TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: TCL U55C7006

Prisgunstig nykommer​

TCLs nye U55C7006 kan friste med Android-TV og 4K-oppløsning med HDR til en overraskende billig penge. Aner vi et kinesisk comeback?

Av / 01.08.17 - 14:10
TCL U55C7006

Lyd & Bilde mener

  • Jevn lysfordeling, nyanserte farger og glatte bevegelse gir generelt god bildekvalitet. Brukervennlig smart-TV med Android.
  • Lysstyrken er litt svakere enn forventet, og gir begrenset utbytte av HDR videomateriale.

I TV-jungelen er det jungelloven som gjelder. Japanske Sony og Panasonic regjerte lenge på toppen av næringskjeden, før koreanske Samsung og LG kom og vippet dem av tronen. Nå kan det snart være kinesernes tur: Produsenter som Hisense, Skyworth og TCL kaprer markedsandeler i et forrykende tempo.

Aller mest fremadstormende er TCL. Et relativt ferskt merke på det nordiske markedet, men på verdensbasis er de nå blitt verdens tredje største TV-produsent, rett bak LG og Samsung. De har en bred portefølje fra smått og billig til større og mer avanserte modeller.

TCL U55C7005

TCL U55C7006 1
TCl U55C7006(Foto: TCL)

Den nyeste modellen fra TCL er U55C7006. Den plasserer seg midt i hierarkiet og er en ganske velutstyrt TV til prisen. En 55” 4K Ultra-HD TV med Android smart-TV og HDR-støtte til under ti lapper, høres ganske forlokkende ut. Samtidig vet vi av erfaring at konkurransen er tøff i dette segmentet!

Førsteinntrykket når vi pakker opp TCL-skjermen er at den har en ganske fin utførelse, med en slank og blank ramme rundt selve panelet. En undermontert ”lydplanke” gjør at den skiller seg ut i mengden. TV-en står på to V-formede føtter, som er enkle å montere, men krever til gjengjeld at du har en forholdsvis bred TV-benk.

Annonse

Brukervennlighet og finesser

TCL U55C7006 2
(Foto: TCL)

TCL har ikke gått i ”fella” ved å skulle utvikle sitt eget brukergrensesnitt – de bruker i stedet Android 6.9 (oppgradering til 7.0 kommer i oktober). Derfor blir også brukeropplevelsen temmelig lik Sony og Philips sine modeller. Det innebærer at TCL støtter de mest utbredte appene/spillene/tjenestene tilgjengelig i Google Play Store. Med på kjøpet får man også innebygd Chromecast, som lar deg vise apper fra Android-mobiler oppe på skjermen, eller bruke mobilen som fjernkontroll for Youtube og andre apper.

Det første som møter oss er den velkjente startskjermen med Youtube og andre Google-tjenester på topp. Vi merker oss at 55C7005 starter kjapt og er kvikk til å veksle mellom de ulike menyene. Fjernkontrollen virker gjennomtenkt, med bla snarvei til Netflix. Den ligger godt i hånden og Sonys fjernkontroll blir en tung kloss i forhold. Menysystemet er oversiktlig, og med unntak av et par feil oversatte ord til norsk, gir TCL en grei brukeropplevelse – verken bedre eller verre enn andre Android-skjermer.

Bildekvalitet
Som de fleste skjermer i denne prisklassen bruker TCL et Edge LED LCD-panel. Den utmerker seg med 10 bits farger (Wide Color Gamut) og støtte for High Dynamic Range (HDR). Men spesifikasjoner er en ting – hvordan gjør den seg i praksis?

Førsteinntrykket er positivt. Vi starter med TV-en i Cinema modus for å unngå overdrevne farger og kontrast, og det virker som TCL har fått til mye riktig. For det første har skjermen veldig jevn lysuniformitet, uten plagsomme lysflekker noe sted.

TV-en har også brukbar innsynsvinkel horisontalt. Man kan sitte litt ute til siden uten at bildet mister kontrast og farger. Derimot merker vi oss at bildet påvirkes litt av den vertikale innsynsvinkelen. Man bør derfor sitte i noenlunde samme høyde som TV-en.

Svartnivået må også sies å være mer enn godkjent – ikke i OLED-klasse selvsagt, men bra til LCD å være. TV-en har en viss grad av lokal dimming (softwarebasert) som virker bra uten å gi sjenerende bieffekter. Når det kommer til bevegelser, er også disse jevne og fine, og består ”fotballtesten” med glans.

Fargegjengivelsen er både sterk og nyansert, uten for overdrevne kulører i Cinema-modus. Vi merket imidlertid et svakt grønnskjær i bildet, som også ga utslag på måleresultatene. På rimelige TV-er er man ofte ”stuck” med de fargene man har, men TCL har heldigvis en ekstrameny for oss som liker å finjustere bildet, med avanserte justeringsmuligheter for både hvitbalanse og primærfarge. Det tillot oss å kalibrere vekk grønnstikket, og oppnådde jevn fargegjengivelse. I tillegg fikk vi en presis gråskala med svært lave avvik (Delta E avg 0,28). Alt i alt ganske imponerende for en TV i denne prisklassen.

Begrenset lysstyrke i HDR-modus
High Dynamic Range (HDR) videoinnhold er den store snakkisen for tiden. TCL U55C7006 svitsjer over til riktig bildemodus når vi spiller en Netflix-serie eller Blu-ray film med HDR, hvilke tyder på at formatstøtten er i orden. Vi lar oss imponere av skarpheten og fargenyansene, men lysstyrken og kontrasten er ikke det råeste vi har sett. Det hadde vi heller ikke forventet – prisen tatt i betraktning – men er verdt å merke seg likevel. I det siste har vi blitt bokstavelig talt ”blendet” av flaggskipene fra Samsung og Sony hvor lysstyrken kryper opp mot 1000 nits eller mer i de lyseste kravene. TCL-skjermen ligger til sammenligning på mellom 200 og 300 nits avhengig av bildemodus. Det er mer enn nok til vanlig TV-titting, men altfor lavt til å gi en fullgod HDR-opplevelse.

Lydkvalitet
De fleste TV-er i denne prisklassen bruker små skjulte høyttalerenheter på kanten under, som ofte preges av innestengt lyd. TCL bruker frontrettede høyttalerelementer, og det hører man også i form av at lyden blir generelt klarere, med litt mer distinkt stemmegjengivelse. Bassen er relativt slank, men TV-en har ingen problemer med å spille høyt og rent. Totalt sett ligger lydkvaliteten litt over snittet for denne prisklassen.

Konklusjon
Tiden da vi kunne regne kinesiske TV-merker som billig kopivare med tvilsom kvalitet ser ut til å være forbi. TCL 55C7005 fremstår som en bra sammenskrudd TV med flott ytelse til prisen. Takket være Android brukergrensesnittet kan den konkurrere på lik linje med smart TV-er fra konkurrenter som Sony og Philips. Bildekvaliteten er generelt god, med overbevisende svartnivå og imponerende fargenyanser. Lysstyrken virker derimot noe sparsom, og gir en viss brems for opplevelsen av HDR-video.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

OLED-trekantdrama i premium-klassen

Sonys beste TV hittil?

Farge-tastisk!

Paris 2024 – De beste TV-ene til sommer-OL

De beste storskjermene til sport, film og gaming