Årets beste kameraer

Etterspørselen etter nye kameraer faller, men det gjør ikke kravene til kvalitet. Her er de beste kameraene i år.

Årets beste kameraer 1

Salget av kompaktkameraer fortsetter å falle, og på to år er antallet solgte kameraer nesten halvert. Folk flest tar bildene med smartmobilen. Som er blitt bedre på bildekvalitet i år, men som har langt igjen til kvaliteten et godt kamera klarer å vise til. Derfor har vi fått en spennende utvikling i markedet. Ferske tall tyder på at de som kjøper nye kameraer, i stadig større grad etterspør bildekvalitet. Bedre enn de får fra kompaktkameraet, og bedre enn fra mobilen.

For de dyrere kompaktkameraene selger så godt at flere og flere lanserer påkostede kameraer med store bildebrikker, og påkostet optikk. Etterspørselen etter de såkalte proffkompaktene og de kompakte systemkameraene, øker så mye at vi kan skrive det på kontoen for økende krav til bildekvalitet.

Så langt i 2013 har kompakte systemkameraer en økning som tilsvarer fallet i salget av speilreflekskameraer.

Et skifte
Interessant nok øker også omsetningen av optikk til systemkameraer. Flere kjøper et ekstra objektiv til kameraet, og mer tilbehør som kameravesker og små stativer. Dermed er fotomarkedet ikke så ille stelt som man kunne tro når man leser salgstallene på kompaktkameraer.

Kanskje kan Sonys små kameraobjektiver – Lens Camera – som man fester på mobiltelefonen, være kompaktkameraets erstatter. I så fall representerer QX10 og QX100 som de kalles, et skifte i markedet. Med bildebrikke, batteri og minnekort kombinert med et zoomobjektiv, tar man et stort steg opp i bildekvalitet, sammenlignet med mobilkameraet. Man kan lagre bildene fortløpende på mobilen når man knipser i vei, og bruker mobilskjermen som søker for de trådløse kameraobjektivene.

Bedre brukervennlighet
Mange kameraer har fått pekeskjerm som man bruker omtrent som en mobilskjerm, når man skal gjøre endringer i innstillinger på kameraet. De fleste kameraer er for lengst trådløse, og laster bilder direkte til mobilen. Men de er ikke alltid like brukervennlige. For mens skillet i bildekvalitet mellom to rivaliserende  kameramodeller er blitt mindre, er det store forskjeller i brukervennlighet. I våre tester vektlegger vi brukervennlighet nesten like tungt som bildekvalitet, derfor er nåløyet for å komme med blant årets beste, blitt mindre i år.

 

 

Årets beste kompaktkamera

Olympus Stylus TG-2 iHS

Olympus tøffeste allværskamera kan du ta med i krigen. Det vet hvor du har vært, og bildekvaliteten er best i klassen.

Mens salget av de minste kameraene faller, øker salget av allværskameraer. Olympus TG-2 viser tydelig hvorfor. Bildekvaliteten har tatt sjumilssteg de siste årene, og i dag er de fleste allværskameraene like gode som vanlige kompaktkameraer.

Dette er det aller beste. Det lille Olympus-kameraet kan dykke til 15 meter, eller 45 meter med et undervannshus, og tar fine bilder både over og under vannflaten. Det kan ta opp full HD-video, har lyssterk zoomoptikk og Olympus bankebetjening, hvor man kan endre innstillinger, simpelthen ved å banke lett på sidene, toppen, bunnen og på baksiden. Nyttig funksjon å ha, når man har på hansker

Olympus Stylus TG-2 iHS, er det hittil mest robuste kompaktkameraet, og også det som leverer den beste bildekvaliteten. Ikke på nivå med et Olympus Stylus XZ-2 eller Sony RX100, men definitivt godt nok til å hamle opp med en Canon IXUS eller et vanlig kompaktkamera. Hvis det er allværskamera man er ute etter stopper letingen her.

Videopptakene er også gode i godt lys, med relativt høy skarphet, god detaljgjengivelse definisjon, lite og presis autofokus. Lydkvaliteten er også av god kvalitet. Kort sagt, det blir ikke bedre enn dette, for et kamera i allværsklassen.

Les testen her

 

 

Årets Beste proffkompakt kamera

FujiFilm X100S

FujiFilm X100S er blitt verktøyet seriøse fotografer sikler etter, og det er fullt fortjent.

Få kameraer leverer så overbevisende bildefiler som X100S. Det skulle man kanskje ikke tro, all den stund retrodesignet hinter om gammeldags teknikk. Sannheten er at kameraet har en uvanlig vellykket kombinasjon av bildebrikke og optikk, som får frem detaljer i bildefilene, som vi vanligvis forbinder med dobbelt så mange megapiksler – og en helt annen type kamera.

X100S er et av få kompaktkameraer som kan levere like høy eller bedre bildekvalitet, enn speilreflekser i proffklassen. Det er selvsagt ikke like raskt, har ikke zoom eller vanvittig skuddtakt, men innbyr til en annen tilnærmingsmetode når man fotograferer.

Den nydelige søkeren som kan veksle mellom optisk gjennomsiktssøker og elektronisk søkerbilde, er kjempepraktisk. Betjeningen er forbilledlig og for fotografer som er opptatt av at verktøyet ikke skal stå i veien for kreativiteten, er X100S et ypperlig valg.

FujiFilm har vist seg lydhøre for kritikk. Det har gjort X100S tilnærmet perfekt. Tre år etter introduksjonen av X100, har de laget sitt beste kamera i X-serien med X100S. Og med det, et av de beste i dagens marked. FujiFilm X100S er likevel ikke egnet for alle, men mest for fotografer som ikke alltid – eller i det hele tatt – trenger utskiftbar optikk.

Les testen her 

 

 

Årets Beste Systemkamera budsjettklasse

Samsung NX-300

Samsung har forsøkt å gjøre NX300 like enkelt å bruke som en smartmobil. Heldigvis er bildekvaliteten av det seriøse slaget.

Egentlig er det ganske godt gjort. Fra å ha null erfaring med systemkameraer for bare 10 år siden, til dette. Et av de beste systemkameraene vi har testet. Samsung har vist på andre områder også, at de er flinke til å omstille seg, men har også fått kritikk for at de er flinke til å kopiere andre.

Det kan man ikke beskylde dem for her. NX300 er på mange måter et unikt kamera, med løsninger bare Samsung har. iFn-knappen for eksempel som gir deg umiddelbar tilgang til de viktigste innstillingene er plassert på objektivet. Høres rart ut, men er veldig praktisk. I NX300 får man også nærfeltskommunikasjon – NFC – og wi-fi som gjør trådløs overføring til en lek. Nå er også bildekvaliteten på plass.

Endelig, er jeg fristet til å si. Samsung har sakte men sikkert forbedret systemkameraene for hver generasjon, men har på enkelte områder ikke nådd helt opp i tetsjiktet. Det har de klart med NX300, som er en sterk utfordrer til Sony, Olympus og Panasonics kompakte systemkameraer. Wi-fi og NFC åpner for nye muligheter for styring av kameraet, og deling av bilder. Brukervennligheten er svær god, og bildekvaliteten er endelig i toppklasse. Hva mer kan man forlange. Foruten litt bedre gripevennlighet i neste generasjon.

Les testen her

 

 

Årets beste systemkamera avansert speilrefleks

Nikon D7100

Ved å oppgradere der det betyr mest, og beholde resten, har Nikon skapt en ny vinner i D7100.

Av og til skal det ikke så mye til. I fjor tok Nikon prisen i samme klasse, med D7000. Da er det kanskje ikke så rart at etterfølgeren D7100 gjør det samme i år. For det var ikke mye gærent med D7000, i D7100 har Nikon forbedret de viktigste punktene, og skapt et enda bedre kamera. Som stikker det berømte hestehodet foran konkurrentene denne klassen.

Kamerahuset ser nesten ut som før, men innvendig har Nikon byttet til en 24 Mp bildebrikke uten lavpassfilter for maks skarphet, raskere bildeprosessor, full 1080 HD-video i 30/25/24p kvalitet, stereomikrofon og et utvidbart lysfølsomhetsområde til 25600 ISO. Kameraet kan også skyte bildeserier på 6 bilder/s, og bedre 51-punkts autofokus for bedre fokuspresisjon, også i lite lys.

Med merkbart bedre fokuspresisjon, ekstrem detaljskarphet og nær plettfri betjening, er Nikon igjen i førersetet. D7100 er ikke bare det beste kameraet i klassen, men blant de aller beste uansett klasse. Med klasseledende bildekvalitet hvor særlig dynamikk og støykontrollen banker konkurrentene, er det ingen som er i nærheten av den potensielle skarpheten man kan oppnå med D7100. Kameraet fortjener og yter sitt beste med Nikons mer påkostede optikk, men 18-105mm VR er et bra objektiv å starte med. For dette kameraet bare vokser med oppgaven.

Les  testen her

 

 

 

Årets beste systemkamera

Panasonic Lumix GX7

Få systemkameraer er så tilfredsstillende å bruke, som Lumix GX7. Det mest komplette systemkameraet i sin klasse.

De var først ute med et kompakt systemkamera, men det tok sin tid før markedet lot seg overbevise. Treg autofokus, ufullstendig bildekvalitet og betjeningsmessige blundere hjalp heller ikke. Men det er lenge siden og i dag vokser de kompakte systemkameraene raskt i popularitet.

Det skjønner man fort når man får Lumix GX7 i hånden. Alt stemmer. Det gummierte håndgrepet passer som hånd i hanske, responsene er lynraske, og kameraet som har både NFC, wi-fi og pekeskjerm, er så komplett som det er mulig å bli. Ikke bare fordi det har en praktisk vippbar elektronisk søker innebygget, men fordi bildekvaliteten fra det lille systemkameraet er i toppklasse.

Lumix GX7 er på ingen måte noe actionkamera. Kanskje er det heller ikke førstevalget for de som krever at kameraet er værtettet. Eller de som fremdeles foretrekker et stort kamera med optisk søker, som en speilrefleks. Men det er også de eneste begrensingene av vesentlig art. Bildekvaliteten, betjeningsvennligheten, brukeropplevelsen – som alt sammen gjør det til en fest å jobbe med GX7, gjør også kameraet til Panasonics beste hittil. Og det beste av de speilløse kompakte systemkameraene vi har testet så langt i 2013.

Les testen her

 

 

Årets Beste proffkamera

Sony Alpha SLT-A99

Sony vil utfordre Nikon og Canon med A99. Et kamera som overbeviser stort, og som viderekomne fotografer garantert vil sikle etter.

Å utfordre de store etablerte kameraprodusentene i det tøffeste markedet av dem alle – proffmarkedet, er en krevende øvelse få har lyktes med. Sony har både teknologien og ressursene, og med arven fra Minolta i mente, kan de absolutt lykkes bedre enn andre har gjort.

Sonys A99 med 24 megapiksler bildebrikke i såkalt fullformat (36 x 24 mm), har på papiret alt som skal til for å slåss med de beste. En stor høyoppløst kvalitetssøker med OLED-panel, doble kortspalter, værtettet kamerahus, 15 bilder/s skuddtakt, 1080p/50fps/28M HD-video og 14-bits råfiler høres ut som en drøm for proffotografer, men er realitet i A99.

Sony har lyktes over all forventning med Alpha 99. Bildekvaliteten står ikke tilbake for noe vi har testet, på enkelte områder er den bedre enn det meste, og selv krevende fotografer vil finne mye å glede seg over i A99. Kameraets design og brukervennlighet er gjennomført fra a til å, og fotografen har nesten uendelige muligheter til å fininnstille og tilpasse kameraet til et hvert behov. Action og sport er omtrent det eneste andre kameraer kan beherske bedre. På alt annet er Sony A99 så nær det komplette systemkameraet man kan komme i denne prisklassen. Særlig for de som vektlegger videokvalitet på lik linje med stillbildekvalitet.

Les testen her

Årets kamera: Canon EOS 70D

Amatørfotografens drømmekamera

Med dette kameraet har Canon klart å være innovative og samtidig tatt vare på de beste egenskapene i EOS–serien.

Hvis man ser tilbake på de foregående kameraene i Canons EOS-serie, ser de forbausende like ut. Bortsett fra noen mindre endringer her og der, har Canon klokelig holdt seg til samme brukervennlige oppskrift år etter år.

Innvendig har de gjerne gjennomgått større endringer, slik som bedre bildekvalitet, større buffere, raskere skuddtakt og mer nøyaktig lysmåling. Funksjonsnivået har økt jevnt og trutt, og i dag er Canons speilreflekser små datamaskiner i en konservativ innpakning.

Det finnes et EOS-kamera for et hvert behov og lommebok, og EOS 70D er langt fra det dyreste. Men det er det mest innovative på lenge. Kameraet ser like konservativt ut som en Burberry-frakk, og er like brukervennlig og slitesterkt, men innvendig sitter en helt ny bildebrikke med en unik egenskap.

Kameraet med pekeskjerm og wi-fi, har en 20 Mp bildebrikke med to fotosensorer på hver piksel. Den ene brukes til fokuskontroll, mens den andre fanger lyset. Dual Pixel-sensorene gir en lynraskt og ytterst presis autofokus i live view. Like viktig er mykere og samtidig hurtigere fokus når man filmer, også på serieopptak opp til 7 bilder/s.

Sammen med Canon-optikk som har de stillegående STM-fokusmotorene (EF-S 18-135mm eks.), er Dual Pixel et funn! Man kan panorere under opptak uten fokusjaging, motorstøy eller mistet fokus. Prøv det med et hvilket som helst annet speilreflekskamera.

Les testen her

Les videre
Exit mobile version