TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 3 billige hjemmekinoprojektorer

3 billige kinoprojektorer

Det blir ikke ordentlig hjemmekino uten stort bilde. Da behøver du en skikkelig projektor, som heldigvis har blitt mye bedre og billigere med årene.

Av / 11.02.15 - 00:01
3 billige hjemmekinoprojektorer

Dersom TV-en din begynner å dra på årene eller føles litt liten, er det god sjanse for at du vurderer en ny og større TV. Prisen på store TV-skjermer har sunket betraktelig, og gjør at en 65” nå kan kjøpes for en overkommelig slant med penger.

Problemet inntreffer når man skal ha et virkelig stort bilde. Som så mange før har erfart når de vil bygge sin egen hjemmekino, bør man helst opp i 80-90 tommer eller mer (avhengig av romstørrelse og seeravstand) for å få den rette kinofølelsen. Og en slik TV er dessverre verken lett eller billig å få tak i. En av de mest populære storskjermene, Samsungs 78-tommer 78HU8505, koster i overkant av 50.000 kroner…

Derimot finnes det rikelig med hjemmekinoprojektorer som er skreddersydd for oppgaven, og disse har fått langt mer overkommelig pris, og bedre kvalitet de siste årene. Til prisen av den nevnte 65-tommeren kan projektorene gi deg et bilde på 100 tommer eller mer, og kvaliteten er bedre enn du tror.

 

Rimelige HD-projektorer
Projektorene har alltid eksistert som et alternativ til stor TV, men har alltid vært preget av mange kompromisser. Dårlig lysstyrke har gjort at du stort sett må sitte i et helt mørkt og lystett rom for å få bra kontrast på lerretet. Mange projektorer preges også av mye støy fra viftene, som må til for å holde temperaturen på lyskasteren i sjakk. Sist men ikke minst har pris og levetid på lyspærene gjort det til en dyr affære å se mange timer med TV og sport på projektoren. Alt dette er fortsatt faktorer man skal ta hensyn til i valg av projektor, men har blitt kraftig forbedret i årenes løp.

Annonse

Skjermer med sylskarp 4K-oppløsning har vært den store snakkisen på TV-fronten det siste året. Men ærlig talt blir det litt flaut å snakke om 55” eller 65” store 4K TV-er når man får se hvilken bildekvalitet som kan oppnås med et vanlig HD-bilde projisert ut på et 100 tommers lerret. Faktisk bor det langt flere detaljer i HD-signalet enn man skulle tro, og typiske spillefilmer våkner virkelig til liv når de vises i stort format. Sleng filmer som Casino Royale i BD-skuffen, og det føles som å sitte der ved pokerbordet rett ved siden av James Bond. Når det kommer til innlevelse og realisme er det ingenting som slår et bilde som fyller synsfeltet…

Projektorene har også blitt smartere med årene. De fleste av dem kommer med doble HDMI-innganger for tilkobling av flere videokilder. Noen modeller har også mulighet for trådløs signaloverføring, slik at du slipper å trekke lange og dyre HDMI-kabler. Projektorene pleier vanligvis ikke ha noen innebygde smartfinesser, men ved å koble til en Apple TV eller lignende mediaspiller oppnår man langt på vei samme funksjonalitet som en smart-TV.

 

Projektorene
Denne gangen har vi tatt for oss tre projektorer i prisklassen fra 11-13.000 kroner. Projektorene fra BenQ og Optoma er av DLP-typen, en patent fra Texas Instruments hvor rundt to millioner speil skrur hver sin piksel av og på ut ifra hvilken farge den skal gjengi til enhver tid. En sofistikert, lynrask og vedlikeholdsfri teknologi, hvor den eneste ulempen er en ”regnbueeffekt” hvor alle fargene brytes opp når du beveger synet over kontrastfylte områder på skjermen. Et fenomen ikke alle mennesker er like følsomme for, men som for noen kan bli slitsomt å se på over tid.

Projektoren fra Epson er derimot av typen LCD. Her projiseres hver farge gjennom hver sin fargebrikke, og man unngår regnbueeffekten. Ulempen er at LCD krever et støvfilter som må renses eller skiftes fra tid til annen.

 

Slik testet vi
Vi har tatt for oss bildekvaliteten på projektorene både en for en, og side om side på lerret, i et rom med kontrollert belysning. Lysstyrke, fargegjengivelse, kontrast og svartnivå (evnen til å vise ordentlig svart) er blant de viktigste kriteriene når vi bedømmer bildekvaliteten visuelt. I tillegg har vi målt bildekvaliteten med profesjonelt måleutstyr, både før og etter kalibrering mot etablerte standarder. Dette for å kunne se hvor bra justert projektoren kommer fra fabrikk, samt for å finne ut hvilket maksimalt potensial det ligger i projektoren. Flere forhandlere av projektorer tilbyr nå kalibrering mot et tillegg i prisen når du kjøper projektor, og det er hensiktsmessig å se hvorvidt dette er verdt pengene eller ikke.

 

Miljø oppslagsbilde 1

Optoma HD50

Kompakt lyskanon

Fra Optoma kommer en liten, men effektiv kinoprojektor med massevis av lysstyrke.

God lysstyrke og meget jevn fargegjengivelse fra fabrikk gjør Optoma HD50 enkel å ta i bruk.
Bildeskarpheten er ikke den beste, og den lette og åpne konstruksjonen medfører en del viftestøy.
Les hele testen

Epson EH-TW6600

Kinomaskinisten

Epson EH-TW6600 er definitivt en av prisklassens beste projektorer. Den leverer høyere ytelse enn konkurrentene på en rekke viktige områder.

Bedre optikk og flere justeringsmuligheter gjør dette til en projektor for de kresne: Epson gir det skarpeste og mest kontrastrike bildet med best dybdeeffekt av de tre testdeltakerne.
Fargegjengivelsen er ikke like lineær som DLP-projektorene verken før eller etter kalibrering. Testeksemplaret vårt hadde også en rød stripe i ytterkant av bildet.
Les hele testen

BENQ 1400

Stort potensial

DLP-projektoren fra BenQ er i stand til å gi glitrende god bildekvalitet, men ikke før man har kalibrert den grundig.

BenQ W1400 er en fleksibel projektor med imponerende kraftig lysstyrke, som gir meget god kontrast selv når det er litt lys i rommet.
Projektoren kommer med temmelig feiljusterte farger fra fabrikk, og krever en omgang med lysmåler og kalibrering for å vise sitt rette potensial.
Les hele testen
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Denon sikter høyt – og treffer

Ultranærprojektor – det perfekte alternativ til gigant-TV?

100 tommer fra 1,5 meter!

Kortkast-projektor i luksusklassen

Rullende hjemmekino

Ta med deg skjermen hvor som helst!

Marantz-flaggskipet er testet

Presisjon til fingerspissene

Hjemmekino: - vasker gulvet med lydplanker

Marantz gir oss fullstendig bakoversveis

Denon har overgått seg selv

«Usynlig» storskjerm med laser

Lyd & Bilde