TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Surroundreceivere

Hjertet i hjemmekinoen

Legg noen ekstra kroner i en surroundreceiver, så får du mye tøffere lyd i hjemmekinoen.

Av / 16.10.15 - 06:00
Surroundreceivere

Det er ingen tvil om at ekte surroundlyd gir mer innlevelse på film og TV. Men det holder ikke med et alt-i-ett-anlegg av plast. Du trenger en separat forsterker for å få frem både kraften og det subtile i lydbildet. En surroundreceiver er hjertet i hjemmekinoen. Det er denne som skal pumpe ut lyden fra høyttalerne, så legg litt penger i den, og det betaler seg tilbake i form av ren og skjær opplevelse!

De beste receiverne til 5-6.000 kroner gjengir det voldsomme lydsporet på filmer som ”Interstellar” i all sin pomp og prakt. Klare dialoger, en filmmusikk som brer seg rundt oss, og et godt grep om dynamiske forskjeller. Fra de buldrende rakettmotorene på romskipet der det lander på en oversvømt planet med drønnende tidevannsbølger høye som fjell, til den totale stillhet ute i verdensrommet. Du flytter rett og slett kinoen hjem!

Går du videre opp i pris får du enda mer kraft og kontroll i tillegg til flere av de viktige detaljene, men uten å sammenligne direkte vil du neppe savne noe.

 

Om Dolby Atmos og DTS:X

Blant nyhetene for moderne receivere er støtte for 3D-lydformater som Dolby Atmos, DTS:X og Auro 3D. Disse gjengir lyd også i høyden, hvor ekstra høyttalere i taket kreves for fullt utbytte av formatene. Det er veldig kult, men dessverre er det hittil svært få Blu-ray-utgivelser med 3D-lyd. Derfor er det etter undertegnedes mening viktigere at receiveren har god lyd, enn at den på død og liv dekoder disse formatene. I denne prisklassen får du dessuten bare to Atmos-kanaler i stedet for fire, som er optimalt, og da på bekostning av ekstra bakkanaler. Med andre ord, du kan velge mellom et 5.1-oppsett med Atmos-høyttalere i tillegg, eller et 7.1-oppsett uten Atmos.

Annonse

Er Dolby Atmos likevel viktig for deg, så er det Denon, Pioneer og Onkyo du skal se nærmere på.

 

Strømming

Men en surroundreceiver i dag gjør mer enn filmlyd. Den er motoren i hjemmeunderholdningssenteret, hvilket betyr at den også må kunne svelge unna de musikkformatene du kaster på den. Enten du vil spille musikk trådløst fra mobilen eller fra en nettverks-PC, er det viktig at receiveren ikke blir bremseklossen i systemet. Derfor har de fleste receivere i dag trådløs nettverkstilkobling, og kan spille musikk på flere måter. Det være seg AirPlay, Bluetooth, DLNA (litt mer avansert, men kompatibelt med alle datamaskiner), og til og med internettradio. Noen kan også spille av høyoppløste musikkformater, og slik som dagens vinylsalg har tatt seg opp, er det fint at enkelte dessuten har platespillerinngang (Onkyo og Yamaha).

 

4K Ultra HD

Når det gjelder videosignaler, har 4K Ultra HD lenge vært markedsført. Det har vært ganske stor forvirring rundt dette, fordi produsentene helt siden 2012 har hevdet støtte for 4K Ultra HD-oppløsning. Men den gangen med maksimalt 30 bilder i sekundet, som i og for seg ikke er så farlig (bortsett fra for videospill, som trenger minst 50). Problemet er at Ultra HD-videoformatet først nå har blitt standardisert. Selv om tre år gamle receiverne kan sende videre superhøyoppløst video fra et hjemmevideokamera, så er de dessverre ikke kompatible med 4K Blu-ray-formatet, som forventes å være rett rundt hjørnet.

Det er de derimot nå. Alle receiverne i denne testen har nemlig HDCP 2.2, som er et krav for å overføre Ultra HD-video fra Hollywood via HDMI. I tillegg støtter de video med inntil 60 bilder i sekundet, og med full 12-bit fargedybde (4:4:4). Dette er likevel ikke nødvendigvis et viktig salgspoeng, hvis de første 4K Blu-ray-spillerne kommer med dobbel HDMI-utgang. Da trekker du enkelt og greit en kabel til TV-en for bilde, og en annen til receiveren for lyd, dersom denne ikke er kompatibel med videosignalet.

