Bang & Olufsens første lydplanke heter Beosound Stage, og er naturligvis en fryd for øye, både med tanke på formfaktor og inntrykk av byggekvalitet. Den er tilgjengelig i trefinish, eller to ulike aluminiumsutførelser: nøytral og bronsefarget. Vi fikk den i nøytral aluminium, som gir et mer kjølig uttrykk, men som likevel ser fantastisk ut med avrundede former og diskré svart stoff på grillen. Og prisen på 14.000 kroner er langt hyggeligere enn vi er vant til fra den kanten.
Lydplanken er laget for å fungere like godt hengende på veggen, som liggende på et TV-bord. Høyttalerelementene sitter vinklet på en slik måte at de skal klare å gi ganske lik lydgjengivelse når den ligger flatt på bordet, som når den henger på veggen. En fordel med det er at den slipper å dekke til nedkanten av TV-bildet. Vær oppmerksom på at TV-bordet ikke bør være for høyt, for at det skal fungere lydmessig.
Noen fjernkontroll følger ikke med, her er det appstyring som gjelder. Vel, om du ikke ønsker å betale over 2.000 kroner for B&Os egen BeoRemote One. Gjør du det, får du også full B&O-integrering med andre produkter, og dessuten LGs OLED-TV C9. Dermed trenger du ikke en svindyr B&O-TV for å nyte brukergrensesnittet til det fulle.
Av innganger finner du både en HDMI-inngang og en HDM-utgang med lydretur (ARC). Har du TV av nyere type vil den høyst sannsynlig støtte dette, slik at du kun trenger en HDMI-kabel fra tilsvarende TV-inngang, så vil alle enheter som er tilkoblet din TV kunne få sin lyd gjennom Stage.
Dolby Atmos
Stage støtter 3D-lydformatet Dolby Atmos, men den har ingen dedikerte oppoverrettede høyttalerelementer for å gjengi kanalene ovenfra. I stedet lurer man ørene ved hjelp av digitalprosessering. Erfaringsmessig funker dette greit, men er sjeldent like overbevisende.
Brukervennlighet
Montering og oppsett av Stage er enkelt og greit, det kan du gjøre med ti tommeltotter. Å strømme musikk er svært enkelt med både Chromecast og Airplay 2, i tillegg til Spotify Connect.
Man kan enkelt og greit velge lydmodus mellom TV (fremhever dialog), Musikk (ren stereo), Film (fyller rommet med større lydbilde), Nattlytting (dynamikken reduseres) og Ingen, som gir ubehandlet lyd.
Man kan også stille inn lyden på egenhånd. Men her blir mobilappen «gresk». Man plasserer en virtuell prikk i en todimensjonal sirkel, som er delt inn i fire soner med hver sin klangsignatur. Du får en blanding mellom de fire, avhengig av hvor på planet du plasserer prikken. Her er hvor det blir forvirrende, for klangsignaturene heter Varm, Begeistret, Avslappet og Strålende. Jeg skjønner faktisk ikke bæret av hva dette betyr, men føler vel at man får litt mer fokus på stemmer og dialoger ved å bevege prikken smått i retning Begeistret.
Mer forvirring
Det blir enda mer forvirrende, for i tillegg finnes det funksjoner man kan aktivere eller deaktivere, og disse heter Miks opp, Virtualiser, Innstillinger med lavfrekvensregister… og til slutt har vi funksjonen Innholdsbehandling, hvor man kan velge mellom lav, høy eller av. Dette skal sikkert føles brukervennlig, men jeg må inn i bruksanvisningen for å finne ut at Miks opp betyr at stereolyd får sitt sentrum gjengitt gjennom den dedikerte senterkanalen. Virtualiser gir større inntrykk av surroundlyd fra surroundkanalene og de virtuelle høydekanalene. Innstillinger med lavfrekvenseffekter (puh!) betyr at man kan skru basseffektene (LFE) i det innkommende lydsignalet av og på.
Jeg må innrømme jeg ikke helt skjønner hvorfor man skal skru dem av, hvis det ikke er for at man i stedet ønsker å lede dem videre til en separat subwoofer. For Beosound Stage har ingen subwooferutgang, og det finnes heller ingen trådløs Beosound-subwoofer som kan kobles til.
Lydkvaliteten
Når man først har klart å få Stage til å låte som man ønsker, så klarer den seg ganske bra uten ekstern subwoofer (bare sørg for at LFE-effektene er på!). Lyden fyller rommet ganske bra, og bassen er fyldig nok til å gi et godt fundament til resten av lydbildet.
Dialogene på film er klare og likevel ikke skarpe, brystklangen til Jesse Pinkman i åpningsscenene av El Camino kommer godt frem. Stage utfordrer ikke lydplankene med subwoofere i dette henseendet, men B&W Formation Bar blir da også en del dyrere om man tar med suben Bass, og Sennheiser Ambeo blir enda dyrere når den pares med en matchende sub. Derimot er Samsung HW-Q96R med medfølgende subwoofer i samme prisleie som Stage, og også her må Stage se seg slått ned i støvlene – på mer enn én måte.
Ser vi bort fra manglende subwoofer, så er det også litt rusk å ta fatt i. Jeg føler det mangler generell dynamikk, det låter litt forsiktig og flatt, uansett hvordan jeg prøver å justere lyden.
Musikk i stereo blir aldri like godt definert som med B&W Formation Bar – heller ikke om subwooferen til sistnevnte kobles fra. Spesielt ikke dersom du aktiverer både Miks opp og Virtualiser, da blir lydplanken fullstendig taktløs grunnet en ganske grov faseforskyvning i bassen. I ren stereo låter det derimot bra, men aldri magisk.
Man blir heller aldri lurt til å tro at det er flere høyttalere på film. De virtuelle kanalene funker bare sånn passe. Litt større lydbilde, ja, men både Bose Soundbar 700 og LG SL10Y vokser seg enda større.
Konklusjon
Bang & Olufsen Beosound Stage er en vakker lydplanke som glir glatt og elegant inn i ethvert stuemiljø. Den ser virkelig lekker ut, med flotte avrundede kanter og med påkostede materialer som gir eierglede.
Lydkvaliteten er god nok, lydplanken fikser jobben fint uten subwoofer, med stor nok lyd på film og skapelig lyd på musikk. Det mangler litt på dynamikk, og vi ønsker muligheten for ekstern subwoofer om folk skulle ønske det. Det som etterlater oss forvirret, er det uforståelige språket i appen. Man må ta frem bruksanvisningen for å forstå hva som menes med de ulike innstillingene.
Beosound Stage er en lydplanke som kommer til å gå rett hjem hos trofaste B&O-kunder, men om den overvinner andres hjerter er vi ikke like sikre på.
Også i denne testen:
LG SL10YG
Masse utstyr er ikke nok
Toppmodellen fra LG huker av de fleste boksene på sjekklisten. Men lydmessig er vi bare halvveis fornøyd.
Bowers & Wilkins Formation Bar + Formation Bass
Lydplanke i musikkens tjeneste
Formation Bar er en lydplanke som gjør like god jobb på musikk som på film. Oppløst, varm og vanedannende.
Samsung HW-Q96R
Fortsatt best i prisklassen
Til denne prisen finnes det fortsatt ingen bedre lydplanker.
Sennheiser Ambeo Soundbar
Verdens beste lydplanke
Sennheiser har klart å lage verdens beste lydplanke, på første forsøk! Men hvem i all verden er den laget for?
Bose Soundbar 700 & Bass Module 700
Steintøft fra Bose
Bose har laget en meget vellykket lydplanke, som låter steintøft på film og som overrasker på musikk.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser