Her finner du ditt nye kamera

Nytt kamera til ferien? Les vår oversiktelige guide til de beste systemkameraene vi har testet. Og gjør et kupp.

Her finner du ditt nye kamera 17

Nordmenn elsker systemkameraer. Få land er i nærheten av den samme andelen solgte systemkameraer, og nordmenn velger kjente merker, og de er villige til å betale for kvalitet.

Men det er mye å sette seg inn i når man skal velge nytt kamera. Derfo har vi samlet noen av de beste systemkameraene vi har testet hittil i år, slik at det skal bli lettere å velge.

Skal du ha full kontroll, total fleksibilitet og bildekvalitet i toppklasse, er systemkameraene veien å gå. Da kan man velge mellom tradisjonelle speilreflekskameraer og de kompakte systemkameraene.

Utskiftbar optikk og søkere som viser bildeutsnittet er gull verdt for de som fotograferer mye. Med utskiftbar optikk kan man velge objektiver etter behov. Systemkameraer har vanligvis mye raskere autofokus, de kan ta flere bilder etter hver andre i rask rekkefølge, og har avanserte og fleksible lysmålesystemer. Da øker mulighetene for både bedre bildekvalitet og bildeglede.

Sjekk vår miniguide til valg av kamera her, og se video som forteller deg mer om de forskjellige kameratypene.

Hva skjuler seg bak knappene på kameraet? Sjekk her.

I denne kameraguiden har vi tatt for oss de beste systemkameraene fra våre tester hittil. Finner du ikke et i denne guiden som passer, er det kanskje et av de sprutsikre kameraene vi nylig testet – eller de små superzoomkameraene – som passer best for deg.

NB: Alle opplyste priser er markedspriser per juli 2012.

Følg linkene for å lese testene.

Nikon 1 J1 – Kompakt og praktisk:

 

Det knøttlille Nikon J1 finnes i flere farger, også rosa, og koster fra 3300 kr. Da får man et kamera som minner mer om kompaktkameraer enn systemkameraer, og som er superenkelt å bruke. Dessuten er det lynraskt, og leveres med en god 10-30mm zoom. J1 er kameraet for de som ønsker seg et rimelig og fremfor alt enkelt kamera, men med langt bedre bildekvalitet enn man finner i kompaktkameraene.

Les testen her.

Olympus PEN E-PL3 –  perfekt for nybegynneren:

Med større bildebrikke, vippbar skjerm og lynrask autofokus, er E-PL3 et av de beste kjøpene blant kompakte systemkameraer. Kameraet koster fra  4000 kr med en 14-42mm zoom, og passer godt for de som synes et Nikon J1 gir dem for lite kreativ kontroll over kameraet. Olympus (og Panasonic) har det overlegent største tilbehørsprogrammet til sine kompakte systemkameraer, med over 30 ulike objektiver å velge blant. Skal man satse på et system, er Olympus og Panasonics kameraer gode valg.

Les testen her.

Panasonic Lumix GF5  – Reisekamera med pekeskjerm :

Et godt alternativ til E-PL3 over, er Panasonic Lumix GF5. Også det et veldig lite systemkamera til cirka 4000 kr, med en 14-42mm zoom. GF5 har i ikke vippbar skjerm, men en praktisk pekeskjerm som gir deg kontroll over menyer, autofokus og utløseren fra skjermen. Det mangler blitsskoen til E-PL3, men har i stedet integrert blits. Kameraet kan også leveres i kit med en 14mm vidvinkel i tillegg til 14-42mm zoom. Da rykker prisen opp i 5000 kr, men da har man nokså nært det perfekte reisekameraet, med utskiftbar optikk.

Les testen her.

Sony NEX-7  Ekstremt skarpe bilder:

Sonys semiproffe NEX-7 er utvilsomt blant de beste kompakte systemkameraene vi har testet. Med 24 megapiksler og 24mm Zeiss-objektivet på bildet, ga det oss en oppløsning og skarphet som overgår de fleste speilreflekser. Med vippbar pekeskjerm, programmerbare ratt og en superb OLED-søker, er NEX-7 et rått kamera for viderekomne. Kameraet koster fra 10.000 kr med 18-55mm zoom, men omlag 9500 kr for bare huset. Carl Zeiss fenomenalt gode 24mm f1,8, koster 7000 kr, så noe billig alternativ er dette ikke. Men du verden for en bildekvalitet.

Les testen her:

Olympus OM-D E-M5 – Perfeksjon til fingerspissene:

Det mest komplette – og kanskje det aller beste  – av de kompakte systemkameraene, er Olympus OM-D E-M5. La deg ikke lure av det klassiske designet. Dette er en råtass av et kamera, med noen av de beste råbildefilene vi har sett, og en oppsiktsvekkende god jpeg-prosessering. Kameraet som er sprutsikkert, leveres med en sprutsikker 12-50mm elektronisk zoom til 10.000 kroner samlet. Samtidig er det svært kompakt og lett, mye mindre enn et speilreflekskamera. Og med Olympus og Panasonics brede utvalg av optikk til micro FourThirds-fomatet – mFT – er dette et av de smarteste kjøpene en kresen og aktiv fotograf kan gjøre.

Les mer om kameraet her.

OM-D E-M5 er testet i sommerutgaven av L&B, som er ute i kioskhyllene nå.

FujiFilm X-Pro1 – Retro for entusiastene:

I likhet med Olympus-kameraet, leverte FujiFilm X-Pro1 til 15.000 kr (bare kamerahus) noen av de teknisk beste bildefilene vi har sett. X-Pro1 er et såkalt rammesøkerkamera, men har en unik optisk hybrid LCD-søker, som gjør kameraet svært anvendelig. Dette er et seriøst systemkamera for kresne fotografer, som foreløpig bare har tre objektiver å velge blant, men flere er på vei. Kameraet er tross treg autofokus og ubrukelig manuellfokus, et av de mest brukervennlige og givende kameraene i markedet blant de kompakte systemkameraene.

Les testen her.

Leica M9 – Legendarisk kvalitet:

Leica regnes som stamfaren til alle systemkameraer, og M-serien har hatt legendestatus i en mannsalder. Leica M9 (og M9-P) er sammen med M Monochrom (for sorthvitt), håndbygget tysk kvalitet med optikk i verdensklasse. Et M9 hus koster 48.000 kr (!), pluss optikk selvsagt. Men da har man et verktøy som ikke taper seg i verdi, varer nærmest evig, og leverer bildekvalitet nesten i en egen klasse. Glem video og autofokus, et M9 er et klassisk kamera for fotografer. Ikke knipsere.

Les testen her.

Nikon D5100 – Et kupp til prisen:

 

Nikon D5100 er et av de beste kjøpene man kan gjøre, om man ønsker seg et skikkelig godt speilreflekskamera. Med vippbar skjerm, god videokvalitet og bildekvalitet, er D5100 mye kamera for pengene. Det koster 4500 kr med en 18-55mm zoom – med optisk bildestabilisator – og kan brukes med et bredt utvalg Nikon-optikk. Legg på en tusenlapp, og bytt ut 18-55mm med en 18-105mm, og vips har man et utmerket reisekamera som hele familien kan bruke.

Les testen her:

Canon EOS 60D – Solid og traust :

Canon EOS 60D har også vippbar skjerm, men er enda mer solid bygget og bedre egnet for viderkomne fotografer enn D5100. Man må ut med 7500 kr for 60D med et 18-55mm objektiv, og omlag 9000 med en 18-135mm. Som er enda bedre egnet for reiser. Da får man en veldig anvendelig kamerapakke med bildekvalitet i toppklasse, og forbilledlig betjeningsvennlighet. Det er bedre egnet til foto enn video, siden det mangler autofokus på videoopptak.

Les testen her.

Nikon D7000 –  Gjennomført vinner:

D7000 er fremdeles blant våre favoritter. Solid bygget, kjapp reaksjonsvne og autofokus, og et utmerket håndgrep, gjør dette til et kamera man umiddelbart liker. I likhet med 60D får man bildekvalitet i toppklasse for 9000 kr. Da med et 18-105mm objektiv som vist på bildet over. Bildekvaliteten er det så lite å utsette på, at vi anbefaler å kjøpe enda skarpere optikk – feks en 24mm, 35mm, 50mm, og 85mm i tilegg – for å kunne utnytte den høye kvaliteten bildefilene fra et D7000 har.

Les testen her.

Sony SLT Alpha 77 –  Lynrask og sylskarp:

A77 koster også 9000 kr, men da med en 18-55mm zoom. Kjøp den heller med Sonys 16-50mm, den er nemlig mye bedre. Og passer den rå 24 megapiksler bildebrikken i A77 mye bedre. Da rykker prisen over 12.000 kr, men det er det verdt. Da får man nemlig klasseledende skuddtakt på 12 bps, værtetting, og en enormt bra OLED-søker. Litt kornete bildestøy på de høyeste ISO-verdiene, men ikke mer enn at man kan leve med det, og fjerne det meste av det i etterbehandling.

Les testen her.

Canon EOS 5D mk III – I en klasse for seg:

Med EOS 5D mk III, har vi for alvor tatt steget inn i proffklassen. Med fullformat 135 mm bildebrikke og omfattende videoegenskaper, er dette et seriøst kamera for de som søker den aller høyeste bildekvaliteten. Kamerahuset koster 28.000 kr alene, og kan leveres med en 24-105mm zoom for drøye 30.000 kr. I denne klassen er bildekvaliteten i en klasse for seg, og de som tar seg råd til en 5D mk III, får et kamera som ikke går av moten, og som kan utnytte Canons brede utvalg av påkostet L-optikk, bedre enn noe annet Canon-kamera.

EOS 5D mk III er testet i sommerutgaven av L&B, som er ute i kioskhyllene nå.

Nikon D800 –  Ekstremt kompetent:

Med D800 og D800E, har Nikon satt rekord med 36 megapiksler fullformat bildebrikke. Og tatt steget inn i klassen for mellomformat, med den ekstreme oppløsningen. Kameraet er i likhet med 5D mk III, rettet mot proffotografene som krever høyest mulig bildekvalitet, og et solid og pålitelig kamerahus. D800 koster omlag 24.000 kr, og er ikke fullt så kjapp på skuddtakt som 5D mk III, men leverer enda høyere oppløsning. Et D800 må ha topp optikk for å yte sitt beste. Det samme gjelder D800E, som er versjonen uten lavpassfilter for enda høyere detaljskarphet.

D800 er testet i sommerutgaven av L&B, som er ute i kioskhyllene nå.

Nikon D4 –  Proffenes valg:

Dette beistet koster 48.000 kr, og er et av de råeste kameraene vi har testet. Nikon D4 er lynraskt med ultrahurtig autofokus, skuddtakt på 11 bps, og ekstreme ISO-egenskaper med 204800 ISO som maks lysfølsomhet. Det gir fotografen muligheter ingen andre kameraer vi har testet har, og egner seg likegodt til studiofotografering, som action, sport og fotografering av ville dyr.

Les vår mening om Nikon D4 her.

Du finner flere kameratester på lydogbilde.no

Les videre
Exit mobile version