Trådløs lyd til privat bruk har for de fleste vært ensbetydende med enten et Sonos-anlegg, et annet multiromssystem eller batteridrevne Bluetooth-høyttalere. Vi ser imidlertid at flere og flere tradisjonelle stereohøyttalere får innebygd elektronikk og trådløs forbindelse.
En av overraskelsene på årets Hi-Fi & Surround-messe i november var danske Nordic Audio, som debuterte med høyttaleren Gida, en liten, aktiv toveiskonstruksjon med trådløs overføring via både Bluetooth og Wifi. De spilte så godt, at vi med en gang ba om et sett til test.
Gida er en forholdsvis kompakt toveishøyttaler, imidlertid uten å kunne kalles liten. Kabinettet er i tre, med en matt, silkeaktig lakkering i sort eller hvitt. De to enhetene har faktisk god plass på frontplaten. Bassen er en 5,5” kunststoffmembran, mens diskanten er av AMT-typen, noe man ikke ser så ofte i en høyttaler til den prisen. AMT- eller Heil-elementer brukes for eksempel av Adam.
Bak finner man en spalteformet bassrefleksport. Den venstre høyttaleren har dessuten tilkoblingspanel til den integrerte forsterkeren, som forsyner begge høyttalerne. Høyre høyttaler er passiv, og kobles til venstre kanal med vanlig høyttalerkabel.
Siden høyttalerne som aktive og trådløse med flere innganger har en del funksjoner, følger det med en fjernkontroll. Som på lignende høyttalere er den en liten og unnselig plastsak med membranknapper. Men den gjør jobben, og lar deg skifte mellom de fem inngangene, skru opp og ned, skifte nummer (på Bluetooth) samt slå av og på.
Lyden
Det er lett å bli imponert over bassen, simpelthen fordi man ikke venter så mye fra en så liten høyttaler. Også selv om vi har hørt markante unntak fra regelen, som for eksempel Buchardt Audio S200. Gida er et annet unntak. Bassgjengivelsen er dyp, med god presisjon. Helt ned til 35 Hz, ifølge produsenten. Man får ikke akkurat slag i mellomgulvet, men det er lett å høre forskjell på instrumentene i det dype området.
Diskanten er imidlertid det sterkeste kortet. Et AMT (Air Motion Transformer) -element setter luften i svingninger med en trekkspillbevegelse i den ultratynne, brettede membranen. Det gir en gjengivelse som er både lynrask og fjærlett – og meget avslørende. Beslutningen om å bruke en så avansert enhet ble tatt sent i utviklingen, og betød at høyttaleren ble noe dyrere enn opprinnelig planlagt. Men når man hører stemmer gjengitt med luft, og nyter detaljene i slag på high-hat og cymbaler, låter det som om det var verdt alle pengene. Gida er fortsatt en ganske prisgunstig høyttaler, spesielt når man får både stereoforsterker, to trådløse mottakere og DAC med i prisen.
Både bassen og diskanten imponerer ved Nordic Audio Gida, men det som ligger mellom de to ytterpunkter, er det heller ikke noe galt med. Det er ikke noen lett oppgave for bassenheten å følge med AMT-diskanten. I de opprinnelige EMT-høyttalerne, hvor denne diskanttypen første gang ble brukt, lot man en 12” bass jobbe sammen med diskantelementet, noe som var en notorisk umulig oppgave! Her har man lykkes med oppgaven, og stemmer lyder levende, og står med god plass omkring seg.
Gida har avgjorte monitorkvaliteter, og ved siden av hjemmestereo passer de fint inn som nærfeltsmonitorer i hjemmestudioer, og de er både nøytrale og avslørende. Men ikke i for store rom. Skal det spilles høyt, kommer den lille 5,5” bassenheten til kort, og forsterkeren på 30 watt mister pusten. En subwoofer kan være løsningen i større rom. Skal man sammenligne med andre høyttalere, er det nærliggende å se på den passive Buchardt Audio S200 til samme pris, og den noe billigere System Audio saxo 5 Active. S200 har mer makt i bunnen, men til gjengjeld ikke samme ekstreme diskantoppløsning. Saxo 5 Active har som Gida integrert forsterker og Bluetooth-mottak, men mangler Wifi-muligheten, og må se seg slått i ytterkantene av frekvensområdet.
Konklusjon
Det er 100 år siden høyttaleren som vi kjenner den, kom til verden, men det er fortsatt rom for utvikling. Selv om konkurransen er hard, har Nordic Audio Gida mye som taler til dens fordel. Med en generell god lyd, fremragende diskant og integrert forsterker får du en allsidig lydgjengiver, uansett kilde. Og med utvalget av tilkoblingsmuligheter, inkludert Bluetooth og Wifi, kan den passe inn i mange slags anlegg. Det er en lovende debut for firmaet, og et hederlig punktum for dens skaper.
Til minne om konstruktøren
I manualen til Nordic Audio Gida er det en dedikasjon til Peter Olsen Schausen, som døde i april 2015, 49 år gammel.
Nordic Audio besto opprinnelig av to mann, Mikael Tarne og Peter Schausen. De to, som har en lang forhistorie i den danske audioverdenen, har sammen brukt mer enn halvannet år på å utvikle Gida-høyttaleren. Det høyttalertekniske regnearbeidet var det Peter Schausen som sto for, og det var også han som på et tidspunkt hvor konstruksjonen var «ferdig», insisterte på å gjøre kabinettet større, og bruke en AMT-diskant i stedet for dometweeter-en som makkerne var kommet frem til etter de første syv prototypene. Også selv om det gjorde den ferdige høyttaleren dyrere.
Resultatet ble Gida-en som nå er ferdig. Og da de to hørte den første gang, var det klart, at nå var den der, forklarer Michael Tarne.
Peter Schausen rakk å utvikle høyttaleren ferdig, men ikke å se den satt i produksjon før sin død. Den arven føres nå videre av Michael Tarne og Peter Schausens datter, Ea Schausen. Da mannen bak høyttaleren var borte, kunne det skape usikkerhet omkring fremtiden til firmaet, men Peter Schausen etterlot seg ideer og tegninger nok til flere modeller.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser