Apples iPad har lenge vært fantastisk for å konsumere innhold. Men konkurrentene har også hatt modeller med større skjermer, dessuten ofte hybridmodeller med avtakbart tastatur, slik at de kan brukes som en enkel laptop. Det var derfor ingen kjempeoverraskelse da Apple presenterte iPad Pro, deres nettbrett for profesjonell bruk med penn og tastatur, hvor man enklere kan skape innhold som dokumenter og illustrasjoner.
Utseende og konstruksjon
Som ventet avviker ikke utseendet fra resten av serien, men den er i prinsippet bare en forstørret iPad. Tykkelsen ligger midt mellom iPad Air og Air 2, men den føles likevel meget solid og vridningssikker. Størrelsen gjør at den ikke er like smidig å bruke overalt, og den trives nok best på et bord. Den er også ganske mye tyngre enn Air 2, noe som gjør det slitsomt å holde den i hånden over lengre tid. Men den veier faktisk ikke mer enn den første iPad-modellen.
Skjerm
Med en skjerm som er nesten dobbelt så stor som en vanlig iPad, er det lett å tro at alt ser forstørret og grovkornet ut. Men takket være en oppløsning på fantastiske 5,6 millioner piksler, er detaljrikdommen mer enn bra nok. Unntaket er menyer i apper som ennå ikke har blitt oppdatert, som overraskende nok: hjemskjermen. Det ser litt ensomt ut med bare 20 ikoner strødd utover overflaten. Her burde Apple yte en innsats, og benytte området bedre.
En så pass stor skjerm er som skapt for å redigere video og bilder. Da er selvfølgelig bildekvalitet og ytelse viktig. Takket være en ny produksjonsprosess for panelet har skjermen bedre svartnivå og kontrast enn tidligere. Man har også lånt teknikk fra 5K iMac Retina-skjermen for å få raskere skjermoppdateringer når det trengs. Da skifter den fra normale 30 bilder per sekund til 60, noe som gir mykere bevegelser. Totalt sett meget bra for et nettbrett.
Kamera
Apples nettbrett har alltid vært et steg etter mobilene når det gjelder kameraene. Og iPad Pro er intet unntak. De er på samme nivå som iPad Air 2 eller iPhone 6. Når det gjelder hovedkameraet, er det ikke noe kjempestort problem, siden man hadde sett ut som en enda større idiot om man sprang omkring og tok bilder med dette kjempebrettet. Derimot er det litt synd at det ikke har en bedre Facetime-kamera, da det med fordel kan benyttes til videosamtaler.
Lyd
Noe overraskende har Apple satset skikkelig på lyden i iPad Pro. Ikke når det gjelder lydkretser, men med de innebygde høyttalerne. Man har brukt en stor del av innsiden til å huse fire skikkelige høyttalere. De nedre brukes til basstoner, og de øvre for høyere frekvenser. Og når man vrir på brettet, bytter de rolle, slik at man alltid får stereolyd. De pumper dessuten ut et overraskende lydtrykk, med god kvalitet. Det er derfor ekstra kult å se på film på nettbrettet.
Bruk
Om man bare tenker på Pro som en større iPad, er det vanskelig å se hvorfor man skulle bytte modell. Her gjelder det å tenke seg om, og i stedet sammenligne den med konkurrentenes hybridmodeller. Man kan nemlig koble til et smidig tastatur som får strøm via nye Smart Connector. Og takket være skjermstørrelsen kan man ha to fullstore iPad-apper oppe samtidig når man bruker delt skjerm. Ikke helt som en laptop, men bra nok for enklere jobber.
Det er også et stort steg opp for å redigere bilder, da man får tilstrekkelig stor skjermoverflate, og høy oppløsning. Man ser med en gang om bildene man har tatt er skarpe, uten å måtte zoome inn, og skjermen er god nok til å bedømme fargegjengivelse og kvalitet. Både for foto- og videoredigeringsprogrammer er det en stor fordel at verktøyspaletter tar opp mindre av skjermområdet. Dessuten har det ytelse nok til å håndtere flere 4K videostrømmer samtidig.
https://youtu.be/QXurXLSRiSI
Man skal heller ikke glemme at nettbrettet får helt nye bruksområder om man kjøper til Apple Pencil. Pennen ligger utmerket i hånden, og føler både trykk og helling. Så fort man slutter å tenke, og bare bruker den som en penn på et papir, innser man hvor intuitiv og velgjort den er. Følelsen er så bra at iPad Pro definitivt kan bli et seriøst arbeidsverktøy for illustrasjoner og skisser. Microsofts Surface-penn føles som et leketøy ved sammenligning.
https://youtu.be/EwGPSXrbg_U
Ytelse
For å drive den ekstremt høyoppløste skjermen har Apple fått pakke inn så mange hestekrefter som mulig. Den nye A9X prosessoren har høyere klokkefrekvens, kraftigere grafikk-kretser, og har blitt komplettert med mer internminne. Det resulterer i ytelse som får det å kjøre i sirkler rundt tidligere iPad-modeller, som ikke var langsomme de heller. Se tallene i tabellen. Dermed klarer det galant å kjøre både avanserte spill, og håndtere 4K-oppløst video.
Sammenligning iPad Pro – iPad Air 2
iPad Air 2 | iPad Pro | |
Skjerm | 9,7″ 2048 x 1536 | 12,9″ 2732 x 2048 |
Prosessor | 1,5 GHz A8X | 2,26 GHz A9X |
Minne | 2 GB RAM | 4 GB RAM |
Geekbench | 1812 (single) 4477 (multi) | 3223 (+78 %) 5484 (+22 %) |
Basemark OS II | 2122 | 3285 (+55 %) |
3D Mark | 21673 | 33535 (+54 %) |
Konklusjon
Før man bestemmer seg for å oppgradere til Pro, bør man nok tenke gjennom hvordan man vil bruke den. Som «bare» et nettbrett er det jo mer klumpete og mindre mobilt. Om man først og fremst bruker det til film, er det fantastisk. Det kan også være et alternativ til en laptop for den som vi ha pekeskjerm til å redigere bilder og video på farten, tegne med en fin penn, og kunne bruke tastaturet når det trengs. Men den vil ikke passe alles behov.
Les også: Vårt første inntrykk av iPad Pro
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser