Mens smartmobilene totalt har ødelagt markedet for vanlige videokameraer, selger action-videokameraene i bøtter og spann.
Det er ikke vanskelig å skjønne. Action-videokameraene er både lette og små nok til å feste på hodet, sykkelstyret eller skulderstroppen for å frigjøre hendene når du skal filme dine ferdigheter. Og få det hele foreviget fra ditt eget perspektiv. Derfor finnes det også mange typer fester å få kjøpt, alt etter hva du trenger. Action-videokameraer har en ekstrem vidvinkel, som gjør at du garantert får utsnittet du sikter på (du har selvsagt ikke tid til å sjekke i søkeren til enhver tid!). Noen kameraer er vanntette i seg selv, andre har tilgjengelig undervannshus for marinedykking.
Hva kan de?
Det er bare fantasien som setter grenser for hva du kan gjøre med et lite action-videokamera. YouTube er fullt av videoer av ekstremsportsutøvere som har på seg kameraet når de utfører halsbrekkende stunts på ski, på sykkel, og når de surfer på de aller største bølgene. Men også mer uskyldig moro, som å feste kameraer på radiostyrte biler, på leketøysdroner, robotstøvsugere og gressklippere. Du finner også mange YouTube-videoer av action-kameraer montert på husdyr, for å se verden fra deres perspektiv.
Man kan for eksempel klatre opp til toppen av det 650 meter høye Shanghai Tower, verdens nest høyeste bygning…
Men det er ikke bare leketøy. For eksempel bruker stadig flere idrettsutøvere actionkamera. Alpinister, snowboardere, syklister og seilere, for å nevne noen, kan dra stor nytte av å filme treningen fra eget perspektiv, for siden å studere hvordan de ligger i sporet.
Kameraene tåler det meste på grunn av den lille størrelsen og lave vekten. De er enkle å bruke (trykk på en knapp og du er i gang), og prisen er lav. Noen kameraer har innebygd GPS, slik at du kan se ruta du har filmet på kart i etterkant.
Hva kan de ikke?
Actionkameraene er ikke ment som en fullverdig erstatning til et vanlig videokamera. For det første er vidvinkelobjektivet ugunstig til portrettfilming og nærbilder, fordi bildet blir forvrengt. For det andre er objektivet gjerne lite og gir en god del bildestøy i innendørs og dempet belysning. Filmer du om kvelden, er det derfor en fordel med en kraftig lampe ved siden av. Flere av kameraene har dessuten ingen søker på seg, men du kan se det via en egen app til smartmobil eller nettbrett. Denne egner seg imidlertid dårlig når man skal gå rundt med kameraet, men er ment til å hjelpe med å vinkle kameraet riktig
Til slutt har ingen action-videokameraer spesielt god lydkvalitet, da mikrofonen er begrenset. Enkelte kameraer har derfor inngang for ekstern mikrofon. Alternativt kan vi anbefale en proff diktafon ved siden av.
Alle actionkameraer har såkalt ”rullende lukker”, som betyr at bildet fanges ovenfra og ned i stedet for hele på en gang. Dette vil forårsake noe bildeforvrengning under raske bevegelser, som er uunngåelig under ekstrem bruk. Alle actionkameraer har dette.
Les fjorårets test av action-videokameraer, der Contour +2 vant.
Utstyr
Noen av kameraene har flere fester og utstyr i esken enn andre. Men de har alle masse tilleggsutstyr tilgjengelig for kjøp. Vi oppfordrer å gå til hjemmesiden til hver enkelt for å se hva som tilbys av ulike fester og løsninger.
Batteritid
Batteritiden varierer fra rundt 1,5 til 2 timer i normale temperaturer. I vinterkulda reduseres kapasiteten fort til rundt halvparten. Det kan derfor lønne seg å kjøpe flere batterier, og ha disse fulloppladet når du skal legge ut på tur.
Slik testet vi
Alle kameraene har blitt montert på stativ og fikk filme i både innendørs og utendørs omgivelser. De har også blitt festet til håndholdt bom, for å se hvordan de takler bevegelser. Liquid Image-kameraet, er faktisk et par alpinbriller med innebygd kamera, og har ikke trengt bommen til dette formålet. Til slutt har kameraene blitt festet på dashbordet på en bil, som har kjørt en løype med lav vintersol, som har gitt både motlys og medlys.
I tillegg til å gjøre oss opp en mening om lydkvaliteten under normal filming, har kameraene blitt satt foran et musikkspillende hi-fi-anlegg, for å virkelig høre hva de kan.
Vi har ikke testet stillbildekvaliteten.