Philips har i årevis vært regnet som en av de fremste TV-produsentene. Deres toppmodeller i 9000-serien har vært helt i tetsjiktet når det kommer til bildekvalitet, og har noen unike finesser, slik som ekte LED-baklys (lokal dimming) og avansert Ambilight omgivelseslys, som lyser opp veggen bak TV-skjermen med matchende lyseffekter.
Philips lanserte sine smarte TV-er med Android-basert operativsystem allerede i 2014, et helt år før andre produsenter – til og med før Google selv var kommet helt i mål med sin nye TV-plattform! Akkurat det siste skapte en hel del utfordringer og forsinkelser, som også fikk konsekvenser for 2015-modellene sin del. Blant annet slippes det derfor ingen 9000-serie for dette modellåret. Philips har derimot lansert en interessant modell i 7000-serien, en av deres populære mellomklasse-serier til fornuftig pris. Dette blir faktisk en av de facto toppmodellene fra Philips i denne perioden!
Slank design
65PUS7600 har en slank og lekker konstruksjon. Selve chassiset er meget tynt! Rundt 17 millimeter på det slankeste, og litt tykkere inn mot midten der elektronikk og høyttalere sitter montert. Sokkelen består av to speilblanke V-formede føtter i hver sin ende. Dette er verdt å merke seg, siden det betyr at også TV-bordet må være av tilsvarende bredde. Det leveres om nødvendig også en sentralt montert fot (PTS840). VESA-kompatible gjenger for veggfeste er også på plass.
Brukervennlighet og finesser
Philips 65PUS7600 er meget velutstyrt. Doble CI kortinnganger, 4 HDMI innganger og 3 USB gir gode tilkoblingsmuligheter. Den har også fått ny fjernkontroll som ligger godt i hånden. På baksiden sitter Philips sitt nå velkjente QWERTY-tastatur, som gjør det enklere å taste inn passord, søkeord og lignende. På forsiden har den både navigasjonstaster og pekeflate, pluss en egen Netflix-knapp som tar oss direkte inn til strømmetjenesten fra start.
Årets TV-er fra Philips er fullverdige Android-TV-er basert på det nyeste operativsystemet fra Google. I tillegg har Philips jobbet mye med å integrere sine egne menyer og funksjonalitet inn i brukergrensesnittet. Det ser ut til å være relativt vellykket, og startmenyen er ikke like Google-dominert som vi hadde forventet etter å ha sett tilsvarende løsning fra Sony. Philips har også lagt til flere snarvei-knapper slik at vi kommer raskere dit vi vil i menyen.
Android-apper
Android-menyene laster raskt, og TV-en føles rask og smidig å bruke. 65PUS7600 ligger faktisk hakk i hæl med de raskeste TV-ene vi har testet. (Samsung 9-serie med Tizen og LGs OLED med WebOS). Måleren vi bruker til å sjekke input lag (Leo Bodnar) ga litt ustabile resultater, men vi noterte oss at forsinkelsen ligger noe høyere enn andre modeller vi har testet i det siste. Dette er først og fremst noe spillentusiastene må tenke på.
Utvalget av applikasjoner er så som så. Philips egen ”App Gallery” var ikke tilgjengelig mens vi testet, men i Googles egen Play app butikk dukker det opp stadig flere apper. Ikke alle er like interessante, og det er ennå sparsomt med lokale, norske eller nordiske forankrede tjenester.
Netflix-appen med støtte for HEVC (High Efficiency Video Codec) er på plass. Den er temmelig essensiell da den er en av få kilder til ekte 4K-innhold. Derimot savner vi siste versjon av Youtube med VP9 kodek, som er nødvendig for å vise Youtube med 4K. I tillegg jobbes det med en egen app fra «seriemesteren» HBO, men akkurat når den kommer er uvisst, og den blir sannsynligvis i vanlig full HD-kvalitet.
Bildekvalitet
Bildepanelet i Philips 65PUS7600 bruker tradisjonell LCD-teknikk kombinert med direkte LED-baklys. Dette må ikke forveksles med fullverdig LED-baklys og lokal dimming slik man finner på de desiderte toppmodellene, men det er et steg opp fra ordinær kant-LED.
LCD er den mest utbredte panelteknikken på markedet og har sine iboende styrker og svakheter. LCD er avhengig av en lyskilde på baksiden, som alltid må være på for å vise bilder. Dette gir rikelig med lysstyrke, men begrenser den maksimale kontrasten mellom mørke og lyse partier i bildet, og reduserer evnen til å vise ekte svart sammenlignet med OLED og plasma.
Philips 65PUS7600 må likevel sies å levere en eksemplarisk ytelse når dette tas i betraktning. I løpet av testperioden hadde vi Philips-skjermen side om side med vår OLED referanseskjerm fra LG, og den klarte seg overraskende bra! Med unntak av det nevnte svartnivået og en snevrere innsynsvinkel, er bildet helt klart i toppklassen. I film-modus leverer 65PUS7600 en relativt nøytral og nyansert fargepalett, ikke i referanseklasse, men jevnt over bra. Kontrasten er også meget god takket være pangsterk lysstyrke, og overraskende jevn lysfordeling over hele skjermen. Philips har åpenbart basert seg på et bra bildepanel, uten synlig «clouding».
På ett punkt virker Philips faktisk å overgå OLEDen fra LG: Skarpheten er nemlig helt rå! Philips evner å grave frem utrolige mengder detaljer selv fra alminnelige HD opptak. Noe av grunnen til dette er riktignok bildeprosessering som forsterker konturene (såkalt Edge Enhancement) og legger til litt flere detaljer enn det strengt tatt skal være originalt. Hvilket fra et puristisk ståsted er fy-fy. I praksis fungerer det imidlertid utmerket og gir et bilde med skikkelig wow-faktor. Gresstrå, småstein og andre detaljer fremstår krystallklart, mens LG nesten virker å være litt ute av fokus i forhold. Her vil smak og behag spille inn på hva man foretrekker, men det er tydelig at Philips har fått til mye bra med bildebehandlingen.
Kalibrering
Når det kommer til bildeinnstillinger og kalibrering har Philips derimot en jobb å gjøre. 65PUS7600 har ikke full CMS (Color Management System) og gir derfor ikke anledning til å justere av primærfargene hver for seg, slik en del av konkurrentene gjør. Philips-skjermen har ganske brukbare fabrikkinnstillinger, og med utgangspunkt i Film-innstillingen er det mulig å oppnå en ganske korrekt fargebalanse. Men dersom målet er å hente ut det aller siste og oppnå tett på 100% korrekt fargegjengivelse, anbefaler vi heller å se på modellene fra Panasonic (CX700, CX800) som er bedre tilrettelagt for avanserte brukere.
Fargesprakende Ambilight
Ambilight omgivelseslyset spiller en viktig støtterolle på denne modellen: Philips har utstyrt 65PUS7600 med siste versjons tresidig Ambilight, som har fått bedre lysstyrke og merkbart større fargedybde. Bakbelysningen har fått en mye tettere match med fargene på skjermen, og skifter dessuten raskere i takt med handlingen. Det finnes også en egen Ambilight-meny hvor man kan justere virkningsgraden eller eventuelt slå lyset helt av. Vi synes lyset er stemningsskapende på mange typer videoinnhold, og bidrar til økt opplevelse i mange tilfeller. Det er nå blitt såpass bra at selv
«Ambilight-skeptikerne» bør ta en ny titt på 65PUS7600.
Lydkvalitet
Philips-skjermen er som nevnt litt tykkere helt innerst, og dette har gitt ekstra plass til høyttalere på baksiden. Lyden er bedre enn forventet, med god klarhet og rikelig fylde i stemmene. Det går fint an å spille relativt høyt uten at lyden høres anstrengt eller forvrengt ut.
Konklusjon
Etter et par litt labre modeller synes vi Philips har lykkes bra med 65PUS7600. Dette er en TV med sylskarp og kontrastrik bildekvalitet. Generelt er det en viss imponatorfaktor over bildegjengivelsen med litt overdreven skarphet og fargemetning, samt begrensede muligheter til å oppnå 100% korrekt bilde. Legg til fargesprakende Ambilight i tillegg, og du får en litt «larger than life» bilde som noen vil se på som i meste laget, men andre vil synes er midt i blinken. 65PUS7600 er en Android-basert smart-TV og vi er nødt til å sette vår lit på at Google vil fortsette å forbedre denne plattformen i samarbeid med produsentene. Alt i alt synes vi 65PUS7600 er en meget flott TV!
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser