taket, for eksempel. Samsung kunne gjerne ha kostet på seg et mattere skjermfilter!
En 43” TV til rundt 17.000 kroner har selvfølgelig en god del utfordrere. Ser vi til andre Samsung-modeller kan du for eksempel få en 55” The Frame, eller en 55” Q80T, som har både større og vesentlig mer kontrastrik bildegjengivelse. Men ingen av disse kan snurres!
Lydkvalitet
En roterende TV er selvfølgelig ganske morsomt i seg selv. Ekstra moro er det at Samsung har gjort seg overraskende stor flid med lyden!
The Sero har et vesentlig oppgradert lydsystem sammenlignet med Samsungs ordinære TV-er – nærmere bestemt et 4.1 kanals høyttalersystem med innebygd subwoofer og 60 watt forsterkerkraft. Og det kan man umiddelbart høre: Her får du vesentlig mer åpen, kraftfull og fyldig lyd enn gjennomsnittet.
Lyden er faktisk fullt på høyde med mange separate lydplanker, med god klarhet i stemmene så vel som musikk og lydeffekter. Den fyldige lyden kommer også godt med når vi skal vise ulike typer mobilinnhold på skjermen, med et lydbilde som matcher det større formatet. Her er det også verdt å nevne at du kan koble en Spotify-konto til TV-en og bruke den som musikkilde. Den kan også vise ”diskolys” som beveger seg i takt med musikken. Morsomt for både gammel og ung …
Konklusjon
En snurrende TV er ikke bare et morsomt partytriks: I tillegg til å være en underholdende og innovativ TV, har The Sero også noen praktiske fordeler. Muligheten til å vise bilder på høykant er en kjærkommen finesse for alle som er aktive på sosiale medier, bruker videochat, eller bare vil vise portrettbilder og amatørvideo i stort format. I tillegg låter den overraskende spenstig! Samsung har lagt godt til rette for at The Sero kan brukes til både TV-underholdning, mobilt innhold og musikklytting.
The Sero er nok ikke nødvendigvis ment å være TV-en du tilbringer sene Netflix-kvelder med: Det finnes både større og mer prisgunstige alternativer der ute med minst like god, eller bedre bildekvalitet til prisen. Men ingen av disse kan snurres! The Sero er rett og slett en kjempemorsom ”allround” TV som vi tror kommer til å se flere varianter av i fremtiden.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser