Ti tusen fem hundre kroner for et par hodetelefoner! Noen må være gale, tenker du sikkert. Ikke så fort. De samme fordommene eksisterer ikke mot et hi-fi-anlegg til samme pris, man runder fort 20.000 kroner før man har snudd seg, og uansett hvor bra lyd anlegget gir i seg selv, så kan akustikken i rommet fort ødelegge mye av opplevelsen.
Et par hodetelefoner er uavhengige av akustikk for å låte bra. Og best av alt: man kan ta dem med seg overalt. Tenk deg å alltid ha tilgang på magisk high-end-lyd, uansett om du er på jobben, hjemme eller ute og reiser. Og uten at noen ber deg skru ned lyden! Det kalles ikke personlig hi-fi for ingenting. Og la oss ikke glemme at materialkostnadene er mye lavere på et par hodetelefoner enn et stort hi-fi-system, som gjør at et par til 10.500 kroner gir en lydopplevelse du fort må betale 100.000 kroner for, dersom et par høyttalere skal gjøre samme nytten.
Bærbar
Det er her Beyerdynamic T5p kommer inn, som nå er i sin andre generasjon. Hvor p står for «portable», altså bærbar. Men er ikke alle hodetelefoner bærbare, spør du vel nå. Jo, i og for seg, men mange dyre modeller er så tungdrevne at de trenger en skikkelig forsterker, hvilket begrenser bruken når man er på farten. T5p G2 kan derimot drives av en mobiltelefon, takket være en lav elektrisk motstand på 32 ohm kombinert med en sjenerøs følsomhet på 102 dB. De er dessuten lukket i stedet for åpne, slik at lyd ikke lekker ut eller inn i samme grad. Det er nesten befriende freidig å lage en så dyr hodetelefonmodell ment for mobilt bruk! Vær bare oppmerksom på at dette ikke betyr at hodetelefonene er sammenleggbare. Det er de nemlig ikke, og tar ganske stor plass. Her er heller ingen mikrofon for håndfrie mobilsamtaler, eller fjernkontroll på kabelen. Dette er rendyrket hi-fi! En bæreveske av høy kvalitet følger med, slik at de ikke skal ligge å slenge.
Komfort
Beyerdynamic har aldri laget ubekvemme hodetelefoner så vidt meg bekjent. Men selv sammenlignet med deres egne T70p sitter T5p ekstra godt. Putene er av skinn med perfekt passform rundt ørene, og hodebøylen har også skinn rundt putestoffet, som gir god og komfortabel støtte. Det gjør at de føles lettere enn sine 350 gram. Kvalitetsinntrykket er dessuten upåklagelig, hodetelefonene kjennes gjennomført i alle ledd.
Den medfølgende kabelen på 1,4 meter er mer enn lang nok for en spiller i lomma, men kan være i korteste laget om man vil bruke dem sammen med en forsterker til hjemmebruk.
Lyden av Beyerdynamic
Etter å ha nylig ha hørt to glimrende modeller fra Beyerdynamic, nemlig T70p og T90 til henholdsvis 4.000 og 5.000 kroner, har jeg tenkt at det skal godt gjøres å gjøre det veldig mye bedre enn dette. Vi kåret T70p til vinner i en gruppetest av ti hodetelefoner, mens T90 ble trukket ut som et spesielt anbefalt produkt blant ytterligere ti testobjekter i prisklassen over. De har begge en naturlig lyd, med masse luft og dynamikk, og med en bass som strekker seg dypt uten å bli dominerende. Hvor mye bedre kan det bli når man dobler prisen og vel så det?
Med min egen iPhone 6s Plus er det bare T70p som er vits å sammenligne direkte med, siden T90 er for tungdreven for mobiltelefonen. Mens den rimeligere hodetelefonen fremdeles er en imponerende vellydende sak, skjer det saker og ting når man tar på seg storebroren. For det første kjennes den bedre ut på hodet, selv om man kanskje skulle tro at lillebrors stoffputer er behageligere enn skinn som her. For det andre så lekker ikke T5p lyd ut og inn i samme grad, siden skinnputene forsegler lyden bedre.
Men det viktigste er lyden som kommer inn i øret. Musikken gjengis med enda mer luftige og utstrakte overtoner, slik at cymbaler låter enda mer speilblanke og fioliner får mer komplekse tonestrukturer. Stemmen til Jessica Pratt på den deilige akustiske visa Hollywood har flere nyanser, og T5p har dessuten mer fylde og varme i mellomtoneområdet. Den er mindre analytisk og låter mer romslig. Lydbildet er større, med mer ro over seg.
Tar man steget opp fra T70p til Audio-Technica ATH-A1000Z, en lukket modell til 5.000 kroner, er også disse mer analytiske enn T5p. Beyerdynamic-ene er varmere i mellomtonen og bassen, som gjør at elektronisk popmusikk låter mer livaktig. De har også betydelig mer dynamisk overskudd. Hør på Kate Boys Northern Lights, som har vesentlig mer futt og fart med T5p. Det er også her den nye versjonen skiller seg fra den første generasjonen som kom i 2010, ved at den har litt mer varme og fylde. Og det er ingen dum ting!
Det er virkelig imponerende hvor bra T5p låter sammen med mobiltelefonen. Men det bor selvsagt mer kvalitet i dem enn som så. Vi har nylig fått inn high-end-spilleren FiiO X7 (test kommer), som til 8.700 kroner gir superlyd direkte fra lomma. Sammen med høyoppløste musikkfiler tegner den opp et stort og finkornet lydbilde, som får hodetelefonene til å virkelig blomstre. Med denne duoen er lydbildet stort og ytterst fokusert, og siden høyttalerelementene er litt foran øret, vinklet bakover, får man mer inntrykk av at lyden kommer forfra, enn med hodetelefoner hvor elementet ligger direkte utenpå øret og spiller rett inn.
Beyerdynamic T5p låter varmere og mer organisk enn andre hodetelefoner jeg har hørt fra samme produsent. Beyerdynamic er nemlig først og fremst kjent for å låte dønn nøytralt, men disse har altså en litt fyldigere klangkarakter. Ikke sånn at det låter overdrevet på noen som helst måte. Sammenlignet med for eksempel Audioquest Nighthawk med sin «marsipanbass» er også T5p rene analyseverktøyet. Men den lille fylden gjør bare at musikken tegnes opp med en litt mer romantisk fargepalett. Som i ni av ti tilfeller oppleves positivt.
Konklusjon
Når man hører om bærbare hodetelefoner tenker man ikke at de er store og umulig å legge sammen. Eller at de koster ti tusen fem hundre kroner. Men det er nettopp hva Beyerdynamic T5p G2 både er og gjør. De er bærbare, rett og slett fordi de er lettdrevne nok til å bruke smartmobilen som musikkspiller, og at kabelen er kort nok til å ikke klusse seg i lomma. Og de er dyre fordi de er så sjukt bra, at du nesten kan glemme disse musikkopplevelsene fra et stereoanlegg til under 100.000 kroner!
Det er vanskelig å sammenligne med andre likeprisete hodetelefoner, siden alternativer fra Sennheiser, Audeze og HiFiMAN alle trenger en skikkelig forsterker for å fungere. Det nærmeste blir Oppo PM-1 til 13.000 kroner, men selv disse er mindre luftige i toppen enn T5p G2. Beyerdynamic-ene er rett og slett en drøm på alt av musikk, de kvitterer med enda mer dynamikk og oppløsning med høyoppløst musikk og en skikkelig forsterker. De er de lukkede hodetelefonene vi har hørt som aller best holder følge med de åpne Sennheiser HD 800 og Pioneer SE-Master1, men med fordelen av å funke fint med mobilen og uten ulempene med lydlekkasje. Rett og slett fantastisk!
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser