TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Logitech StreamCam

Til hjemmearbeid og videodrømmer

Enten du har en YouTuber i magen, eller du bare skal holde videomøter på hjemmekontoret, stiller StreamCam deg i fokus.

Av / 08.04.20 - 14:25
Logitech StreamCam

Home mener

  • Lett å ta i bruk, og bilde- og lydkvaliteten er et syvmilsteg fra det innebygde webkameraet i den bærbare.
  • Ingen 4K. Du må nøye deg med Full HD-oppløsning. Ikke fullt så mange funksjoner som de "seriøse" webkameraene. Til gjengjeld er prisen lavere.

At de fleste skal jobbe hjemmefra, har plutselig gått fra å være en fremtidsvisjon til å bli konkret virkelighet. Det betyr at når du skal ha møter med kollegene, må du ikke bare ordne wienerbrød. Du må også ha maskinvare.

Logitech StreamCam er et alternativ til det innebygde kameraet i den bærbare. Som navnet antyder, henvender Logitech seg blant annet til strømmere og YouTubere. Men det kan også brukes av dem som «bare» skal kunne ses og høres på videomøter.

StreamCam er en liten, diskré, ganske terningformet plastenhet i grått eller hvitt. En kameralinse er det eneste kjennetegnet. Når kameraet er på, lyser dessuten en hvit lysdiode.

Installasjonen er forholdsvis enkel. Sett kameraets kabel i en USB-C-port, og det blir automatisk gjenkjent. Det må imidlertid en restart til før alle funksjonene kjører og man får den fulle bildekvaliteten. For de fleste handler den fysiske monteringen om å klikke kameraet på plass i en holder som passer på alle flatskjermer. Man får også med en holder som passer på standard kamerastativer.

“Husk å ta bort skittentøyet – omgivelsen kommer med i bildet.”

Annonse

Logitech StreamCam dekker en diagonal bildevinkel på 78 grader. Det tilsvarer en 28 mm vidvinkeloptikk i den analoge 35 mm-filmverdenen. Det er en utmerket bildevinkel til hjemmekontoret, hvor du unngår at bildet fortegnes altfor mye, som vil skje på et kamera med 90 graders bildevinkel eller høyere. Uten at du dermed blir redusert til bare et snakkende ansikt i mengden på fellesmøtet. Det betyr også at du må huske å fjerne skittentøyet og de døde blomstene i hjørnene – for omgivelsene kommer med i bildet!

Logitech StreamCam 1
Logitech StreamCam er en diskré enhet som kan monteres på enhver flatskjerm. (Foto: Logitech)

StreamCam tar opp i 1080p 16:9 widescreenformat, men det poengteres i materialet fra Logitech at kameraet også kan ta opp i 1920p loddrett format. Det kan det (man må bare snu kameraet 90 grader), og for noen vil det være en salgsparameter. Men husk, hvis video i høykantformat hadde vært en god idé til å begynne med, ville kinoene vært høyhus.

Logitech StreamCam 2
Avanserte brukere kan kombinere flere kameraer ved hjelp av programmet Logitech Capture (Foto: Logitech)

Kameraet arbeider knirkefritt sammen med Skype, Zoom og andre videotjenester, men programmet Logitech Capture, som kan lastes ned gratis, tilfører en rekke ekstra funksjoner som panorering/zoom som følger ansiktet ditt. Det ser smart og actionpreget ut, men det er ikke gitt at de øvrige møtedeltakerne setter pris på den distraherende effekten når bildet følger deg i stedet for å være i ro.

Med Full HD-oppløsning (1920 x 1080 piksler) er Logitech StreamCam betydelig mer finkornet enn det typiske laptop-webkameraet som er 720p eller lavere. Det som i virkeligheten betyr mer, er lysfølsomheten. Optikken i StreamCam har et blendertall på f/2.0. Det er ganske bra, og betyr at du ikke trenger å ha en spotlight på deg for å få en sunn og naturlig ansiktsfarge. Kameraet er også mindre følsomt for forstyrrende lys fra vinduer.

Trærne vokser ikke inn i himmelen (som de sjelden gjør til denne prisen). Du må klare deg uten 4K-oppløsning, som du får på Logitechs dyrere webkameraer. Du får heller ikke HDR og variabel bildevinkel. Men dette er funksjoner som er irrelevante når det handler om å delta som enkeltperson i et møte. Og 4K-video med 30 Hz bildefrekvens stiller store krav til internettforbindelsen – både din egen og de andre deltakernes.

Logitech StreamCam 3
Kanskje drømmer du om å gjøre musikkinteressen til en strømmekarriere? (Foto: Logitech)

Konklusjon

Logitech StreamCam er et webkamera til en tilgjengelig pris, som vil være en dramatisk oppgradering fra det innebygde kameraet i den bærbare. Og det forvandler deg til et menneske av kjøtt og blod i stedet for en utydelig skygge på skjermen. Bildekvaliteten er nemlig glimrende, selv om du må unnvære de profffunksjonene som du for øvrig ikke har bruk for.

Hvis du drømmer om å skifte ut hjemmekontoret med en glamorøs karriere som strømmer, vil bildehastigheten på 60 Hz være en god hjelp. Og Logitech Capture-programvaren kan gjøre deg til din egen amatør-videoprodusent.

Karakter
Logitech StreamCam
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

5 hendelser på “Logitech StreamCam”

  1. Kjell Skevik

    Takk for respons! Jeg klarte å løse problenet ved å kjøpe en USB-C til USB 3.1 adapter, der PCen min har en USB A 3.1 tilkopling i tillegg til Thunderbolt. Det er altså Thunderbolt som er problemet; kameraet er ikke kompatibelt med denne.

    1. John Hvidlykke

      De hebdvender sig til lidt forskellige punlikum, men med 4K-video og en bedre software vil jeg sige, at Brio er det mest avancerede.

  2. John Hvidlykke

    Hej Kjell. Nej, desværre har jeg ikke noget godt bud på løsningen. Her ved testen fungerede det problemfrit på en maskinen uden Thunderbolt.

  3. Kjell Skevik

    StreamCam. Jeg så denne gode anbefalingen, og flere andre, og fikk kameraet hjem fra Elkjøp i går. Det viser seg at streamen har flicker; bildet rives opp periodisk hvert 3. til 15. sekund. Fenomenet kalles flicker på engelsk, og jeg er LANGT fra den eneste som har dette problemet, noe fortvilte eiere har skrevet MYE om på Internet. Nå er det slik at tilkoplingen overalt betegnes som USB-C. Dessverre sier dette ingenting om en har med USB 3.1, 3.2 eller Thunderbolt 3 å gjøre, siden det bare er pluggen og ikke interfacen som heter USB-C. Min knapt årsgamle Khameleon Windowsmaskin har Thunderbolt. Det jeg gjerne vil vite, er om L&B har en anelse om hvordan problemet kan rettes på. I et innlegg fra en fortvilt mann som hadde vært i kontakt med Logitech (33 mails frem og tilbake) sier han at Logitech med all kraft later som om problemet generelt ikke eksisterer. Derfor sendes ønsket mitt til dere, som sikkert har endel «hands on» erfaring med slikt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vi har testet Netgears nye folkelige WiFi 7-mesh

Alle gode ting er tre

Mesh med Wi-Fi 7 gir bred og lynrask dekning

Samsung Galaxy Book 4 Edge er fin til studenter og folk på farten

Yoga på den kloke måten

Moderne CPU – gammeldags skjerm

Tett på perfekt begynner-PC

Er PC-en blitt klokere?

Fin datamaskin – sløv skjerm

Fire hodesett til din nye kontorhverdag

Personlig assistent med ChatGPT

Rekordslank dobbeltskjerms-PC