Salget av vanlige videokameraer for konsumentmarkedet er steindødt. Smarttelefonene har fått såpass grei kvalitet på videoopptakene at de har tatt helt over. Det er rett og slett ikke lenger verdt bryet å drasse med seg et klumpete videokamera omkring. Derimot er det et nytt segment som vokser kraftigere enn noen andre typer i hele kameramarkedet – inklusive fotoapparater. Nemlig action-videokameraene. Det hurtigst voksende kameramarkedet i bransjen har økt med eksplosiv fart de siste par årene. Det ser nærmest ut som om markedet ikke kan få nok av dem!
Dette er ekstremt kompakte videokameraer som festes på kroppen, for eksempel hodet eller brystet – eller gjerne på sykkelstyret, for å filme alt som foregår fra et førstepersonsperspektiv.
Hva kan de?
I løpet av de siste par årene har vi for eksempel sett videoer av hamburgere og leketøy som skytes opp i verdensrommet med værballonger, med et action-videokamera festet til gjenstanden for å gjengi ferden fra et førstepersonsperspektiv. YouTube er fullt av videoer av ekstremsportsutøvere som har tatt med seg kameraet når de utfører halsbrekkende stunts på ski, på sykkel, når de surfer på de aller største bølgene, og jeg så nylig en video av en fyr som ble tatt av snøskred, overlevde, og fant igjen kameraet to år senere i god behold. Sjuke greier.
Vi ser også økt bruk av action-videokameraer blant idrettsutøvere. Alpinister, snowboardere, syklister og seilere, for å nevne noen, kan dra stor nytte av å filme treningen fra eget perspektiv, for siden å studere hvordan de ligger i sporet.
Mulighetene er nærmest uendelige. Kameraene tåler det meste, de er enkle å bruke (trykk på en knapp og du er i gang), og du trenger ikke ringe Luksusfellen om du skulle miste det og måtte kjøpe nytt. Hvilket kan godt hende du må, om du velger å sende det til verdensrommet. Mange av kameraene leveres også med undervannshus som gjør de enda mer værbestandige, og du kan til og med dykke noen meter under vann med dem. Inntil 30 meter ned med de mest ekstreme.
Hva kan de ikke?
Actionkameraene er imidlertid ikke ment å ta over for et vanlig videokamera. For det første har de vidvinkelobjektiv for å få med det meste av omgivelsene rundt, og er dermed ikke optimale for portrettfilming. For det andre er objektivet såpass lite, at det fort blir mye bildestøy i dempet belysning. Filmer du om kvelden, er det derfor en fordel med en kraftig lampe ved siden av. Noen av kameraene har dessuten ingen søker, så du får ikke direkte sett utsnittet du filmer, og kan bli nødt for å prøve å feile. Noen har derimot søker, mens andre kan kobles trådløst til smartmobilen og vise bildet direkte på den. Til slutt er lydkvaliteten gjerne begrenset, da den lille innebygde mikrofonen ikke fanger opp lave frekvenser. Enkelte kameraer har derfor inngang for ekstern mikrofon. Alternativt kan vi anbefale en proff diktafon ved siden av.
Vær oppmerksom på at alle actionkameraer har såkalt ”rullende lukker”, som betyr at bildet fanges ovenfra og ned i stedet for hele på en gang. Dette vil forårsake noe bildeforvrengning under raske bevegelser, som er uunngåelig under ekstrem bruk. Vi kan si først som sist at alle kameraene i testen har noe av dette.
Utstyr
Noen av kameraene har flere fester og utstyr i esken enn andre. Men de har alle masse tilleggsutstyr tilgjengelig for kjøp. Vi oppfordrer å gå til hjemmesiden til hver enkelt for å se hva som tilbys av ulike fester og løsninger.
Sony HDR-AS15
Billig og bra
Et av de billigste kameraene i testen er også et av de beste. Sony-kameraet har en overraskende skarphet og fungerer fint innendørs så vel som utendørs.
GoPro HD Hero3 Silver Edition
Med sans for detaljer
GoPro HD Hero3 Silver Edition er det lange navnet på et actionkamera som leverer skarpe bilder med svært høyt detaljnivå. Støy i skygger er eneste minus.
JVC GC-XA1
Godkjent
Det eneste kameraet uten undervannshus er likevel vanntett ned til 5 meter. Men ellers er JVC-kameraet bare sånn passe.
AEE MagiCam SD19
Broren som ikke følger opp
Dette kameraet er nærmest kliss likt Jobo JIB 4. Fordi AEE lager begge. Derfor er det merkelig at kameraet med fabrikkens eget navn er dårligere.
Jobo JIB 4
Velutstyrt
Jobo JIB 4 er et rimelig, men velutstyrt actionkamera. Med videosøker på baksiden og flere typer fester.
Contour +2
Støyfri med GPS
Contour +2 er det dyreste kameraet i testen. Med innebygd GPS og med svært lite bildestøy klatrer det til topps.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser