TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Canon EOS 5D Mark IV

Et kanonkamera for de mest kresne

Canons etterlengtede kamera proffkamera vil få proffene til å gråte av glede, og amatørene til å bli grønne av misunnelse.

Av / 24.10.16 - 13:03
Canon EOS 5D Mark IV

Lyd & Bilde mener

  • 
Strøken bildekvalitet på alle parametere er sjelden vare. God integrering av 4K-video, og lynrask autofokus.
  • Ikke noe actionkamera, fastmontert pekeskjerm, og innstillingene for 4K-video er mangelfulle.

Dette Canon-kameraet har nesten fått ikonstatus og er et av våre favoritter. Det har det vært siden den første utgaven, og den fjerde rykker rett opp på topp fem-listen vår blant speilreflekskameraer.

Det er det mange grunner til, bildekvalitet er selvsagt den viktigste, og der skuffer EOS 5D Mark IV ingen. Ikke proffene heller, som er en stor del av målgruppen for Canon-kameraet. Som kanskje er det aller beste fra Canon på lenge.

Jeg har ikke testet noe annet Canon-kamera som er like bra på bildekvalitet. Proffmodellen EOS 1DX Mark II er overlegen på skuddtakt og fokushastighet, EOS 5DSr på oppløsning, men som totalpakke er dette det beste kameraet Canon har laget til nå.

Det leverer bildedynamikk, farger og bildefiler så rene at det stiller i samme klasse som de beste fullformat (24×36 mm bildeflate) systemkameraene vi har testet: Pentax K-1, Sony a7r II og Nikon D810. Legg til høyere skuddtakt enn konkurrentene, svært høy videokvalitet opp til 4K-oppløsning, og kameraet fremstår som tilnærmet komplett.

Her finner du Norges største testarkiv med digitale kameraer.

Annonse
(Foto: Produsenten) Det finnes et batterigrep til kameraet, kalt BG-E20
(Foto: Produsenten) Det finnes et batterigrep til kameraet, kalt BG-E20

Ny autofokus

Det har også Canons nye 61 punkters autofokusmodul med 41 kryssensorer og Dual Pixel-teknologi, for kjappere og mer presis autofokus – ned til minus 3 eksponeringstrinn for fokuspunktene i sentrum. Det har den samme intelligente fokussporingen som flaggskipet EOS 1DX II, kalt iTR, med flere innstillingsvalg for autofokus: Kalibrering, motivtilpasning og valg av fokuspunkter enkeltvis, eller i grupper.

Samme lest

Fysisk sett er det ikke store endringene sammenlignet med forgjengere kalt Mark III. Alt som er nytt, er på innsiden. Kameraet er solid bygget og værtettet, med 8 cm stor pekeskjerm, og de viktigste ergonomiske endringene er knapt synlig utenpå. De som har en III-er fra før, legger nok merke til at IV-eren er lettere, og de kjenner seg umiddelbart igjen i plassering av knapper og ratt.

(Foto: Produsenten) Du kan lagre tre komplette oppsett og hente dem fram fra programhjulet
(Foto: Produsenten) Du kan lagre tre komplette oppsett og hente dem fram fra programhjulet

Mellom innstillingshjulet og styrepinnen på baksiden, sitter en ny knapp. Den kan programmeres til for eksempel å bla gjennom ulike fokusområder. Endringene kan ses i den optiske søkeren, som har LCD-visning av blant annet dette, og rutenett rett i søkerbildet.
Ellers er de ytre endringene minimale. Kameraet har innebygget Wi-fi for trådløs overføring, HDMI-utgang, USB, hodetelefon, mikrofonkontakter, og GPS-logging av bilder.

To kortspalter

Kameraet har to kortspalter, men ikke en for SD-kort og en for CFast-kort, som er langt raskere til å lagre bilder og video enn vanlige CF-kort. I EOS 1DX II har CFast en opplagt fordel fordi her er skuddtakten maksimalt 14 bps. Dobbelt så mye som de 7 bps her altså, men jeg tror den raskere kortstandarden med opp til 500 MB/s hastighet, er en stor fordel. Også for lagringen av 4K-video.

(Foto: Produsenten) Kortspalter for SD- og CF-kort, men ikke de raskere CFast-kortene.
(Foto: Produsenten) Kortspalter for SD- og CF-kort, men ikke de raskere CFast-kortene.

4K-video fordeler og ulemper

For Canon-kameraet har ikke bare HD-video, men også 4K video i opp til 8,8 megapiksler oppløsning. Det tilsvarer 4096 x 2160 piksler i 16:9-format og 25 eller 24 fps.(Motion JPEG-filer i DCI-standarden som brukes på kino, og ikke TV-formatet UHD med 3840 px horisontalt) Stillbilder kan hentes fra videostrømmen i 8,8 Mp oppløsning og M-JPEG-formatet gir meget rene videofiler, men tar mye plass på minnekortet.

Det er ikke det verste. EOS 5D-serien har vært mye brukte videokameraer både blant entusiastene og filmmakere. De vil kanskje stusse over at kameraet ikke strømmer 4K video HDMI-utgangen, kun HD-video. Det kan det hende at Canon kan fikse dette i en kommende oppdatering av fastvaren i kameraet, men det finnes ikke noe offisell informasjon fra Canon på dette.

Fotografer vil neppe falle i staver over at 4K-video beskjærer bildeflaten med en faktor på omlag x 1,6. I praksis betyr det at den nydelige vidvinkelen EF 35mm f1,4 L, plutselig tilsvarer en 58mm, og 24-105-en som er det eneste kitobjektivet til kameraet, blir en 40 – 170mm på 4K. Hvorvidt det er en mangel eller en fordel, avhenger dels av hva slags brennvidder man vanligvis bruker på videoopptak.

(Foto: Produsenten) Canon EF 24-105-en som er det eneste kitobjektivet til kameraet, blir en 40 - 170mm på 4K-video
(Foto: Produsenten) Canon EF 24-105-en som er det eneste kitobjektivet til kameraet, blir en 40 – 170mm på 4K-video

Skal du bruke videokomprimering under opptak, støtter kameraet de vanligste algoritmene, som AII-I, IPB og IPB Light, men kun på HD-video i 1080-oppløsning.

De fleste moderne kameraer har en HDR-innstilling ikke ulikt den man finner på mobiltelefonkameraet. Som iPhone 6 og 7 for eksempel. Her får man HDR også på video. Dog kun på 1080 HD, men det fungerer godt. Kameraet legger sammen to 1080-snutter, hver av dem registrerer et begrenset dynamisk omfang. Den ene skygger, den andre høylys. Prosessoren legger dem sammen til en videofil, hvor effekten er synligere detaljer i skygger og høylys.

Den kan kombineres med noe Canon kaller Auto Lightning Optimizer, som justerer lyset i opptaket automatisk, for å bevare detaljer.

(Foto: Produsenten) Klassisk Canon-layout
(Foto: Produsenten) Klassisk Canon-layout

Autofokus og bildekvalitet

Pekeskjermen kan ikke vippes eller vris, noe som er en fordel blant annet på videoopptak. Men man kan bruke pekefingeren for å sette fokus akkurat der man ønsker, noe som er en kjempefordel på stillbilder når skjermen brukes som søker, men også på videoopptak hvor man får sømløs fokus.

Canon-kameraets dobbelpiksel autofokus har overbevist oss før, derfor er det ingen overraskelse at den er lynkjapp og presis. Også i lite lys. Sammen med skuddtakten på 7 bps, er kameraet godt egnet til korte actionsekvenser (bildebufferen begrenser antall bilder i serie på RAW, men er ubegrenset på JPEG). Alternativt kan man hente stillbilder fra videostrømmen på 25 fps, hvor hvert enkelt bilde lagres individuelt i M-JPEG-format.

Bildekvaliteten på stillbilder er det beste jeg har sett fra noe Canon-kamera. Det er vanskelig å se bildestøy på bildefiler opp til 6400 ISO følsomhet, og du må opp til 25600 ISO før kornstøyen blir veldig synlig. På bilder under det, er fargemetningen fremragende med utmerket kontrast og bildedynamikk. Detaljgjengivelsen er litt bedre fra EOS 5DSr og Sony a7r II, men forskjellen er ikke stor. I praksis er skarpheten med god optikk påmontert, blant det beste jeg har sett fra noe speilreflekskamera.

Beskjæringen av 4K-video har ingen praktisk betydning for videokvaliteten, som holder høy standard, med fantastisk detaljgjengivelse og skarphet man bare kan drømme om fra HD-video. Eneste skår i gleden er mangelen på fokusmarkering på manuellfokus, og rolling shutter, hvor vertikale linjer blir skjeve når man panorerer på videoopptak.

Vår mening

De som ikke trenger 4K-video eller søker enda bedre autofokus, og kanskje har forgjengeren EOS 5D III, vil kanskje ikke se på EOS 5D IV som en oppgradering. Selv om bildekvaliteten er klart bedre, og endelig helt i tetsjiktet blant fullformatkameraer, er ikke de andre endringene her så omfattende, at vi snakker om noe mer enn en evolusjon.

Kommer man derimot fra et EOS 70D eller eldre EOS-kameraer, er dette en markant oppgradering, for som sagt: EOS 5D Mark IV er ikke bare Canons beste kamera til dato, det er også et av de beste vi har testet uansett produsent, og et kamera en hver entusiast eller proff seriøst bør vurdere. Kanskje ikke til de mest krevende actionoppdragene, men til alt som ikke krever ekstrem skuddtakt, er dette et fortreffelig kamera. Med strøken 4K-video som en bonus. Særlig for fotografer som leverer både stillbilder og video.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Navigerer med radar

Knallgodt budsjettkamera

Mikrofonen som fikk Marit Larsen tilbake i studio

Billig selfiedrone

Fire trådløse mikrofoner som gir deg proffe videoer

Helrått hybridkamera

Setter en ny standard

Canons beste kamera noensinne

Sånn skal det gjøres

Mellomformat med mer fart

Slik velger du riktig objektiv til kameraet

Kompakt og kompetent

Lyd & Bilde