Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Raidho X-1

Liten konge

Har du vanskelig for å få bra lyd hjemme når høyttalerne må være nærmest tåpelig små? Raidho har løsningen!

Skrevet av / 25.12.14 - 06:00
Raidho X-1
Sven Bilen

 

Det er ikke alle som har mulighet eller får lov til å få inn et par ganske store gulvhøyttalere i stuen. Men det betyr jo ikke at man ikke vil ha bra lyd? Og det finnes faktisk små høyttalere som snur alt på hodet, og alle dere som for husfredens skyld har vanskelig å få virkelig bra lyd i hjemmet når man ikke får lov til å sette inn høyttalere av en skikkelig størrelse i stuen, må lese videre her. Et dansk firma har løsningen på problemet!

Danske Raidho har gått sin seiersgang med sine dyre, men fantastisk gode høyttalere. Rasende gode sier jeg allerede i innledningen, for jeg har tidligere testet to modeller og vært helt fortumlet over lydkvaliteten. Det var modellene C1.1 og D1, hvor kabinettet faktisk var det samme, men elementene hadde ulike membraner og derfor ulike delingsfilter etc., trimming med andre ord.

Disse to var relativt små høyttalere – Raidho produserer også noen MEGET store modeller – men nå har man kommet med en vesentlig mindre, den nye innstegsmodellen i Raidho-programmet som har fått navnet X-1.

 

Overraskende liten
Man blir overrasket allerede fra starten. Høyttaleren ser meget liten ut, kan den virkelig prestere noe? Og ser man på spesifikasjonene hvor nedre frekvens angis til 80 Hz, kan man kanskje ha sine tvil om det noensinne skulle gå å få ut noe fornuftig, i hvert fall i bassområdet. Til alt hell hadde jeg allerede hørt høyttaleren på en kort demo, derfor var min interesse allerede vekket. Jeg er alltid forsiktig med å ta inn produkter jeg ikke har en følelse av kan utrette noe positivt, jeg har helt enkelt ingen lyst til å jobbe med dårlige produkter. Derfor, når jeg har valgt å sluttføre en test av et produkt, kan du regne med at det er et produkt jeg mener hører til den gode kategorien og derfor kan være interessant for den som er på jakt etter noe i den kategorien.

Senere kan vi være uenige om hvor bra det er, men da jeg alltid har produktene over en periode og kan teste dem med ulik utrustning og i ulike rom, har jeg alltid arbeidet for å få frem det potensiale som finnes i apparatet og få det til å spille så bra som bare mulig.

Raidho X-1 er en slik høyttaler jeg gjerne vil jobbe med. Faktisk er den rasende spennende da den er så oppsiktsvekkende frekk med tanke på hva den hevder å kunne prestere når den ikke er større.

 

Båndet går igjen
Bånddiskanten er gjennomgående i alle Raidhos høyttalere. Det var idéen om bånddiskanten og utviklingen av den som startet hele firmaet. Mikael Børresen hadde en idé, han har forresten mange av dem, og når man vel har fått diskanten fra idé til produkt begynte man å bygge hele høyttaleren. Etter en stund fikk han også sette i gang med å utvikle en helt egen konstruksjon av bass/mellomregisterelement for å få noe som kunne komplettere diskanten så bra som Mikael mente var nødvendig. Når det ikke finnes noe må man gjøre det selv, og de elementene som Børresen konstruerte er blant det heftigste du kan få. Her er det tenkt på det meste og så vel magnetsystem, talespole, kurv som membran er av ypperste klasse og genuint gjennomtenkt og optimert.

I Raidho X-1 har man satt et 100 mm bass/mellomregister med keramisk membran. På de (enda) dyrere modellene har man coating med ”diamant”, noe som fordyrer elementene ganske skikkelig. Ikke for at de keramiske elementene er spesielt billige heller…

Raidho-X1-02

Bassporten munner ut fremover i en port under selve høyttaleren. System Audio hadde også en lignende løsning på sin Aura1, selv om selve utførelsen på X-1 er litt annerledes. Det er smart og plassbesparende, høyttalerne skulle helt enkelt ha vært tvunget til å være større om man ville ha en normal og balansert port. Dessuten gjør det at høyttaleren kan unngå den mer plasseringsbegrensede bakoverrettede porten.

X-1 har høyttalerterminaler – single wire – som bare tillater banankontakter. Utmerket, jeg er en varm talsmann for akkurat banankontakter som er både enkle og velfungerende. Du trenger heller ikke dra til mer eller mindre velfungerende skruterminaler med dårlig tilpassede spader som man aldri kan få til å sitte skikkelig. Tro meg, vi som tester treffer på mye elendighet her. Jeg er for eksempel ikke særlige god venn med de underlige muttere og den lille plassen for spader som er på mine egne Wilson-høyttalere.

Kabinettet er velbygd, pent og – lite! Det finnes et spesialstativ til ca. 5.000 kroner , hvor høyttaleren helt enkelt skrus fast i stativet. Det gir høyttaleren den rette vinkelen på hellingen bakover og passende høyde over gulvet. Raidho vil gjerne ha sine høyttalere litt høyere enn de fleste andre merker jeg kjenner til, og det fungerer. X-1 må helt enkelt ikke stå for lavt, det kan være fristende rent innredningsmessig, men er ikke så vellykket rent lydmessig.

 

Liten, men stor
Det første vi kan konstatere er at man ikke skal la seg lure av spesifikasjonene. 80 Hz? Ja, hvordan det nå enn er får du bass så det rekker fra de små boksene. Det er naturligvis ikke det du kan få fra en skikkelig gulvhøyttaler, men det vi kan kalle for ”den brukbare lydkvaliteten” er helt enkelt overraskende bra.

Når alt kommer til alt sitter du litt og gaper, det burde ikke låte så mye og så bra fra en slik miniatyr. Lydbildet er som vanlig med Raidho skikkelig omfattende, stort, bredt og dypt. Litt mer bredde enn dybde kanskje, men det er virkelig en stor lyd fra så små høyttalere. Det er også, noe som er litt interessant, et meget sterkt slektskap med lydbilde og klang fra de andre Raidho-høyttalerne jeg har hørt, og jeg tror jeg har hørt dem alle. Ganske få firmaer lykkes med det å ha en lyd som liksom bare blir mer og mer raffinert jo høyere du går opp i modellhierarkiet. Derfor er denne deres innstegsmodell, til tross en pris som den som bare tar en titt på den lille høyttaleren må oppfatte som høyt, nærmest et funn til prisen.

Raidho byr normalt alltid på en meget velbalansert og forvrengningsfri lyd. Det er også tilfellet her. Det er egentlig forvrengning, eller savnet av denne, som er det som skiller de høyttalerne som har det der ekstra fra de mer ”normale” høyttalerne. Det er da vi får den svarte bakgrunnen vi så gjerne vil ha, det er da vi får den uforstyrrede oppløsningen som kan definere og bygge opp det store og musikalsk engasjerende lydbildet.

Nøkkelen sitter både i elementene og i kabinettets stabilitet, og etter å ha hørt en demonstrasjon fra Mikael Børresen av hvordan forskjellig høyttalerelementer faktisk låter i fri luft med et sveip fra en tonegenerator, kan jeg bekrefte at det virkelig er forskjell på element og element.

Høyttaleren har svart fint på økt kvalitet og oppløsning når vi har gått opp i klasse på forsterkere. Det er masser med oppløsning og en grunnleggende herlig kvalitet på den lyden vi får. At diskantelementet er kanon vet vi takket være at det er samme diskant som også sitter i Raidhos beste høyttalere, men at det lille bass/mellomregisterelementet holder den kvalitet det har er virkelig overraskende.

 

Raidho-X1-01

Og den kan spille høyt!
Det fremgår ingen stedet hvor følsom høyttaleren er, men flere ulike forsterkere hadde ingen problemer med X-1 som last. Den blir heller ikke spesielt presset om man spiller høyt, ikke engang om man spiller riktig, riktig høyt. Det var ikke helt ventet, men unektelig positivt.

Med en gammel favorittplate som Rosanne Cash 10 song demo, som har en herlig uforstyrret og ren produksjon, viser X-1 at den dessuten har en overraskende dynamikkmulighet. Når elgitaren kommer inn med et lite, men basstungt riff på If I Were God kommer den riktige tykke bunnen og gyngingen frem som om det var en meget større høyttaler. Det er virkelig imponerende. Og Rosannes stemme står som spikret, herlig avtegnet i lydbildet. Lekkert.

Jeg eksperimenterte også med å sammenligne samme musikk fra Spotify og Wimp HiFi via X-1. Jeg mener at desto bedre anlegg du har, desto bedre låter også Spotify, som helt riktig også låter virkelig ok. Med samtidig får du med hjelp av X-1 også virkelig høre at det kan bli enda bedre med Wimp HiFi, som gir en rommessig større og mer spennende gjengivelse med en mye bedre helhet, noe som fremfor alt gir et helt annet engasjement i gjengivelsen. Det er mye artigere å lytte!

 

Konklusjon
Raidho X-1 er helt enkelt en meget spennende innstegsmodell til Raidhos høyttalerverden. Den er etter min mening, grenseoverskridende bra, ikke minst med tanke på at den også er så liten. Et stort lydbilde og umiskjennelige lydmessige familiebånd til firmaets større høyttalere gjør Raidho X-1 til en konge blant små stativhøyttalere.

Lyd & Bilde mener

Grenseoverskridende bra (og mye) lyd fra et så lite kabinett. Stort lydbilde og umiskjennelige lydmessige familiebånd til firmaets større høyttalere gjør X-1 til en konge blant små stativhøyttalere. En så liten høyttaler kan helt enkelt ikke gi riktig dypbass hvordan man enn gjør det. Visuelt sett ser det ikke ut til at man får mye for pengene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Trådløse gullpokaler

Er dette Samsungs «Sonos-killer»?

Klassens beste kompakthøyttaler

Stor lyd – men vi savner noe

Vi tester rimelige lydplanker

Scroll to Top