TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Philips Fidelio M2L

iPhones beste lydvenn

Med Apples Lightning-plugg går denne hodetelefonen fra Philips enda dypere inn i den musikalske materien.

Av / 07.05.15 - 00:01
Philips Fidelio M2L

Lyd & Bilde mener

  • Philips Fidelio M2L låter nydelig oppløst og dynamisk. Digital tapping av lydsignalet unngår skurring og knitring som følge av en løs jackplugg, og man trenger heller ikke tenke på ekstra forsterkning. Alt sitter i hodetelefonen.
  • Mikrofon mangler, så når noen ringer må man holde telefonen opp mot munnen. Analoge konkurrenter i prisklassen er mange.

Det kryr av vellydende hodetelefoner der ute. Men denne fra Philips er spesiell, da den har Lightning-kontakten vi kjenner fra iPhone, iPod Touch og iPad av nyere generasjoner. Det betyr at den er digital.

Fordelene med å ta signalet ut digitalt, er flere. For det første er den analoge forsterkeren i telefonen begrenset, og driver ikke alle hodetelefoner like bra. Videre kan minijack-pluggen gi dårlig kontakt, slik at det spraker i lyden når den utsettes for påkjenninger. Pluggen er også utsatt for såkalt «crosstalk», hvor venstre og høyre lydkanal smitter over i hverandre fordi de rett og slett sitter for tett mot hverandre i kontakten. Så har vi selve hodetelefonkabelen, som i seg selv vil introdusere noe støy i musikksignalet og tilsløre lyden i noen grad.

Alle disse problemene er analoge, og ved å ta signalet digitalt ut og konvertere det til analogt helt på slutten i signalkjeden, er muligheten stor for renere lyd i andre enden.

 

Klarere lyd

Og det funker, for Philips Fidelio M2L låter svært åpent og rent. Støygulvet i musikken er forsvinnende lavt, slik at selv de minste skiftene i musikken kommer lekende lett frem. Hver kanal er godt atskilt, men bindes likevel naturlig sammen til et sammenhengende stereoperspektiv. Lydbildet oppleves tredimensjonalt, og med god plass rundt hvert instrument.

Annonse

Overtonene er meget åpne, men naturlige. Sony MDR-1A, en glimrende hodetelefon av den analoge typen, er også meget luftig men har litt hardere aksent på cymbaler og s-ene (sibilanter) til vokalister.

Bassen er ryddigere hos Fidelio M2L, om enn ikke like saftig som hos Sony. Men lydbildet er enda bedre balansert fra bass, via mellomtone og til overtonene, enn hos Sony-telefonene. Jeg har ikke hørt den analoge versjonen av Fidelio M2, men sammenlignet med den forrige M1 mkII er lydbildet strammet opp et hakk, og lydlandskapet større, hos M2L.

Sony-hodetelefonene har et større potensial om man kobler dem til en hodetelefonforsterker. Da får de bedre kontroll og mer grep om overtonene som da blir mindre krasse. Den muligheten har man ikke med Philips. Men at man her har en hodetelefon helt uten sus og brus, er et stort pluss.

 

Philips_Fidelio_M2L_2

 

Brukervennlighet

Passformen til de lette Fidelio M2L er meget behagelig. Koppene går utenpå ørene, men de dekker mye bedre enn man først tror når man ser på dem. Musikken holdes inne, og støyen ute.

Lydnivåspaken på høyre kopp kan komme godt med når iPhonen ligger i lomma.

Det jeg ikke liker er at M2L mangler mikrofon til mobilsamtaler. Den er heller ikke sammenleggbar. Dessuten opplevde jeg ved én anledning at min iPhone 6 Plus ikke skjønte at hodetelefonene var koblet til, men sendte lyden ut av den innebygde høyttaleren. En omstart av mobilen var nødvendig.

 

Konklusjon

Philips Fidelio M2L er markedets første hodetelefon med Lightning-plugg for iOS-enheter, som også betyr at den er heldigital. Det gjør at den er helt fri for støy, og du slipper å høre spraking og knaking i lyden når du kommer borti pluggen.

Lydbildet er meget stort og åpent. Det er glimrende kontroll på dynamikken, og overtonene er meget luftige og detaljerte, uten at det hardner til.

Bassen er stram og meget detaljert, men noen vil nok synes den ikke er fyldig nok.

Ulempene er at M2L ikke er sammenleggbar, og det er ingen mikrofon til mobilsamtaler.

 

 

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde