TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Jays Q-Jays

Oppfyller tre ønsker på en gang

Disse sitter godt i øret, spiller utmerket og er laget for å vare. Tre ønsker oppfylt på en gang.

Av / 10.12.15 - 06:00
Jays Q-Jays

Lyd & Bilde mener

  • Små og komfortable propper med uvanlig fyldig lyd.
  • Litt innesluttet diskant.

Mange liker ikke ørepropper. Selv med små silikonpropper er det mange som ikke liker følelsen av å ha noe inni øret. Da velger man i stedet hodetelefoner. Som har den åpenbare ulempen, at de er mye større enn ørepropper. Et par små propper kan alltids rulles pent sammen og legges i jakkelommen. Det er ikke like enkelt med hodetelefoner.

Men selv med silikonpropper som passer i øret og ikke er så ukomfortable, risikerer man at de ikke sitter godt nok. Da kan de ikke bare falle ut, men kommer de ikke dypt nok inn i øret, mister man balansen i lyden. Bassen blir slank, og lyden tynn og skingrende.

For mange av øreproppene der ute, er såpass store og tunge at de er vanskelige å holde på plass, og da blir aldri lyden optimal.

Det finnes unntak.

For eksempel Klipsch Image X11i, som er så små at de nesten forsvinner inn i øret, og bare ledningen stikker ut. Nå finnes det et par ørepropper til, men de koster nesten det dobbelte.

Annonse

Les vår guide til hodetelefoner her.

Jays Q-Jays er akkurat så små at de sitter godt i øret uten å falle ut – med den rette silikonproppen vel og merke, og bruker to armaturer (elementer) som lager lyden.

De er laget i PVD-belagt stål og leveres med ledning som skrus inn i øreproppen slik at de ikke faller ut, og fem par avtakbare silikonpropper, pluss et sett formbare skumpropper.

Som tillegg finnes det ledninger med mikrofon og fjernstyring av en iPhone, Windows- eller Android-mobil.

De to armaturene – eller elementene om man vil – består av en fulltone og en subwoofer i tandem. De spiller i hvert sitt kammer som munner ut i et akustisk filter som skal filtrere bort sibilanter og de hardeste tonene.

I midten ser man de sølvfargede elementene med egen subwoofer.
I midten ser man de sølvfargede elementene med egen subwoofer.

 

Lyden

Kvaliteten er upåklagelig, og jeg har ikke sett så små ørepropper av så høy kvalitet før. Som regel koster denne finishen mye mer, men som alltid er det selvsagt lyden som er viktigst. Har de to armaturene Jays har benyttet i de bittesmå proppene, det som skal til for å forsvare prislappen?

Med de formbare skumproppene og Q-Jays godt plassert i øret, er lydbildet stort og behagelig. Hollow Is Your Promise, med Saybia, lyder stort og bassen er stram og kontrollert, men det er ikke så mange klangfarger i lydbildet. Det blir faktisk bedre med silikonpropper, for mens skumproppene former en trakt foran når de klemmes sammen og plasseres i øret, er avstanden til elementene mye kortere med silikonproppen. Som har en kortere åpning.

Da kommer det flere detaljer og nyanser frem i lydbildet

Daniel Nordgrens, Why I May Not Go Out and Climb The Threes, får også mer dybde i lydbildet. Det lyder fremdeles som om han sitter bak en vegg og spiller, men sånn er opptaket. Ane Bruns Signing Off, lyder nært, nyansert og det er masse ulike klangfarger i låten. De kommer godt frem, uten at øreproppene lyder særlig analytiske av den grunn.

Klangbalansen er heller mørk, men uten å være innesluttet. Men en hodetelefonforsterker tilkoblet iPhonens Lightning-kontakt, vokser lydbildet mange hakk, og lyden blir langt bedre fundamentert med et forbausende voksent basstrøkk. Uten at det er påtrengende. Den varme klangbalansen er stadig der, og det finnes ikke antydning til skarpe toner.

Selv ikke når man spiller Rival Sons høyt.

 

Komfort

Det er sjelden man hører ørepropper som lyder så stort og fyldig som svenske Jays Q-Jays. De som foretrekker med hifi-aktig analytisk lyd, bør lete andre steder etter ørepropper, for selv om de ikke er perfekte – litt mer luft og gjennomsiktighet savnes – er Q-Jays noe av det mest vellydende og komfortable du kan ha i øret. Uansett hva slags musikk du liker.

Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

ANC-hodetelefoner med et ekstra triks

Ungdommelige hodetelefoner gjør rent bord