Skal man jobbe mobilt, har en vanlig mobil for liten skjerm, og et nettbrett er for upraktisk å ha med seg. Da er en «phablet» den perfekte størrelsen, da den både går ned i jakkelommen, og har en skjerm i brukbar størrelse. Vi har sett nærmere på de beste modellene fra både Googles og Apples verdener, og kommet frem til hvilke fordeler og ulemper de har.
Les også testen av Samsung Phablet Galaxy s6 edge+
Utseende og konstruksjon
Xperias design er den samme som for de mindre modellene. Den har fortsatt en bakside av glass, men til forskjell fra de andre er den blank. Spesielt om man velger krom-modellen, blir den umiddelbart fylt med fingeravtrykk, noe som med en gang ødelegger det lekre utseendet. At den er kantete, er faktisk et større problem i denne størrelsen, da den føles skarp i hånden. Et enormt pluss er imidlertid at den er den eneste vanlige mobilen som er støv- og vanntett.
Også iPhone har samme design som den mindre modellen, noe som igjen er samme design som forrige modell. Imidlertid kan den fås i den nye rosagull-fargen. Tross at den er noe større enn Xperia, føles den bedre i hånden, takket være de avrundede kantene. Selv om den ikke er like beskyttet som Xperia, sies den å ha vannavvisende forseglinger på innsiden, men det er ikke offisielt. Sammenlignet med forrige modell har den fått et mer robust glass, og en sterkere type aluminium.
Skjerm
Xperias paradenummer er den utrolig høyoppløste 4K-skjermen. Det må imidlertid bemerkes, at den stort sett kjører i normal HD-oppløsning for å spare strøm, og at 4K bare aktiveres når man spiller film og viser bilder. Ved normal bruk er det en gimmick, men vi ser en fremtid for dette når den brukes som skjerm for Virtual Reality. Takket være Sonys bildeforbedrende teknikk får man en utmerket bildekvalitet fra IPS-skjermen, spesielt fargegjengivelsen.
Apples tidligere paradenummer med Retina-skjermer er etterhvert et område hvor man henger etter konkurrentene. Spesielt sammenlignet med Z5 Premiums doble punkttetthet. Når dette er sagt, holder oppløsningen godt ved normalt bruk, og den ser både skarp og detaljert ut. Selv om den har bra kontrast og fargegjengivelse, er det ikke noe som skiller seg ut sammenlignet med konkurrentene, spesielt ikke Samsungs nye OLED-skjermer.
Kamera
Som sine småbrødre har Z5 Premium et nytt kamera. Med en rekordhøy 23 megapikslers sensor kunne man være redd for dårligere bildekvalitet, men Sonys ingeniører vet hva de pusler med. Normalt tas bildene i 8 megapiksler, og takket være den nye sensoren og optikken får man utmerket skarphet og lynrask autofokus. Dessuten er det de beste bildene i dårlig belysning, uten støy, eller grovkornete som de normalt pleier å bli. Vanskelig å slå.
Men Apple har heller ikke ligget på latsiden. 6s-serien har også fått nye kameraer, nå med 12 megapiksler i det vanlige og 5 i selfie-kameraet. Plus-modellen har dessuten optisk bildestabilisering for både stillbilder og video. Det gjør det til det beste iPhone-kameraet hittil, og vi setter spesielt pris på automatikken, som gjør at man sjelden får et mislykket bilde. Både i normalt og svakt lys gir det meget bra bilder, men ikke i klasse med Xperia.
Lyd
Vi liker at Xperia har fremadrettede stereohøyttalere, noe som gir en god, direkte lyd, selv om kvaliteten ikke er den beste. Derimot har man riktige lydkretser på innsiden, med støtte for Hi-Res Audio. Det innebærer at man kan få meget bra lyd i hodetelefonene, om de også er sertifiserte for høyoppløst lyd.
Høyttaleren på iPhone sitter som kjent i nederkant, noe som er ok om den ligger på et bord, men kan være et problem om man holder den i hendene i portrett-modus. Lyden er fullt godkjent med hodetelefoner, men er ikke i klasse med Xperia eller HTC One. Derimot kan man hente ut lyden digitalt via Lightning-kontakten, noe som gir muligheter for bra kvalitet.
Bruk
Dessverre har Z5 ennå ikke fått Android 6.0, men Sonys tilpasning av grensesnittet er pent og praktisk. Derimot hadde vi gjerne sett at alle Sony-apper var valgfrie å laste ned. Installasjonsguiden er utmerket, med hjelp til å komme i gang, samt overføre innhold fra den gamle mobilen, uansett om det er Android eller iOS. Fingeravtrykkleserens plassering er ikke ideell, men den reagerer tilstrekkelig raskt, og fungerer for det meste på første forsøket.
Fingeravtrykkleseren på iPhone sitter derimot helt riktig, og fungerer nå nesten for raskt. Den nye 3D Touch-funksjonen gjør at skjermen føler hvor hardt man trykker, noe som gir nye muligheter. Man kan få opp «høyreklikk-menyer» på apper for de vanligste funksjonene, eller få forhåndsvisning av innholdet i et dokument. iOS 9 er et steg fremover, og vi setter spesielt pris på hvor bra mobilen samarbeider med iPad og Mac, og det føles som et sammenhengende system.
Når det gjelder rå ytelse, er iPhone kjappere enn Xperia, med 37 % bedre tall i Basemark OS II, 87 % bedre i Geekbench for en prosessorkjerne, og 24 % raskere som nettleser, ifølge Browsermark. Derimot er det dødt løp når man bruker flere prosessorkjerner, og når det gjelder grafikkytelse. Uansett hvilken modell man ser på, er dette blant det raskeste man kan kjøre, og holder mer enn godt nok for de fleste bruksområder.
Konklusjon
Dette er blant de beste mobilene akkurat nå. Xperia har litt bedre kamera og skjerm, men er på den andre siden mer ubekvem i hånden. iPhone er mer brukervennlig, og har smartere finesser, som 3D Touch, men skjermen er ikke lenger så imponerende. Når det gjelder bruk, handler det om man foretrekker de avanserte mulighetene med Android, eller bekvemmeligheten og brukervennligheten i iOS. Så det er til syvende og sist et spørsmål om smak og behag som avgjør hvilken man velger.
Sony Xperia Z5 Premium
Vurdering (1-6)
Bildekvalitet: 6
Lydkvalitet: 6
Funksjonalitet: 6
Brukervennlighet: 5
Kvalitetsinntrykk: 5
Samlet vurdering: 6
Apple iPhone 6s Plus
Vurdering (1-6)
Bildekvalitet: 6
Lydkvalitet: 5
Funksjonalitet: 5
Brukervennlighet: 6
Kvalitetsinntrykk: 6
Samlet vurdering: 6