Klart B&W måtte kline til når de først skulle lage en lydplanke. Panorama har fått noen av de beste elementene som har kommet ut av fabrikken, samme type elementer som sitter i XT-designserien. Byggekvaliteten til B&W Panorama er i en helt annen liga enn testens øvrige lydplanker. Det er dessverre også prisen. Til denne prisen kan du nemlig få et komplett surroundanlegg av høy kvalitet, inkludert en god receiver.
Fordelene med Panorama er de samme som med de øvrige lydplankene: Den tar liten plass og tar seg godt ut under tv-en, den er uproblematisk å sette opp og du slipper en haug med høyttalere som overfyller stua og kabelklusset som følger med dem. Dessuten er Panorama laget med tanke på best mulig lydkvalitet, både hva kabinettet, elementene og komponentene i delefiltrene angår. Det betyr også gode musikkopplevelser – og det uten en ekstern subwoofer. Det er nemlig separate basselementer i planken. Ønsker du likevel en mer utstrakt bass, sitter det en subwooferutgang på baksiden.
Produktet i bruk
Det er litt vanskeligere å skru Panorama fast i veggen enn de øvrige lydplankene, rett og slett fordi den er tyngre. Vi anbefaler sterkt å være to stykker om jobben. Alternativt kan den settes på tv-benken. Når planken er installert, går resten som en lek. Plugg en optisk kabel mellom denne og DVD- eller Blu-ray-spilleren, og resten går av seg selv.
Lydkvaliteten fra B&W Panorama er i en helt egen klasse. Dynamisk kontrast er vesentlig bedre enn med noen av de andre, og lydbildet kommer ut så naturlig som bare det. Her er ingen sjenerende pukler i lydbildet. Lyden fra dialoger på film er stor og naturlig, musikken i bakgrunnen gjengis silkemykt, og det er god kontroll på actionsekvensene.
Diskanten oppleves som litt lite luftig ved første gjennomhøring, men det er fordi den har lavere forvrengning enn de andre plankene. Man legger dermed ikke like godt merke til overtonene, men tro meg – de er der. Lydbildet gjengis så uanstrengt og naturlig at vi nesten føler at dette er alt man trenger selv i et relativt stort rom.
Selvsagt er det kompromisser også med Panorama. Det går ikke an å få ekte kringlyd fra én høyttaler, og det er også begrenset hvor høyt man kan spille før lydbildet flater ut. Ikke minst fordi små høyttalerelementer skal gjengi temmelig dyp bass. Hva holografi angår, skal det dessuten nevnes at både Denon og Tandberg kommer nærmere ekte surroundlyd enn B&W. Men de er ikke i nærheten på ren lydkvalitet. Tonegjengivelsen til B&W er eksepsjonell. Vi vil likevel anbefale å koble til en ekstern subwoofer, som for eksempel B&Ws egen ASW608 til 4500 kroner.
Konklusjon
B&W Panorama er noe av det ypperste innen lydplanker på markedet. Den låter eksemplarisk tonalt sett, lydbildet er relativt stort – og bassområdet gjengis bra selv uten ekstra subwoofer. Dette er det mest hi-fi vi har hørt fra en lydplanke.
Om Panorama er verdt prisen? Vel, har du plass til bakhøyttalere bør du kanskje vurdere fem av kompakthøyttaleren B&W M-1 med subwooferen ASW608. En pakke til 13 000 kroner som gir rom i budsjettet til en receiver. Da får du omtrent samme lydkvalitet, men i ekte surround – og en evne til å spille enda høyere uten forvrengning. Om det kun er lydplanke som gjelder, og du har råd, så ja – B&W Panorama er kanon!
Også i denne testen:
Arvani ErgoSound
Den store overraskelsen
Når det kommer til å tyne det aller meste ut av et begrenset budsjett, er det vanskelig å tro at det kan gjøres bedre enn dette.
Sharp HT-SB300
Billig oppgradering
Sharp har levert testens billigste lydplanke. En enkel planke som selv uten bruk av subwoofer leverer nokså fyldig lyd.
Denon DHT-FS5
Stor lyd uten subwoofer
Denon satser med DHT-FS5 på en lydplanke uten subwoofer, men som likevel klarer å levere et stort lydbilde.
Samsung HT-WS1R
Et slankere alternativ
Samsungs tv-er er kjent for to ting – bra bilde og dårlig lyd. Oppgraderingen kommer i form av denne lydplanken med trådløs subwoofer.