TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Panasonic TX-65AX900E

En ny referanse?

Panasonic kommer sent, men godt til 4K-festen med sin ferske toppmodell.

Av / 07.01.15 - 16:00
Panasonic TX-65AX900E

Lyd & Bilde mener

  • Panasonic leverer en ekstremt lekker og naturtro bildekvalitet som er tett på studio-korrekt med sin jevne fargebalanse. Bred formatstøtte, gode tilkoblingsmuligheter, Netflix med 4K-oppløsning og ikke minst mulighet for proffkalibrering gjør 65AX900 til en ekte high-end TV.
  • Svartnivået er ikke helt på nivå med OLED, plasma eller konkurrenten fra Philips. Panasonic har valgt en annen bildeestetikk der de prioriterer detaljer i mørkt fremfor å gjengi svartest svart, men vi skulle gjerne hatt i både pose og sekk…

65AX900E er en meget viktig TV for Panasonic, som har brukt litt tid på å gjenreise seg siden produksjonen av plasma-TV tok slutt. 2013-toppmodellen 65WT600 greide ikke helt å leve opp til forventningene, etter en årrekke med gnistrende gode plasmaskjermer. Alt virker mer lovende med den nye AX900-serien, som er en LED-LCD TV av den virkelig blodtrimmede sorten!

panasonic_TX-65AX900E_2

 

65AX900
Selve TV-en ankommer i en stor og riktig blytung eske. AX900 er nemlig laget for å stå litt bakoverlent på bordet, og for å gjøre det har den en sokkel som veier omtrent like mye som TV-en! En aldri så liten utfordring å montere, men til gjengjeld ser den stilig ut ferdig montert. Panasonics plasmaskjermer hadde alltid litt ”tyngre” byggekvalitet og dette ser ut til å være overført til AX900, som attpåtil har viftekjøling av komponentene. Vifta er heldigvis meget stillegående, og sikrer forhåpentligvis mange år med TV-titting.

 

Annonse

 

 

 

Brukervennlighet og finesserpanasonic_TX-65AX900E_4
TX-65AX900E kommer med en litt mer påkostet fjernkontroll enn andre Panasonic-modeller, og har blant annet fått en børstet ståloverflate, samt bakbelyste knapper som er et stort pluss i ”kinomørket”. Selve menysystemet har også fått en overhaling på 2014-modellene, med litt mer moderne grafikk og fonter. Hovedmenyen My Home Screen kan tilpasses din egen TV-hverdag, med snarveier til de mest sette kanalene og appene. Generelt synes vi menysystemet til Panasonic er mer oversiktlig og logisk enn Philips sitt. Det har ikke like rikt app-utvalg som Samsung og LG, men de viktigste er med, deriblant Netflix som her tilbys i 4K-versjon. Tilkoblingsmulighetene er også gode, med hele 4 HDMI 2.0 kompatible innganger, samt en egen Displayport-inngang. Denne kan være aktuell for den som ønsker å bruke AX900 som 4K-monitor til databruk. Ennå er ikke alt sagt om kommende 4K-standarder, men AX900 er i alle fall så godt fremtidsrustet det er mulig å bli i øyeblikket.

 

panasonic_TX-65AX900E_1

 

Bildekvalitet
Panasonic-skjermen har i likhet med Philips ekte LED-baklys. De er riktignok inndelt noen færre soner (128 mot 144 hos Philips), men skulle likevel være nok til å gi meget nøyaktig lysstyring og kontrast.

Førsteinntrykket er likevel at Philips har enda ”svartere svart”, og AX900 har ikke helt den samme rå kontrasten mellom mørkt og lyst som utfordreren kan vise til. Der Philips er kullsvart blir Panasonic mer mørkegrå. Det er faktisk litt skuffende fra den tidligere plasmakongen ikke har prioritert svartnivået i større grad. Men kanskje de har en god grunn til det?

En klar fordel med Panasonic-skjermen er nemlig den gode betraktningsvinkelen. Panasonic bruker et bildepanel av typen IPS (in plane switching) som bevarer en vesentlig jevnere fargegjengivelse utenfor midten enn VA-panelet som sitter i Philips 65PUS9809. Forskjellen er ganske påfallende med de to TV-ene stilt ved siden av hverandre: Panasonic ser omtrent lik ut samme hvilken stol vi velger, mens Philips mister sammenhengen og får utvaskede farger etter bare få grader utenfor senter.

De øvrige bildeparametrene ser også svært imponerende ut. Her er det ingen grunn til å holde tilbake superlativene: Fargegjengivelsen er ekstremt nyansert, og spesielt hudtoner gjengis på en måte som bringer minnet tilbake til de beste plasmaskjermene. Rett og slett ”spitzenklasse”! Skarpheten er også formidabel, uten kunstig fremheving av konturer. Dybdeforskjeller mellom forgrunn – bakgrunn kommer tydelig frem. Og med Breaking Bad i 4K-versjon ser man hver minste pore i ansiktet til narkobaronen Walter White (hvis det var målet)…

Her ser vi en klar motsetning til Philips, som har en mer overdreven bildebehandling. Panasonic har valgt en mer edruelig fremgangsmåte i stedet for å overdrive kontrast, skarphet og detaljer. Det vil kanskje ikke se like imponerende ut ved første øyekast i butikken, men desto bedre hjemme i sofakroken.

Panasonic utmerker seg også med meget god oppskalering. TV-sendinger og DVD i standard oppløsning ser overraskende bra ut på en store skjermen. Selv de gangene Netflix falt ned i 480 oppløsning, opplevde vi at den greide å holde kvaliteten godt ved like.

Vi kunne ikke dy oss, og måtte naturligvis teste AX900 med 3D også. Panasonic bruker polariserende 3D-teknikk på denne modellen, som normalt halverer antall vertikale linjer, men takket være 4K-oppløsningen kan den vise 3D i full HD-oppløsning. Resultatet er flott 3D-gjengivelse med god dybdefølelse, lite crosstalk og meget god bildeskarphet. 3D-innstillingen kan tilpasses ulike seeravstander for å gi ønsket effekt og minimalt med hodebry.

 

panasonic_TX-65AX900E_3

 

Kalibrering av 65AX900
Panasonic har også tatt høyde for at ikke alle er fornøyd med fargegjengivelsen slik den kommer fra fabrikken, og vil finjustere den enda mer nøyaktig. Deres oppdaterte iPad-app Panasonic TV Remote tillater justering av nær sagt alle bildeparametre i realtid, uten å ha forstyrrende menyer over skjermen. AX900-serien støtter dessuten automatisk kalibrering via PC-programmet CalMAN 5. Vi benyttet oss av dette under kalibreringen, og resultatet var ganske oppsiktsvekkende: Her er det bare å sette en målsetning på hva maksimalt tillatt fargeavvik, og TV-en, lysmåleren og programmet ”snakker sammen” til målet er oppnådd, eller så nært det kommer.

AX900 er en av de første TV-ene som støtter det nye fargerommet BT1886. TV-en støtter også signaler med neste generasjons fargerom REC2020, selv om den ikke kan gjengi alle disse fargene fullt ut.

Selv om TV-en måler bra rett ut av esken, er det litt for sterke farger og kontrast. Etter kalibrering oppnådde vi en ekstremt jevn fargegjengivelse og lineær gråtoneskala. Med en kombinasjon av automatisk kalibrering og manuell finjustering endte vi opp med et maksimalt delta-avvik på 0,54, som helt klart er på referansenivå.

Forskjellen mellom Philips 65PUS9809 og Panasonic 65AX900 i kalibrert form er også klart merkbar når man ser de to skjermene ved siden av hverandre: Mens Panasonic har en meget jevn gjengivelse av hudtoner, blir Philips mer rødlig og mister noen av detaljene.

Ta for eksempel ”Wolf of Wall Street” hvor filmskaperne bevisst har dratt hudtonene mot det solbrune. På Philipsen blir dette altfor rødlig, mens Panasonic holder seg innenfor det naturlige.

Philips har riktignok enda svartere svartnivå enn Panasonic, men japaneren har til gjengjeld mer dynamikk i lyse partier (her brenner Philips ut i høylys) og bedre betraktningsvinkel, som gir et totalt sett bedre bilde.

 

panasonic_TX-65AX900E_6panasonic_TX-65AX900E_7

 

Lydkvalitet
Panasonic-skjermen har forholdsvis enkle høyttalere montert på undersiden av skjermen. Lydgjengivelsen er klar og fyldig, med god taleforståelse. Likevel er det ingen tvil om at bildekvalitet i denne klassen fortjener å pares med et godt surroundanlegg, minimum en skikkelig lydplanke.

 

Konklusjon
Panasonic 65AX900 er en topptrimmet 4KTV med bildekvalitet i referanseklasse, som på flere vis kan måle seg med de beste OLED-TV-ene. Vi kunne riktignok ønsket oss enda råere svartnivå fra Panasonics toppmodell, men fargegjengivelse, skarphet og mikrodetaljer holder til gjengjeld svært høyt nivå. Selv sammenlignet med en tøff utfordrer som Philips trekker Panasonic det lengste strået i denne duellen, takket være fremragende bildekvalitet, gode tilkoblingsmuligheter og tillitvekkende byggekvalitet. Sterk anbefaling til alle bildeentusiaster!

 

Også i denne testen:

Philips 65PUS9809

Svart som natten

Philips er tilbake med en ny toppmodell som nok en gang skal sette navnet deres på TV-kartet. Og for et svartnivå!

Philips 65PUS9809 byr på pangsterk kontrast og et kullsvart svartnivå slik en ekte bak-LED skjerm skal ha. Bildebehandlingen er meget avansert og får selv problematiske SD-opptak til å se overraskende bra ut.
Philips-skjermen mangler en del formatstøtte for 4K, og fargegjengivelsen er ikke 100% jevn. Dessuten er betraktningsvinkelen ganske snever.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

20 år med Ambilight: Her er Philips’ beste TV hittil

High-end TV til gunstig pris

Potent premium-skjerm fra TCL

Stor, ja – men er den noe bra, da?

Storeslem fra Sony

Hvilken Frame-TV er den beste?

Prisgunstig TV-underholdning

Philips’ råeste TV hittil?

Now That’s Entertainment!

Gjør den gamle TV-en smartere

Gigantisk Samsung-TV

Fortsatt blant de aller beste TV-ene

Lyd & Bilde
[]