Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Anthem MRX 710

Surround på første klasse

Få finesser, men kanonlyd og suveren romkorreksjon – Anthem MRX 710 er en vinner.

Skrevet av / 18.10.14 - 06:00
Anthem MRX 710
Sven Bilen

NO gullikon 2014.indd

Anthem er et elektronikkfirma med over 20 års erfaring, som her hos oss har skapt seg et godt rykte først og fremst takket være sine surroundreceivere. De tre surroundreceiverne MRX 300, 500 og 700 har i mange år fått mye ros, først og fremst for sin utmerkede lyd. Firmaet produserer faktisk bare forsterkere av forskjellige typer; A/V prosessorer samt effektforsterkere og integrerte for både surround og tokanal. Firmaet er nå inkludert i den canadiske Sonic Frontier gruppen, som også har blant annet høyttalerfirmaene Martin Logan og Paradigm i sin stall.

Tre nye
Nå har det kommet tre nye surroundreceivere, MRX 310, 510 og 710. Man kan si at det er de tre tidligere receiverne som har fått en skikkelig oppdatering, det hender jo en hel del på surroundsiden hva standarder angår, og alt er ikke mulig å løse med en firmwareoppgradering. Interessant er det at prisene er omtrent de samme som for de tidligere modellene.

Vi har sett nærmere på toppmodellen MRX 710. Jeg har tidligere hatt forgjengeren 700 i mitt system, og kan med en gang konstatere at 710 er et klart løft på flere plan. Det første man noterer er at utseendet er klart lekrere. Det andre er at man har tatt hånd om en del saker som var småirriterende på forgjengeren, som var litt av en ”ingeniørkonstruksjon” som led en del over brukervennligheten sammenlignet med konkurrentene.

Allerede når man skal koble den inn merker man at det har gått litt tid siden den tidligere modellen. Her finnes det nå for eksempel to HDMI-utganger og hele syv pluss en HDMI innganger – pluss en for at det også sitter en bak luken på fronten. Nå finnes også HDMI med audio return, samt 4K oppskalering og Pass-Through.

Hele betjeningen har blitt en del bedre og ikke minst raskere, og fjernkontrollen er klasser bedre enn den forrige. Menysystemet er bygget opp på samme måte som tidligere, men det føles på en eller annen måte mer tilgjengelig og velfungerende uten at det på noen måte er fantastisk. Det er når alt kommer til alt imidlertid enkelt og selvforklarende. Man lover også appstyring – ”coming soon”.

Programvareoppdateringen skulle før utføres med RS232, noe som krevde at du hadde spart på en av dine gamle datamaskiner eller anskaffet en omvandler til USB. Nå kan man oppdatere direkte via USB, men imidlertid ikke direkte via internett.

MRX710Rear
Her finnes alle inn- og utganger jeg mener man trenger i et ”normalt” surroundanlegg. Man kan kjøre syv kanaler, men kjører man med fem kanaler kan man benytte de to siste til for eksempel en sone 2.

I praksis
MRX 710 har syv kanaler ut, om du bare kjører stereo gir den 120 W per kanal mens den sies å gi 90 W per kanal om du kjører fem kanaler. Det er en ”passelig” effekt og den kan klare å spille selv relativt tungdrevne hjemmekinohøyttalere – som jo gjerne er lukkede og dermed ofte har lav følsomhet – så det blir høyt nok lydnivå i hjemmekinorommet.

Jeg har mest kjørt forsterkeren i 5.1 oppsett med flere ulike høyttalersystem tilkoblet. Fra lite til stort. Anthem har et overvåkningssystem for å sjekke belastningen på forsterkeren, som skal styre viften og i verste fall slå av om det går for hett for seg inni apparatet. Viften starter ikke under normal drift og går først på lav hastighet når det begynner å bli skikkelig varmt. Jeg har ikke fått den til å gå på høy hastighet og ved lav hastighet hører man den ikke.

Lydmessig kan jeg ikke høre noen store forskjeller fra forgjengeren, om i det hele tatt noen, så Anthem vinner fortsatt på sin lysende lyd. Det er ingen tvil om at dette er noe av det beste hva lyd angår du kan få for pengene. Til gjengjeld har forsterkeren ikke så mange finesser eller ulik forprogrammert DSP-lyd (noe som etter min mening også oftest er verdiløse funksjoner).

mrx710_open_top
Det er en meget pen konstruksjon som ånder omsorg for alle dens deler. Her er ikke noe overlatt til tilfeldighetene.

Romkorreksjon
Det er langt fra like enkelt å stille inn romkorreksjonen og lignende som det er på konkurrentene, til gjengjeld blir det fantastisk bra når man gjør det. ARC 1M er en utvidet versjon av den tidligere Anthem Room Correction. Nå har den ethernet connection, og en mer avansert DSP kan gjøre en enda bedre justering.

Selve rommet er veldig viktig for den lyden du får til slutt, ikke minst også for surround. ARC 1M analyserer med lydpulser og stiller delingsfrekvenser og utgangsnivåer og behandler både dykk og topper i frekvenskurven mot en forutbestemt målkurve.

Du trenger en Windowsbasert datamaskin (Vista eller senere) og installasjonen tar en god stund. Takket være at man kjører med datamaskiner finnes det skikkelig med beregningskapasitet, og ARC utnytter det til fullkommenhet.

Et oppsett av målinger i fem punkter tar 10-15 minutter, men det er verdt å legge til den tiden og kanskje prøve noen ganger med ulike målepunkter. Det hele er selvforklarende i programmet. Med romkorreksjonen utført får du ytterligere en dimensjon til gjengivelsen, det blir en helt annen kontroll av gjengivelsen. Det låter renere, taleforståelsen blir enda bedre og selv dypet i gjengivelsen blir bedre. Publikumsfølelsen ved konsertfilmer blir bedre og bakhøyttalerne blir bedre integrert i hele lydbildet. Det er faktisk ikke småsaker som hender, dette er det kanskje mest vanskelige, men samtidig beste romkorreksjonssystemet du kan finne i disse prisklassene.

Konklusjon
Anthem MRX 710 låter minst like bra som forgjengeren, og den enda bedre romkorrigeringen gjør at lyden er suveren. Den er litt vanskeligere og med færre finesser enn mange konkurrenter, men lyden er vanskelig å slå. Moderniseringen har gjort at den har alt jeg mener man trenger i et ”normalt” surroundanlegg i dag. Meget bra!

Lyd & Bilde mener

Lyden! Dette er en fantastisk vellydende surroundreceiver som virkelig kan få ut det beste av ditt høyttalersystem. Og med den gode romkorreksjonen blir det bare enda bedre. Her finnes både kraft og kvalitet. Den har ikke så mange finesser og er betydelig mer komplisert å benytte i setup-menyer og romkorreksjon enn de fleste andre surroundreceivere.

1 hendelser på “Anthem MRX 710”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Skremmende realistisk kinobilde

Nye Apple TV er en kraftplugg

Laserskarpt kinobilde

Nå får du Google TV på alle skjermer

Ta med deg bildet hvor som helst!

Glitrende hjemmekino fra svindyr projektor

Sony HT-A9: For en surroundlyd!

Scroll to Top