TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 3 lydplanker med Dolby Atmos

Når himmelen er taket​

Lydplanker med Dolby Atmos åpner lydbildet i høyden. Her er tre av dem, hvor den ene nærmest slo oss ut av stolen.​

Av / 09.11.16 - 14:00
3 lydplanker med Dolby Atmos

Når det kommer til lydkvalitet og filmopplevelser, deler vi gjerne kundene i to grupper. De som ønsker kraftigere og bedre lyd fra TV-en, men med enklest mulig installasjon og brukervennlighet, velger lydplanke. De som ønsker mer seriøse lytteopplevelser på film og musikk, gjør lurere i å gå for separate komponenter.

Les: Test av Klipsch RP-280FA: hjemmekinohøyttalere med innebygd Atmos

Men det finnes lydplankeløsninger som i større grad bygger bro mellom disse grupperingene. Lydplanker av den mer påkostede sorten, med kraftigere og bedre lyd. De beste simulerer surroundlyd på eminent vis, og nå har til og med Atmos-plankene begynt å komme. Dolby Atmos er et lydformat som i tillegg til surroundlyd også gir lyd i høyden. Regndråper som faller ovenfra, et helikopter som svever over i luften, eller kuleregn fra maskingevær som flyr over hodene våre, høres ut som de gjør nettopp det.

Les: Test av 4 rimelige surroundreceivere med Atmos

Et ekte hardbarka Atmos-oppsett innebærer å montere minst ett par høyttalere i taket, gjerne to. Disse bidrar til å gjengi en perfekt halvkule av lyd, som komplett omringer lytteren i en gassaktig boble, på enda mer sømløst og realistisk vis enn hva et vanlig oppsett klarer, enten det består av fem eller sju høyttalere pluss subwoofer.

Annonse

Enklere Atmos
Problemet er at de færreste engang vil vurdere å installere høyttalere i taket. Derfor finnes det gulvplasserte høyttalere med et Atmos-element som skyter lyden opp i taket, som igjen reflekteres ned på lytteren og skaper en fin illusjon av ekte Atmos-lyd.

Og nå har altså lydplankene kommet med dette prinsippet innebygd. Det betyr at du i tillegg til å få stereolyd forfra, opplever at det også kommer lyd bakfra og nå altså ovenfra, og det fra én eneste planke montert eller plassert under TV-en.

Tre lydplanker
Den første Atmos-lydplanken på markedet var Yamaha YSP-5600. Nylig har også Philips Fidelio B8 kommet, og dessuten Samsung HW-K960. Sistnevnte har dessuten trådløse bakhøyttalere medfølgende i esken, og er i så måte et enda mer komplett hjemmekinoanlegg, med ekte surroundlyd.

De tre lydplankene er for øyeblikket de eneste på det europeiske markedet med Dolby Atmos, og det skal bli spennende å finne ut hvordan de er i forhold til hverandre. Ikke minst fordi de er i tre ulike prisklasser: Billigst er Philips til 10.000 kroner, over denne ligger Samsung til 15.000 kroner. På toppen av prisstigen troner Yamaha YSP-5600 til 14.400 kroner uten subwoofer. Og siden den trenger subwoofer, havner komplett pris på 17.400 kroner.


Slik testet vi
Alle produktene har vært testet på vår hi-fi-benk. Som kilde til både musikk og film har vi brukt Panasonics Ultra HD Blu-ray-spiller DMP-UB900 koblet til lydplankene med HDMI. Til å vurdere filmlyd har vi brukt filmen Pan på UHD Blu-ray med Atmos-lydspor. I tillegg har vi brukt en Atmos testdisk.

Musikkstrømming via nettverk har blitt testet ut der dette er aktuelt, i tillegg har vi testet musikk i stereo og surround med CD og Blu-ray.

Samsung HW-K960​

At en lydplanke kan låte så bra!​

Samsung kliner til med åpen og klar lyd, bra trøkk og fyldig bass. Og best av alt: surround med trådløse bakhøyttalere!​

Trådløse bakhøyttalere gir ekte surroundlyd, og fire innebygde Atmos-kanaler gir meget godt inntrykk av lyd i høyden. Lyden er klar og åpen, spesielt på dialogene. Bassregisteret henger med, dette er en knallpakke!
DTS støttes kun i stereo. Det finnes anlegg med enda mer kraft.
Les hele testen

Yamaha YSP-5600​

Kraftig kruttønne

Ingen har flere høyttalerelementer enn Yamaha. Målemikrofon skreddersyr lyden til rommet, og her er mer kraft enn de andre kan drømme om.

Dette er den klart kraftigste hjemmekinoplanken vi har testet, og den gir et godt inntrykk av ekte surroundlyd. Dynamikken er glimrende, og underholdningen et faktum.
Subwoofer er nærmest en nødvendighet, og da blir den totale prislappen høy. Det finnes de med bedre oppløsning på musikk i stereo.
Les hele testen

Philips Fidelio B8

Vakker planke, slank lyd​

Philips har med denne satset på design og brukervennlighet, men ikke like mye på lydkvalitet.​

Philips er overlegen på design, med en lekker og slank formfaktor. Brukervennligheten er også topp, og man får et visst inntrykk av lyd både bak og i høyden.
Lyden er ikke åpen nok, dialoger låter ganske hermetisk, og det er lite kontroll på dynamikken enten det er film eller musikk som står på menyen.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde