Hvis du ønsker en stor filmopplevelse i hjemmekinoen, er en projektor essensielt. Her kan du få et bilde på 100 tommer eller mer. En projektor er også uunnværlig når man lager presentasjoner og lysbildeforedrag.
Asus ZenBeam E1 skiller seg ut fra de fleste projektorer. Først og fremst er den så liten at man kan ha den i lomma. For det andre bruker den batterier. Som gir opptil fem timers bærbar hjemmekino med kun en ledning fra avspilleren.
ZenBeam E1 kommer i et enkelt og funksjonelt aluminiumskabinett, omtrent samme størrelse som en gammeldags walkman. Et lokk beskytter linsen, og langs sidene er det hull til ventilasjon.
Kun HDMI
Tilkoblingen er simpel. Det er en enkel HDMI/MHL-inngang, i tillegg har man en 3,5 mm lydinngang, strømutgang samt en USB-port til oppladning. Altså kun det viktigste. Men det ville økt mulighetene dramatisk, hvis man også kunne spilt av film fra SD-kort eller USB-medier. For ikke å nevne trådløs avspilling fra Android-enheter via Miracast.
Betjening av projektoren skjer via fire knapper på toppen og en skjermmeny. Man kan velge mellom innstillinger til hjemmekino, presentasjon og standard. Det trapesjustering opptil 40 grader, valg av aspekt (16:9, 4:3 og Auto), samt instillinger for lysstyrke og lyd.
Zenbeam har hverken fjernbetjening eller app-styring. Dog er ikke det noe stort problem, da den takket være størrelsen oftest er like ved hånda. Men den lille, lette projektoren står ikke stille når man begynner å trykke på knappene. Så vent med å finjustere fokus, til alt annet er på plass. Det er mulig å montere et stativ på undersiden, slik at man har et stabilt alternativ til å bruke bøker og pappesker når projektoren skal settes opp i passende høyde og vinkel.
Et lite lys i mørket
Lysstyrken er E1’s svakhet. Til og med i en mørklagt stue sent på kvelden virker bildet litt matt. Projektoren har en maksimal lysstyrke på 150 lumen. Som er tilsvarende til en 15 watts glødepære. Og det er på maks. I Eco-mode, hvor batterilevetiden er oppgitt til fem timer, faller lysstyrken til 50 lumen. Oppløsningen er også begrenset. Projektoren aksepterer Full HD-signaler, men har kun en fysisk oppløsning på 854 x 480 piksler. Altså en drøy fjerdedel av Full HD.
Kino for moro skyld
Med den lave lysstyrken og oppløsningen er ZenBeam E1 ingen kandidat til hjemmekinoen. Da trengs det rett og slett kraftige utstyr til. Men den er en morsom gadget å ha med i feriebagen. Ta en bærbar pc (eller et nettbrett med HDMI/MHL-utgang), så har du en improvisert kino på hotellrommet eller i campingvognen. Og hva bilder mangler i oppløsning, har det i størrelse. I praksis glemmer man fort alle begrensningene, når Mad Max spilles på veggen, mens regnet pøser ned utenfor hytta.
ZenBeam A1 kan også være fin som en reserveprojektor for omreisende forelesere, eller når du skal lage en PowerPoint-presentasjon i ny og ne, men er usikker på om det er AV-utstyr på stedet.
Den innebygde høyttaleren er svært liten, men leverer likevel overraskende kraftig og god lyd. En surround-opplevelse får man riktignok ikke, men som bærbar kjempe-tv med streaming fra pc’en kan man fint følge med på sine favorittserier. Det ble faktisk nødvendig å skru ned lydstyrken.
Konklusion
Asus ZenBeam E1 er en projektor, som – bokstavelig talt – vil bli tatt med på steder hvor ingen andre projektorer har vært før. Den har sine begrensinger på både bildekvalitet og funksjoner, men dog er den en sjarmerende liten fyr! I arbeidstiden tar den så godt som ingen plass i sekken når du skal lage en presentasjon. Og i ferien kan den projisere en storskjerm på hotellrommet, i sommerhuset eller på campingplassen. Om du vil betale for fornøyelsen, eller om du heller vil betale dobbelt for en fullvoksen projektor med bedre kvalitet og flere funksjoner, kommer an på hva du skal bruke den til.