TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Naim Mu-so Qb

Knallbra kubehøyttaler

Denne høyttaleren vil gi deg hakeslepp, for det skal ikke være mulig å få så mye lyd ut av så lite.

Av / 20.05.16 - 06:00
Naim Mu-so Qb

Lyd & Bilde mener

  • Dynamisk og medrivende lyd som går utenpå det meste. Den kan kobles trådløst med opp til fire høyttalere om man vil ha musikk i flere rom.
  • Av og til i overkant med bass, og vi ønsker oss bedre oppløst og fokusert mellomtone.

Den lille høyttaleren fra Naim river ned fordommer og etterlater oss møre i ørene. Du vil knapt tro dine egne ører! Oppskriften er mange høyttalere tett i tett og en effektiv forsterker, som får den lille kassen til å spille som en fullvoksen høyttaler.

Aner vi en liten sensasjon?

For vi har egentlig ingen grunn til å være overvettes begeistret over de fleste trådløse høyttalerne vi har testet. Folk flest er neppe like kritiske som oss, for salgstallene vitner om at markedet har omfavnet bekvemmeligheten en trådløs høyttaler kan gi. Når man kan sitte i sofaen og styre musikken fra mobilen, uten å gå veien innom platesjappa og stappe CD-er i spilleren, er det lett å bli godt vant.

Men lyden altså. Den er sjelden bra, og aldri så bra som her. Hvert fall kjenner ikke vi noen singelhøyttaler som er så liten, og som klarer så spille så overbevisende – under 10.000 kr.

Det kan denne. Engelske Naim er kanskje ikke så godt kjent, snarere en godt bevart hemmelighet blant audiofile. De fikk et nytt publikum da de lanserte sin første trådløse bordhøyttaler, kryptisk nok kalt Mu-so, som tok oss med storm. En bedre høyttaler til 12.000 kr, hadde vi ikke hørt i 2014. Ikke siden heller.

Annonse

Men den er litt for stor og litt for dyr for mange, så de laget likegodt en mindre utgave som de kaller Mu-so Qb – Qb for kube. Som ryster godt i fordommene våre, for den spiller fordømt bra til å være så liten.

Den har faktisk fysiske tilkoblinger også. (Foto: Produsenten)
Den har faktisk fysiske tilkoblinger også. (Foto: Produsenten)

Multirom

Den lille kuben er ikke større enn et par pakker hvetemel, men veier like mye. Det skyldes at den er stappfull med høyttalere og en kraftig forsterker. Høyttalerne dekker hele fronten under den avtakbare grillen, og på sidene sitter det passive basselementer som hjelper til å skuffe ut lydbølger, og bidrar til den massive bassgjengivelsen i kuben.

Du styrer kuben fra berøringsflaten på toppen, mobilen eller nettbrettet og strømmer musikk trådløst med Bluetooth eller med Apples AirPlay, som er strømming over Wifi. Akkurat som den større Mu-so, kan den lille også benytte Wifi selv om mobilen ikke har AirPlay. Slik at man bruke en Android-mobil med Wifi-strømming.

Man trenger bare å laste ned Naims mu-so app, og følge instruksjonene for å sette opp høyttaleren til hjemmenettverket. Høyttaleren kan selvsagt kobles sammen med flere Mu-so-høyttalere. Opp til fem stykker kan kobles trådløst sammen i en multiromsløsning, til småpene 45.000 kr, og styres fra mobilen. Den større Mu-so kan også integreres i multirom, slik at man kan ha den store i stuen, og kuben i et annet rom.

Alt dette er høyttalere, ikke rart den spiller skjorta av det meste. (Foto: Produsenten)
Alt dette er høyttalere, ikke rart den spiller skjorta av det meste. (Foto: Produsenten)

Snur man den, ser man kontakter for andre lydkilder. Som en minijackinngang for analoge lydkilder, en USB-inngang for avspilling fra mobilen eller andre enheter, og en optisk digitalinngang for digitale lydkilder. Som en TV eller en CD-spiller.

Som trådløse høyttalere flest, har den også Spotify Connect og Tidal integrert i appen. Du behøver bare å logge inn med brukernavn og passord.

Kuben har også nettradio integrert, som gir deg tilgang til titusenvis med radiostasjoner over nett.

Det er også mulig å koble den til et kablet nettverk, via ethernetkontakten på undersiden.

Betjeningsflaten med volumkontrollen, er en lekker detalj. (Foto: Produsenten)
Betjeningsflaten med volumkontrollen, er en lekker detalj. (Foto: Produsenten)

Eksplosiv dynamikk

Som den større Mu-so, støtter også kuben høyoppløste lydfiler, opp til 24-bits/96 kHz-filer som gir bedre lydkvalitet enn MP3-filer. De vanligste lydformatene som Wav, FLAC og Apples Lossless, AIFF-filer, MP3, AAC, WMA og Ogg, kan spilles av fra høyttaleren.

Som har 4 x 50 W effekt til rådighet, til å drive to diskanter, to mellomtoneelementer, og 100 W til et ellipseformet basselement, alle på fronten av det helstøpte polykarbonatchassiset. Som er kledd med en avtakbar grill, som kan byttes ut med en grill i andre farger for 750 kr.

Da vi testet den større Mu-so, fant jeg ut at grillen er litt for tett til at alle nyanser i musikken kommer frem. Det er den også her, og det arter seg som at diskanten virker litt tilbaketrukket. For napper man den av hører man at diskanten kommer bedre frem i lydbildet, og mellomtonen klinger friere. Det er ikke noe kritisk for opplevelsen, for den lille høyttaleren spiller særdeles overbevisende, også med grillen på.

Du verden for en bass! Det er nesten ikke til å tro hvor enormt lydbildet fra den lille høyttaleren er, og bassen som dog ikke går veldig dypt, klarer å holde partyfaktoren forbløffende høyt selv når det spilles på et moderate lydvolum.

Får du for mye bass, må du åpne appen og velge avstand til vegg. Da kan du dempe bassen hvis årsaken er at høyttaleren står nært bakveggen. Bassen kan også dempes, eller økes, ved å slå av eller på loudness-funksjonen.

customisation_blk Grillene finnes i flere farger, og er enkle å bytte. (Foto: Produsenten)
Grillene finnes i flere farger, og er enkle å bytte. (Foto: Produsenten)

Jeg kunne dra opp Wolfmothers siste album på Tidal HiFi, til øredøvende lydnivå, selvsagt med en god del forvrengning. Men, dempet jeg volumet bare litt, klarte den likevel å fylle rommet med rock like godt som en et par gode kompakthøyttalere av den vanlige sorten.

Gitarene kom samtidig godt frem i lydbildet, og det eneste jeg savnet var et bredt stereoperspektiv. Det gjaldt ikke bare Wolfmother, men også Rumers siste album – pop for voksne – og klassisk musikk som lød litt grunt fra den lille høyttaleren. Grieg Trios siste album eller Placido Domingos siste samleplate, fikk ikke helt den samme skalaen som et par gode høyttalere lett fikser, men kuben lyder friskt og fokusert slik at man får med seg klangen i instrumentene, og varmen i Domingos aldrende tenor.

 

Bedre blir det ikke

Jeg kan ikke komme på en eneste høyttaler som kombinerer så beskjeden fysikk, med så overbevisende lyd. I prisklassen under 10.000 kr, finnes det mange konkurrenter, men det er kanskje bare Geneva Aerosphere og JBL L8 som leverer samme lydkvalitet. Men de er mye større enn Mu-so Qb, som jeg ikke nøler med å utrope til den beste trådløse singelhøyttaleren i kompaktklassen.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde