Ønsker du kinoopplevelser hjemme kommer du ikke unna ekte surroundlyd, og med de nyeste lydformatene Dolby Atmos og DTS:X får du til og med lyd fra oven. Slik skapes en sammenhengende boble av lyd, hvor du hører nøyaktig hvor helikopteret svever over hodet ditt, og du føler kuler flyr gjennom rommet som prosjektiler. Og tenk: med en heftig surroundreceiver får du heftig kinolyd også fra TV-serier. Tenk å se Game of Thrones og Westworld med samme innlevelse som de største blockbuster-filmene på kino!
Video: Dette er Dolby Atmos, forklart av Geir Gråbein Nordby
Flere kanaler
Jo flere forsterkerkanaler og høyttalere, desto større og mer komplett blir lydbildet, og det skjer noe magisk når man runder ni kanaler: sju rundt og to i taket. Da får du et sømløst lydbilde bak og rundt deg, samtidig som takhøyttalerne binder det hele sammen i høyden. I denne testen gjelder dette kun Denon og Marantz, mens resten må nøye seg med fem pluss takkanaler.
De beste receiverne er i stand til å gjengi et actionspekket lydbilde på troverdig vis, samtidig som man kan høre et snatrende ekorn i en busk, løv som rasler i trærne og regndråper fra oven, alt med en nyansert og ømfintlig gjengivelse. Det er selvsagt stålkontroll på dialogene, som kommer ut av senterhøyttaleren med majestetisk brystklang og sarte overtoner.
Toppklassen
Investerer du 12-14.000 kroner, kommer du opp i det øvre sjiktet. Med mange nok kanaler og tilstrekkelig med muskler til å filleriste høyttalerne og gi en lydopplevelse hjemme bedre enn man får på kino. Billigere enn dette gir færre kanaler, mindre kraft og dårligere lyd. Neste hakk opp i pris gir enda et par flere kanaler, mens du må en god del mer opp for å få markant mer kraft og enda bedre lyd. Det spørs om det er verdt det, for i denne prisklassen får man virkelig heftige filmopplevelser. Lydkvaliteten på musikk tilsvarer en stereoforsterker til rundt 5-7.000 kroner, bare med mer kraft. Surroundreceivere i denne klassen gir virkelig fet lyd, uansett hva du er interessert i. De kan dessuten drive omtrent hva det skal være av høyttalere, så enten du investerer 20.000 eller 50.000 i en høyttalerpakke, vet du at receiveren gjør jobben sin.
Les: Slik plasserer du høyttalerne
Video
Foruten heftig surroundlyd må en receiver støtte de nyeste videoformatene, ettersom man gjerne sender både lyd og bilde gjennom receiveren fra kilden, hvorpå videosignalet sendes videre fra receiveren til projektor eller TV. Det nyeste på videofronten er 4K Ultra HD med økt fargedybde og høy dynamisk rekkevidde (HDR), som gir ”hvitere enn hvitt” i høylys og dermed enda mer trøkk og dybdefølelse i bildet.
Les: Derfor trenger vi 4K video
Multirom
I tillegg til å støtte bedre bildekvalitet og inneha en god del prosesseringsmuligheter for video, ser vi dessuten at receiverprodusentene i stadig større grad tar musikkstrømming på alvor. Ikke minst med svært brukervennlig multiromsavspilling som konkurrerer mot Sonos. Yamaha har implementert sitt MusicCast multiromssystem, hvor musikk på brukervennlig vis kan sendes trådløst videre til andre MusicCast-produkter rundt i huset. Denon har sitt eget system Heos, som vi også liker svært godt, og nå er endelig dette systemet på plass i deres surroundreceivere. Marantz deler plattform med Denon og er også på vei med Heos, men ikke i SR6011. Da må du opp på SR7011, eller vente til neste år når Heos også kommer i rimeligere modeller. Men SR6011 kan som de andre i testen skilte med AirPlay, og mobilappen til Marantz kan styre to soner samtidig.
Pioneer og Onkyo er på vei med sitt system fra Blackfire, kalt FireConnect. Dette skulle vært klart, men er forsinket så vi har dessverre ennå ikke fått testet det.
Testkriterier
Lydkvaliteten er selvsagt det aller viktigste med en surroundreceiver. Men vi har bitt oss merke i at receiverne i denne prisklassen alle skilter med svært god lyd. Det betyr at funksjonalitet og spesielt brukervennlighet må vektlegges tungt. At receiveren er lett å bruke kan spare familiens mindre teknisk begavede for mye hodebry. Det betyr at appstyringen fra mobil må være brukervennlig. Alle receiverne har dessuten automatisk høyttalerkalibrering med målemikrofon. Dette er vel og bra, men det er også viktig at den faktisk gir god lyd av seg selv, så man ikke trenger å gjøre masse manuelle innstillinger i etterkant.
Slik testet vi
Alle receiverne er koblet til vårt THX høyttalersystem fra Procella, i et 7.1-oppsett pluss to takhøyttalere, altså 7.1.2. Dette for å vurdere lydkvaliteten på receiverne i surround. Til musikk i stereo har vi brukt de gulvstående Audiovector SR3 Avantgarde Arreté til 83.000 kroner. De er lettdrevne men av svært høy og avslørende kvalitet, perfekt for å skille receiverne i stereo. Vi bar brukt receivernes automatiske høyttalerkalibrering og romkorreksjon, og har også vurdert lyden i Pure Direct-modus, helt uten tonepåvirkning fra receiveren.
Filmopplevelser har vi testet med Ultra HD Blu-ray-utgaven av Deadpool, med Dolby Atmos lydspor. Musikk i surround har vi testet med klassisk musikk, nemlig Trondheimsolistenes Reflections, også den med Atmos-lydspor. Vi har også testet med diverse musikk i stereo, både fra strømmetjenester og USB-minne.
Appstyring ble testet med iPhone 6S Plus.
Denon AVR-X4300H
Sjefen i hjemmekinoen
Denne receiveren har hele pakka, og er øverst på vår ”må ha”-liste, enten det er til film eller musikk.
Marantz SR6011
Enorm romfølelse
Hvis du søker lydbildet med det største rommet, trenger du ikke lete lenger.
Yamaha RX-A1060
Mye av det meste
Velutstyrt, vellydende og med ytterst brukervennlig multiromsfunksjon.
Pioneer SC-LX501
Gjør mye riktig
Dette er en hjemmekinomaskin som også kan andre kunster. Men vi ønsker oss litt mer.
Onkyo TX-RZ810
Fett nok
Denne receiveren har masse kraft og låter bra. Men den har sine mangler.