Både Huawei og OnePlus har forlatt budsjettmarkedet og satser på premiumsegmentet. Nå er det Xiaomis tur til å ikke bare konkurrere med prisen, men også med luksusfunksjoner. Den nye Xiaomi Mi 10 Pro kan matche konkurrentenes teknikk og kvalitet på de fleste områdene. Men så koster den også deretter. Men vil konsumentene betale mer for en Xiaomi enn for en OnePlus eller Huawei, og nesten like mye som en Apple iPhone 11 Pro?
Utseende og konstruksjon
Det er ingen tvil om at Xiaomi har sett både en og to ganger på konkurrentene. Fjorårets Xiaomi Mi 9 så relativ trist ut, men Mi 10 Pro finnes i flotte farger som virkelig skinner i lyset. Den har også fått en skjerm som går rundt kantene, akkurat som Samsung innførte med sine Edge-modeller. Den har heller ikke noen kameraboble som Galaxy S20 Ultra eller Huawei P40 Pro. Spørsmålet er om ikke Mi 10 Pro er den peneste av årets toppmodeller.
Skjerm
Som i tidligere mer påkostede modeller bruker Xiaomi en AMOLED-skjerm. Men til tross for at den har blitt større, holder de fast ved 1080-oppløsing der andre har gått videre til 1200 eller 1440. Det er ikke noe kjempeproblem ved vanlig bruk, men det er merkelig at de har spart inn på akkurat dette. Ellers har skjermen utmerket sortnivå og lysstyrke i klasse med OnePlus 8 Pro og Galaxy S20. Fargegjengivelsen har vi heller ingen kommentarer til. Og som de andre flaggskipene har den også raskere skjermoppdatering, som får skjerminnholdet til å rulle mer flytende og uten hakking.
Kamera
Som Xiaomi Note 10 har Mi 10 Pro hele fire kameraer: standardkameraet på 108 (!) megapiksler, en 13 mm ultravidvinkel på 20 Mp, en 12 Mp 50 mm telelinse (2x zoom) som de kaller portrettkamera samt en 5 Mp (oppskaleres til 8 Mp) telelinse med 5x optisk zoom. Den siste kalles i reklamen for «8 Mp 10x hybrid zoom», som ikke føles helt ærlig. Grensesnittet er funksjonelt med de vanligste innstillingene lett tilgjengelige, mens mer eksotiske finesser gjemmes i undermenyer.
Som Note 10 presterer den utmerkede resultater i de aller fleste forhold. Men mer trimmet programvare sammen med bedre bildebehandlingsytelse i Snapdragon 865 gjør at mobilen klemmer ut enda bedre bildekvalitet. Den er faktisk fullt på høyde med Huawei P40 Pro, og man må være virkelig kresen for å finne noen påtakelige forskjeller. Muligens er Huawei noe bedre i dårlige lysforhold, og ultravidvinkelen er heller ikke helt like skarp. I det store og hele er dette helt klart en av årets aller beste kameramobiler.
Lyd
For en gangs skyld har noen også gitt lyden litt ekstra. Ikke nok med at det finnes stereohøyttalere, de spiller faktisk rent og uten forvrengning selv på høyt volum. Man kan naturligvis ikke vente seg noen bass, men det er likevel bedre enn de fleste konkurrentene. Enda viktigere er det at mobilen er Hi-Res-sertifisert, og støtter både aptX HD og aptX Adaptive for bedre trådløs lyd. I innstillingene finnes EQ og hodetelefoninnstilling for kompatible modeller.
Bruk
Over Android 10 har Xiaomi lagt sitt eget grensesnitt MIUI 11. Det er litt penere enn tidligere versjoner, men tilfører ikke mange nevneverdige funksjoner. Man kan ikke bruke gester for å navigere i grensesnittet. Xiaomi kunne også lært av andre produsenter når det gjelder unødvendige apper. Nei, vi vil ikke ha meningsløse spill eller flere apper som gjør det samme. Samsung hadde en gang i tiden samme problem, men det er nå frivillig om man vil installere dem. Apropos apper får Xiaomi av en eller annen grunn bruke Googles apper, til forskjell fra Huawei.
Fingeravtrykkleseren under glasset er både rask og eksakt. Ansiktsgjenkjenningen er derimot ganske middelmådig og ikke spesielt sikker.
Ytelse
Med tanke på at Mi 10 Pro bruker samme prosessor som OnePlus 8 Pro, er ytelsesforskjellene minimale.
Den er cirka 10–50 prosent raskere enn Samsung Galaxy S20 Ultra og rundt 25 prosent raskere enn Huawei P40 Pro. Ingen forskjeller som avgjør hvilken man skal kjøpe.
Derimot er Mi 10 Pro hele 350 prosent raskere på AI-funksjoner som bildegjenkjenning, enn Huawei. Og den er faktisk 40 prosent raskere enn alle de andre på VR.
Batteriet er på 4500 mAh, noe som er i klasse med konkurrentene. Derimot fikk vi flere timer lengre batteritid med rask skjermoppdatering påslått. Den lader også med hele 50 watt (!), som gjør at den lades 100 prosent på 45 minutter.
Konklusjon
Når vi tidligere har testet Xiaomis mobiler, har vi brukt ord som «prisgunstig» da de nesten har vært like bra som toppmodellene, men til en bedre pris. Dette er ikke tilfellet med Xiaomi Mi 10 Pro. Den er akkurat like bra som konkurrentene, og i noen tilfeller bedre. Ingen er raskere, den deler førsteplassen for kamera, skjermen er utmerket, høyttalerne imponerende og batteritiden meget bra. Så hvorfor slår vi ikke til med et «spesielt anbefalt»-ikon? Jo, for selv om man har lyktes med å bygge en «Audi», står det fortsatt «Skoda» på den. Da kan man ikke ta premiumpris for den. Først må man overbevise kundene om at varemerket ikke lenger står for budsjett, og det er Xiaomi langt fra å gjøre foreløpig.
https://www.youtube.com/watch?v=WilhdjYpnlY
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser