Mine damer og herrer. Velkommen til høstens heftigste tvekamp! Et oppgjør mellom mytologiske kjemper med ufattelige krefter. Krefter så gigantiske at vi vanlige dødelige bare kan se på fra trygg avstand.
I det venstre hjørnet har vi urkjempen Titan fra MSi. Historieinteresserte vil vite at Titans slekt har hersket over gaming-panteonet siden tidenes morgen.
I motsatt hjørne finner vi utfordreren Triton av Acer. Sønn av havgudene Poseidon og Amphitrite. Selv om han er ung, har han et par triks i ermet. Inkludert en trefork som angivelig får selv kjemper til å flykte.
De to skal møtes i ringen for å avgjøre hvem som er hersker over bærbar gaming. Begge råder over gudelignende krefter i form av supergrafikk, og begge har prosessorer med flere kjerner enn Medusa har slangehoder. Men kampen vil kreve mer enn rå styrke. Smidighet, kløkt og utholdenhet kan bli det som til slutt utgjør forskjellen på seier og nederlag.
Dyr som en luksusferie
Med disse svulstige ordene er scenen satt for en duell mellom to gamingmaskiner i det absolutte øverste sjiktet av skalaen. Datamaskiner hvor det ikke er utelatt noe som kan gi bedre ytelse på det ene eller det andre punktet. Maskiner som derfor koster det samme som et luksuscruise for to personer – eller kanskje en ganske god bruktbil!
Selv om de er voldsomme, er ingen av deltakerne rekordholdere i bærbar uhyrlighet. Vi har for eksempel tidligere sett en PC fra MSi med fullstørrelse mekanisk tastatur og en Acer-gigant med 21 tommers buet skjerm! Ingen av disse en gang så kostbare fortidskjempene når imidlertid opp på siden av dagens maskiner i ytelse. PC-utviklingen er rask, hard og ubønnhørlig.
Nå også med UHD-oppløsning
I denne klassen finner man selvfølgelig markedets raskeste grafikkprosessor, Nvidia RTX 2080, med like mye RAM som normalt brukes i en hel maskin. Intel Core i9-prosessoren er også standardutstyr. Mer overraskende er det at både MSi og Acer har tatt spranget fra Full HD-skjerm til ultrahøy 4K-oppløsning.
Den høye oppløsningen gjør det mulig å spille med hittil usett realisme på bildesiden, men med fire ganger så mange skjermpunkter som Full HD, utfordres ytelsen. Noe som er uproblematisk for disse maskinene. Det gir til gjengjeld problemer med visse spill som ikke klarer å utnytte den skyhøye oppløsningen.
Delvis bærbare
Med skjermer på 17 tommer og en kampvekt på drøyt fire kilo er gaming-laptopene mer bærbare i navnet enn i praksis. Og siden prosessor og grafikkort sluker strøm, må man reservere god plass i vesken til laderne. Batteritiden på rundt en time er negativ utholdenhetsrekord i våre tester.
Guddommelig inspirasjon
Man legger ikke to pinner i kors når man skal finne navn til de mest ekstreme gamingmaskinene. Acer og MSi har begge vært på shopping i den greske mytologien når toppmodellene skulle døpes. Titanene er den eldste ordenen av guder i den greske mytologien. For å få arverekken helt på plass er Triton barnebarn av den ene av titanene, da havguden Poseidon er sønn av Cronus, som var den yngste titanen.
Slik testet vi
Spillmaskiner må naturligvis testes med tunge 3D-spill, og vi har derfor utfordret maskinene med en rekke nye og representative titler. Felles for disse er at de kan kjøre på svakere maskinvare, men krever det beste for virkelig å skinne. Vi har naturligvis også utført diverse målinger med standard testprogrammer, Browsermark og GeekBench, supplert med 3DMark og PC Mark fra finske Futuremark. Hastigheten på SSD-disken ble testet med verktøyet HD Tach. De dyre og støyende grafikkortene er det som virkelig skiller disse maskinene fra 99 prosent av markedets laptoper, men vi så selvfølgelig også på de egenskapene som vi normalt vurderer bærbare maskiner på: ergonomi, vekt, lyd og skjermkvalitet.
MSi GT76 Titan DT 9SG
Lynrask
MSi Titan setter hastighetsrekord når det gjelder rå prosessorkraft. Og grafikken er også i superklasse.
Acer Predator Triton 900 PT917-71-93MW
Til grafikere og gamere
Acers hangarskip av en laptop kan noen triks som normalt ikke ses på gamingmaskiner.