TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Master & Dynamic MW60

På grensen til galskap

Trådløse hodetelefoner til 6.000 kroner er kanskje galskap. Men så får du noe av den beste trådløse lyden på markedet.

Av / 20.12.17 - 19:48
Master & Dynamic MW60

Lyd & Bilde mener

  • Særdeles eksklusive hodetelefoner, med den mest oppløste lyden vi noensinne har hørt over trådløs Bluetooth.
  • Føles klamme etter en stund, og Bluetooth vil uansett aldri låte like bra som kabel. Da blir prisen veldig høy.

Lyd & Bilde tester Master & Dynamic MW60

Bluetooth har lenge vært uglesett blant lydinteresserte. Den trådløse teknologien har tradisjonelt komprimert lyddataene ned fra CD-kvalitet til noe som ligner en blodig og forslått MP3-fil. Med det resultat at et piano låter som en billig synth, og stemmer som om de kommer fra inni en sardinboks.

Les: Nei, Bluetooth gir ikke CD-kvalitet

Master & Dynamic MW60
Foto: Master & Dynamic

 

Men ting har blitt bedre. For det første har man etterhvert økt båndbredden på lyden, som betyr at mange av detaljene i musikken kommer tilbake. Mange produkter unngår dessuten det dårlige standard Bluetooth-lydformatet (SBC). Nå brukes andre formater som aptX og AAC i større grad.

Annonse

Les: Test av Sony WH-1000XM2 – trådløse hodetelefoner med perfeksjonert støydemping

Fremdeles er båndbredden begrenset (maks. 352 kbps), men lyddataene komprimeres mer effektivt og gir bedre lyd i andre enden av signalkjeden. Tilsvarende lydkvaliteten på normale strømmetjenester. Og som vi har erfart drar også Spotify nytte av godt utstyr.

Kompromissløs modell

Derfor mener Master & Dynamic at det har en hensikt å trylle så god lyd man absolutt kan ut av Bluetooth-formatet. Det har de gjort med MW60, som koster 6.000 kroner! Man har ikke spart i noe ledd, i søken etter den beste trådløse lyden. Det betyr at nevnte aptX og AAC støttes for best mulig lydoverføring.

Beryllium

Man har også valgt materialer og komponenter fra øverste hylle. Ikke minst har høyttalerelementene fått 45 millimeters domer i beryllium. Beryllium er mye lettere og stivere enn aluminium og derfor bedre egnet som membranmateriale. Men det er også tusen ganger dyrere(!), som er grunnen til at det sjeldent brukes.

Les: Test av Beyerdynamic DT 1770 Pro – knuser dobbelt så dyre hodetelefoner

Vel, det og at det er supergiftig for de som jobber med det! Av en eller annen grunn står det ingen steder at MW60 har beryllium, men da vi så at den mindre MW50 hadde det, hvor det bare står «neodymium» på MW60, så måtte vi sende et spørsmål til Master & Dynamic. Og de bekreftet at det er beryllium i MW60 også, mens neodym er materialet i magneten.

Utsiden av hodebøylen og øreklokkene er trukket i kuskinn, mens innsiden av hodebøylen og øreputene er i mykere lammeskinn. Putene er festet med magneter, og kan lett tas av om de må byttes. Skjelettet er i metall, og rustfritt stål er brukt hvor man regner med høy belastning. For eksempel hengslene som gjør hodetelefonene foldbare. Antennen på innsiden er i aluminium, som skal sørge for best mulig rekkevidde og signalstabilitet.

«Lydmessig er Master & Dynamic MW60 i en egen klasse.»

Brukervennlighet og komfort

På høyre ørekopp sitter kontrollknappene som styrer musikk og samtaler, samt lydstyrken. På den venstre sitter av/på-bryteren som også aktiverer Bluetooth-tilkoblingen. Det er ikke noe hokus-pokus å koble dem til mobilen, og knappene funker fint, selv om det kan være en nedtur om man er vant til å sveipe langs en berøringsflate for å gjøre de samme funksjonene.

Master & Dynamic MW60
Master & Dynamic MW60 er sammenleggbare, og lett å ta med seg. Foto: M&D

 

Bluetooth-rekkevidden er superb. I våre lokaler kunne vi runde flere hjørner på en ferd 30 meter fra mobilen, før lyden droppet ut. Dette er dobbelt så langt som Bose QuietComfort 35 II.

Stortest av 10: De beste av de beste hodetelefonene til 5.000 kroner

Vekten er gjennomsnittlig, drøyt 100 gram tyngre enn nevnte Bose-klokker. Ingenting man tenker over, selv etter lengre tids bruk. Komforten er ganske god. De ovale ørekoppene legger seg fint rundt ørene, ingenting presser noe sted. Men ørene blir klamme etter en periode. Skinnputene puster dårlig, så man må ta noen pauser innimellom. Bortsett fra det er det lite å si på komforten. Men det hender man må jobbe litt med å få putene tett mot kraniet, slik at det ikke lekker bass.

Superb lyd

Lydmessig er Master & Dynamic MW60 i en egen klasse. Operasanger Cecilia Bartoli har en nydelig klang i stemmen med velartikulerte konsonanter uten å bli skarp. Cembaloen plinger fint i bakgrunnen, dette er første gang jeg har hørt trådløse hodetelefoner gjenskape opera så bra. Luften og krispheten i fioliner er upåklagelig.

Master & Dynamic MW60
Master & Dynamic MW60 er kanskje aller kulest i marineblått. Foto: M&D

 

Populærmusikk nyter godt av den velartikulerte lyden. Vokalisten får være helten i musikken, hvor enkelte andre hodetelefonprodusenter blir fristet til å dra ned mellomtonen noe for at diskanten skal låte enda luftigere. Ikke her, Master & Dynamic klarer mesterstykket og balanserer det hele på utmerket vis. Bassen er også både fyldig og dynamisk. Bassinstrumenter kommer frem med imponerende stor kropp, mens et vell av klangstrukturer klinger ut. Med andre ord fungerer Master & Dynamic MW60 like bra på Lady Gaga og Avicii, som på Haydn og Mozart. Sleng gjerne inn litt Chet Baker til kveldskos. Klassisk musikk med lavt gjennomsnitts lydnivå lider av et litt begrenset maksnivå på hodetelefonene, da er løsningen å bruke kabelen og en skikkelig musikkspiller.

Master & Dynamic MW60
Spesielt interesserte kan kjøpe Zero Halliburton Kit, med reisekoffert i aluminium fra nettopp Zero Halliburton. Foto: M&D

 

MW60 knuser alt jeg har hørt tidligere av trådløse hodetelefoner. De har riktignok ikke aktiv støyreduksjon som Bose QuietComfort 35 II og Sony WH-1000XM2, og er dermed ikke like praktiske på flyturen. Men lydkvaliteten er i en annen liga.

Enda bedre lyd?

Dersom du ønsker enda bedre lyd, så kan du investere i en høykvalitets hodetelefonforsterker og plugge i kabelen. Skjønt, jeg ser ikke for meg at de fleste vil gjøre det. Berylliumelementer til tross, det er fortsatt et godt steg opp til Beyerdynamic DT 1770 Pro og andre high-end-hodetelefoner i dette henseendet, så grunnen til å kjøpe MW60 er for å få den beste Bluetooth-opplevelsen man kan. Punktum.

Master & Dynamic MW60: Konklusjon

Master & Dynamic MW60 er et ekstremt par trådløse hodetelefoner. For den høye prislappen får du eksklusive materialer, og en lydkvalitet som knuser alt annet vi hittil har hørt fra trådløse klokker.

Hele toneregisteret låter gjennomført bra på alt, og klassisk musikk låter bedre enn med noen andre trådløse jeg har hørt så langt.

Man har valgt å helle klangbalansen en anelse mot det varme. Man kunne fått enda mer dynamikk ut av trommene, samtidig gjør det at hodetelefonene tilgir en litt skarp musikkinnspilling, og det er mer behagelig å lytte lenge i strekk. De kan bli litt klamme, ta i så fall noen pauser innimellom.

Master & Dynamic MW60
Foto. Master & Dynamic
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord