TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Vi kårer

Årets beste høyttalere

Passive? Aktive? Trådløse? Vi leder deg gjennom jungelen!

Av / 07.11.19 - 12:00
Årets beste høyttalere

Med så mange typer høyttalere der ute kan det være vanskelig å vite hva man trenger. Men stopp opp, pust med magen, for det er hjelp å få. Vi kan dele opp høyttalere i tre hovedkategorier: Passive, aktive og trådløse.

Passive høyttalere

Passive høyttalere er den tradisjonelle typen, som kobles til et stereoanlegg eller en forsterker med vanlige kabler. Inntil ganske nylig var dette helt klart den regjerende typen høyttalere, og som mange fortsatt sverger til. Det er da også den enkleste måten å oppgradere stereoanlegget på, for du trenger ikke å skifte ut alt utstyret – bare høyttalerne.

Blant passive høyttalere finnes det to underkategorier: de gulvstående og de kompakte. Også kjent som bokhyllehøyttalere, selv om den beste lyden ikke kommer ved å dytte høyttalerne inn i bokhylla. Men interiørmessig skjønner vi at det er fristende, og velger du et par uten altfor mye bass, kan de fint plasseres slik.

Gulvstående­ ­eller ­kompakte?

Fordelen med gulvhøyttalere er at større kabinetter gir lyden mer volum, og mer bass. Disse er egnet for større rom, eller om du rett og slett er veldig glad i bass som du fysisk kjenner i kroppen, noe kompakthøyttalerne i mindre grad er i stand til. Utfordringen med å lage gode gulvhøyttalere er at det større kabinettet krever mer demping for å ikke få uønskede resonanser (forvrengning). En gulvstående høyttalere med god lydkvalitet blir derfor gjerne noe dyrere enn en kompakthøyttaler med tilsvarende lyd.

Hvis du gir avkall på den dypeste bassen, kan derfor et par kompakthøyttalere gi bedre lyd for pengene, selv om gulvhøyttalerne altså gir mer lyd. En annen fordel med kompakthøyttalere er at de er enklere å plassere både med tanke på best mulig lyd, men også av interiørmessige hensyn.

Aktive høyttalere

Der hvor passive høyttalere trenger en forsterker for å gi lyd fra seg, har aktive høyttalere denne innebygd. Alt du trenger er en kabel fra lydkilden, det være seg en PC, nettverksspiller eller CD-spiller (ja, de finnes fortsatt!). Noen har til og med digitale innganger, og har dertil innebygd digitalkonvertering (DAC). Disse er mer er eller mindre et komplett stereoanlegg forkledt som et par høyttalere.

Fordelen med aktive høyttalere er at forsterkerdelen er rimeligere, fordi man slipper et fordyrende forsterkerkabinett. Vider er signalveien kortere, fordi man ikke trenger lange høyttalerkabler, og de beste aktive høyttalerne har separate forsterkere til diskant, bass og evt. mellomtone, og da kan man også hoppe bukk over det passive delefilteret som er nødvendig i passive høyttalere. Resultatet kan da bli enda renere og mer dynamisk lyd enn med passive. Man har til og med mulighet for digital, aktiv bassgjengivelse, som gir mer dypbass når man spiller med moderate lydnivåer. Dette gjelder de dyrere høyttalerne.

Ellers er passive høyttalere også delt inn i gulvstående og kompakte varianter, se avsnittet om passive høyttalere for fordeler og ulemper mellom disse.

Trådløse høytalere

Den aller mest populære høyttalerkategorien for tiden – og den største jungelen å gå seg bort i – er trådløse høyttalere. For skal du ha store høyttalere, eller en liten reisehøyttaler som går i håndbagasjen? Bluetooth eller Wi-Fi? Mono eller stereo? Multirom, eller kanskje en smarthøyttaler du kan snakke til?

Reisehøyttalere

De små reisehøyttalerne er de som man lader opp med USB-kabel og legger i håndbagasjen. Nesten alle bruker Bluetooth i en eller annen variant, du kobler enkelt til med mobiltelefonen og spiller musikk. Dette er den enkleste typen trådløshøyttalere, og det eneste du strengt tatt trenger å tenke på er hvor stor den skal være, og om den må være vanntett. Men det er forskjell på lydkvaliteten også her, og batteritiden er verdt å tenke over.

Trådløse hi-fi-høyttalere

Det finnes også trådløse høyttalere som ser ut som helt vanlige hi-fi-høyttalere. Oftest er de av typen kompakte ”bokhyllehøyttalere”, men kan også være gulvstående. Veldig mange av dem bruker Bluetooth til musikkavspilling. Men de kommer også i mer avanserte former og kan faktisk inneholde både Wi-Fi-tilkobling, digitale innganger og radio. Og er dermed å anse som et komplett stereoanlegg.

Multiromshøyttalere

En av de mest populære høyttalerkategoriene er multiromshøyttalere. Dette er høyttalere som kobles til det trådløse hjemmenettverket, og de kommuniserer sammen med en app.

Du kan ha høyttalere i stua, på soverommet, badet og kjøkkenet, og velge at alle spiller den samme musikken. Men de kan også spille musikk hver for seg, hvis du ønsker det. Du trenger dessuten ikke å kjøpe mange høyttalere, du kan starte med én og bygge ut hvis og når behovet melder seg.

Fordelen med multiromshøyttalere er at de i beste fall gir en brukervennlig og sømløs måte å spille musikk i flere rom på. Men ikke alle er like brukervennlige, og drømmen kan fort bli et mareritt dersom appen er knotete eller ofte krasjer, eller høyttalerne til stadighet hopper ut og inn av nettverket. Mange av dem mangler dessuten fysisk fjernkontroll, så hvis du ikke vil styre med app hele tiden, bør du sjekke ut om høyttalerne har denne muligheten.

Smarthøyttalere

Sist – men definitivt ikke minst – har vi de smarte høyttalerne. Dette er den raskest voksende høyttalerkategorien. Dette er høyttalere som kobles til hjemmenettverket, og som gjerne fungerer som multiromshøyttalere. Men i tillegg har de innebygd mikrofon som du kan snakke til. Du kan be høyttaleren spille favorittmusikken, få vite om det skal regne i dag, hvordan trafikken ser ut og om nærmeste matbutikk fortsatt er åpen. Men den kan også kommunisere med andre nettverkstilkoblede produkter, som TV-en, robotstøvsugeren, den smarte dørklokken og overvåkningskameraer. For eksempel. Etter hvert som hjemmet blir stadig smartere, vil smarthøyttalerne spille en stadig viktigere rolle i å forene alle tilkoblede produkter.

Mens det finnes konkurrerende systemer innen smarthøyttalere (Alexa, HomeKit), er det så langt bare Google Assistant som snakker norsk. Vi anbefaler derfor å se etter denne logoen når du skal ha en slik.

Smarthøyttalere starter på rundt 500 kroner (Google Home Mini), og kan komme opp i rundt 5.000 kroner. Selve funksjonaliteten er lik, det er størrelsen og lyden som skiller.

Fra budsjettklasse til high-end

Når du skal ut og handle, må du bestemme deg for et budsjett. Det er mye bra å få til en rimelig penge, men den som er villig til å betale mer, vil få utbytte av det i form av enda flottere musikk- (og film-) opplevelser. Derfor har vi i år som i fjor testet produkter i alskens prisklasser.

Et høyttalerpar til 2.000 kroner kan ha flotte kvaliteter innenfor sine begrensninger. Men det er ikke uten grunn at det finnes high-end-høyttalere til sekssifret – for ikke å si sjusifret – beløp. Da blir det som å flytte Berlin Konzerthaus inn i stuen, hvor man ikke bare sitter og hører på hvert eneste tonestrøk med perfekt timing, men også rommet og luften imellom instrumentene! Har du ikke opplevd ekte high-end, så må det prøves!

Det mest fornuftige for de fleste av oss er å legge seg et sted imellom. Bestem deg for et budsjett, og vær gjerne villig til å gå ti-tjue prosent over.

Andre anbefalte av årets høyttalere

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Vinnere av Årets beste høyttalere

Årets beste trådløse høyttaler, Basic

Marshall Stanmore II Voie Google Assistant

Konsert fra bokhylla

Marshall har mye kraftigere lyd enn konkurrentene, uten at det går på bekostning av balansen i lydbildet. Den gruser dem, ganske enkelt.

Marshall Stanmore II Voice ser ut som en gitarforsterker av samme merke. Dette kan fort bli et elsk/hat-objekt, men i det riktige hjemmemiljøet vil den definitivt finne sin plass. Den har akkurat kommet i Google Assistant-versjon, som funker med Google Home-systemet. Det finnes også en Alexa-versjon, så pass på å velge riktig høyttaler fra butikkhylla!

Stanmore II Voice er blant de største i sin klasse, og definitivt den største i denne testen. Da har man også fått plass til en drøyt fem tommer stor bass, og to diskantelementer. For den spiller i stereo. Med 80 watts forsterkning og et maksimalt lydtrykk på 107 dB (tenk at du drar i gang en ganske kraftig påhengsmotor).

Lyden av Marshall er virkelig kraftig. Enten det er AC/DC eller Ariana Grande som står på menyen, så trøkker høyttaleren med mye mer autoritet og kraft enn noen andre i sitt felt. Den har ikke like dyp bass som Apple HomePod, og får ikke i samme grad frem undertonene i en bassgitar eller en stemme. Apple-høyttaleren er også mer finmasket i diskanten. Men mellombassen til Marshall er i en helt annen liga. Når lyden i tillegg er balansert nok til å funke også med akustisk musikk, så blir den ekstra kraften i Stanmore II ekstra heftig. Dette er den første smarthøyttaleren vi har testet som er i nærheten av å kunne erstatte stereoanlegget. I hvert fall i en mindre stue.

Konklusjon

Den ser ut som en gitarforsterker, og er da også den kraftigste smarthøyttaleren i sitt felt. Det er ingen annen vi har hørt som spiller bedre enn Marshall Stanmore II Voice. Velger du Google Assistant-versjonen (det finnes også en med Alexa), får du dessuten den beste brukervennligheten her til lands, da snakker den nemlig norsk. Lyden er en anelse grovkornet, men likevel steintøff! Og balansert nok til å funke med all musikk. Dette er underholdning! GN

Årets trådløse stereohøyttaler, Premium

KEF LSX

Trådløst høyttalerkupp

Den lille KEF LSX er et fargerikt fyrverkeri av en høyttaler, og best i klassen.

Musikk er som kjent aller best i stereo. Det hører vi stadig vekk, i alle prisklasser egentlig, også her.

To høyttalere er bedre enn én, spesielt når de er små. Som disse. De kompakte KEF LSX, er egentlig et lite stereoanlegg. De trådløse høyttalerne har både Wi-fi og Bluetooth innebygget, sånn at hvem som helst kan strømme musikk fra Spotify eller Tidal i stereo.

De kan også kobles til TV-en. Sett et par LSX på benken foran TV-en, eller heng dem på veggen ved siden av TV-en, og vips har man stereolyd fra tTV-en også. Det er en mer vellydende løsning enn en lydplanke.

Man kan også koble til en annen lydkilde, f.eks. en platespiller eller noe annet, og man kan velge om man vil styre lyden med en app eller fjernkontrollen. Stream-appen gir deg også oversikt over spillelister, musikk man har lagret og tilgang til musikkbiblioteket på datamaskiner som er tilkoblet samme nettverk.

Skulle man oppleve at det mangler litt på dypbass, kan man koble til en subwoofer. De fargerike KEF-høyttalerne har også støtte for AirPlay 2 og multirom med flere høyttalere i serie.

De er kanskje små, men det merkes ikke på lyden. Høyttalerne har KEFs Uni-Q høyttalerelement med diskanten i midten. Det gir et homogent og balansert lydbilde med et stereoperspektiv som overgår alt i prisklassen.

Den innebyggede forsterkeren har stålkontroll i bassen, og vi tviler på at mange vil ønske seg en subwoofer i tillegg. Slagverk gjengis med en dynamisk snert som man både hører og kjenner, og selv store orkesterverkers klanglige fargeprakt blomstrer her.

Musikken virker større, mer dynamisk og engasjerende enn vi er vant til fra trådløse høyttalere, og det er oppsiktsvekkende for en 24 cm høyttaler.

Man kan velge om høyttalerne skal være matt sorte, hvite, blå, røde eller grønne, og det gjelder både kabinettet, fronten, baksiden, og det finmaskede stofftrekket på sidene,

KEF LSX er uten tvil de fineste høyttalerne i sin klasse. De skiller seg ut på designet, de kan brukes av hele familien, og de lyder nesten sensasjonelt godt for så små, trådløse stereohøyttalere. Disse kan vi anbefale uten forbehold. LS

Årets trådløse bordhøyttaler, Premium

Naim Mu-so II

Den råeste bordhøyttaleren

Det er naturstridig at det kan komme så mye lyd ut av noe så lite.

Skjønt, så veldig liten er den ikke. Den nye utgaven av Naim Mu-so har vokst litt siden sist, og er sterkt forbedret. Så bra er den, at vi ikke har funnet noen andre bordhøyttalere som er i nærheten av lyden fra Mu-so II.

Det er en stereohøyttaler, selv om det ikke ser sånn ut. Under den buede grillen sitter det nye høyttalerelementer. På innsiden har den fått bedre forsterkere, og den er selvsagt trådløs. Bluetooth og Wi-fi er integrert i Mu-so II. Det samme er Chromecast og Apple Airplay 2, sånn at man kan strømme hva som helst fra hva som helst.

Den kan styres med en app. Alene eller i et nettverk av høyttalere, altså multirom med høyttalere i flere rom, og den har nettradio integrert, og den er klar for Roon.

TV-en kan kobles til via HDMI-inngangen, hvis man vil bruke den som en lydplanke, og den har lydinnganger for analoge og digitale lydkilder.

Naim-høyttaleren er kort sagt et lite stereoanlegg, i en relativt kompakt innpakning. Perfekt for alle som vil ha best mulig lyd, på minst mulig plass.

Den utskiftbare grillen i grått stoff, kan også leveres i terrakottafarge, olivengrønt eller blått, og den nye grillen har langt flere perforeringer og slipper ut mer luft, så den lyder friskere i diskanten enn forgjengeren.

Det er også mulig å koble til en subwoofer.

Høyttaleren har ikke noe problem med å fylle en stor stue med lyd. De mange høyttalerelementene og det store basselementet, leverer et forbløffende lydtrykk, og oppsiktsvekkende fet bass.

Samtidig lyder musikken uanstrengt og klar, med fyldig klang og godt fokus. Bruker man den på TV-en, er talen klokkeklar, og tross størrelsen leverer den en effektiv og overbevisende kinoopplevelse på film.

Naim mu-so 2 har fått et hørbart løft i lydkvalitet, og er mer anvendelig for enda flere enn før.

Den setter nok en gang standarden for lyd og kvalitet i denne klassen, og for mange er den en fullgod erstatning for det gamle stereoanlegget. Den kan brukes over alt, av alle, og kobles sammen med flere enheter i andre rom.

De færreste lydplanker har noe å stille opp med, og synes man at prisen er høy, skal man vite at det blir enda dyrere hvis man vil ha bedre lyd enn dette. LS

Årets beste trådløse høyttaler, High-End

Bowers & Wilkins Formation Duo

Himmelen er trådløs

Vi har blitt imponert av trådløse høyttalere før, men B&W Formation Duo er det første høyttalerparet til å ta oss til himmelen.

Etter at selv high-end-produsenter har innsett at de konkurrerer med små Bluetooth- og Wifi-høyttalere om plassen i stua, har flere skjønt at noe må gjøres. For det er ikke nødvendigvis kjøpekraften det står på, og mange er villige til å betale for gode produkter, bare de innfrir på brukervennlighet og interiør.

Devialet har spennende høyttalere, fra relativt rimelig og opp til over 50.000 kroner for et par. KEF har meget gode trådløshøyttalere i form av LS50 Wireless, og Dynaudio Xeo 20 har også gode hi-fi-egenskaper. De to sistnevnte er imidlertid ikke helt i Sonos-klasse når vi snakker brukervennlighet.

Endelig kommer B&W

For Bowers & Wilkins sin del, var de tidlig på ballen med sin Zeppelin trådløshøyttaler, men når det kommer til høykvalitets hi-fi har de ikke hatt et reelt trådløs alternativ. Før nå. Men for noen høyttalere de nå har kommet med!

Formation er navnet på den trådløse serien, som har tydelig arvestoff fra 800 D3-serien så vel som den nyere 700-serien. Men som også tilfører noe helt eget på både design og innmat.

Runde former

Kabinettene på stereoparet Formation Duo, som testes her, er mye mer avrundet enn tidligere serier. Her er ikke en eneste rett kant! I tillegg til å være lekkert og moderne, hindrer det også diffraksjoner som oppstår idet lydbølgene spres hist og pist når de når kantene på kabinettet. I tillegg til at stående lydbølger på innsiden holdes til et minimum. Les: lyden blir renere, mer attakkfull og med et mer fokusert stereoperspektiv.

Vår vurdering

Bowers & Wilkins Formation Duo er hvert grann så brukervennlig som noe Sonos har gitt oss, og lydkvaliteten er hinsides alt annet vi har hørt fra slike høyttalere. Enten det står Sonos, Bluesound, EC Living eller til og med Devialet på alternativene, så har alle sine svakheter som Formation fnyser av. Ja, det koster, men gud bedre som det smaker! Til og med dypbassen er på plass!

Dypbassen mister noe kontroll når man spiller høyt, det kan nok løse seg med subwooferen Formation Bass, noe vi gjerne tester ut i fremtiden. En annen svakhet er at det ikke finnes kablede innganger. TV-en må dermed tilkobles med Bluetooth, som er lite brukervennlig og gir dårligere lyd.

Likevel, blant trådløse høyttalere vi har hørt, er det ingen over eller ved siden av B&W Formation Duo, når vi snakker den komplette opplevelsen. For de er virkelig fantastiske. GN

Årets beste bærbare høyttaler, Premium

Sonos Move

Sonos flytter ut

Endelig en Sonos-høyttaler som kan følge med ut i hagen og spille musikk fra mobilen.

Move er en flyttbar høyttaler til hjemmebruk, ideell til hagen eller uteplassen. Eller hvorfor ikke på badet, noe Sonos tidligere ikke har kunnet tilby. Man trenger nemlig ikke være redd for å ta med høyttaleren ut. Den er IP56-klassifisert, hvilket betyr at den tåler både støv og en regnskur, men ikke helt vanntett.

Høyttaleren lades ved hjelp av ladestasjonen. Den består av en rund sokkel som man plasserer høyttaleren i, med to kontaktpunkter som sørger for strømforsyningen.

Det meste styres som vanlig fra Sonos-appen, spesielt det å gruppere høyttalere slik at de spiller samme musikk. Sonos Move kan også kobles i stereopar, slik at man får ordentlig stereolyd fra dem (venstre/høyre stereokanal). Derimot kan den ikke kobles til Sonos Sub eller brukes som surroundhøyttaler i et hjemmekinosystem.

Har man ikke lyst til å bruke mobilen, finnes det touchknapper på toppen av Move. På baksiden finnes det for første gang en oppkobling for Wifi eller Bluetooth. Et lett trykk på den så dukker Move opp blant Bluetooth-enhetene på mobilen. Dermed kan man for første gang spille på en Sonos-høyttaler der det ikke finnes Wifi.

Den rundstrålende diskanten gir en meget åpen og frisk lydkarakter som passer spesielt godt utendørs. Lyden er varm og har en distinkt og solid bassgjengivelse, som overraskende nok ligger nærmere Play 5 enn mindre høyttalerne som Sonos One. Den spiller også tilstrekkelig høyt for en normal hage, og vi kunne dra på opp mot 90 desibel uten at den overstyrte eller skurret. Lyden er litt mindre raffinert enn Play 5, men den har fortsatt en klar og tydelig gjengivelse av stemmer.

Konklusjon

Sonos har kuttet ledningen og kan endelig tilby en flyttbar høyttaler til utendørs bruk. Sonos Move er en batteridrevet høyttaler som også kan spille musikk fra mobiltelefonen via Bluetooth. Den tåler vannsprut og kan like gjerne tas med ut i hagen som inn på badet. Derimot er den litt for stor og tung til å ta med seg på utflukt. Håndteringen er som vanlig enkel via Sonos-appen. Lyden tilpasses automatisk til omgivelsene og låter bedre enn forventet både utendørs og innendørs. Move er et utmerket tilskudd til Sonos-familien og et godt kjøp for eksisterende Sonos-eiere. Vil man derimot bare ha flyttbar lyd finnes det mer prisgunstige konkurrenter. JE

Årets stativhøyttalere, Basic

Bowers & Wilkins 607

Liten og våken

Bowers & Wilkins’ diskré småtasser har et lydbilde som er mye større enn både det ytre og prisen.

Bowers & Wilkins’ 600-serie har en lang og strålende fortid. Serien er i sin mer enn tyveårige karriere blitt fornyet flere ganger. Den nåværende serien som ble lansert i august, er den sjette i rekken, og den minste modellen i 600-serien, en kompakt toveismodell med 5” bass/mellomtoneenhet og 1” domediskant. Begge enhetene er for øvrig ”arvestykker”, hvor teknologien er hentet fra dyrere serier.

