TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
L&B Julekalender 2024 Delta her!

: Kef Egg

Høyoppløst lyd på skrivebordet

Den aktive Kef Egg støtter høyoppløst lyd, og er ekstra fleksibel med trådløs Bluetooth.

Av / 22.03.16 - 07:00
Kef Egg

Lyd & Bilde mener

  • Lyden er meget distinkt og klar, og vanlige PC-høyttalere kan bare glemme denne lydopplevelsen. Høyoppløst lyd er kjekt, og trådløs Bluetooth-tilkobling gjør høyttalerne ekstra fleksible.
  • Bassen er slank, subwoofer anbefales. Automatisk standby kan ikke overstyres, noe som er irriterende til PC-bruk. Kvalitetsfølelsen kunne vært enda bedre.

Gode nyheter! Kefs populære, eggformede høyttalere er tilbake. Best kjent i sin hjemmekinoinnpakning på midten av 2000-tiåret, og nå gjenfødt som et stereopar. Og nå har de blitt aktive! Ikke nok med det – høyttalerne, som nå rett og slett bærer navnet Egg, kan også motta musikksignalet trådløst via Bluetooth. Da støtter de kodeken aptX, som gir bedre lyd over den ellers middelmådige overføringsmetoden.

 

PC-bruk er nok det mest innlysende bruksområdet, men høyttalerne kan også kobles til TV-en for å få bedre lyd fra denne, eller rett og slett brukes som hovedhøyttalerne i stua. Da kan de nok trenge en subwoofer, for høyttalernes dypeste bass er 80 Hz, som blir knapt i større rom. Den best egnede bruken for Egg er som nærfeltshøyttalere.

 

Oppbygning

I hver høyttaler sitter et 115 mm koaksialelement, som betyr at diskantelementet sitter i midten av mellomtonen. Dette gir en mer sømløs overgang mellom de to, og ved at begge spiller på samme akse i forhold til øret og lyden kommer fra ett enkelt punkt, gir de et potensielt mer faseriktig lydbilde, med et mer presist stereoperspektiv. Diskantelementet har dessuten en «mandarinformet» bølgeleder (wave guide), som kontrollerer spredningen fra diskantelementet, som gir en jevnere frekvensrespons også til siden for sweetspot.

Annonse

 

Forsterkningen sitter i høyre høyttaler, her sitter også forsterkeren på 50 watt samt alle tilkoblingene.

 

Lyden av Egg

Lydmessig imponerer høyttalerne med en distinkt gjengivelse av stemmer og instrumenter. Kantslaget på skarptromma har meget bra snert, og overtonene fra bassgitaren skiller enkelt mellom en båndløs kontrabass og en funky elbass.

 

Overtoneområdet er meget distinkt, og hekter seg sømløst til mellomtonen. Det er ikke lett å høre hvor det ene elementet avløses av det andre. Sammenlignet med dyrere høyttalere som for eksempel Genelec 8330 kunne det kanskje vært enda mer luft helt i toppen. For eksempel er stemmen til PJ Harvey på A Place Called Home veldig distinkt og klart artikulert hos Kef, det samme kan sies om tamburinen. Men lydbildet har enda flere mikronyanser hos Genelec.

 

Men både mellomtone og diskant låter formidabelt hos Kef Egg, og høyttalerne kan bevare kontrollen på ganske høyt nivå. Spesielt til nærfeltsbruk går de mer enn høyt nok.

 

Det som savnes er bass. 80 Hz er ikke helt dypt nok, man vil fort savne en subwoofer. Godt da at høyttalerne har subwooferutgang.

Højttaler-elementet er af koaksial-typen, hvor diskanten sidder midt i bas/mellemtonen. KEF kalder princippet UniQ. En basrefleksport munder ud over elementet. Illustration: KEF

Auto standby

Det største ankepunktet med Kef Egg, er at de går for tidlig i auto standby hvis det er stille lenge om gangen. Selv trenger jeg som regel bare lyd innimellom når jeg vil se noen videoer folk har lagt ut på sosiale medier, eller jeg ønsker å høre en og annen sang på Tidal eller Spotify. Jeg må da manuelt skru på høyttalerne hver gang jeg ønsker å bruke dem. Dette gjør også høyttalerne lite egnet til å bruke som et verktøy i redigering, spesielt videoredigering. Da kan man sitte veldig lenge om gangen og skru på noen greier, før man igjen trenger lyd, og manuelt må skru på høyttalerne igjen. I noen programmer, som Adobe Premiere, må man faktisk gå inn i programinnstillingene og velge høyttalerne på nytt.

 

Gode høyttalere, men ikke for alle

Kef Egg er et par vellydende høyttalere, kanskje best egnet som PC-høyttalere på skrivebordet. De støtter høyoppløst lyd over USB, og du kan også strømme musikk trådløst til dem fra mobilen via Bluetooth.

 

Høyttalerne går ikke dypt i bassen, så hvis du skal bruke dem til å mikse musikk på, eller du rett og slett ønsker å høre hele registeret til bassinstrumentene, så bør du ha en subwoofer i tillegg. Og spesielt hvis høyttalerne skal brukes som stuehøyttalere.

 

Det største ankepunktet er auto standby som ikke kan overstyres. Dette er spesielt irriterende med USB-tilkobling, da de ikke starter automatisk igjen når man spiller musikk.Man må manuelt skru på høyttalerne gang, og i enkelte programmer må man da inn og velge dem på nytt. Ønsker du bare tidvis lyd fra dine PC-høyttalere, bør du se etter noe annet.

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Juletilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

925,-
79,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Lyd & Bilde