Panasonic har det noen ganger med å klekke ut TV-er som er litt ”over the top” og utenom det vanlige. Disse eksklusive modellene henvender seg ikke til de store massene, men er i stedet skreddersydd for entusiastene som er ekstremt opptatt av bildekvalitet, og ikke minst villige til å betale for det.
Dette er de virkelige versting-modellene, hvor ingeniørene har fått frie tøyler til å trimme, finjustere og legge til noen ekstra godbiter – alt for å oppnå høyere ytelse. Den aller siste plasmaskjermen ZT60 er et godt eksempel på en kompromissløs high-end modell. Og Panasonic GZ2000, japanernes flaggskip-OLED for 2019, er definitivt av et slik kaliber den også.
Panasonic GZ2000
GZ2000 er den udiskutable kongen på TV-haugen fra Panasonic i år, Den koster rundt 15.000 kroner mer (!) enn Panasonics allerede ganske heftige OLED-modeller, og er langt fra hyllevare. Under frontglasset sitter et spesiallaget OLED-panel fra LG Display, opprinnelig utviklet for profesjonell bruk. Dette proffpanelet kan skilte med markant høyere lysstyrke og bedre kjøleegenskaper enn ordinære OLED-skjermer.
I tillegg kommer med Panasonic-skjermen med surroundlyd utviklet i samarbeid med Technics, japanernes tradisjonsrike lyd-divisjon. Med dedikerte surroundhøyttalere både foran og bak, lover den en lydopplevelse utenom det vanlige.
Design
Panasonic GZ2000 har en nøytral og funksjonell design, der både bilderammen og den midtmonterte sokkelen er i mørk børstet metallutførelse. Vi liker at den kommer uten lysende logoer eller blanke detaljer, som ellers kunne distrahere seeropplevelsen.
Sett fra siden er ikke GZ2000 tynn slik man forventer OLED-er å være. Midt på baksiden av panelet sitter nemlig en egen høyttaler-rigg, beregnet på Atmos 3D-lyd.
Denne bygger utover og sørger for at midten av TV-en blir 5-6 cm tykkere enn ellers.
Panasonic GZ2000 er veldig enkel å montere, og byggekvaliteten på kabinett, braketter og skruer er helt topp. Derimot veier TV-en betydelig mer enn vanlige OLED-skjermer, så vi anbefaler å være to når den skal settes opp første gang.
Brukervennlighet og finesser
Når det kommer til brukeropplevelsen er GZ2000 veldig lik andre Panasonic-skjermer. Menysystemet MyHomeScreen er veldig enkelt og oversiktlig, og selv om det ikke føles like moderne som f.eks Android eller Samsung Tizen på alle måter, er det et veldig behagelig system å bruke.
Startskjermen gir rask til gang til TV-kanaler, apper og tilkoblede enheter, og menyene er lette å bli fortrolig med. GZ2000 kommer naturligvis med Panasonics premium fjernkontroll med børstet metalloverflate, men vi kunne gjerne sett for oss en mer kompakt variant med færre knapper.
Panasonics eget brukergrensesnitt har ikke like bred tilgang på apper og innhold som Android, Tizen eller WebOS, men de viktigste streaming-appene (Netflix, Youtube, Amazon Prime++) er selvfølgelig med.
Tilkoblingsmulighetene er gode, men det er verdt å merke seg at HDMI-inngangene er av typen 2.0 og således ikke støtter den nyeste HDMI 2.1 standarden fullt ut. Det er heller ikke avgjørende, da HDMI 2.1 har størst betydning for TV-er med 8K-oppløsning.
Bildekvalitet
Vi har etter hvert testet så mange OLED-skjermer at vi trodde vi hadde sett det meste. Men der tok vi skammelig feil! Det tar kun noen millisekunder å slå fast at Panasonics flaggskipmodell er en TV utenom det vanlige.
Det første som slår oss er den ekstreme kontrasten, som er imponerende selv til OLED å være. Her snakker vi om bildedynamikk så god, at man nesten kan få en tåre i øyekroken! Panasonic-skjermen har en ultra-presis gjengivelse hele veien fra de mørkeste opp til de lyseste nyansene, og fremkaller subtile detaljer som vi ikke har vært oppmerksomme på før.
Lysstyrke er et område hvor OLED ofte kommer til kort mot de beste LCD-skjermene med LED-baklys. Dette er noe Panasonic-ingeniørene har jobbet med, og ved hjelp av et modifisert OLED-panel (med bl.a bedre passiv kjøling) har de lykkes med å skru lysstyrken opp til 900 nits! Det er drøye 200 nits mer enn OLED-konkurrentene, og mer sammenlignbart med LCD-LED.
Den ekstra lysintensiteten bidrar til å gjøre Panasonic-skjermen virkelig kruttsterk i lyse partier av bildet. Det kommer ekstra frem på moderne videomateriale i HDR-kvalitet: En film som Alien:Covenant får glimrende, livaktig glød i alt fra sollys til lysrefleksjoner, flammer så vel som eksplosjoner. Dette er noe vi savnet fra konkurrenter som Sony KD-AG9, som til sammenligning fremstår noe lyssvak.
Mørkets fyrste
Panasonic viser også hvem som er sjefen når det gjelder å gjengi de mørkeste partiene med detaljene i behold. Gjengivelsen av gråtoner nær svart er den beste vi har sett fra noen TV, noensinne!
Sekvensen i Stranger Things (sesong 3, episode 8) hvor heltene inntar russernes underjordiske base, er full av mørke partier som drukner totalt på mindre kapable OLED-skjermer. Her lykkes Panasonic å få frem små detaljer i skygger, hår, skjegg, og jakkeslag, som de andre TV-ene har en tendens til å mørklegge.
Panasonic-skjermen har også svært imponerende lysuniformitet, med jevn lysstyrke over hele panelet. Enkelte OLED-modeller er som kjent plaget med ujevnheter på mørk bakgrunn: vertikale striper, blant annet som følge av midlertidig innbrenning. I Panasonic sitt tilfelle er skjermoverflaten imidlertid perfekt svart over det hele, og virker ikke plaget av slike ujevnheter i det hele tatt. Det i seg selv, er verdt å betale ekstra for i våre øyne.
Fargegjengivelsen er også tilnærmet perfekt ut av esken. Hudtoner er naturlige uten rødstikk, og fargegraderinger gjengis uten synlige sjatteringer. GZ2000 kommer med forhåndsinnstilte bildemoduser som THX Cinema, Dolby Vision og Netflix Calibrated Mode, som alle gir et svært nøytralt bilde. Med sistnevnte Netflix-modus slås også all unødvendig bildebehandling som bevegelsesutjevning helt av. Da får man et veldig ”filmatisk korrekt” bilde som kan måle seg med studiomonitorer!
Panasonic GZ2000 må greie seg uten den nylig lansert ”Filmmaker Mode” bildemodusen, og i skrivende stund er det usikkert om noen av 2019-modellene vil få denne finessen. GZ2000 er imidlertid så godt med eksisterende bildemoduser at vi tror det vil være lite å hente med en eventuell oppdatering.
Apropos bevegelser: GZ2000 er super ”smooth” i panoreringer og bevegelser, og klarer bevare bildeskarpheten selv når det går hurtig for seg på skjermen. Dette gjør den til en glimrende TV å se sport med. Faktisk er Panasonics ”Intelligent Frame Creation” bevegelsesutjevning så god og naturlig, at vi foretrekker å la den stå på hele tiden.
Altetende film-maskin
Prikken over i-en er den brede formatstøtten Panasonic-skjermen er utstyrt med. GZ2000 støtter både HDR10+ Dolby Vision som er de to viktigste HDR-formatene.. Dermed er man sikret at stort sett alt av videoinnhold kan vises i beste tilgjengelige kvalitet. Her har Panasonic en stor fordel mot Samsung og LG, som støtter hver sin standard, men ikke begge to. Dette vil bare bli viktigere etter hvert som flere konkurrerende streaming-tjenester gjør sitt fremtog.
Lydkvalitet
Panasonic TX-65GZ2000 kommet med et fullblods lydsystem fra Technics innebygd i selve TV-en. Den støtter blant annet Dolby Atmos surroundlyd, men i motsetning til konkurrentene som bare støtter selve dekodingen, har Panasonic tatt den helt ut med dedikerte Atmos surroundhøyttalere på baksiden! Disse såkalte ”høydekanalene” er reflekterer lyden via taket, og med på å gi lyden et høydeperspektiv.
GZ2000 har klar og tydelig lyd, med distinkt stemmegjengivelse. Lyden som reflekteres via taket bidrar også til å gi lyden et høydeperspektiv, som kommer godt frem på ulike lydspor og lydeffekter. Likevel er det ikke noe ”ildsprutende monster” vi snakker om her, og i våre ører har en audiofil TV som Sony AG9 enda litt klarere og fyldigere lyd. GZ2000 er imidlertid god nok til å klare seg uten separat lydplanke, men det kan være verdt å vurdere muligheten for å koble til en ekstern subwoofer.
Konklusjon
Med tilnærmet perfekt bildekvalitet, flott design og byggekvalitet, støtte for alle de viktigste videoformatene, og attpåtil brukbar surroundlyd innebygd, er Panasonic GZ2000 en drømme-TV for de virkelig kresne. Men det koster å ligge på topp! Her må man være forberedt på å betale klekkelig for det som (tross alt) er relativt små forskjeller i bildekvalitet. Men det heter ikke ”high-end” for ingenting! Hvis pengene kommer i annen rekke og du bare vil ha den beste bildekvaliteten, er det ingenting å lure på: Panasonic TX-65GZ2000 går ned i historien som en av de beste OLED-skjermene vi har testet noensinne.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser