Vinteren er høysesong for dataspill. Og god lyd hører til en medrivende spillopplevelse. Vi testet gaming-headset i budsjett- og premiumklassen for en måned siden. Nå har vi tatt det siste steget opp til high-end-klassen for å se hva man får når prisen ikke spiller en avgjørende rolle.
Uttrykket «high-end» må for øvrig tas med en klype salt, for prisspennet blant headset til gaming er langt mindre enn i hi-fi-verdenen. Eller for den saks skyld innenfor gaming-bærbare, hvor de beste modellene kan koste mer enn en månedslønn!
Ingen forstyrrende bånd
Noe du nesten er sikker på å få med når du blar dypere ned i lommeboken, er trådløshet. Fire av seks deltakere gir deg frihet fra kabler. Og noen lar deg også velge mellom kabel og trådløshet. At nettopp de to vinnerne begge er kablet, må ikke tas som et uttrykk for at trådløs overføring fører til dårligere kvalitet. De har bare valgt noen løsninger som til slutt veier tyngre på vektskålen.
Du er også i denne prisklassen sikker på å få et dedikert USB-lydkort med i pakken. Det gir noen fordeler, siden mange datamaskiners integrerte lydkort er av temmelig tvilsom kvalitet. Dessuten gir det mulighet for å bygge inn surroundprosessering i lydkortet.
Til gjengjeld må man ikke velge et high-end-gaming-headset for lyseffektenes skyld. For de fleste deltakere har helt droppet RGB-lysshow. Kun Razer og Asus har lys innebygget, og ikke mer enn på sine billigere modeller.
Bluetooth er bannlyst
Trådløst utstyr betyr i de fleste tilfeller Bluetooth. Men ikke når det gjelder gaming. Bluetooth er rett og slett for langsom og ustabil, og en forsinkelse på en brøkdel av et sekund kan bety at spillet er tapt. Derfor leveres trådløst gaming-utstyr alltid med en dedikert USB-adapter som jobber i 2,4 GHz-området.
Satt opp til lek og moro
I denne prisklassen får man veldig mye lydkvalitet for pengene. Gode drivere med lav forvrengning og forsterkere som kan drive dem. Noe som ikke er det samme som korrekt lyd. Når det gjelder gaming, er det tradisjon for en «artigere» lyd, med tung bass som gir ekstra innlevelse i eksplosjoner. I operativprogramvaren kan man oftest også velge lydprofiler med fremhevet diskant som gjør det lettere å avsløre detaljer i omgivelsene.
Spiller du sammen med andre, er mikrofonen nesten like viktig. Og her er det en stor forskjell fra de billige modellene. I denne prisklassen er det snakk om skikkelige hi-fi-mikrofoner med naturlig stemmegjengivelse, og ofte også elektronisk støykorreksjon så talen ikke forstyrres av støy fra omgivelsene.
Lyd hele veien rundt
Alle deltakerne tilbyr surroundlyd i en eller annen form. Det gir større realisme i spillene, hvor man føler seg hensatt til spillets verden. Og det kan, når det er godt laget, gi et forsprang i 3D-skytespill, hvor man tydelig kan høre fiendene nærme seg bakfra. Den mest ekstreme utførelsen har Asus, som har bygget inn åtte drivere i headsettet for å gi ekte 7.1-surroundlyd.
Astro A50
Komfortabelt og knotete
Astros toppmodell er en fryd å ha på, og en fornøyelse å lytte til. Men man må kjempe for å komme så langt.
Asus ROG Theta 7.1
Ekte surround på hodet
Glem virtuell surroundlyd: Asus setter et helt 7.1-anlegg på hodet ditt!
Audio-Technica ATH-G1WL
Minimalistisk headset til voksne
Audio-Technica snakker til middelaldrende hi-fi-nerder som også liker å spille.
HyperX Cloud Orbit S
Suveren teknologi til nedsatt pris
HyperX Cloud Orbit S er en forkledd utgave av årets beste gaming-headset.
Razer Nari Ultimate
Bamsete brumlebasser
Razer kjenner sine kunder, og de blir ikke skuffet over dette store og artige headsettet.
Sennheiser GSP 670
Sci-fi-stil og hi-fi-lyd
Sennheisers tyngste gaming-headset har god lyd, fin programvare og en middelmådig bærekomfort.