Det sier seg selv at det ikke kommer avgrunnsdyp bass fra en 5” bassenhet i et dvergkabinett. Men plasserer man dem med omtanke, er lyden på ingen måte tynn. En liten, rimelig høyttaler vil typisk bli brukt i et lite rom, hvor den blir plassert opp mot en vegg. Og da rommet er lite, vil sofaen eller lenestolen like typisk være nærme den motsatte veggen. Og her kommer naturlovene til hjelp.

Diskanten er ikke bare god, men uforskammet god. Samme enhet brukes i hele 600-serien, og den er i den grad oppgaven voksen. Overtoner står klart og rent, selv om de ikke klinger helt så vektløst som på AMT-enhetene.

Det som spesielt gjør Bowers & Wilkins 607 til et fremragende kjøp, er imidlertid evnen til å gjengi romfornemmelse. Med de rette opptakene og en avspillerkjede som kan løfte oppgaven, er det gjennomsiktighet på en måte som ikke burde være tillatt til den prisen!

Det skal en kraftig forsterker til å spille opp 607-ene. Med en følsomhet på 84 dB krever de fire ganger så mye effekt for en gitt lydstyrke, som et par mer alminnelige høyttalere med 90 dB følsomhet.

Konklusjon

Bowers & Wilkins 607 er en rimelig, men meget, meget vellykket høyttaler. Du får ikke dype lenestolrystende bassdrønn fra den, men plasserer du dem fornuftig i rom av rimelig størrelse, kan den levere mye mer enn taffelbakgrunnsmusikk. Til tross for de små dimensjonene behersker de en utmerket bassgjengivelse, og deres evne til å skape en illusjon av scenerommet, er i en klasse som kan gi langt dyrere høyttalere utfordringer. Og det diskré ytre vil gjøre det lett å få dem listet inn i anlegget. JAH

Årets stativhøyttalere, Premium

Buchardt Audio S400

Best ut av tre

Buchardt Audio har laget sin mest ambisiøse – og beste – høyttaler til nå.

Resepten i Buchardt Audio S400 er den samme som i forgjengerne S200 og S300: en toveis bokhyllehøyttaler i pen og ujålete design. Høyttalernes fås i hvitt og sort, alternativt en røyksvertet eikefinish. Det finnes også en signaturutgave i sortbeiset eik, hvor også delefilteret skal være av høyere kvalitet.

Høyttalerne fra Buchardt kan ikke testes i tradisjonelle butikker. Mads Buchardt har i stedet valgt å satse utelukkende på direktesalg fra sin nettbutikk. Dette gjør det litt vanskeligere å høre dem på forhånd, men selskapet tilbyr fri frakt og 30 dagers fri returrett – over hele verden.

S400 leverer et fremadlent lydbilde, hvor lyden kommer skikkelig ut og frem foran høyttalerne og hvor stereoperspektivet når langt utenfor deres posisjon. Vel å merke så lenge opptaket byr på tilstrekkelig rominformasjon. For eksempel på Roger Waters Q-sound-manipulerende album Amused to Death: På Three Wishes kommer flaskeåndens rungende stemme nesten helt tilbake til lytteposisjonen. Det vitner om at Buchardt har kontroll på faseforløpet.

De første høyttalerne fra Buchardt kostet seks tusen kroner paret. Til den prisen feide de alt annet av banen. S400 koster nesten tre ganger så mye, noe som øker antallet konkurrenter. Men ingen av dem kan hamle opp med S400 i bassområdet. Og de får også utfordringer når det gjelder nyanseringen. At en så liten virksomhet kan levere noe som kan konkurrere med de store produsentene, er intet mindre enn imponerende.

Konklusjon

Buchardt Audio S400 har de kvaliteter som har gjort selskapet til en suksess: Den spiller musikken fremragende, den er særdeles innredningsvennlig – og den spiller bass på en måte det ikke burde vært mulig i en passiv høyttaler av den størrelsen. Prismessig er buen spent litt hardere enn tidligere, men heldigvis matcher kvaliteten til fulle den større investeringen. Så skal du ha et par små kvalitetshøyttalere i mellomprisklassen, bør S400 være med på listen. JAH

Årets Gulvhøyttalere, Premium

Audiovector QR5

Den mest komplette høyttaleren

Audiovector QR5 leverer rytmene uten å nøle, gir musikken luft – og slår nesten beina under sine egne toppmodeller.

Det er et par år siden jeg testet Audiovectors rimeligste gulvhøyttaler QR3, som overrasket med en uanstrengt og leken spillestil, kombinert med mer luft og oppløsning enn de fleste. Til under 20.000 kroner er de tett på et varp, spesielt siden de kan et par ting den dyrere SR 3 Super ikke kan. Krispheten i de luftigste lagene får du bare med bånddiskant, og selv om den som sitter i QR-serien er enklere enn den i SR-serienes Avantgarde-modeller så er den meget god.

Bånddiskant

I likhet med lillebror QR3 bruker QR5 en trekkspillformet Air Motion Transformer bånddiskant i romfarts-aluminium. Diskantmembranen på QR5 har større flate, som burde bety høyere effektivitet, økt dynamisk toleranse, og lavere forvrengning. Foran diskanten sitter et maskenett belagt i rosagull, for å kontrollere spredningen av overtoner og dempe harde s-er og andre sibilanter.

Der hvor øvrige elementer har ferritt-keramiske magneter, bruker diskantene neodym. Et dobbeltkammer skal dessuten sikre lav kompresjon.

Treveis

Der du med SR-seriene kan kjøpe en rimelig versjon og oppgradere den senere med dyrere og bedre komponenter, er du låst med QR. Men QR3 låt bra på alle måter, det eneste den egentlig manglet var energi i den dypeste bassen. Derfor stiller jeg store forventninger til den nye storebroren QR5.

QR5 er større enn QR3. Dette er en ekte treveis høyttaler, hvor den 6-tommers mellomtonen – montert over to like store basselementer – sitter i sitt eget asymmetriske kammer. Dette for å redusere forvrengning.

Laget i Danmark

Som alle høyttalere fra Audiovector er QR-serien utviklet og satt sammen i Danmark. Selv om komponentene er i rimeligere utførelse enn SR-serien, er det velskapte kabinetter, med avrundede kanter. Vårt testeksemplar er hvitt, og jeg liker at den er ganske matt i stedet for den pianoblanke hvitfargen man får de dyrere seriene i.

Vår vurdering

Audiovector QR5 er den største – og beste – høyttaleren i deres rimeligste serie. En ekte treveis modell, større enn den populære SR3 i alle sine varianter.

Bassen er stødig og slår hardt når den skal. Lydbildet er ytterst sammenhengende, fra topp til bunn, med sangstemmer og instrumenter som virkelig skinner i mellomtoneområdet.

QR5 er like ærlig som den er musikalsk, og har du ikke råd til SR3 i en av sine bånddiskant-versjoner, kan du trygt legge pengene i denne. En fabelaktig høyttaler, som er mindre kravstor til forsterker enn mange andre i sin klasse. Anbefales! GN

Årets gulvhøyttalere, High-end

Audiovector R3 Arreté

3-er’n er perfeksjonert

Danske Audiovector har lagt sin elsk på stadige oppgraderinger. Nå kan vi ikke skjønne annet, enn at deres high-end 3-serie har nådd sitt klimaks.

Blant kompakte gulvhøyttalere er det ingen som har truffet oss som Audiovector SR3 Arreté Raw Surface. Laget i kun 100 eksemplarer var den selve kulminasjonen av hva den danske produsenten kunne trylle frem av magi, før man måtte ta steget opp til større saker. Prisen på Raw Surface var da også 115.000 kroner for et par.

En helt ny 3-er

I arbeidet med en langt større – og dyrere – høyttaler, nemlig R8 (lillebroren til flaggskipet R11), har Audiovector lært noe nytt. Ikke bare kunsten å lage enda bedre høyttalerelementer, men man har også funnet ut at man ved å koble de riktige komponentene i delefilteret til jord, så kan man halvere den elektriske forvrengningen (3 dB).

Denne lærdommen har man nå brukt, når man skal lage en enda bedre serie enn SR3. R3, som den heter nå, er tilgjengelig i utgavene Signature, Avantgarde og Arreté, med mulighet for å oppgradere fra en til en annen. Bare Arreté-versjonen kan kobles til jord.

Enda bedre enn best

Selve klangkarakteren er veldig lik Raw Surface. Luften i toppen, den fantastiske mellomtonen som får frem magien når vokalister i verdensklasse utleverer seg. Enten det er Pavarottis legendariske vibrato, eller de utenomjordiske overtonestrukturene i stemmen til Cecilia Bartoli, så får høyttalerne det frem som den største selvfølge. Side ved side inne på vårt testrom aner jeg kanskje et ørlite lag med flere overtoner fra R3 Arreté. Og bassen er enda strammere.

Til jord skal du bli

På tide å koble inn jordkabelen (som Audivector kaller Freedom). Denne kobles fra jordpunktet på hver høyttaler til stikkontakten, men merk at det kun er jord som er tilkoblet.

Det som skjer er ganske oppsiktsvekkende. Lyden blir verken høyere eller lavere, og selve klangbalansen er identisk. I stedet er det holografien som blir annerledes. Nærmere bestemt at lydbildet får bedre fokus. Instrumenter mikset i sentrum trekkes enda tydeligere mot midten, i stedet for å være smått smurt utover til hver side.

Den komplette, kompakte ­gulvhøyttaler

Når budsjettet øker til 100.000 kroner for et par gulvhøyttalere, har størrelsen det med å øke tilsvarende. Som er tøft, men upraktisk. Derfor er det meget kjærkomment at det også finnes high-end-produsenter som legger sjelen ned i et par kompakte gulvhøyttalere. Og når det kommer til kompakte gulvhøyttalere til 100.000 kroner, vet vi ikke om noe bedre enn Audiovector R3 Arreté.

Lyden er ytterligere forfinet fra den allerede fantastiske SR3 Raw Surface. Bassen er enda strammere, instrumentene får enda mer luft, det låter bare fantastisk. Og kobler du til Freedom jordkabelen (koster 6.000 kr ekstra), får man et stereoperspektiv som langt overgår det nest beste blant gulvhøyttalere i denne klassen. GN

Årets beste lydplanke, Basic

Sonos Beam

Velutstyrt kremlyd

Sonos stiller til start med et stort handikap, da den mangler ­subwoofer. Likevel ler den hele veien til målstreken.

Sonos ligger på må-ha-listen for mange, men enkelte synes det blir i overkant kostbart. For dem har Sonos lydplanken Beam, som med en pris på 4.000 kroner nesten halverer prisen fra lydplanken PlayBar og lydsokkelen PlayBase. Den kan likevel skilte med samme praktiske brukervennlighet og multiromfunksjonalitet som Sonos er kjent for, og dessuten stemmestyring med Amazon Alexa, AirPlay 2 og snart også Google Home. Og HDMI!

Romkorreksjon

Lyden av Beam kan tilpasses rommet, om du har iPhone eller iPad. Sonos kaller dette Trueplay og bruker iOS-enheten som målemikrofon. I praksis fungerer dette meget bra, lydplanken fjerner problemfrekvenser og gir et generelt luftigere og større lydbilde. Vi råder derfor Android-brukere til å låne en iPhone for anledningen.

Lydkvalitet

Med lyden korrigert gir Sonos Beam meget god lyd. Dialogene på film står tydelig frem, takket være et dedikert, sentrert diskantelement, som bidrar til å gi mer luft i senterkanalen. De tidsforskjøvne sidehøyttalerne bidrar til et stort lydbilde som til en viss grad gir illusjonen av surroundlyd.

Lyden er først og fremst naturlig og smakfull, snarere enn utfordrende og eksplosiv. En bil låter som en bil og ikke en monster truck. ”Larger than life”-følelsen man får på kino trenger man kraftigere saker til, og minimum en ekstern subwoofer. Til sammenligning har Yamaha YSP-207, som inkluderer subwoofer til omtrent samme pris som Beam, en kraftigere lyd med mer trøkk. Men den låter også skarpere og hardere, og heller ingen av de andre lydplankene i prisklassen utfordrer Sonos sin naturlige lyd.

Musikk låter også bra. Sangstemmer og instrumenter har sin naturlige klang intakt. Men til dette formålet skulle vi gjerne kunne skrudd av den simulerte surroundlyden, da det blir i overkant.

Konklusjon

Selv uten subwoofer gir Sonos Beam mer troverdig og naturlig lyd enn de andre i klassen. Den har naturligvis ikke slagkraften i bassen, men låter heller ikke tynt. Derimot har den meget klar lyd på sangstemmer og dialoger. Kombiner dette med strømming og multirom som bare Sonos kan, og Beam er en innertier.

Vi har testet Beam før, men etter å ha sjekket den direkte opp mot andre lydplanker i prisklassen må vi justere opp karakteren til full pott. Da har vi ikke engang tatt med at man kan legge til både bakhøyttalere og subwoofere siden! GN

Årets beste lydplanke, Premium

Samsung HW-Q76R

Klar og kraftfull lyd ovenfra

Vi har aldri hørt en lydplanke til denne prisen som kombinerer kraft og klarhet med en slik eleganse.

At Samsung kan dette med lydplanker, er det ikke lenger noen tvil om. De seneste årene har produsenten hatt en konsekvent lydkvalitet fra modell til modell, hvor slektskapen mellom de rimeligste og de dyreste lydplankene er åpenbar.

HW-Q76R tetter et hull i den forrige serien, hvor det ikke fantes noe produkt mellom N660 og N860, til respektive 6.000 og 12.000 kroner. I så måte har Samsung denne gangen gjort noe svært fornuftig, med Q76R til 8.000 kroner.

Lydplanken støtter alle de mest populære filmlydformatene, og i tillegg dekoder den både Dolby Atmos og DTS:X, som begge gir lyd fra oven i tillegg til rundt lytteren. For å hjelpe med dette sitter det to høyttalere på toppen av lydplanken, vinklet skrått opp mot taket for å bruke dette til å reflektere ovenfra-lyden ned på lytteren.

På musikksiden har lydplanken innebygd Spotify Connect-avspilling og dessuten Bluetooth. Tilkoblet nettverket kan du styre den med SmartThings-appen, som er Samsungs løsning på smarthjem.

Q76R kan bygges ut med bakhøyttalersettet Wireless Surround Kit, dersom du ønsker ekte surroundlyd.

Kraftig og klar lyd

Lydplanken tilfører filmen et stort og heftig lydbilde. Man får virkelig inntrykk av surroundlyd, spesielt på filmer med Atmos-lydspor. Som Ready Player One, hvor man får en virkelig stor lydatmosfære – eller audiosfære, om du vil.

Dialogene står klart frem, med både velartikulerte overtoner og en stor brystklang. Det låter aldri spisst eller skarpt, bare naturlig. Basshøyttaleren henger også godt med, og der hvor mange subwoofere låter veldig kunstig og svulstig når de står plassert i et hjørne, virker det som om Samsung har tunet sin for å fungere i hjørneplassering. For bassinstrumenter og -effekter låter både stramt og tøft. La gå, så justerer vi gjerne subwooferen ned et par hakk på musikk, men gjør det så blir det brillefint. Man får bare ikke fullt samme kraft som med storebrødrene.

Q76R låter kraftigere enn de fleste av sine likeprisede konkurrenter, og har i tillegg bedre sammenheng. Vi fikk også Dolby Atmos til å fungere med Netflix fra lydreturkanalen på både en Samsung- og Panasonic-TV, så det virker som om Samsung har rettet opp tidligere Atmos-plankers mangler der.

Et meget godt kjøp

Skal du ha en lydplanke til både film og musikk, som har kraft nok til å underholde på film og med klar nok lyd til å gi gode opplevelser på det aller meste av musikk (du kan til og med spille høyt på den), så trår du ikke feil med Samsung Q76R. Dette er den beste allround-lydplanken akkurat nå, hvis budsjettet ditt er 8.000 kroner. GN

Årets beste lydplanke, High-end

Samsung HW-Q96R

Grand slam i alle kanaler

Lydplanken over alle lydplanker koster ikke mer enn et middels dyrt lydanlegg. Det du får, vil blåse buksene av deg.

Visst er 15.000 kroner mye for en lydplanke. Men når vi ser at i prisen får vi trådløse bakhøyttalere, og med ekstra høydekanaler i alle høyttalerne, så begynner det ikke å se så galt ut likevel. En kraftig, trådløs subwoofer er forresten også med.

HW-Q96R er Samsungs tredje forsøk på en Atmos-lydplanke med trådløse bakhøyttalere. De to første lydplankene (HW-K960 og HW-N960) var begge meget gode, best i sitt felt. Men de hadde noen mangler når det kom til å få ut Dolby Atmos fra TV-ens HDMI ARC-kanal (lydretur). På den første gikk det ikke i det hele tatt, og på den andre gikk det – men ikke med Netflix fra en Samsung-TV fordi Samsung og Netflix ikke hadde inngått en slik avtale.

Nå er alt sånt imidlertid helt på plass, og vi har prøvd og fått Atmos-lyd fra Netflix via lydreturen på både Atmos-kompatible Samsung-TV-er og Panasonic-TV-er.

Ellers finnes både Spotify Connect og Bluetooth, for de som ønsker den aller enkleste metoden å spille musikk fra mobilen på. Tidal-brukere henvises på sin side til Tidal-appen i TV-en, hvis de da ikke vil spille fra mobilen over komprimert Bluetooth. Som fjerner Tidals fordel med musikk i høyoppløst kvalitet.

Knallbra lyd!

Lydmessig er Q96R helt konge! Dialoger på film er så store og kraftige, og samtidig med masse luft. Det beste av begge verdener, med andre ord. Guff opp lyden, kraftsalvene slår deg i mageregionen som fra ingen andre lydplanker. Selv uten bakhøyttalerne aktivert, får man et såpass bra inntrykk av surroundlyd, at vi godt skjønner de som vil spare litt penger på å heller kjøpe Q86R. Den er identisk med storebror, minus bakhøyttalerne.

Ekte surroundlyd

Men så var det dette med ekte surround, da. For koble til bakhøyttalerne, og opplev en helt annen tredimensjonalitet. Ikke minst på filmer med Atmos-lydspor. Bakhøyttalerne har nemlig sine helt egne høyttalerelementer rettet opp i taket, slik at filmer og spill med Dolby Atmos eller DTS:X får et enda større, mer omsluttende lydbilde, enn med lydplanker som bare har slike høydekanaler i front.

Å se Ready Player One med denne lydplanken er faktisk ekte hjemmekino. Subwooferen henger også godt med, og tilfører lyden den nødvendige tyngden for skikkelige filmopplevelser.

Musikk låter også bra. Lyden minner om lillebror Q76R, men er enda kraftigere. Man kan spille virkelig høyt hvis man vil, og instrumenter får en ekstra autoritet i klangen. Musikk i surround låter også meget imponerende, spesielt innspillinger med akustiske instrumenter og stor, luftig etterklang fra opptaksrommet.

Med Q96R har Samsung laget den beste lydplanken vi vet om. Intet mindre! GN

Årets Kompakt high-end

Sonus faber Electa Amator III

Italiensk lydkunst

Noen ganger er en høyttaler mer enn bare en høyttaler.

Man kan la seg forføre av kunst. Enten det er på museum eller i et galleri, i det offentlige rom, eller ruller på fire hjul. Kunstferdig design finnes overalt.

Den kan oppstå i møtet mellom utøver og publikum, men den kan også finnes i hjemmet.

Dette er den typen kunst som hverken henger på veggen eller står på en pidestall, men hører hjemme på et sett stativer. Italienske Sonus faber er kjent for sine vakre høyttalere med håndlagede valnøttkabinetter, og i noen tilfeller er lyden så sublim at den grenser inntil kunst.

Sonus faber Electa Amator III tar vare både på italiensk håndverkstradisjon, og selskapets tradisjonsrike lydsignatur. Men på samme måte som ingen utøvende kunstner vil våge å kopiere romantikkens mestere, har Sonus faber skapt et moderne lydbilde på Electa Amator III.

Som kanskje er det beste eksemplet på hvordan design, håndverk og lyd kan gå opp i en høyere enhet. En bunnplate i Carrara marmor, er basen for det håndlagede kabinettet i ekte valnøtt. En tynn messinglist mellom marmoren og treverket, markerer skillet mellom de to jordiske materialene.

Front og bakside er trukket i sort skinn, og høyttalerelementene er senket ned i utfresninger hvor de hviler på det tykke skinnet. De vibrerende membranene som lager lydbølgene som leder til klangen, er laget av tynnvevd silke, cellulose, bomullsfibre fra kapoktre – kalt silkebomull, og kenaf-fibre fra hibiskus.

Det er ingen ruvende høyttaler, der den står. På en slank sokkel, som hviler på en tykk plate med gråhvit Carrara-marmor. Men når lyden kommer ut av høyttalerne etableres en nesten magisk synergi mellom sansene. Man tas med inn i musikken som omslutter lytteren med silkemyke klanger, hvor vokaler, ja kanskje særlig vokaler, lyder så nær at man kjenner frysningene på ryggen.

De leverer også i bassen hvor klangen fra orkestergraven setter de laveste frekvensene i vibrerende kontakt med ens eget kjøtt og blod. Man kjenner, like mye som man hører musikken.

Electa Amator III stiller nesten i en egen klasse. Det gjør den på flere måter og den spiller slik den ser ut. Vakkert med tiltalende karakter og varm, silkemyk klang full av sublimt gjengitte nyanser. Klangkarakteren er definitivt varm, men ikke innesluttet, eller maskert.

Det er rett og slett kunst. Lydkunst.