TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: Soundboks

En kasse dynamitt

Danske Soundboks spiller opp til strandfesten

Av / 11.05.16 - 06:00
Soundboks

Lyd & Bilde mener

  • Den kan spille høyere enn noe annet som kan løftes av en person og kjøre på batterier. Og så er den stort sett umulig å slå i hjel.
  • Fine detaljer er ikke dens sterke side, men det er heller ikke det den er laget til. En klaff over batterirommet ville vært fint.

Når vi tester trådløse høyttalere, skriver vi noen ganger at man godt kan ta dem med ut på terrassen eller til stranden, og spille opp til fest. Det må vanligvis forstås som den type fester hvor to–tre vennepar spiser en grillmiddag på terrassen. Og hvor det etter den trede flasken med Amarone kanskje danses litt i sene kveldstimer.

Hvis festen derimot handler om å gi full gass natten gjennom på stranden eller i festivalleiren sammen med 100 andre, mens man drikker kassevis av øl, må det tyngre skyts til. Utstyr som kan hanskes med det hele.

Soundboks er en Bluetooth-høyttaler ut over det vanlige. For det første er den stor, og for det andre ligner den mer på et profesjonelt PA-utstyr enn en batteridrevet mobilhøyttaler. To hissig utseende 10” basshøyttalere og et par like hissige diskanthorn signaliserer at det her skal det spilles høyt. Enhetene er beskyttet bak et solid jerngitter, og kanter og hjørner er forsterket med aluminiumskinner i profesjonell kvalitet. To kraftige håndtak gir et godt grep når man skal ta med seg høyttaleren til fest. Og det sier seg selv, at skalaen på den store volumknappen går hele veien til 11!

Batteriet som forsyner hele herligheten med strøm, er en akkumulator av samme type som brukes på for eksempel motorsykler. Kapasiteten er oppgitt til 128 Wh, noe som skulle gi kraft nok til et døgns musikk, og det følger med to stykker. Batteriet plasseres i en forsenkning i kabinettet, og utskiftingen skjer på sekunder, da man bare må trekke ut en DC-plugg, og skyve det nye batteriet på plass. Hver av de fire enhetene er drevet av sin egen 42 W klasse-D forsterker.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Hjemmelaget ble forretningssuksess

Soundboks er resultatet av tre unge danskers behov for en festhøyttaler til leiren deres på Roskilde-festivalen. Som mange andre bygget de sin egen høyttaler, men resultatet ble så vellykket, at mange andre ville ha maken. Det ble begynnelsen på et lite dansk Silicon Valley-eventyr. Høyttaleren har blitt videreutviklet med hjelp fra Johnny Engberg, som er ekspert på utendørslyd, og prosjektet har fått støtte fra både amerikanske Y-Combinator og den danske audiolegenden Peter Lyngdorf. Det er nå 14 ansatte på Soundboks’ kontor i København, og de tre gründerne Jesper Theil Thomsen, Christoffer Nyvold og Hjalte Emilio Wieth har nå flyttet til California. 1. mars i år ble Soundboks lansert på crowdfunding-portalen Kickstarter. Bare tre timer etterpå hadde den nådd sitt investeringsmål på USD 100 000, og i skrivende stund er det samlet inn over USD 600 000, og kampanjen er ennå ikke slutt. Høyttalere sendes ut til kjøperne på forsommeren, slik at de kan være klare til festivalsesongen.

Lyden

Hvordan låter så verdens angivelig kraftigste, trådløse batterihøyttaler? Det korte svaret er HØYT! Soundboks kan spille øredøvende høyt. Det er helt bokstavelig usunt å befinne seg i nærheten av høyttaleren med volumet på maks! Kommer man litt på avstand, kan den til gjengjeld enkelt gi lyd til en stor gård eller hage – helt til politiet kommer og avbryter festen på grunn av klager fra naboene.

Soundboks er designet til en noe annerledes lyd enn det meste vi tester i Lyd & Bilde. Finesse har her måttet vike plassen for effektivitet. Trommer og bass avleveres med fullt trykk, slik at alle kan danse med og diskanten skjærer gjennom. Det er med andre ord valuta for pengene. Mellomtonen er ikke det området som har vært høyest prioritert, noe som normalt pleier å være en ulempe. I dette tilfellet er det faktisk en fordel, da øret er mest følsomt i nettopp det området – også overfor hørselskader. Bass kan man derimot tåle i langt større menger, uten å lide overlast.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

Bass er det mye av, men den går ikke voldsomt dypt. Og det er en naturlig konsekvens av kravet om høyt lydtrykk. Effektive bassenheter har normalt lette membraner, stive oppheng og kraftige magneter, tre faktorer som hver for seg begrenser evnene til dypbass.

Soundboks er ikke en høyttaler man stiller opp i dagligstuen og bruker til å lytte på klassisk musikk. Dertil er lyden simpelthen for pågående. Men den slår virkelig fra seg når det kommer et elektronisk beat på og volumknappen skrus opp! Vi hadde ingen muligheter til å ta den med til en festival i testperioden, men den fikk lov til å spille opp til fest, og det gjorde den eksemplarisk. Og som utøvende hobbymusiker kan jeg helt klart også se muligheter for å bruke den som bærbart PA-anlegg.

 

Mine ører lider!

Soundboks lover at høyttaleren kan levere 119 dB på en meters avstand. Altså bare 1 dB under smertegrensen – og langt over enhver grenseverdi for arbeidssikkerhet. Til sammenligning har man på Roskilde-festivalen bestemt at lydnivået på Orange scene ikke må overstige 103 dB i gjennomsnitt, målt ved miksepulten som befinner seg bak publikum. Kommer man tettere på scenen, stiger lydnivået imidlertid betraktelig.

(Foto: Produsenten)
(Foto: Produsenten)

En påstand om så høyt lydnivå burde selvfølgelig prøves ut i praksis. Og det holder faktisk. Soundboks er i stand til å levere et lydtrykk på 119 dB på en meters avstand, hvis man ser stort på forvrengningsprosentene. Det betaler seg imidlertid å holde volumet under 110 dB, der lyden er mer behagelig.

Skrur man helt opp på 11 er det en temmelig tydelig susing fra forsterkeren. Men ikke mer enn den susen man hører i ørene etter å ha spilt på fullt volum en times tid – og så slår av forsterkeren! Litt støy er for øvrig normalt med kraftige forsterkere koblet til ultrafølsomme høyttalere.

 

Konklusjon

Soundboks er ikke en høyttaler for hvem som helst; den er stor og tung, lyden er brutal, og man kan få et sett aktive høyttalere i noe nær hi-fi-kvalitet for de samme pengene. Til gjengjeld er det umulig å finne noe annet som kan spille tilnærmelsesvis like kraftig til strand- og camp-festen. Soundboks er et sjarmerende, streetwise bøllefrø av en rabalderhøyttaler, som vil holde festen gående i døgndrift. Og den vil forøvrig også kunne brukes som kompakt PA-anlegg til amatørmusikere og gatemusikanter.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat