TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

test: Sony Xperia XA2

Mye for pengene

Sonys beste mellomklassemobil til nå, og en av de aller beste på markedet.

Av / 27.02.18 - 15:15
Sony Xperia XA2

Home mener

  • Dual SIM. Nå med fingeravtrykkleser. Stort batteri. Bra kamera.
  • Forholdsvis tykk og tung. Mange unødige apper. Ikke vanntett.

Da Sony Mobiles mellomklassemodell XA dukket opp for to år siden, var vi virkelig begeistret for utseendet. Vi syntes at den til og med så bedre ut enn toppmodellene. For et år siden kom oppdateringen XA1, og nå er det tid for årets modell, XA2. Den har fått en større og mer høyoppløst skjerm, samt et betydelig større batteri, noe som imidlertid også betyr at den blir større, med høyere vekt. Den har riktignok fått fingeravtrykkleser, og naturligvis er den betydelig raskere.

Utseende og konstruksjon
Som den første modellen har den en skjerm som går kant-til-kant, men nå er over- og underkanten krympet. Overraskende nok ser den derfor mer moderne og tiltalende ut enn toppmodellene Xperia XZ1 og XZ Premium. Den har en stabil metallramme, men den pent avrundende baksiden er av plast. Totalinntrykket er likevel svært godt. Derimot må man dessverre klare seg uten en vanntett mobil i denne prisklassen.

Skjerm
Takket være det noe bredere formatet og de slankede kantene, har skjermstørrelsen økt fra 5,0 til 5,2 tommer. Noe som faktisk er like stort som Xperia XZ1. Enda bedre er det at Sony har gått opp til Full-HD oppløsing i stedet for den tidligere forholdsvis lavoppløste skjermen. Forskjellene til toppmodellen er at man ikke får fullt så bra lysstyrke og kontrast, samt at man ikke får alle de bildeforbedrende finessene. Men det kan man tåle til halve prisen.

Sony Xperia XA2 1
Formen er mer avrundet, og skjermen går helt ut til kanten. Foto: Sony Mobile

Kamera
På papiret har det ikke hendt så mye med hovedkameraet. Det er fortsatt en 23 magapiksel sensor med samme størrelse som tidligere, og optikk med blender 2,0. Og den manuelle utløseren vi liker. Derimot kan man nå filme i 4K-oppløsning. Selfiekameraet har fortsatt 8 megapiksler oppløsing, men har fått noe dårlige lysstyrke. Dette skyldes at man nå i stedet får en 120 graders vidvinkellinse, slik at man kan få med alle kameratene på bildet.

Sony Xperia XA2 2
Kameraet tar uvanlig bra bilder til å være en mellomklassemobil. Foto: Sony Mobile

Til en mobil i denne prisklassen er kameraet meget bra. Automatikken gjør en god jobb med å analysere scenevalget, den fokuserer raskt, og bildene blir skarpe med bra kontrast. Derimot er fargene litt mer overdrevne enn i XZ1. I dårlig lys blir bildene likevel ganske lyse og støyen til å leve med. Det er imidlertid på bekostning av detaljgjengivelsen. Vil man ha en bildekvalitet som er betydelig bedre enn dette, må man gå opp til toppmodellene.

Annonse

Lyd
Vi må nøye oss med en monohøyttaler på undersiden. Den spiller ikke spesielt høyt, og lyden er tynn, men den låter i det minste ikke skingrende. Sony er en av de som lar oss beholde hodetelefontilkoblingen. Naturligvis får vi ikke luksuriøse ting som Hi Res Audio, noe toppmodellene har. Men Sony byr likevel på noen lydforbedrende teknikker som gjør lydkvaliteten helt ok. Den støtter også aptX HD for bedre trådløs lyd, noe vi forventer vil komme i mange hodetelefoner i løpet av året.

Bruk
Sony er en av de beste på å levere mobiler med de nyeste Android-versjonene, noe vi ikke er bortskjemte med fra andre produsenter. Grensesnittet er velkjent, med Sonys egne små snarveier og finesser som fungerer godt. Derimot finnes det litt vel mange installerte apper etter vår smak. Ikke bare Sonys egne apper for musikk og video, med tilbud og integrasjon med Play Station, men også tredjeparts apper. Det burde man kunne velge selv.

Tidligere XA-modeller har manglet fingeravtrykkleser. Det har vi nå fått på XA2-modellen. På toppmodellene har den tradisjonelt sittet på siden, der det ikke er like lett å komme til som på fronten, men et akseptabelt kompromiss. Nå sitter den, som på så mange andre nye mobiler, på baksiden. Dette resulterer i at man dessverre må løfte opp mobilen om den ligger på bordet. Derimot er den plassert godt unna linsen, noe som er bedre enn på Samsung Galaxy S8.

Ytelse
De eldre modellene brukte Mediatek-kretser, som gjorde dem irriterende langsomme. Nå har Sony imidlertid gått over til Qualcomm Snapdragon 630. Ytelsen er derfor 20 prosent bedre, og grafikken hele 50 prosent raskere. Den er vel så rask som konkurrenter i samme, og til og med noe høyere, prisklasse. Det meste flyter godt, og selv spill er virkelig en nytelse. XA2 har fått et skikkelig stort batteri også, som holder lenger enn konkurrentene i vår batteritest.

Konklusjon
Sony kaller friskt nok XA2 for en «super-mellomklassemobil», og det ligger faktisk noe i det. Tidligere modeller har vært langsomme, med lavoppløst skjerm og problematisk kamera. Men XA2 har faktisk gjort noe med det meste som var å klage på. Den er vel så rask som konkurrentene, har en brukbar skjerm, et uvanlig godt kamera og et stort batteri. Selvfølgelig er den litt tykk, men designen er fin, og generelt sett er den et hyggelig bekjentskap. Man får veldig mye mobil for pengene.

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist og nyhetsredaktør. Jonas har jobbet for Lyd & Bilde siden 2007 med det meste som kan kalles bærbart. Det vill si mobiler, trådløse høyttalere og hodetelefoner. Iblant kommer testingen inn på kollegaenes områder innenfor multiromslyd, hjemmekino og foto. Han startet sin bane som teknikkjournalist på IDG og skrev blant annet for PC för Alla, Internetworld og det som senere ble M3.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Flere forbedringer i samme pakke

For godt til å være sant?