Spekket med funksjoner

Kampen om forbrukernes gunst er hardere enn noensinne, så produsentene er tvunget til å differensiere seg.

Spekket med funksjoner 1

Ultra Power Saving Mode, fingeravtrykkleser, hjerterytmeskanner, Ultrapiksel-kamera, uFocus, Knock Code, støv- og vanntetthet, panorama-selfies, octa-core prosessor, HD-lyd og så videre og så videre. Jo, listen over nye funksjoner i årets gadget-produkter er lang, og dette var bare et kort utdrag.

Det er blitt lansert mange nye produkter siden begynnelsen av året, og når det gjelder det å introdusere nye funksjoner som kan skaffe en liten fordel fremfor konkurrentene, er tempoet nå i høygir. Et firma som Samsung står sterkt på smartmobil-markedet, men ikke så sterkt som de har gjort, og andre produsenter som LG, Huawei og Sony gjør hva de kan for å presse den koreanske elektronikkgiganten. Omvendt prøver Samsung, LG, Sony og andre å ta markedsandeler fra Apple på nettbrettmarkedet, som firmaet fra Cupertino tidligere har dominert totalt. Med nettbrett i toppklassen har i hvert fall Samsung og Sony gjort alt hva de kan for å lukke hullet.

Konkurransen er mer intens enn noensinne, og veien frem synes å være differensiering. I motsetning til tidligere ligner alle smartmobiler og nettbrett ikke lenger kloner av hverandre, og det kommer til slutt forbrukerne til gode. 2014 ble året hvor det faktisk utgjorde en forskjell om man valgte et produkt fra den ene eller den andre produsenten, og samtidig kunne man føle seg ganske sikker på at kvaliteten ville være i orden, uansett hvilket produkt man valgte. Ingen hadde råd til å gi konkurrentene noe gratis.

Lukker og slukker
Hvor galt det kan gå hvis man ikke differensierer seg kan man spørre Samsung og Sony om når det gjelder deres PC-forretning. Nok har vi en laptop fra Samsung på listen over årets beste computere, men man må skynde seg hvis man vi kjøpe den, for innen årets utgang slår Samsung av strømmen og stopper helt med å selge PC-er på det europeiske markedet. Samme skritt tok Sony på globalt plan i begynnelsen av året, da det japanske firmaet følte seg tvunget til å stenge produksjonen av de såkalte VAIO-maskinene.

Vi har ellers satt pris på både Sonys og Samsungs Windows-baserte PC-er, men konkurransen på PC-markedet er hard, og når man så har operativsystemet og langt de fleste maskinvarespesifikasjoner til felles, blir det vanskelig å overbevise forbrukerne om å velge ut fra et annet utgangspunkt enn prisen. Det må pina dø nye idéer til om man vil unngå å forsvinne i mengden.

Nå blir klokken også smart
Ser vi frem mot 2015 regner vi sterkt med at det kommende året vil stå i de smarte klokkers tegn. Vi har sett en del lanseringer av smartklokker i løpet av 2014, men enda er produktene for uferdige og uinteressante til at vi virkelig skal ta de på alvor. Men med lanseringen av henholdsvis Android Wear (og en rekke smartklokker basert på plattformen fra Samsung, LG, Asus, Sony etc) og Apple Watch, vurderer vi at kategorien holder på å bli voksen. Regn med å se mengder av tester og artikler om smartklokker i Lyd & Bilde de kommende måneder.

Om litt blir det stille
Like etter sommerferien lanserte Microsoft mobilene Nokia Lumia 735 og Nokia Lumia 830. De har vi ikke testet enda, men den aktuelle flaggskipsmodellen fra Microsoft, Nokia Lumia 930, har fått plass på listen over årets beste smartmobiler.

Den vinner ingen pris, men vi synes likevel at det er snakk om en fantastisk telefon. Og i hvert fall den beste hvis man vil ha Windows Phone 8.1 med i lommen.

Se godt på den og fell en tåre. Det blir nemlig siste gang du ser Nokia-navnet nevnt blant årets beste produkter. De tidligere nevnte Lumia-modellene, som Microsoft viste frem i begynnelsen av september, blir nemlig etter alt å dømme de siste som vil bære Nokia-navnet. Sett i lys av at Nokia i mange, mange år hadde samme status på mobilmarkedet som Apple og Samsung har i dag, er det likevel både vemodig og overraskende at et varemerke av en slik kaliber kan forsvinne helt ut av markedet. Men slik er det altså, og om ikke annet viser det at intet firma i forbrukerelektronikkbransjen er for stort til å feile. En ny produktkategori eller den helt riktige idéen kan vende opp og ned på alt og gjøre tidligere tiders kjemper til dverger. Om det skjer i 2015 kan vi selvfølgelig ikke vite, men hold øynene åpne og ørene stive. Kanskje venter den neste revolusjonen like om hjørnet.

 

Årets kameramobil

Sony Xperia Z3

Mobilkameraet som funker

Sonys toppmodell er ikke bare robust og kjapp, den har et fantastisk kamera.

Z3 har blitt helt metallisk og fått mer avrundede kanter. Nå ligger den meget bra i hånden. Sony har gjort mobilene enda mer robuste enn tidligere. Da man tidligere snakket om at den var beskyttet mot støv og vann er den nå i stedet støv- og trykkvanntett. Med andre ord kan man faktisk ta den med på svømmeturen og ikke bare sette pris på at de tåler en kjapp dukkert.

Z3 beholder samme utmerkede skjerm som Z2. Oppløsningen og skjermstørrelsen er sammenlignbar med konkurrentenes toppmodeller og som gir en utmerket punkttetthet. Dermed oppleves selv liten tekst som skarp og lettlest. Sonys skjermteknikker Triluminos Display og Live Colour LED høres kanskje ut som gimmicker, men gir faktisk en aldeles utmerket bildekvalitet. Lysstyrken er meget bra og gjør den hyggelig lesbar selv i sollys. Dessuten har den bra kontrast og en utmerket betraktningsvinkel.

Som tidligere har optikken en meget bra lysstyrke, som i kombinasjon med den uvanlig store kamerasensoren gjør at man får brukbare bilder selv i svakt lys

Man må imidlertid være klar over at Z3 i sin Superior Auto-innstilling, noe de fleste nok benytter, tar bilder i 8 megapiksler. Man får derfor ikke samme detaljskarphet som om man benytter den manuelle innstillingen. Liksom tidligere gir kameraet veleksponerte bilder med bra fargegjengivelse. Vi noterte også ytterligere litt bedre kontrast. Hvis man jobber litt med innstillingene er dette en av de få kameramobilene hvor man kan få bra bilder under de fleste forhold.

Ved første blikk er det lett å tro at Z3 bare er en mindre oppgradering. Men den er faktisk kjappere enn noensinne, mer robust enn noensinne og både kamera og lyd har blitt enda bedre. Og det sammenlignet med Z2 som allerede tidligere var blant våre absolutte favoritter. De få klagene vi tidligere har hatt er blitt utbedret og det er nå faktisk vanskelig å finne noe å anmerke. De har til og med blitt penere og mer behagelig å holde i!

(10/14) JE
Karakter: 6
Pris: 5.500 kr
Les hele testen av Xperia Z3

 

Årets budsjett mobiltelefon

Huawei Ascend P7

Den kinesiske kanin

Med Ascend P7 drar Huawei virkelig en kanin opp av tryllehatten. Denne smartmobilen hadde vi ikke forventet!

Førsteinntrykket man får når man ser Huawei Ascend P7 og holder den i hånden for første gang er lekkert. Man kunne like godt skrevet ordet ”high-end” flammeskrift i luften over mobilen, så lekker er den. Både forside og bakside er laget av det robuste materialet Corning Gorilla Glass 3, mens den bare 6,5 mm tykke telefonen er rammet inn av aluminium med unntak av den avrundede plastkanten i bunnen.

Det ville derfor være synd om Ascend P7 haltet på en masse andre punkter, men det gjør den heldigvis ikke. Den 5” store IPS-skjermen med 1920 x 1080p Full HD oppløsning er både lyssterk og skarp samtidig med at den leverer klare naturlige farger og en god kontrast. Man kan justere fargetemperaturen manuelt etter smak og behag, men ikke på noe tidspunkt blir skjermbildet for dynamisk eller unaturlig.

Hovedkameraet er på 13 Mp og tar ganske hederlige bilder. Det mest bemerkelsesverdige er imidlertid en funksjon som lar brukeren ta et bilde fra standby på kun 1,2 sekunder ved bare å trykke to ganger på volumknappen. Ok, det er ikke sikkert at disse kjappe bildene blir superskarpe, men Huawei får da redefinert begrepet snapshot!

Huawei Ascend P7 er den hittil beste smartmobil fra den kinesiske mobilprodusenten. Spesielt til prisen er den overraskende god, og på langt de fleste punkter kan den dele bord med eller er bedre enn de high-end konkurrenter den sammenlikner seg med. Her har Huawei virkelig trukket en kanin opp av hatten som vi ikke hadde forventet.

(06/14) PGO
Karakter: 5
Pris: 2.899 kr
Les hele testen av Ascend P7

 

Årets high-end mobiltelefon

HTC One M8

HTC gjør det igjen

En av fjorårets beste Android-mobiler har blitt bedre på nesten alle punkter.

Men hvordan kan du forbedre perfeksjon? HTCs designavdeling har møtt litt av en oppgave i utviklingen av årets HTC One, som heter HTC One M8 for å skille det fra fjorårets modell, som nå har betegnelsen HTC One M7.

HTC One M8 er faktisk litt større enn forgjengeren, men den grunnleggende designen er den samme, med stereohøyttalere og en kropp laget av ett stykke aluminium. Det samme gjelder ”puteformen”, som gjør at telefonen er litt tykkere på midten enn ved kantene. Men denne gangen er kantene blitt mer avrundet, og formen mykere, noe som faktisk gjør HTC One M8 mer behagelig å holde i.

Skjermen er lyssterk og skarp, og etter vår mening gir Super LCD-teknologi en mer realistisk fargegjengivelse enn for eksempel Samsungs S-AMOLED.

HTC One M8 klarer ikke helt å smelte våre hjerter slik forgjengeren M7 klarte å gjøre. Den nye HTC One er ikke like nyskapende og revolusjonerende som M7-eren var i 2013. Men det er som kjent vanskelig å heve listen ytterligere når den allerede er satt så høyt, og HTC One M8 gjør det tross alt litt bedre enn HTC One på nesten alle områder.

Her er Android-mobilen som gjør det bedre enn de andre på nesten alle punkter. Den er lynhurtig, har en lekker design og nye brukervennlige funksjoner. Og så kan minne nå utvides via microSD-kort.

(05/14) PGO
Karakter: 6
Pris: 5.290 kr
Les hele testen av HTC One M8

 

Årets budsjett nettbrett

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+

Ikke som de andre

Lenovo Yoga Tablet 10 HD+ byr på en unik ergonomisk design, fantastisk lyd og lang batteritid.

Lenovos Yoga Tablet 10 HD+ er på den ene siden utformet med et slags sylinderformet håndtak som har flere funksjoner. For det første gir håndtaket plass til et kraftig batteri som ifølge Lenovo garanterer en batteritid på hele 18 timer. For det andre gjør håndtaket at brukeren får et bedre grep på nettbrettet når det blir holdt med kun en hånd.

Den spesielle designen er noe av en genistrek, som både virker intuitiv og samtidig gir en mer ergonomisk brukeropplevelse. Det trekker ytterligere opp i vår vurdering at Lenovo har fremstilt Yoga Tablet i lys aluminium med en nærmest perfekt byggekvalitet. Her er et produkt som oser av kvalitet. Spesielt i forhold til prisen.

Lyden – med fremadrettede eksterne stereohøyttalere og Dolby Digital Plus programvare – overgår det meste av hva de etter hvert mange konkurrenter på nettbrettmarkedet kan diske opp med. Lydbildet er detaljert, også når man lytter via hodetelefoner, og det er saft og kraft for alle pengene. Yoga Tablet 10 HD+ kommer med 1080p Full HD oppløsning, og bildekvaliteten er meget god. Fargetemperaturen er varm, og hvis vi skal komme med kritikk må det være at skjermen har tendens til gulstikk.

Både hva angår design, formfaktor og kvalitet har Lenovo truffet rett med Yoga Tablet 10 HD+. Lydkvaliteten er superb, og bildekvaliteten er absolutt godkjent, selv om skjermen lider litt under gulstikk. Batteritiden på 18 timer er uovertruffen, men vi blir ikke stumme av beundring over ytelsen, som er enhetens svake punkt, men den er akseptabel og blir til fulle oppveid av alle fordelene.

(09/14) PGO
Karakter: 5
Pris: 2.990 kr
Les hele testen av Yoga Tablet 10 HD+

 

Årets high-end nettbrett

Samsung Galaxy Tab S

Beste skjerm noensinne

Med Galaxy Tab S har Samsung endelig fått et ekte flaggskip-nettbrett!

Galaxy Tab S har simpelthen den flotteste nettbrettskjerm vi har sett noensinne, punktum! Skjermen er meget lyssterk og klar med skarpe farger og en fantastisk kontrast. Den er bedre i sollys enn for eksempel iPad Airs såkalte Retina-skjerm, og vårt eneste kritikkpunkt må være at fargeskjemaet er mer dynamisk enn noen brukere kanskje vil bry seg om.

Skjermen er av typen Super AMOLED, som vi ellers kjenner fra Samsungs high-end smartmobiler, og denne skjermteknologien har gjort det mulig å gjøre dette nettbrettet meget slank og lett. En diskret avrundet kantdesign betyr nemlig at enheten er lett og behagelig å holde, og selv om det er lett som en fjær, virker det robust og solid. I motsetningen til ganske mange Samsung produkter gir Galaxy Tab S oss en entydig kvalitetsopplevelse, og selv om det faktisk er fremstilt av plast (i det minste den mønstrede baksiden), så virker det ikke slik.

Når vi nå er ved rosene, kan vi også lett dele ut en hel bukett til den samlede brukeropplevelsen. Først og fremst er ytelsen nesten uovertruffen. Samsung Galaxy Tab S er det første nettbrett vi har testet som er utstyrt med en octa-core prosessor – i praksis i form av to quad-core ARM prosessorer på henholdsvis 1,9 og 1,3 GHz – og i daglig bruk er den lynhurtig. Apper starter omgående og selv meget krevende funksjoner kjører som i olje.

Hva funksjoner og innhold angår er Galaxy Tab S også litt av en gavepakke. Det kommer for eksempel med samme fingeravtrykkleser som sitter i Samsung Galaxy S5, og den fungerer upåklagelig. Brukerens fingeravtrykk kan benyttes i stedet for et kodeord til å låse og åpne enheten, liksom fingeravtrykk også kan brukes til å bekrefte betalinger med online-tjenesten Paypal.

Samsung Galaxy Tab S er en kjærkommen nyhet på nettbrettmarkedet. Den koreanske elektronikkgiganten har lenge manglet et desidert flaggskipprodukt på nettbrettmarkedet, men det skal vi love de har fått med Galaxy Tab S.

(09/14) PGO
Karakter: 6
Pris: 4.375 kr
Les hele testen av Galaxy Tab S

 

Årets computer

MSI GS70 Stealth

Verktøy for profesjonelle killere

Til tross for en vekt og tykkelse som neste matcher ultrabook-klassen, er det ingen tvil om hva MSi GS70 Stealth er bygget for – nemlig spill i den mest alvorlige ende.

Det gir et lite gledesgys hos en gammel programvarenerd når man åpner den sorte pappemballasjen og ser MSI GS70 Stealth første gang: En liten halvmeter mattsort, børstet aluminium – og nesten umulig flat. 21,8 millimeter tykk sikrer maskinen plassen som verdens tynneste 17-tommers gaming-notebook.

For nå er vi i gaming-klassen. Hver detalj på maskinen er designet for å signalisere ”We mean business!”. Slik at dine konkurrenter er klar over at de står overfor en profesjonell killer fra det øyeblikk du tar maskinen opp av ryggsekken på LAN-partyet. Alt er gjort i sort, matt metallfinish, med samme kyniske estetikk som man designer håndvåpen og radardøde bombefly. I hver fall til man slår på strømmen, og tastaturets pulserende RGB-bakbelysning tennes. Logoen, som er en drage, lyser også opp i rødt når maskinen er tent.

MSI GS70 Stealth er en datamaskin med et bestemt mål for øye: spill. Og har du behov for det, dekker den det bedre enn de fleste, og i en grad som nesten får den til å virke rimelig. Datamaskinen er imidlertid også diskret nok til at du kan forsøke å overbevise sjefen om at du har behov for en kraftig maskin til grafikk og video – og at du nok skal passe godt på den og ta den med hjem hver kveld og i helgene.

Siden vår test er GS70 Stealth blitt avløst av modellen GS70 2PE Stealth Pro, som har samme konfigurasjon og pris, bare med enda hurtigere grafikkprosessor, nemlig Nvidia GeForce GTX 870 M.

(03/14) JAH
Karakter: 6
Pris: 12.990 kr
Les hele testen av GS70 Stealth

Les videre
Exit mobile version