Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: KEF LS50 Wireless

Moderne stereo

KEF gjør det igjen med en trådløs utgave av en av de beste høyttalerne vi har testet.

Skrevet av / 30.03.17 - 11:24
KEF LS50 Wireless
Lasse Svendsen

Skepsisen man måtte ha mot trådløse høyttalere, er lett å forstå. I våre tester har vi erfart at det ofte er kompromisser både på lydkvalitet og brukervennlighet. Så hvis noen blir skuffet over trådløse høyttalere, skjønner vi hvorfor.

Det finnes alltid unntak. Dynaudios Xeo-serie og ELACs AIR-høyttalere, er eksempler på hvor vellykket det kan bli, når man tar hensyn til lydkvalitet.

Dessverre er utvalget av trådløse høyttalere av samme kvalitet, sterkt begrenset.

Men det var før vi testet KEF LS50 Wireless.

Ikke tenk på disse som et par KEF LS50 med trådløs tilkobling. Dette er nemlig noe ganske annet. Høyttalerne er basert på den prisvinnende LS50, en av våre favoritthøyttalere faktisk, men inni kabinettet er alt nytt.

Den vanlige LS50 er en 30 cm høy toveis bokhyllehøyttaler, som spiller bedre enn de fleste tilsvarende høyttalere vi har testet. Den trådløse utgaven bruker det samme unike (!) Uni-Q elementet, med diskanten plassert i sentrum av en 13 cm aluminiumsmembran i en magnesiumlegering.

Den koaksiale elementkonstruksjonen sørger for et mer uniformt spredningsmønster og null tidsforsinkelse mellom frekvenser. Det fungerer utmerket på LS50 og KEFs R- og Reference-serie. Ingen grunn til at det ikke skal fungere på den trådløse utgaven.

Med denne trenger du ikke noe annet enn et par strømuttak.

Tenk på dem som stereo for det moderne hjem. Plugg TV-en i den optiske inngangen, strøm musikken trådløst med Bluetooth, og glem resten.

Et trykk på fjernkontrollen eller på toppen av den høyre høyttaleren er nok, så er det bare å flippe opp mobilen, og spille musikk.

Oppsett

Du kan egentlig sette dem hvor du vil. Uten å ta hensyn til «hifi-ting», for KEFs ingeniører har sørget for å gjøre høyttaleren tilpasningsdyktig. Vil du ha dem i IKEA-hyllen? Ikke noe problem. Kanskje på skrivebordet? På stativer? Høyttaleren kan nemlig programmeres med et tastetrykk, slik at den tilpasser seg miljøet den står i. For eksempel når den står nær bakveggen.

Men alt er ikke like enkelt.

Første gang man kobler dem opp, plugger i strøm og kobler høyttalerne sammen med den medfølgende ethernetkabelen (en fordel faktisk), må man laste ned appen til høyttaleren.

Den bruker man for å koble høyttaleren til det trådløse nettverket hjemme, gjøre innstillingsvalg – for eksempel justere bass og diskant, og spille av musikk.

Når Wifi er valgt som inngang – du kan også bruke den medfølgende fjernkontrollen – kan du gi høyttaleren tilgang til musikkbiblioteket ditt via UPnP. Forutsatt at det er delt allerede i det trådløse nettverket ditt. Ellers må du gå inn på datamaskinen og gi den tilgang til musikken på harddisken.

Alternativt kan du bare strømme med Bluetooth, som jeg tror de fleste velger å gjøre. Men det er et komplekst produkt, og det kan virke overveldende første gang man setter opp en så pass avansert høyttaler.

Ser du etter Spotify Connect eller Tidal-integrasjon, finner du det foreløpig ikke i LS50 Wireless. Det må du sette opp selv, eller strømme via USB fra laptopen, alternativt fra en Spotify eller Tidal-appen på mobilen.

Litt teknikk

Alt du trenger er bygget inn i høyttaleren. Du trenger ikke koble til noe annet enn den nevnte ethernetledningen mellom høyttaleren. En løsning KEF har valgt fordi det er lettere å synkronisere musikken mellom høyttalerne, med fysisk tilkobling enn trådløs.

Hvert element, altså de to i den koaksiale konstruksjonen, drives av hver sin forsterker. En analog forsterker på 30 W effekt driver diskanten, mens en 200 W klasse D-forsterker driver bassen.

De styres av en digitalprosessor som deler signalet mellom elementene, og hele tiden korrigerer for tidsforskjeller, slik at det ikke skal eksistere forsinkelse mellom dem.

Det sitter en digitalkonverter for hvert av elementene i hver høyttaler. Den jobber med 24-bits ordlengde på 192 kHz, og støtter høyoppløste musikkfiler. Altså filer av høyere kvalitet enn MP3-filer.

picture3 picture4
<
>
Appen gir deg tilgang til flere viktige parametere som kan gi deg bedre lyd.

Equaliser

Høyttalerne har fire innstillinger som er tilpasset ulike plasseringer. De styres med fire knapper på baksiden, Desk, Stand, Wall og Free Space. Eller hylle, stativ, vegg og frittstående. De påvirker balansen i lyden, slik at man for eksempel ikke får overdrevet mye bass, hvis høyttalere står inn til veggen ved siden av TV-en.

Med appen kan man gjøre flere endringer. Som å justere diskantnivået, fase eller bassrekkevidde. Den kan stilles til mer eller mindre dypbass, i tillegg til standard. Hvis man kobler til en subwoofer, kan man stille delefrekvensen mellom sub og høyttaler i appen.

Lydkvalitet

Så det er mange muligheter for å få optimal lyd ut av de små høyttalerne. Når alt er satt opp, kan man vente seg skikkelig bakoversveis.

De spiller forbløffende stort og tøft, og leverer et varmt, fyldig lydbilde med mer dypbass enn de fleste er vant til fra små høyttalere. Den komplekse perkusjonen som er drivende for låtene på Tinariwens nye album, Tiwàyyen, hamrer løs på parketten uten at det låter rotete eller udefinert. Gitarene kommer klokkeklart frem i det store lydbildet, og den dynamiske kontrasten er upåklagelig.

Jeg savner litt luft i diskanten på Renée Flemings samling med operastykker, men det hjelper å skru opp diskanten litt i appen. Det drar også med seg klangen i strykere, som jeg fikk til å lyde tydeligere i mellomtonen, da diskantnivået økte litt. Det hjalp også på vokalen til Hannah Reid i London Grammar. Den nye singelen Rooting For You, ga meg øyeblikkelig gåsehud fra nakken og ned, og pianotonene lød som skinnende perler i bakgrunnen. Virkelig vakkert.

Man glemmer fort høyttalerne, og lar seg rive med av musikken på en annen måte enn normalt, ved lytting til trådløse høyttalere vel å merke.

KEF-høyttalernes styrke ligger i en svært velbalansert konstruksjon, med gjennomtenkte løsninger, som resulterer i et sjelden vellykket lydbilde uten skjulte skjær i sjøen. De har et nydelig fokus uten at det låter skarpt, steinkontroll i bassen uten å overdrive, og leverer varm og fyldig klang, uten å låte ullent.

Hvis du vil ha trådløs strømming og enda bedre lyd, er to Devialet Phantom svaret, men da skal du betydelig opp i pris.

Beste til nå

Den trådløse utgaven av KEF LS50, er egentlig bedre enn originalen. Den koster riktignok det dobbelte, men det er det verdt fordi den er lettere å få til å spille optimalt, og da lyder den bedre enn den kablede utgaven fra 2013. Jeg kan ikke komme på noen bedre trådløse høyttalere for folk flest. Hvert fall de som er over gjennomsnittet interessert i musikk, og ikke kimser av prislappen.

quote

Lyd & Bilde mener

Nydelig klang og praktisk høyttaler for de som strømmer mye. Gode tilkoblingsmuligheter, og man kan tilpasse lyden til rommet. Kan virke komplisert å sette opp, noe mangelfull appstyring uten Spotify eller Tidal integrert.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Lyd & Bilde
Scroll to Top