TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

: Samsung Galaxy Tab S2 9,7” 4G

På samme måte som i fjor!

Samsungs nye Galaxy Tab S2 nettbrett er stort sett likt forgjengeren Tab S. Det er stort sett bare innpakningen som er annerledes.

Av / 21.10.15 - 09:15
Samsung Galaxy Tab S2 9,7” 4G

Home mener

  • Samsung-nettbrettet har en skarp skjerm med kraftige farger og rikelig kontrast. Dessuten er det lynraskt, et av aller de slankeste nettbrettene på markedet, og veier nesten ingen ting.
  • Designen er ikke særlig inspirerende, og matcher ikke nødvendigvis den høye prisen.

I fjor kåret vi Samsung Galaxy Tab S til Årets Beste high-end nettbrett, og vi omtalte det utførlig både i magasinet og på nett. Når vi nå sitter her med arvtageren, Galaxy Tab S2, er det fristende å finne frem fjorårets anmeldelse, kopiere og lime inn. For selv om det har skjedd litt på overflaten, er innmaten i Tab S2 er stort sett identisk med Tab S, og på enkelte punkter er Tab S2 strengt tatt blitt dårligere enn forgjengeren. Det kommer vi snart tilbake til.

 

Galaxy-Tab-S2_White_1
(Foto: Samsung)

 

Likheter og forskjeller

La oss ta alle likhetene på plass: Begge kommer med 1,9 GHz + 1,3 GHz octa-core prosessor og 3 GB RAM. Tab S hadde 8 Mp kamera på baksiden og 2,1 Mp foran, det har også Tab S2. Fjorårets modell kom både med og uten 4G/LTE, men alltid med Wifi (802.11 ac/a/b/g/n), Bluetooth, BPS og Glonass, og det gjør selvfølgelig Tab S2 også. Bluetooth har imidlertid sneket seg opp til versjon 4.1 hvor Tab S måtte nøye seg med versjon 4.0.

På et par punkter er TAB S2 imidlertid blitt forbedret. Den kommer med nytt operativsystem (Android Lollipop i stedet for Android KitKat), og mens Tab S hadde kun 16 GB lagringskapasitet som standard, har S2 fått 32 GB. Begge støtter utvidelse av lagringskapasiteten opp til 128 GB via microSD-kort.

Annonse

Og så til den viktigste forskjellen, som strengt tatt er en nedgradering rent teknisk. Tab S kom nemlig med 10,5″ Super AMOLED skjerm med oppløsning 2560 x 1600 piksler og en pikseltetthet på 288 ppi (piksler per tomme). På Tab S2 er skjermen (fortsatt Super AMOLED) krympet til 9,7″ og oppløsningen er nå 2048 x 1536 piksler med en pikseltetthet på 264 ppi. Altså mindre skjermareal, og lavere oppløsning enn forgjengeren, som vi ellers roste opp i skyene for sin fantastiske skjerm. Det høres da bakvendt ut?

 

Galaxy-Tab-S2_White_8
(Foto: Samsung)

 

The plot thickens (or narrows)

Forklaringen er at Samsung har laget en iPad Air-klone. Skjermformatet er endret fra det smale og lange 16:10 (som Samsung ellers tidligere har promotert som perfekt til film og gaming) til samme 4:3 forhold som på iPad.

Samsung hevder at det «nye» skjermformatet gjør det «mulig å se mer av innholdet på skjermen ved hver skroll», og at det er «ideelt til kontoroppgaver». Det er nok derfor man får Microsoft Office gratis med i pakken.

Apple vil sikkert gi dem rett i dette, og det gjør faktisk vi også. Galaxy Tab S2 er ikke det første Samsung-nettbrettet i 4:3 format vi har testet (vi forsøker å glemme alt om det grusomme Galaxy Tab A), men det at også toppmodellen nå får 4:3 format er tegn på et veiskille: iPadens formfaktor har vunnet nettbrett-krigen, og de smarte skifter spor mens de fortsatt har tid.

 

Samsung-Galaxy-Tab-S2-9.72
(Foto: Samsung)

 

En prototype

At Samsung Galaxy Tab S2 har litt mindre skjerm enn forgjengeren betyr også at det har blitt litt mindre rent fysisk. I tillegg er det slankere (bare 5,6 mm mot siste års 6,6 mm) og lettere, noe som tyder på at også batteriet har blitt mindre. Det har imidlertid ikke gått merkbart ut over batteritiden.

Når det gjelder design og materialvalg har Galaxy Tab S2 en mer til felles med Tab S enn med iPad Air 2 som det så gjerne vil sammenligne seg med. Nettbrettet er fkaget av av plast med en tynn ramme av aluminium – akkurat som Tab S – men etter vår mening kunne Samsung godt ha brukt noen dager eller uker ekstra på design og konstruksjon, for Tab S2 ligner ærlig talt noe som er satt sammen av de restene man hadde i kjøleskapet. En prototype fremfor et ferdig produkt.

 

Klipp og lim

Utover det kan vi bare gjenta all den rosen Tab S fikk i fjor. Galaxy Tab S2 har (til tross for mindre antall bildepunkter) fortsatt et av markedets flotteste nettbrett-skjermer, som både er lyssterk og krystallklar med en fantastisk kontrast. Fingeravtrykkleseren er kombinert med hjem-knappen, og fungerer fortsatt upåklagelig til å låse og låse opp enheten.

 

Geekbench3

 

Ytelsen målt med Benchmark-programmer som AnTuTu og Geekbench 3 er helt på topp. I Geekbench oppnår Tab S2 en score på 1.161 (single-core) og 4.382 (multi-core), noe som er i samme gate som Sony Xperia Z4 Tablet (1.279/3.949), som vi har betraktet som årets raskeste Android-nettbrett, og selv iPad Air 2 (1.812/4.477) må føle pusten i nakken. I Geekbench batteritest klarer Tab S2 5 timer og 56 minutter for full guffe før batteriet er tomt.

 

Geekbench3_battery1

 

De gode testresultatene bekreftes også i daglig bruk: Vi opplever ingen slinger i valsen, verken når vi navigerer mellom hjemskjermer og menyer, når vi surfer på internett med mange faner åpne på en gang, eller når vi kjører grafikktunge spill som Asphalt 8 og Air Supremacy.

 

AnTuTu

 

Konklusjon

Fjorårets Galaxy Tab 2 en kjærkommen nyhet på nettbrettmarkedet. Endelig hadde Samsung et produkt som kunne ta opp kampen med Apples iPad. I år har Samsung tatt alle elementene som fungerte bra, og deretter endret på formfaktoren slik at nykommeren Tab S2 er blitt mer lik konkurrenten også når det gjelder brukeropplevelse. Dessverre har design og materialvalg blitt litt glemt i denne prosessen, og Tab S2 oppleves ikke nødvendigvis som et premiumprodukt. Ser man bort fra det, og heller fokuserer på hvor raskt og brukervennlig Galaxy Tab S2 er med sin superskarpe skjerm, åttekjerners prosessor og slanke fasong, ender vi likevel med et produkt som er verdt å anbefale.

Obs! Samsung Galaxy Tab S2 finnes også i en mindre og rimeligere utgave med 8″ skjerm.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Sjefredaktør L&B Home. Peter har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2012. Han har vært aktiv som tech-journalist for tallrike medier siden 1998, blant annet som sjefredaktør for gadgetmagasinet GEAR og som journalist for magasinene PC World og Privat Computer. Peter skriver om smartmobiler og andre bærbare enheter samt om teknologisk innovasjon, inkludert 5G, elektrisk mobilitet og smarte hjem.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Apple iPad mini 7 har masser av krefter, men mangler innovasjon

Årets basis-iPhone haler innpå Pro-serien

Tilbake på toppen

Det perfekte kompromisset?

Brettbar magi?

For sent og for dyrt

Enda smidigere til å ha kontroll på helsen

En iPhone du godt kan hoppe over

Kronen på verket

En mobil du kan ha lenge

Virker Pixel-magien også på det brettbare formatet?

Pen og tøff treningsklokke

Lyd & Bilde