TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Audiofly AF1120

Noe av det råeste

Det skal godt gjøres å få til noe råere og bedre enn disse øreproppene fra Audiofly.

Av / 23.04.17 - 22:28
Audiofly AF1120

Lyd & Bilde mener

  • Et detaljnivå som du bare får i high-end-klassen, kombinert med et vanvittig basstrykk og enorm dynamikk. Kan man ønske mer?
  • Noen vil nok ønske diskanten litt mer frempå.

Mange vil vegre seg for å bruke sju tusen kroner på et par hodetelefoner. Da vil de små øreproppene Audiofly AF1120 fortone seg som den rene galskapen. Men for musikkelskere har ørepropper en klar fordel i at de glir lett ned i lomma når man ikke bruker dem. En stor fordel for folk som er mye på farten med musikk på øret. Og for live-musikere som beveger seg mye på scenen – og som dessuten ønsker å bevare et snev at utseendemessig verdighet – er propper en nødvendighet, fremfor store, klumpete klokker. Og hva prisen gjelder, så er det med ørepropper som med alt annet: man får vitterlig det man betaler for.

Vi ble kjent med australske Audiofly tidligere i år, da AF180 ble testvinner blant fem øreproppmodeller til 5.000 kroner. Den kombinerte musikalitet med oppløsning og detaljer på en forbilledlig måte, bedre enn noen av de andre. Det eneste man kanskje savner er en fyldigere bass. Det er nemlig en modell laget for profesjonelle musikere og teknikere, og da skal det ikke sminkes til noe sted, i søken etter sannheten.

Audiofly AF1120
Kabelen er avtakbar. Foto: Audiofly

 

Toppmodellen Audiofly AF1120 er også ment å være et musikalsk verktøy for profesjonelle. Her har man klint til med flere høyttalerelementer for å gi mer dynamikk i hele frekvensområdet. Alle elementene er av typen balanserte armaturer, som har veldig lav masse og lynrask transientrespons. De blir imidlertid sjeldent brukt som basselementer, da dynamiske elementer tåler høyere belastning og gjerne gir mer fraspark og trøkk i de lavere frekvensene. Audiofly løser det ved å bruke hele seks armaturer i hvert hus: To til hver av bass, mellomtone og diskant. Så skulle det nok bli trøkk likevel!

Audiofly AF1120
3D-tegning av øreproppens oppbygning, hvor man ser de seks armaturene i midten. Illustrasjon: Audiofly

 

Annonse

Den avtakbare kabelen har sølv som ledemateriale, bekledd med slitesterkt og vannavstøtende Cordura-nylon. Avstivede ørebøyler gjør at proppene ikke faller ut, noe som er spesielt viktig for musikere på scenen. Med AF1120 henvender Audiofly seg blant annet til rockemusikere, men til headbanging på scenen ville jeg personlig hatt spesialstøpte propper som garantert ikke faller ut. For trommeslagere som sitter litt roligere med hodet er de nok derimot midt i blinken. Men de er også for musikkelskende hi-fi-entusiaster.

Lyden av gull

De som tror ørepropper ikke kan spille skikkelig pass, vil få en sjokkopplevelse med Audiofly AF1120. For makan til lyd!

Der hvor AF180 var musikalsk men kanskje noe slank, så er storebror AF1120 alt annet, der den drives av den bærbare DAC-en og forsterkeren Chord Mojo. Det vil si, den er musikalsk, men slettes ikke slank. Det konstateres straks med rytmene på sangen Royals av Lorde. Basstromma smeller til, masserer øregangen og fyller lydbildet med dypbass på en helt annen måte. Samtidig bres det om seg med luft fra cymbalene, det tegnes opp et mye større rom. Klangen er noe mørkere hos AF1120, og overtonene virker noe mer tilbakeholdne, som hovedsakelig skyldes at bassen er så mye større og tar noe mer fokus. Men den maskerer ikke for det viktige mellomtoneområdet. Stemmen til Lorde får tvert imot masse plass å boltre seg på.

Audiofly AF1120
Foto: Audiofly

 

Klaveret på Leif Ove Andsnes’ Beethoven Journey låter stort og robust, med stor klangbunn. Flygelet har en litt fjern mikrofonplassering, som gjør at de lyse tangentene låter litt mer ullent enn vi ønsker, og med en del ørepropper og hodetelefoner høres det nesten ut som om mannen spiller med votter på. Men AF1120 får frem de overtonene som er der, slik at det låter bra likevel. Og orkesteret som akkompagnerer ham låter fantastisk – spesielt messingblåserne er attakkerte, rytmiske og med både under- og overtonestrukturer i bøttevis. Rommet er stort, her er det svært lite å sette fingeren på.

Både rock og hip-hop låter steintøft. Der hvor AF180 låter mer monitoraktig, låter AF1120 i stedet som om noen har plassert et par 18-tommers basskasser i rommet. Så stor er forskjellen i bassen! La gå, så får man ikke kroppsmassasjen fra store høyttalere, men det er også det eneste. Og selv om bassen er massiv og levende, så blir den ikke myk og i overkant saftig som hos hi-fi-proppene Sony XBA-N3AP og AKG N40. Denne er mye strammere og langt mer dynamisk.

En fin bonus er at AF1120 har høyere følsomhet enn lillebror AF180, og er lett å drive med en mobiltelefon, som undertegnedes iPhone 6S Plus. Da låter det noe mer grovkornet i overtonene, og lydbildet er ikke like superstramt og dynamisk som med Chord Mojo. Men det funker.

Konklusjon

Audiofly AF1120 er et par ekstreme ørepropper. De ser ikke like flashy ut som en del andre dyre modeller, men på innsiden finnes ikke snarveier. Hele seks balanserte armaturer til hver ørepropp sørger for en vanvittig dynamikk i hele frekvensregisteret, og spesielt i bassen dundrer det løs, men uten å maskere for det viktige mellomtoneområdet. Tvert imot står sangstemmer og andre instrumenter klokkeklart ut.

Klangbalansen heller mot det varme, noen vil nok ønske enda mer fremtredende overtoner og krispe cymbaler. Det skorter likevel ikke på detaljer og luft, og spesielt rommet er gigantisk til ørepropper å være.

Jeg har ikke hatt de populære Shure SE846 inne til direkte sammenligning. Også disse har en stor og fysisk bass, og de heller mot det varme i forhold til mange andre profesjonelle in-ear-monitorer. Det har de til felles med AF1120, og er en modell som også bør vurderes. Jeg nøler likevel ikke med å anbefale Audiofly AF1120 på det varmeste!

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Pi8: Den nye kongen av trådløs lyd

Her er DALIs bidrag til en hodetelefon du har råd til

AirPods har aldri vært bedre

Google kan fint lage hi-fi

De smarteste øreproppene fra JBL

Vi har testet de mest spinnville hodetelefonene fra B&O

Her får du mye for pengene

Åpent er enda bedre – men også dyrere

Lukket design møter åpen lyd

Hermetikkåpneren

Skarpe skyts i premiumklassen

Seks premium hodetelefoner: Hvem tar tronen?

Lyd & Bilde