TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 4 surroundreceivere

Hjemmekino det svinger av

Disse surroundreceiverne gir mye tøffere lyd enn noen lydplanke kan drømme om.

Av / 14.10.16 - 06:00
4 surroundreceivere

Skikkelig innlevelse på film og TV krever skikkelig lyd. Og selv om vi er glade i enkle lydplanker med sine mange trådløse muligheter, er det bare separate komponenter som virkelig får frem råskapen. Surroundreceiverne vi tar for oss her er perfekte eksempler, da de kombinert med noen ordentlige høyttalere virkelig blåser liv i hjemmekinoen.

De beste receiverne til 5-6.000 kroner yter de nye Ultra HD Blu-ray-filmene rettferdighet ved å gjengi lydsporet i all sin pomp og prakt. I tillegg har de Dolby Atmos med lyd fra taket, som løfter opplevelsen til nye høyder. Bokstavelig talt! Ta for eksempel blodpølen av en superheltfilm, Deadpool. I UHD-oppløsning er bildet fabelaktig, og med et skikkelig hjemmekinoanlegg i tillegg løftes opplevelsen til nye dimensjoner. Regn som kommer ovenfra, biler som flyr veggimellom over hodene på oss. Å sitte i en boble av lyd er gøy!

De virkelig heftige opplevelsene starter her, og vi fraråder å kjøpe noe særlig billigere. Du skal nemlig være litt interessert for å gå for en komponentløsning, da receivere kan være litt mer knotete å koble opp og stille inn, enn en enkel lydplanke. Billigere receivere er like avansert å stille inn, men betaler seg ikke i samme grad i form av heftige opplevelser. Går du derimot videre opp i pris, får du enda mer kraft og kontroll i tillegg til flere av de viktige detaljene i lydbildet, men uten å sammenligne direkte vil du neppe savne noe med en av denne testens receivere.

 

Musikkstrømming

En surroundreceiver i dag gjør mer enn filmlyd. Den skal også svelge unna de musikkformatene du kaster på den. Enten man skal spille musikk trådløst fra mobilen eller fra en nettverks-PC, er det viktig at receiveren ikke blir bremseklossen i systemet. Derfor har de fleste receivere i dag, heriblant samtlige av testens kandidater, trådløs nettverkstilkobling og kan spille musikk på flere måter. Det være seg AirPlay, Bluetooth, DLNA (litt mer avansert, men kompatibelt med alle datamaskiner), og til og med internettradio. Noen kan også spille av høyoppløste musikkformater, og slik som dagens vinylsalg har tatt seg opp, er det fint med platespillerinngang (alle bortsett fra Denon).

Annonse

 

Trådløst multirom

Multiromsfunksjonalitet er også en stor greie for tiden. Derfor har stadig flere receivere mulighet for å inngå i et trådløst multiromssystem, slik at man kan spille samme musikk i mange rom, hvor komponentene kommuniserer trådløst med hverandre. Det gjelder Yamaha med sin MusicCast-funksjon, og når du leser denne testen vil antakelig både Pioneer og Onkyos receivere ha fått lignende funksjonalitet med FireConnect. I testperioden har ikke dette systemet vært klart, så vi har ikke fått testet. Denon har sitt HEOS-system, men har valgt å ikke utstyre AVR-X2300W med slik funksjonalitet. Da må du kjøpe en HEOS Link adapter i tillegg, til 3.500 kroner.

Med et par høyttalere montert i taket kan du nyte et ekte tredimensjonalt lydbilde med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustrasjon: Pioneer / Onkyo
Med et par høyttalere montert i taket kan du nyte et ekte tredimensjonalt lydbilde med lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Illustrasjon: Pioneer / Onkyo

4K Ultra HD

4K Ultra HD støttes av alle receiverne. Det betyr at du kan koble en UHD Blu-ray-spiller som for eksempel Panasonic UB900 til en av HDMI-inngangene, og sende bildesignalet videre til en kompatibel projektor eller TV, mens lydsignalet gjengis av receiveren. Alle nye receivere støtter de nyeste lisensene, full fargedybde og dynamisk rekkevidde (HDR), så du er garantert at det funker.

 

Fjernstyring

Vær oppmerksom på at ingen av de medfølgende fjernkontrollene i denne prisklassen har baklys, som kan gjøre valg og innstillinger problematisk i et helt mørkt rom. Derimot kan alle styres fra en app, så du i stedet kan bruke smartmobil eller nettbrett som fjernkontroll.

 

Slik testet vi 

Receiverne har vært testet sammen med Panasonic DMP-UB900 Ultra HD Blu-ray-spiller, og tilkoblet vårt 7.1 Procella THX høyttalersystem. Høyttalerne er meget kostbare, rundt 150.000 kroner til sammen, men de er ingen vanskelig last og skiller godt mellom ulike forsterkere. I stereo har vi for anledningen brukt Audiovector SR3 Avantgarde Arreté (82.990 kr), for å skille klinten fra hveten. Prislappen er selvsagt skjev, men jo bedre høyttalerne er, desto bedre skiller de forsterkerne fra hverandre. Dessuten: det er likt for alle!

Receiverne har fått kjøre sitt automatiske høyttaleroppsett med romkorreksjon. Hvis nødvendig har vi gått inn i etterkant og justert litt på avstander, delefrekvens og lydnivå for å få det helt symmetrisk, men vi har latt receiverne få sette klangbalansen (EQ).

Til film har vi valgt Deadpool med Dolby Atmos-lydspor. Musikk i surround er jazzalbumet Quiet Winter Night på Blu-ray av Jan Gunnar Hoff og hans ensemble. Dette har 7.1 surround, og noen receivere må tungvint nok rekalibreres mellom dette og Atmos, siden de bare har sju og ikke ni kanaler.

Ellers har vi valgt å spille musikk i stereo med Tidal HiFi på iPhone 6 Plus via AirPlay, mens Yamaha som i testperioden hadde testens eneste receiver med multiromsfunksjonalitet, har blitt testet med sin MusicCast-app.

Alle receiverne har vært oppdatert med nyeste programvare før testing.

Yamaha RX-V781

Fortsatt kongen

Det later til at Yamaha virkelig har knekt hjemmekinokoden, når de nok en gang stikker fra feltet.

Her er mer overskudd og kraft enn de andre, og dessuten en elegant gjengivelse av både film og musikk. Receiveren er også den mest gjennomførte hva funksjoner angår.
I skrivende stund er det fremdeles ingen støtte for Tidal og Apple Music i MusicCast-systemet. Skjermmenyen er ikke like enkel som hos Denon.
Les hele testen

Onkyo TX-NR656

Helt greit

Onkyo gjør jobben, men har et par lyter.

Lyden er både klar og energisk, og har gode tilkoblingsmuligheter. Romkorreksjonen AccuEQ har blitt mer avansert enn i begynnelsen.
Også Onkyo får en i overkant spiss klang på musikk av romkorreksjonen, og man kan ikke skifte mellom 5.1.2 Atmos og 7.1 uten å koble om høyttalerne og rekalibrere.
Les hele testen

Denon AVR-X2300W

Luftige toner

Denon går litt mer forsiktig frem, men tar igjen med svevende overtoner og fin musikkgjengivelse. Dessuten den mest brukervennlige skjermmenyen.

Denon låter mykt, varmt og behagelig på så vel film som musikk. Velprøvde Audyssey MultEQ XT er fremdeles blant markedets beste romkorreksjonssystemer.
Noen vil savne kraft. Bare sju høyttalerutganger gjør at man ikke lett kan bytte mellom 7.1 og Dolby Atmos. Trådløs multiromsfunksjon mangler, så også platespillerinngang.
Les hele testen

Pioneer VSX-1131

Ganske bra

Pioneer har god funksjonalitet og gir klar og kraftig lyd.

Her er godt med tilkoblingsmuligheter, og receiveren fungerer til dels utmerket med filmlyd og også greit på musikk.
Romkorreksjonen gir litt spiss lyd på musikk i stereo. Å skifte mellom 5.1.2 Atmos og 7.1 med ekstra bakhøyttalere må gjøres manuelt i menyoppsettet.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde