Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

Technics SP-10R er deres råeste platespiller

Etter gjenopplivingen av den legendariske SL-1200 står SP-10 for tur.

Skrevet av / 30.08.17 - 15:45
Technics SP-10R er deres råeste platespiller

På IFA avdekkes Technics’ dyreste og − forhåpentlig vis − beste platespiller hittil, i form av Technics SP-10R. Produsenten gjentar dermed stuntet de gjorde i 2016, da de reintroduserte den legendariske SL-1200 som en skikkelig high-end platespiller i form av SL-1200G og spesialmodellen SL-1200GAE.

Les: Technics-forsterkeren SU-G700 er en japansk fulltreffer

SP-10R er en moderne reinkarnasjon av en enda eldre spiller enn SL-1200 fra 1972. SP-10 så nemlig dagens lys to år tidligere, i 1970. Opprinnelig var den laget til studiobruk, for radiostasjoner og andre profesjonelle aktører. Når den nå blir gjenopplivet i en svært påkostet versjon, er det som en rendyrket high-end-spiller for private musikkelskere.

Technics SP-10R
Technics SP-10 er en tallerken, motor og strømforsyning, som kan festes til en base, med en tonearm av eget valg. Foto: Technics

 

SP-10 er i virkeligheten en tallerken, motor og strømforsyning, som man kan bygge videre rundt, på et underlag og med en tonearm av eget valg.

Oppbygning

Den nye Technics SP-10R kombinerer produsentens mest avanserte digitale og analoge teknologier, som skal gi oss det beste signal-/støyforholdet, det mest stabile drivverket med de laveste hastighetsvariasjonene enn hos noen av produsentens tidligere kreasjoner.

Technics SP-10 mkII
Et eksempel på hvordan den gamle Technics SP-10 mkII kunne se ut. Mekanikken kan direkte byttes ut til den nye SP-10R.

 

Motoren er direktedrevet og har ingen jernkjerne (såkalt ”coreless direct drive motor). Platespilleren har dette til felles med SL-1200G, og i likhet med denne sitter det statorer på begge siden av rotoren.

Selve tallerkenen er 7 (sju!) kilo tyngre enn den hittil tyngste som sitter på SL-1200G. Det er mer enn dobbelt så tungt, for å sikre den mest stabile driften. Tallerkenen har tre lag, av henholdsvis messing, helstøpt aluminium og dempende gummi. Resonansfrekvensen på hvert lag er optimalisert, for å undertrykke eksterne vibrasjoner, for å eliminere selv den minste påvirkning fra armen og underlaget. Dette for å gjengi musikken så ren, detaljert og upåvirket som mulig.

Strømforsyningen er ikke av typen tradisjonell trafo, men i stedet svitsjet, for å hindre 50 Hz brumming fra strømnettet. Strømforsyningen er separert fra hoveddelen, for å hindre uønsket støy mellom de to.

Tilgjengelighet av Technics SP-10R

På IFA er en prototype stilt ut. Technics SP-10R skal være klar for masseproduksjon innen sommeren 2018. Komponentene kan erstatte mekanikken på eksisterende platespillersystemer basert på SP-10 mkII (1975) og SP-10 mkIII (1981).

Technics planlegger også å lansere en komplett platespiller basert på SP-10R, med tonearm og base.

Vi har ikke fått priser.

technics.com
panasonic.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Nå kan du linke til alle musikktjenester på én gang

Endelig en rimelig Roon-streamer!

En DAC i samuraienes fotspor?

Denne lille boksen kan gjøre dine gamle B&O-høyttalere "trådløse"

Den ultimate forsterkeren

High-end forforsterker med moderne strømming

McIntosh oppdaterer forforsterkeren

Kompakt hi-fi i stilren design

Lenco frir til vinylelskere

Platespiller for sjeiker og baroner

Astell&Kern: Musikkspiller i gull!

1500 gjester gledet seg over hi-fi i København

0
Scroll to Top