 

Slik testet vi 

Receiverne har vært testet sammen med Electrocompaniet EMP 2 Blu-ray-spiller, og tilkoblet vårt 7.1 Procella THX høyttalersystem. Høyttalerne er meget kostbare, rundt 150.000 kroner til sammen, men de er ingen vanskelig last og skiller godt mellom ulike forsterkere. I stereo har vi for anledningen brukt Vienna Beethoven Concert Grand SE, for å skille klinten fra hveten. Heller ikke disse er vanskelig å få til å låte bra, og de går både dypt i bassen og avslører detaljene i lydbildet, som er viktig når man virkelig skal høre hva som foregår i en forsterker.

Receiverne har fått kjøre sitt automatiske høyttaleroppsett med romkorreksjon. Hvis nødvendig har vi gått inn i etterkant og justert litt på avstander og lydnivå for å få det helt symmetrisk, men vi har latt receiverne få sette klangbalansen (EQ).

For å kunne direkte sammenligne, har vi ikke denne gangen testet med Dolby Atmos, siden ikke alle hadde dette. I stedet har vi benyttet et rent 7.1 oppsett etter THX-spesifikasjoner.

Musikkavspilling har skjedd med Tidal HiFi på iPhone 6 Plus via AirPlay, og der hvor produktene har egen strømmeapp, for eksempel for multirombruk, har vi også prøvd denne. Musikkutvalget har vært assortert. Til film har vi brukt ”Interstellar” på Blu-ray.

Alle receiverne har vært oppdatert med nyeste programvare før testing, og vi har brukt siste oppdaterte app for fjernstyring med iPhone.

Pioneer VSX-930

Distinkt kraft

Receiveren fra Pioneer låter klokkeklart, og med nok kraft til å utfordre de tøffeste.

Klar og åpen lyd kombinert med nok kraft gjør dette til en meget vellydende receiver. Dolby Atmos har den også, og oppsettmenyen har blitt mer oversiktlig siden sist.
Lyden kan oppleves som noe kald og steril. Appens mange funksjoner kunne vært enda mer oversiktlig presentert.
Les hele testen

Yamaha RX-V779

Best i klassen

Med rå basskontroll og i det hele tatt skyhøy underholdningsfaktor setter Yamaha bakkerekord - med telemarknedslag.

Yamaha har den tøffeste bassen i klassen, samtidig som det er oppløsning nok til å skildre musikk og detaljer i lydsporet med stor overbevisning. Platespillerinngang og multikanals analogutgang gir høy fleksibilitet, og multiromfunksjon er prikken over i-en.
Lydbildet kunne vært enda mer gjennomsiktig. MusicCast-funksjonen har rom for forbedring.
Les hele testen

Onkyo TX-NR646

Overbevisende

Onkyos receiver låter glimrende både på film og musikk. Den mangler bare det siste lille på brukervennlighet.

Onkyo-receiveren er kanskje den med testens beste lyd. Her får du både kraft og oppløsning, bedre enn prislappen tilsier. Dolby Atmos er et pluss.
Selv om fjernkontrollappen har blitt bedre, er det enkelte lyter med brukeropplevelsen. HDMI-svitsjing funker ikke alltid optimalt, og romkorreksjonen kunne vært bedre.
Les hele testen

Sony STR-DN1060

Nesten i mål

Sony-receiveren har bra med funksjoner, låter tøft og har trådløs multiromfunksjon. Men den er ikke uten lyter.

Høyttalerkalibrering går superraskt, receiveren er stort sett enkel i bruk, og låter tøft. SongPlay-appen fungerer fint til å strømme musikk.
Det hendte vi ikke fikk lyd på HDMI. Svaret var å nappe ut kabelen og plugge den i på nytt. AirPlay fungerte mindre stabilt enn med øvrige receivere. Dolby Atmos og DTS:X mangler.
Les hele testen

Denon AVR-X2200W

Brukervennlig og potent

Denon har skjønt dette med oversiktlige og smakfulle skjermmenyer. Denne receiveren er en fryd å bruke, og låter ganske skapelig.

Brukervennligheten er superb. Skjermmenyer er oversiktlige, og bakpanelet oversiktlig og fint. Høyoppløste musikkformater kan strømmes, og Dolby Atmos og DTS:X er på plass.
Det mangler litt kraft, og harde sibilanter blir litt overtydelige. Multikanals forforsterkerutgang mangler, så man får ikke koblet på mer kraft.
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde